36 de ONG-uri solicita Guvernului Orban inlaturarea efectelor distructive ale OUG 114/2018 in privinta reutilizarii sociale a sumelor confiscate din infractiuni.
ONG-urile sustin, intr-un comunicat remis joi Ziare.com, ca, avand in vedere declaratiile premierului Ludovic Orban si ale ministrului de Finante, Florin Citu, privind decizia de eliminare a elementelor nocive ale OUG 114, le solicita sa includa in proiectul de lege pe care intentioneaza sa isi angajeze raspunderea abrogarea art. 60.
Acestea amintesc ca prin art. 60 din OUG nr. 114/2018 a fost abrogat articolul 37 din Legea nr. 318/2015 pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI).
"Articolul 37 din Legea nr. 318/2015 stabilea, in acord cu Directiva 2014/42/UE, ca sumele confiscate de la infractori sa fie reutilizate social, adica folosite in scopul educatiei juridice, al prevenirii criminalitatii si al asistentei victimelor infractiunilor, precum si al altor proiecte de interes public.
Consideram ca reintregirea mandatului ANABI este un act de dreptate in sprijinul persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile si a victimelor infractiunilor", se arata in documentul citat.
Reprezentantii ONG-urilor amintesc ca reutilizarea sociala a sumelor confiscate din infractiuni a fost ceruta insistent in 2014-2015 de catre societatea civila, iar aceste prevederi legale au fost adoptate in toamna anului 2015 de catre Parlamentul... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2019, ora 16:31
Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis grupurilor partidelor parlamentare o lista de propuneri legate de modificarea legislatiei privind finantarea partidelor politice si campaniilor electorale, in sensul reglementarii alocarilor pentru subventii si a conditiilor de desfasurare a campaniei electorale, a anuntat miercuri un comunicat al Expert Forum.
Semnatarii remarca in document ca modificarea Legii 334/2006 prin Legea 34/2018 a determinat cresterea semnificativa a limitelor sumelor ce pot fi alocate, prin raportarea la Produsul Intern Brut (cel mult 0.04%) si nu la bugetul de stat, dupa cum stabilea legislatia anterior, context in care apreciaza ca finantarea aproape in intregime a partidelor politice de la bugetul de stat este un principiu care poate conduce la reducerea competitivitatii electorale si asigurarea de avantaje unui grup restrans de partide care primesc subventii semnificative.
"Limita maxima la care ar fi putut ajunge subventiile in 2019 este de aproape 400 de milioane de lei. Aceasta crestere trebuie privita in contextul in care competitorii electorali pot solicita in conditiile legii si rambursarea cheltuielilor electorale daca obtin cel putin 3% din voturi. Astfel, s-au creat doua mecanisme care permit partidelor politice sa primeasca bani de la bugetul de stat.
Ambele mecanisme sunt, in fapt, accesibile unui grup restrans de partide, de obicei cele parlamentare. Pornind de la premisa ca, printre altele, rolul unui partid politic... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 13:45
Premierul Viorica Dancila a participat luni, la Rasnov, la semnarea contractului de finantare pentru autostrada Brasov-Comarnic, prilej cu care a mentionat ca se bucura ca lucrarea va fi realizata de un constructor roman si ca spera ca in acest caz sa fie respectate termenele.
"Ma bucur ca am participat la semnarea acestui contract, aceasta este abordarea guvernului, vrem sa avem cat mai multe obiective pe care sa le punem in valoare, oamenii nu mai au timp sa astepte, trebuie sa avem o abordare constructiva, un ritm alert, iar acolo unde lucrurile nu merg asa cum ne-am dori, trebuie sa aducem alti oameni care vor sa se implice pentru ca nu putem sa le spunem oamenilor ca a inceput un drum sau o autostrada in 2011 si in 2019 inca lucram la ea. Firmele care sunt serioase sa-si continue lucrul, iar celelalte sa plece acasa si sa lase pe altii care vor sa faca ceva (...) . Nu ne fac noua un favor, este obligatia lor si trebuie sa respecte termenele pe care le-au antamat cand au vorbit de realizarea unui drum expres sau a unei autostrazi. (...) Sper ca si in acest contract sa respectam termenele si ma bucur ca sunt constructori romani", a spus premierul.
Contractul a fost semnat de ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, si directorul CNAIR, Narcis Neaga, in prezenta prim-ministrului si a ministrilor Finantelor, Eugen Teodorovici, Economiei, Eugen Badalau, si Sanatatii, Sorina Pintea.
