Mai multe filme romanesti, precum "Chefu'", de Adrian Sitaru, "Funeralii fericite", de Horatiu Malaele, si "Dialoguri terapeutice", de Andrei Georgescu, vor fi prezentate, incepand de joi, timp de trei saptamani, la Strasbourg.
Incepand de joi si pana pe 9 decembrie, la Cinema Odyssee vor fi proiectate opt lungmetraje si trei scurtmetraje romanesti, conform Mediafax.
Evenimentul, aflat la cea de-a treia editie, este organizat de Institutul Cultural Roman (ICR) din Bruxelles si Asociatia Studentilor Romani din Strasbourg (ADERS).
Pe parcursul celor trei saptamani de film romanesc, patru invitati vor intra in dialog cu publicul. Filmul "Nu sunt faimos, dar sunt aroman/ Nu hiu faimos ama hiu Arman" va fi proiectat in premiera in Franta, in prezenta regizorului Toma Enache.
In cele trei saptamani vor fi proiectate scurtmetrajele "Chefu'", de Adrian Sitaru, "Santul", de Adrian Silisteanu, si "Dialoguri terapeutice", de Andrei Georgescu, si lungmetraje precum "Funeralii fericite", de Horatiu Malaele, "Nu sunt faimos, dar sunt aroman" si "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, fiind invitat actorul din rolul principal Igor Babiac.
Alti artisti invitati la Strasbourg sunt scenaristul Adrian Lustig ("Funeralii fericite") si regizorul Andrei Georgescu ("Dialoguri terapeutice").
ICR Bruxelles sprijina prezentele romanesti pe marile ecrane din Alsacia, in vederea facilitarii accesului publicului larg la productiile si coproductiile noii generatii de... mai mult
Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 13:30
Cea mai importanta retrospectiva dedicata filmului romanesc organizata vreodata in Benelux, la Cinemateca regala a Belgiei, si care a debutat pe 3 aprilie, s-a incheiat duminica seara prin proiectia scurt metrajului "Visul lui Liviu" si a filmului "Cand se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism" in regia lui Corneliu Porumboiu.
Cu prilejul Zilei Filmului Romanesc, a avut loc la Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles (Bozar) si lansarea primului studiu despre cinematograful romanesc in limba engleza, "Contemporary Romanian Cinema: The History of an Unexpected Miracle" (2013), apartinand autoarei Dominique Nasta.
Retrospectiva, care a marcat un secol de cinematografie romaneasca, a inclus 23 de filme semnate de regizorii consacrati ai noului val - Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu-, de cineastii deceniilor trecute - Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pita, Mircea Daneliuc - sau de clasici ai celei de-a saptea arte - Grigore Brezeanu, Aristide Demetriade, Jean Georgescu, care contureaza fresca cinema-ului romanesc.
Ciclul de filme a fost organizat de Cinemateca regala a Belgiei si Institutul Cultural Roman Bruxelles, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Regatul Belgiei, cu o programare propusa de filmologul Dominique Nasta, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Arhivei Nationale de Film.
"Ziua Filmului Romanesc este un proiect care are rolul de a inchide simbolic aceasta retrospectiva foarte ampla realizata... mai mult
Luni, 05 Mai 2014, ora 10:15
Cea mai importanta retrospectiva dedicata filmului romanesc organizata vreodata in Benelux va avea loc la Bruxelles, in luna aprilie, la Cinemateca regala a Belgiei si marcheaza 100 de ani de cinematografie in Romania, informeaza un comunicat al Institutului Cultural Roman (ICR).
Un numar de 21 de filme, de la operele noului val (Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu), la cele ale cineastilor deceniilor trecute (Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Elisabeta Bostan, Andrei Blaier, Dan Pita, Mircea Daneliuc) sau intemeietorilor celei de a saptea arte (Jean Georgescu), contureaza fresca de un secol a filmului romanesc, se mentioneaza in comunicat.
Luna filmului romanesc va debuta la 3 aprilie cu o conferinta a profesoarei universitare Dominique Nasta de la Universitatea Libera Bruxelles: "Cinematografia romaneasca de la A la Z: radiografia unui fenomen", urmata de filmul 'Reconstituirea' (1969), de Lucian Pintilie.
"Mult timp necunoscuta in lume, cinematografia romaneasca este de acum o valoare sigura, recompensata cu premii importante si care a starnit entuziasmul criticilor si publicului", scrie Dominique Nasta.
Ciclul se incheie la 30 aprilie cu primul film realizat in Romania: superproductia 'Independenta Romaniei' (1912), de Grigore Brezeanu si Aristide Demetriade, acompaniata live de pianista de jazz Ramona Horvath.
Retrospectiva organizata de Cinemateca regala a Belgiei si Institutul Cultural Roman Bruxelles, cu o programare propusa de filmologul Dominique... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 12:21