Bucurestenii platesc preturi mici la energie in comparatie cu locuitorii din majoritatea capitalelor europene. Cu toate acestea, facturile la curent sunt extrem de impovaratoare pentru romani, raportat la castigurile lor.
Cel putin asta reiese din studiul realizat de compania finlandeza de consultanta in energie VaasaETT, in colaborare cu autoritatile de reglementare in energie si utilitati publice din Austria si Ungaria.
Astfel, bucurestenii au platit, in medie, in octombrie 2016, 11,91 eurocenti/KWh. Curent mai ieftin exista doar in Tallin (capitala Estoniei - 10,98 eurocenti/KWh), Sofia (capitala Bulgariei - 10,56 eurocenti/KWh) si Belgrad (capitala Serbiei - 6,79 eurocenti/KWh).
Afla de ce bulgarii au curent mai ieftin ca noi
La polul opus, cele mai mari preturi sunt practicate in Copenhaga (capitala Danemarcei - 31,73 eurocenti/KWh) si Berlin (capitala Germaniei - 30,38 eurocenti/KWh).
In plus, in cazul Bucurestiului, costul efectiv al energiei electrice reprezinta ...citeste mai departe despre "Bucurestenii platesc printre cele mai mari facturi la energie din UE, raportat la venituri" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2016, ora 16:42
Factura pentru inchiderea centralelor nucleare de pe teritoriul Germaniei ar putea sa fie mult mai mare decat au estimat initial oficialii de la Berlin, a anuntat intr-un interviu seful comisiei guvernamentale care se ocupa de proiect.
Conform acestuia, calculele actuale indica un nivel al costurilor de 70 miliarde de euro pentru realizarea acestui program.
Gigantii energetici E.ON, RWE, EnBW si Vattenfall trebuie sa-si inchida centralele nucleare detinute in Germania pana in 2022, conform termenului limita stabilit de cancelarul Angela Merkel.
Seful guvernului german a recurs la aceasta masura dupa dezastrul de la Fukushima din 2011, aminteste postul Euronews.
Consumatorul, bun de plata
Vestea accentueaza temerile ca inchiderea celor 17 centrale nucleare din Germania si restructurarea E.ON, programata sa aiba loc in urmatorii doi ani, vor fi suportate de catre consumatori printr-un pret majorat al energiei electrice furnizate catre populatie.
"Sunt destul de multe riscuri financiare care se intrevad in urma acestor calcule noi", explica Michael Mueller, seful comisiei guvernamentale care se ocupa de program.
Renuntarea Germaniei la programul nuclear de energie se poate solda cu costuri de peste 70 de miliarde de euro in urmatoarele decenii, o parte din acestea fiind generate de neutralizarea deseurilor radioactive.
Pana acum, cei patru giganti energetici ai Germaniei au constituit o rezerva de 36 de miliarde de euro pentru derularea operatiunilor... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:43
Tot mai multe firme, gospodarii, scoli, spitale si fabrici din Germania opteaza pentru autonomie energetica.
Costurile in continua crestere, ca urmare a noii strategii energetice a Berlinului, si securitatea aprovizionarii reprezinta principalele lor motivatii.
Klaus Meier prezinta trei motive pentru care a decis sa produca singur energia necesara pentru hotelul sau din orasul Freiburg: "reducerea cheltuielilor, eficienta si protectia mediului", scrie Business Insider.
Din cantitatea de aproximativ 600 de terawatti-ora care se consuma anual in Germania, 50 TWh reprezinta energie produsa individual - aproximativ 8% din total.
In industrie, ponderea este de aproximativ 20%, principalul scop fiind reducerea costurilor. Energia produsa individual in Germania, unde sunt platite cele mai mari facturi la electricitate din Europa, conform sursei citate, nu este impozitata, asa cum este cazul celei conventionale.
De asemenea, nu se aplica nici taxa pentru finantarea tranzitiei de ...citeste mai departe despre "Viitorul industriei energetice? Cum evita germanii facturile tot mai mari" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Iunie 2014, ora 16:00
Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, va propune Comisiei Europene sa defineasca consumatorii vulnerabil la preturile la energie si gaze, astfel ca acestia sa primeasca fonduri europene la plata facturilor.
El a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.
Romania s-a angajat in fata FMI sa liberalizeze preturile la energia electrica si gaze in mod etapizat pe durata mai multor ani.
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara in toamna anului trecut, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", ca proiectul guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, in al doilea semestru din 2012, Bulgaria si Romania aveau cele mai mici preturi medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh si, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regasit in Danemarca (29,7 euro) si Cipru (29,1 euro).
Raportat la puterea de cumparare, cea mai ieftina energie electrica din UE este in Finalanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cea mai scumpa in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria.
In ceea ce priveste gazele, cele mai mici preturi medii au fost inregistrate in Romania (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia si Estonia si cele mai mari... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 15:35
In timp ce Germania isi inchide toate centralele nucleare pana in 2022, Romania are mari planuri de investitie in domeniul nuclear. Insa, toate acestea au un cost. "O analiza facuta arata ca spre 2017 nota la electricitate poate sa creasca cu pana la 30% ca impact al regenerabilelor. E populatia Romaniei pregatita sa preia acest impact?!", a declarat Teodor Chirica, fost director general Nuclearelectrica.Problemele de la Fukushima au determinat Germania sa renunte complet la energie nucleara pana in 2022. E un semnal foarte puternic dat de cea mai bogata tara a UE….
Nu este surprinzator. Germania s-a intors la politica de acum un an.
In ultimii 10-15 ani, Germania, pornind de la coalitia socialista cu verzii continuata si cu coalitia dintre populari si socialisti, a avut o puternica politica antinucleara – de limitare a duratei de viata, de inchidere a centralelor nucleare si de stopare a constructiei de centrale nucleare.
A fost o anumita scanteie de speranta ca vor continua acest program. Doamna Merkel facea niste afirmatii care s-au spulberat in momentul in care a simtit ca este un pericol electoral.
Diferenta dintre un politician si un om politic este ca primul se gandeste la viitorul mandat, in timp ce omul politic se gandeste in perspectiva.
Din pacate, Merkel a gandit ca un politician.
Trebuie sau nu ca Romania sa continue sa dezvolte acest domeniu?
Romania trebuie sa continue domeniul energiei nucleare. Imediat dupa intalnirea de la Viena din iunie,... mai mult
Joi, 21 Iulie 2011, ora 17:02