Cu acest prilej, Cuc a anuntat ca va fi reziliat contractul cu constructorul care... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 17:01
Ministerul Finantelor a anuntat miercuri, pe Facebook, ca intr-un final Registrul in care trebuie sa figureze ONG-urile ca sa poata primi in continuare donatii si sponsorizari functioneaza. Asta la 10 zile de la termenul limita in care trebuiau sa se inscrie organizatiile, deci la 10 zile de cand le-a blocat finantarea.
In orice caz, in ciuda anuntului Ministerului, nimeni nu poate verifica functionalitatea registrului pentru ca ... site-ul anaf e picat de cateva ore.
"Ministerul Finantelor Publice sprijina initiativele valoroase ale societatii civile, iar introducerea Registrului special reprezinta doar o modalitate de a asigura corectitudinea si transparenta sponsorizarilor si a sumelor directionate de persoanele fizice si juridice.
Astazi sunt inscrise in Registrul special si pot beneficia de noul regim fiscal peste 700 de asociatii non-profit, printre care si Asociatia Daruieste Viata. Din aprilie 2019, la propunerea MFP, s-a majorat la 3,5% suma care poate fi directionata de persoanele fizice si juridice din impozitul pe venit, pentru sustinerea entitatilor non-profit inscrise in registru", e mesajul postat pe Facebook de Ministerul Finantelor.
De altfel, nu doar in text e identificata nominal Asociatia Daruieste Viata, ci si intr-o captura din Registru postata ca fotografie.
ONG-ul care construieste din donatii si sponsorizari primul spital de la zero din Romania din ultimii 30 de ani a tras de la inceput semnale de alarma ca masura dorita de Eugen... mai mult
Miercuri, 10 Aprilie 2019, ora 19:00
ONG-urile pot abia de azi sa faca cerere pentru a se inscrie in noul registru de la ANAF. Insa tot de azi, daca nu figureaza in acel registru, nu mai pot primi donatii si sponsorizari. Iar ANAF are termen 10 zile in care sa le anunte daca le accepta sau nu cererea.
Situatia care blocheaza practic posibilitatea finantarii ONG-urilor a aparut dupa ce, sub pretextul asigurarii "transparentei surselor de finantare", Ministerul de Finante a decis infiintarea acestui registru. Insa, desi legea care impunea obligativitatea a intrat in vigoare pe 20 ianuarie, abia pe 22 martie a fost si infiintat registrul cu pricina, si asta oricum ignorand complet orice observatie a celor direct afectati.
Insa abia astazi, pe 1 aprilie, pe site-ul ANAF a devenit si posibila completarea formularului electronic al declaratiei 163, iar Fiscul are la dispozitie 10 zile sa le raspunda celor care il depun.
Fara inregistrarea ONG-urilor in acest registru, firmele care aleg sa doneze sau sa acorde sponsorizari nu beneficiaza de deduceri fiscale.
Situatia a fost semnalata de Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele "Daruieste viata", asociatie care construieste, din donatii si sponsorizari, primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania si, de altfel, primul spital construit in tara noastra de la zero in ultimii 30 de ani.
"A fost publicat formularul electronic al declaratiei 163, cel pe care ONG-urile trebuie sa-l completeze online. Aceasta nu rezolva problema in... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 17:04
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, fondatoarele asociatiei "Daruieste viata", care construieste primul Spital de Oncologie si Radioterapie Pediatrica din Romania, acuza Ministerul Finantelor de "atac in stil mafiot" impotriva ONG-urilor.
"A inceput atacul direct la ONG-uri. Un atac in stil mafiot: esti obligat sa indeplinesti reguli care nu pot fi indeplinite. Un atac care poate bloca SPITALUL pe care 250.000 de oameni il construiesc", afirma fondatoarele asociatiei.
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu precizeaza, pe Facebook, ca ministrul Eugen Teodorovici a dat, pe 15 martie, fara respectarea termenului legal de dezbatere publica, "un ordin abuziv, prin care ONG-urile trebuie sa indeplineasca o procedura birocratica: sa depuna, iar si iar, documente pe care le-au mai depus la ANAF, sa faca dovada ca nu au datorii la stat (desi ANAF are toate insitutiile la indemana si-ti blocheaza imediat conturile in caz ca n-ai platit la timp) si, cireasa de pe tort, sa declare pe propria raspundere ca fac ce zic ca fac, ca si cum din start se prezuma ca ONG-urile una zic si alta fac".
