Comisia Europeana a adoptat, marti, Programul de dezvoltare rurala (PDR) al Romaniei, prin care sunt trasate prioritatile tarii noastre pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde de euro disponibile in perioada 2014 - 2020. Finantarea totala din partea Uniunii Europene este de 8,128 miliarde de euro.
Programul de dezvoltare rurala al Romaniei se concentreaza in principal asupra a 3 domenii prioritare, se arata in comunicatul CE.
Este vorba despre promovarea competitivitatii si restructurarea sectorului agricol din Romania; protectia mediului si schimbarile climatice; si stimularea dezvoltarii economice, crearea de locuri de munca si o calitate mai buna a vietii in satele din Romania.
Comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan, a aratat care sunt avantajele aprobarii programului pentru Romania.
"Asa cum am subliniat in timpul vizitei mele recente in Romania, acest program are potentialul sa ofere un ...citeste mai departe despre "Romania rurala primeste 8,1 miliarde de euro de la Comisia Europeana" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Mai 2015, ora 19:22
O TVA peste nivelul de suportabilitate, evaziunea care macina profitul companiilor care respecta legea, precum si proiectele avute in vedere pentru a optimiza activitatea sectoarelor de carne si lapte ale Romaniei sunt cateva dintre temele puse in discutie la cea de-a treia editie a Expo-Conferintei Internationale Meat & Milk.
De asemenea, in cadrul evenimentului care se va desfasura in zilele de 11 si 12 iunie la Hotel Hilton din Sibiu, sub titlul "Finantare, Optimizare, Parteneriat-Factori care pot genera plus-valoare intr-o piata globalizata", se va discuta despre finantarea in conditiile noului PNDR, siguranta alimentara, pozitia fermierilor si procesatorilor din Romania in raport cu ponderea multinationalelor, nivelul dotarilor si accesul la noile tehnologii.
Daniel Constantin, Ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a confirmat participarea la Expo-Conferinta in cadrul careia va detalia ultimele masuri luate la nivel de minister, precum si proiectele avute in vedere pentru a optimiza activitatea sectoarelor de carne si lapte ale Romaniei.
Alaturi de participarea domnului ministru au confirmat participarea urmatorii invitati:
- Daciana Sarbu, Europarlamentar
- Viorica Dancila, Europarlamentar
- Daniel Botanoiu, Secretar de Stat in MADR
- Vladimir Manastireanu, Presedinte al ANSVSA
- Dana Tanase, Director al Directiei de Siguranta Alimentara a Produselor de Origine Animala
- Comisar Sef Daniel Biro, Sef Serviciu Investigatii al Directiei... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 15:16
Agricultura din Romania a beneficiat din 2003 si pana in 2013 de 15 miliarde de euro din fonduri europene, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la Realitatea TV.
"Din 2003 si pana in 2013, chiar si in 2014, au intrat in Romania 15 miliarde de euro din fonduri de pre-aderare si din alte fonduri la care am avut acces. In anul 2003, cand am avut acces la programul Sapard, si de aici si experienta pe care a dobandit-o MADR in gestionarea fondurilor europene, a intrat o suma foarte mica, 6 milioane de euro, iar in anul 2004 circa 232 de milioane de euro. Am ajuns, insa, in 2013 sa avem 2,7 miliarde de euro", a spus Constantin.
Acesta a reamintit ca anul trecut a fost primul an in care balanta comerciala cu produse agricole a fost pozitiva, mentionand totodata importanta de a investi in agricultura, domeniul cu cele mai importate surse de finantare din fonduri europene.
"Am reusit pentru prima data, dupa 20 de ani, sa avem balanta cu produse agroalimentare pe pozitiv, adica sa reusim sa exportam mai mult decat importam. As vrea sa va dau un sfat si dumneavoastra si telespectatorilor: investiti in agricultura, este domeniul care are cea mai importanta sursa de finantare din fonduri europene", a subliniat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca i-a dat acest sfat si presedintelui Basescu, seful MADR a replicat: "Nu i-am dat acest sfat. Nu am fost intrebat, dar i-as fi dat acest sfat"
"Dincolo de subiectul... mai mult
Vineri, 25 Aprilie 2014, ora 08:47
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca Ministerul Agriculturii va atrage, in 2014, fonduri europene de 2,9 miliarde de euro, aratand ca agricultura a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare.
