Intrarea in faliment a RADET nu inseamna, neaparat, ca bucurestenii vor ramane in frig, la iarna. Caldura si apa calda se pot furniza in continuare, daca Primaria Capitalei isi asuma responsabilitatea de a plati pentru toate acestea, transmite ELCEN.
Cand au auzit despre falimentul RADET, bucurestenii s-au intrebat, pe buna dreptate: vom mai avea sau nu caldura si apa calda, in lunile de iarna care urmeaza? RADET - care apartine Primariei Capitalei si care distribuie agentul termic in oras - s-a grabit sa anunte ca furnizarea va continua.
Mai rezervat, ELCEN - care produce agentul termic in 4 centrale electrice de termoficare - sustine ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple. De fapt, si ELCEN sustine ca furnizarea caldurii si apei calde pentru bucuresteni va continua, intr-adevar, dar numai daca Primaria Capitalei isi asuma raspunderea de a plati pentru ce li se livreaza oamenilor.
"ELCEN asigura pe aceasta cale toti factorii implicati cat si pe bucuresteni ca are capacitatea si disponibilitatea de a asigura furnizarea agentului termic si a apei
calde in sezonul de iarna 2019-2020, atat timp cat va exista garantia achitarii
serviciilor prestate.
In acest sens, in urma sedintei convocate de catre ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, s-a comunicat catre PMB solutia legala pentru asigurarea continuarii prestarii serviciului public de furnizare a energiei termice si a apei calde, asteptandu-se, asa cum s-a atras atentia inca de saptamana... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 17:36
Pentru 1,2 milioane de bucuresteni, cei racordati la RADET, intrarea regiei in faliment anunta o iarna cu iz siberian. Deja avariile se tin lant, iar perspectivele sunt dintre cele mai pesimiste.
Potrivit unei analize Frames, fara interventia urgenta a Primariei, ANRE si a Guvernului Orban, se poate ajunge la un blocaj total, cu consecinte economice si sociale extrem de grave. Expertii companiei de consultanta au realizat o radiografie a masurilor urgente pe care autoritatile trebuie sa le ia, dupa falimentul RADET.
Prin constatarea falimentului RADET, nu se pune problema sistarii furnizarii agentului termic pentru Capitala, spun analistii Frames. Din punct de vedere juridic insa, va urma o perioada extrem de incinsa, asta pentru ca legislatia este interpretabila.
Pe de o parte, Ordinul ANRE nr. 122/2013 prevede ca contractul cadru de vanzare-cumparare energie termica inceteaza de la data intrarii in faliment a RADET, insa in Regulamentul pentru acordarea licentelor in domeniul serviciului de alimentare centralizata cu energie termica, exista o prevedere care afirma ca,, in timpul sezonului rece, operatiunile de suspendare ori de retragere a unei licente sunt permise doar cu avizul favorabil al autoritatii administratiei publice locale care are atributii privind asigurarea continuitatii serviciului public de alimentare cu energie termica la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, potrivit legii''.
Potrivit analistilor de la compania de consultanta Frames,,,... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 15:54
Nu exista niciun risc ca bucurestenii sa ramana fara caldura si apa calda, dupa ce RADET a intrat, luni, definitiv, in procedura de faliment, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Economiei si Energiei, Virgil Popescu.
El a precizat ca i-a chemat de urgenta pe responsabilii din sectorul energiei termice la o sedinta, la minister, de indata ce a aflat vestea intrarii definitive in faliment a RADET.
"I-am chemat acum la sediul Ministerul Economiei pe secretarul de stat de la Energie, pe directorul general al Elcen, pe administratorul Elcen - sunt pe drum - sa vedem ce solutie rapida vom gasi. Trebuie sa discutam si cu primaria. Trebuie gasita o solutie sa nu se intample nicio problema in alimentarea cu energie termica a populatiei", a spus Popescu.
Potrivit acestuia, Primaria Capitalei trebuie sa gaseasca o solutie prin ce companie sau prin ce serviciu sa preia energia termica.
"Dar o s-o gasim impreuna, nu cred ca vom avea diferente de opinie pe acest aspect. De-asta i-am chemat pe toti, pe Elcen, sa propunem o solutie in cazul in care se intarzie cu o propunere din partea primariei", a continuat ministrul.
Intrebat daca exista vreun risc ca bucurestenii sa ramana fara caldura, el a raspuns: "Nu, nu! Problemele sunt doar de ordin juridic".
"Trebuie sa gasim formula cea mai buna. Credeti-ma ca sunt incalzit cu problema incalzirii. Si la Drobeta Turnu Severin am gasit solutia juridica sa rezolvam problema. Vom gasi solutia juridica, evident, in colaborare... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 14:14
Curtea de Apel Bucuresti a decis luni ca RADET va intra, in cele din urma, in procedura de faliment.
Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a confirmat pentru Ziare.com ca Regia va intra in faliment. Acesta a spus, insa, ca bucurestenii vor primi, in continuare, apa calda si caldura.
"Este doar o chestiune de natura juridica. Pe bucuresteni nu ii va influenta, in mod direct, in niciun fel, pentru ca ei vor primi in continuare apa calda si caldura.
Se va organiza cu singuranta o sedinta de Consiliul General in cadrul caruia sa se faca delegarea de serviciu (de furnizare a serviciilor de termoficare de la falimentara RADET la Compania Municipala Termoenergetica, infiintata de Primaria Capitalei - n.red.).
Deja este o sedinta programata pentru joi (14 noiembrie - n.red.) dar e posibil sa se organizeze una chiar mai devreme.
Exista o lege care prevede cum sa se utilitatilor publice (51/2006 - n.red.) si in baza careia urmeaza sa se faca delegarea catre Compania Termoenergetica", a precizat Alexandru Burghiu.
Claudiu Cretu, administratorul special al ELCEN (producatorului de enegie termica din Bucuresti - n.red.) a declarat pentru Ziare.com ca se vor lua astazi, pe 11 noiembrie, masurile necesare pentru a continua furnizarea de energie termica in Capitala.
"La momentul acesta, luam astazi toate masurile ca populatia sa nu fie influentata, iar populatia sa nu sufere. Chiar acum mergem la o sedinta de analiza si vor stabili care sunt aceste... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2019, ora 13:42
Regia Autonoma de Distributie si Transport al Energiei Termice (RADET) ar putea intra luni in faliment, iar Primaria Capitalei trebuie sa fie pregatita pentru aceasta situatie, a afirmat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, la preluarea mandatului.
"Maine vom avea o intalnire pe aceasta tema si eu vrea ca Primaria sa fie foarte constienta ca s-ar putea ca luni sa fie declarat falimentul RADET.
Elcen este pregatita sa livreze energie termica, insa trebuie ca Primaria sa fie pregatita, sa gasim solutia cine sa cumpere acel agent termic, Primaria direct... Primaria sa se asigure ca toate subventia catre Elcen este platita", a spus ministrul.
El s-a aratat optimist ca se va gasi o solutie.
"Sper sa nu se ajunga la falimentul RADET, insa Primaria trebuie sa fie pregatita si pentru aceasta eventualitate", a adaugat Popescu.
La inceputul lunii octombrie, ELCEN a dat in judecata Primaria Capitalei pentru a recupera datoria RADET de 3,8 miliarde de lei. Societatea spune ca PMB nu a platit subventiile catre RADET, fapt ce a condus la acumularea de datorii ale RADET fata de ELCEN, compania care produce agentul termic si il livreaza catre RADET.
Citeste si:
Bucurestenii din Sectorul 3, alimentati de Magistrala II Sud, raman 3 zile fara apa calda si calduraRamanem in "zona de pericol": In ce conditii ar putea ramane bucurestenii fara caldura, la iarnaGuvernul ii da 100 de milioane de lei lui Firea, pentru asigurarea... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:54
In luna iulie 2019, RADET a solicitat Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) acordarea subventiei doar pentru cantitatea de 36.831,708 Gcal, dintr-un total de 115.339 Gcal livrate de ELCEN care ar fi trebuit sa ajunga la populatie, sustine Sierra Quadrant, administratorul judiciar Elcen.
Analizand aceste date, Sierra Quadrant afirma ca exista suspiciuni rezonabile cu privire la existenta a cel putin doua situatii, si anume:
RADET ar fi solicitat pentru distributia catre populatie o cantitate mai mare decat cea necesara, comercializand energia termica suplimentara catre alti clienti, la preturi mai mari, inregistrand venituri in contabilitate si asumandu-si de la inceput plata partiala a facturilor ELCEN si afectarea situatiei economice a acesteia.RADET urmeaza sa solicite sau a solicitat PMB si diferenta de plata, pentru acoperirea costurilor intregii cantitati de 115.339 Gcal livrate de ELCEN si distribuite de RADET, insa nu cu titlul de subventie. Astfel, sumele primite de la PMB fara titlu de subventie pot fi utilizate in alte scopuri, in conditiile in care subventia pentru caldura urma sa fie depozitata intr-un cont escrow aflat la dispozitia ELCEN si nu poate fi utilizata decat exclusiv pentru plata agentului termic livrat de ELCEN.