Daniel Constantin a afirmat ca fondurile europene sunt principala sursa de finantare pentru agricultura si ca in 2012 Ministerul Agriculturii a atras fonduri europene de 2,5 miliarde de euro, in 2013 - 2,7 miliarde de euro, iar in 2014 va atrage 2,9 miliarde de euro.
"Tratam cu deosebita atentie acest domeniu, pentru ca agricultura cred ca a mers bine si are un potential de a merge foarte bine in continuare", a afirmat Constantin.
El a spus ca in acest an pentru prima data platile directe, subventiile in agricultura au fost platite catre fermieri inainte de campania agricola de primavara, aratand ca Agentia de Plati in Agricultura a platit aproape 900 milioane de euro.
"In acest an am reusit pentru prima data ca platile directe, subventiile in agricultura sa fie platite inainte de campania de primavara catre fermieri. In numai trei luni de zile din acest an, agentia de plati in agricultura a platit aproape 900 milioane de euro", a afirmat Constantin.
El a mai aratat ca "oamenii sunt multumiti, se dau la timp banii care li se cuvin si pot sa-si faca pregatirile pentru primavara si toamna". mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 08:47
Nume importante, precum ministrul Agriculturii Daniel Constantin sau ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, se vor reuni la conferinta "Agri-business pe profit: Finantarea afacerilor din agricultura", ce va avea loc in data de 15 octombrie 2013, incepand cu orele 9:30, la Hotel Pullman, World Trade Center Bucharest, sala Beijing & Vienna.
In cadrul conferintei vor fi abordate subiecte precum: reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) - bani mai multi pentru agricultori, din 2014; produse si servicii de finantare pentru agricultura; platile directe si subventiile din agricultura; microcreditarea pentru investitiile in agricultura; programul national de refacere a sistemului de irigatii; investitiile in fermele familiale; fondul mutual pentru sustinerea sectorului agricol; competitivitatea dupa 2015.
Alti invitati asteptati la aceasta conferinta sunt: Achim Irimescu - Secretar de stat, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (confirmat); Robert Rekkers - Director General, Agricover Credit IFN SA (confirmat); Laurentiu Baciu - Presedinte, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) (confirmat); Sorin Minea - Presedinte, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara (Romalimenta); Dorel Gheorghe Benu - Director General, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) (confirmat); Adrian Radulescu - Consilier Prezidential pe Agricultura (confirmat); Stefan Nicolae - Presedinte, Federatia Agrostar (confirmat); Viorel Matei... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2013, ora 12:39
Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat, marti, sprijinirea unui proiect caritabil din domeniul agricol in Romania prin donarea sumei de 15.000 de euro unei ferme din Timisoara pentru achizitionarea unei combine.
Conform unui comunicat al companiei, remis Agerpres, donatia este destinata unui proiect caritabil derulat de catre catre Fundatia Caritas in Timisoara si va sprijini achizitia unei combine pentru ferma.
Ferma Caritas cultiva produse agricole destinate celor sase centre Caritas din Timisoara, unde se asigura masa pentru circa 400 de persoane in fiecare zi. In plus, ferma ofera persoanelor fara locuinta si altor persoane dezavantajate programe de instruire si dobandire de abilitati in activitati, precum: cresterea vitelor, agricultura, productia de branza si tamplaria.
Caritas Austria se ocupa, in prezent, de aproape toate categoriile sociale defavorizate, respectiv copii, persoane cu dizabilitati, refugiati, persoane fara locuinta, batrani, mame si suport familial.
De asemenea, sprijina si deruleaza programe de asistenta medicala ambulatorie si intra-spitaliceasca, ingrijire in regim de sanatoriu, ingrijirea persoanelor care sufera de alcoolism sau dependenta de droguri, ingrijirea persoanelor fara adapost in regim ambulatoriu si spitalicesc, asistenta juridica, proiecte pentru somerii pe termen lung, ajutorare si asistenta pentru dezvoltare in strainatate.