"Prin aceste artificii contabile si de raportare, RADET poate acumula in continuare datorii catre ELCEN, mizand pe faptul ca ELCEN nu va sista livrarea apei calde in sezonul rece", sustin reprezentantii ELCEN.
Totodata, RADET... mai mult
Joi, 31 Octombrie 2019, ora 15:11
Dupa mai bine de doi ani de procese, judecatorii Tribunalului Bucuresti au pronuntat, miercuri, falimentul RADET, au declarat pentru Ziare.com surse din sistem.
RADET - regia detinuta de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si care distribuie, in Capitala, agentul termic produs de ELCEN - a intrat in insolventa inca din anul 2016. Motivele au tinut de administrarea dezastroasa a Regiei si de faptul ca aceasta acumulase o datorie de 3,7 miliarde de lei la ELCEN, pe care nu o mai putea plati.
In urma negocierilor, ELCEN (in care actionat majoritar e Ministerul Energiei), s-a decis sa accepte reducerea datoriei RADET la 1,9 miliarde de lei. Cu toate acesta, primarul Gabriela Firea a hotarat sa nu plateasca acea datorie, in conditiile in care nu reiese din acte ca PMB ar datora acei bani catre RADET, iar aceasta, la randul ei, ar trebui sa ii achite catre ELCEN.
Pana la urma, in urma numeroaselor dispute juridice purtate la tribunal, judecatorul sindic a decis sa pronunte falimentul RADET.
In mod normal - din intelegerea noastra - cel mai mult de pierdut in aceasta situatie ar avea ELCEN, care risca sa nu isi mai recupereze datoria de la RADET. De fapt, ceea ce ar urma sa se imparta intre companiile la care RADET are datorii uriase este doar valoarea bunurilor acesteia (masini, utilaje - etc) . Conductele, punctele termice si cele cateva CET-uri sunt doar in administrarea RADET, dar apartin Primariei, asa ca nu vor putea fi valorificate si vandute.
In schimb,... mai mult
Miercuri, 17 Aprilie 2019, ora 14:30
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat miercuri ca producatorul de energie al Capitalei, Elcen, nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat, poate falimenta Elcen, ceea ce ar insemna "o situatie catastrofala".
Potrivit ministrului, in cazul Elcen - RADET exista o deciziei a justitiei pe care ambele parti trebuie sa o respecte.
"Politizarea situatiei dintre Elcen si RADET afecteaza ambele societati in mod negativ. Repet ceea ce am mai spus si ar trebui sa fie foarte bine cunoscut publicului: intre cele doua entitati exista o disputa economica pe care justitia a si transat-o in buna masura", a afirmat Grigorescu, intr-un comuncat al ministerului.
RADET are o datorie fata de Elcen pe care trebuie sa o achite, altfel Elcen intra in incapacitate de plata si nu va putea livra agent termic si apa calda catre RADET, a subliniat ministrul.
"Nu este nevoie de politizarea situatiei pentru ca acest lucru ...citeste mai departe despre "Ministrul Energiei: Elcen nu opreste apa calda in Bucuresti, dar RADET poate falimenta Elcen" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 22:11
Sorin Oprescu a fost solicitat de catre presedintele PDL Sector 5, Stefan Pirpiliu, sa convoace o sedinta a CGMB in care sa se traseze un plan de reesalonare a datoriilor de 250 de milioane de euro pe care RADET le are catre ELCEN.
Pirpiliu a precizat ca in 2008, datoria pentru asigurarea energiei termice era de 83 de milioane de euro, in timp ce in 2011 datoria a ajuns la 250 de milioane de euro. "(Oprescu - n.r.) Nu a platit nici ce a consumat in acesti ani, darmite datoria de dinainte de 2008", a sustinut democrat-liberalul, citat de NewsIn.
"In octombrie, presedintele PDL Bucuresti Elena Udrea a avut o intalnire cu reprezentantii ELCEN, RADET, ministrul Economiei, ministrul Finantelor in care s-a convenit ca Municipalitatea, si exista deschidere in acest sens, daca-si va plati datoria curenta, de 250 de milioane de euro, se gaseste o formula legala, si in acest sens lucreaza MAI, ca penalitatile sa fie sterse, penalitati care se ridica la 200 de milioane de euro", a explicat Pirpiliu.
Primaria sustine ca, incepand din 2008, s-au achitat catre ELCEN peste 400 de milioane de lei din penalitatile la datoriile RADET.
Potrivit viceprimarului general Mircea Raicu, datoria "de baza" a RADET la furnizorul ELCEN este de circa 220 de milioane de euro, iar penalitatile, de 250 de milioane de euro.
Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a aprobat, la 28 noiembrie, o hotarare prin care propune guvernului stergerea penalitatilor la datoria istorica a... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 14:48