Proiectul Nabucco, un consortiu din care fac parte companiile Transgaz... mai mult
Marti, 11 Decembrie 2012, ora 12:40
Afacerile in agricultura sunt precum o loterie: castigi sau pierzi in functie de vreme. Cu toate ca Romania are potentialul agricol de a hrani o populatie de patru ori mai numeroasa, din cauza unui management defectuos, aceasta ar mai putea pierde inca 40 de ani pana sa redevina competitiva pe plan international.
Acest lucru o spune chiar secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, care a subliniat faptul ca principala problema a fermierilor romani o reprezinta piata: nu au unde sa vanda, ne-existand contracte ferme.
"In cazul in care vom lua masurile necesare, in 15-20 de ani vom putea ajunge la performanta astfel incat sa-i putem hrani si pe altii nu numai pe romani. Mergand in sistemul in care am mers pana acum, ne vor mai trebui inca 40 de ani sa devenim competitivi din punct de vedere agricol", a declarat Adrian Radulescu intr-un interviu Business 24.
O caracteristica a poporului roman este neperseverenta la lucrul inceput. Romanului ii este greu pana se apuca de ceva, caci de lasat se lasa usor, spune un scriitor popular. Credeti ca aceasta criza in care se afla agricultura Romaniei este si o problema de mentalitate a fermierului roman?
In agricultura este invers: fermierul incepe usor si se lasa greu. Cand te indragostesti de agricultura si realizezi ce poate iesi din mainile tale cu greu o poti parasi. Fiecare produs care rezulta din munca depusa de tine face parte din fiinta ta. In agricultura, chiar daca pierzi ramai in continuare un om... mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 23:00
Anul 2011 a adus profit considerabil agricultorilor, recolta stransa fiind abundenta. Iar, in contextul in care se exporta tot mai mult, preturile la alimente cresc si nivelul subventiilor directe la hectar s-au marit, cei ce investesc in acest domeniu au avut doar de castigat.
Romania a avut, in ultimul an, cele mai multe proprietati agricole din Uniunea Europeana. Tara noastra s-a situat pe primul loc in acest clasament, inregistrand 3,9 milioane de terenuri arabile, echivalentul a 32% din totalul la nivelul UE.
De asemenea, productia agricola din Romania a fost cea mai mare din ultimii cinci ani. Productia medie de grau este de 3,46 de tone pe hectar, cu 23,5 la suta peste nivelul inregistrat anul trecut. Cresteri se inregistreaza si in cazul orzului de primavara, cu 2,06 tone pe hectar, reprezentand un avans de 17,3%.
In cazul porumbului, se estimeaza obtinerea unei productii de 3,86 de tone, cu 5 la suta sub nivelul de anul trecut, dar cu 20,6 la suta mai mult decat media ultimilor cinci ani. In acelasi timp, la cartofi se estimeaza o productie de 15,12 tone la hectar, cu 12,4 la suta fata de 2010 si cu 5,4 la suta fata de ultimii cinci ani.
Citeste mai multe despre Agricultura, la cote maxime. Cat le-a adus miliardarilor din Top 500? pe Ziare.com. mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 10:05
Nu de putine ori l-am auzit pe Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, vorbind despre necesitatea ca Romania sa se transforme intr-un mare exportator de cereale, dar oare cat de mare este distanta dintre posibilitatile noastre reale si propaganda politica?
Oficial, anul acesta, productia de grau din Romania a fost de 7,2 milioane de tone, cu circa 40% mai mare decat cea din 2010, relateaza Ziare.com. Neoficial, in Romania s-au obtinut intre 8,4 si 8,6 milioane de tone de grau, asta pentru ca proprietarii de ferme mici si foarte mici nu au declarat aproximativ 1,4 milioane de tone de productie.
Din ultimele declaratii ale lui Valeriu Tabara reiese ca Romania ar putea exporta in acest an circa 4 milioane de tone de grau, adica 55% din cantitatea raportata in acest an, respectiv 33% din cantitatea potentiala de grau care s-ar putea obtine in urma eficientizarii productiilor agricole.
Presupunand ca in Romania se vor obtine curand 12 milioane de tone de grau intr-un an, iar cererea interna nu o va depasi pe cea actuala, potentialul maxim de export de grau al tarii va fi de 8,8 milioane de tone.
Mai multe despre Cum a fost transformata Romania intr-un mare exportator de cereale de propaganda politica pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 12:42