Ele explica faptul ca procedura e absurda si inutila, dar chiar si asa ea nu poate fi respectata, pentru ca declaratia electronica pe care au obligatia ONG-urile sa o depuna, pentru a figura in Registru si a putea in continuare sa obtina donatii si sponsorizari, nu exista pe site-ul ANAF.
"E o actiune manipulativa fara precedent, realizata de Ministerul Finantelor Publice. Nicio institutie publica... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2019, ora 14:48
Circa o treime dintre companiile din Romania (37%) au directionat in 2017 sume, sub forma de sponsorizare, catre organizatiile non-guvernamentale (ONG) in cuantum de peste 100.000 de lei, in timp ce 45% au virat intre 5.000 si 100.000 de lei, releva un studiu realizat de EY Romania, in parteneriat cu Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) si Hospice Casa Sperantei, prezentat joi intr-o conferinta de presa.
Cercetarea arata, totodata, ca din totalul companiilor care au virat sume de peste 100.000 de lei catre ONG-uri, 14% au directionat mai mult de 500.000 de lei. In acelasi timp, 18% dintre firmele chestionate au mentionat ca au optat sa vireze peste 5.000 de lei, iar 23% intre 100.001 si 500.000 de lei.
Conform rezultatelor studiului, cele mai sprijinite domenii au fost: educatia (68%), sanatatea (64%), serviciile sociale (55%), cultura (41%), mediul (11%) si sportul (9%).
In fruntea listei privind motivatia pentru care companiile au ales sa sponsorizeze ONG-uri se afla responsabilitatea pentru problemele comunitatii (75% din total), urmata de existenta facilitatii fiscale (52%), datoria morala (30%), sprijinirea ONG-urilor care activeaza in domenii cu stransa legatura cu domeniul de activitate al companiei (27%), efectul pozitiv asupra angajatilor (20%), faptul ca managementul companiei este impresionat de cauzele sustinute de acestea (20%) si altele (9%).
De asemenea, 39% dintre companiile au directionat fonduri prin facilitatea fiscala catre trei ONG-uri... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 11:10
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a dat, luni, asigurari ca in aceasta saptamana va rezolva problema finantarii ONG-urilor cu procentul de 2% din impozit, solutionand totodata si problema cu Declaratia 600.
"Odata cu noul formular se rezolva problema ONG. Nu exista posibilitatea ca unele ONG-uri sa nu isi mai poata continua activitatea", a asigurat ministrul luni.
Persoanele care vor sa doneze 2% din impozitul pe venit vor putea face acest lucru pe 2-3 ani, in cazul in care nu doresc sa o faca an de an.
Referitor la Declaratia 600, Teodorovici a precizat ca persoana va deveni asigurata la momentul depunerii formularului, si nu atunci cand face plata contributiilor, scrie Digi24.
Citeste si Comisia de la Venetia a trimis o delegatie in Romania, dar nu pentru legile Justitiei: Cine e inamicul nr.1 al politicienilor ...citeste mai departe despre "Teodorovici a gasit "rezolvarea" pentru ONG-uri: Cei 2% din impozit pot fi directionati pe 2-3 ani" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 14:14
Deputatii USR Cristian Ghinea si Adrian Prisnel au initiat un proiect de lege prin care cota din impozitul pe venit care poate fi redirectionata de catre persoanele fizice catre o organizatie nonguvernamentala este majorata de la 2% la 3,5%.
"Majorarea ar urma sa compenseze integral pierderea pe care o produce sectorului non-profit scaderea impozitului pe venit de la 16 la 10%", transmite USR intr-un comunicat de presa.
Prisnel si Ghinea au depus si un al doilea proiect de lege, care prevede ca persoanele care obtin venituri din investitii sa aiba posibilitatea sa redirectioneze pana la 2% din impozitele datorate statului pentru sustinerea entitatilor nonprofit, unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
"Aceste venituri provin din dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, transferul aurului financiar, lichidarea unei persoane juridice", precizeaza USR.
Inititorii afirma ca demersul lor este un raspuns la proiectul initiat de Liviu Plesoianu si Serban Nicolae, ambii parlamentari PSD, proiect care vizeaza schimbarea legii privind asociatiile si fundatiile de utilitate publica.
"PSD vrea sa suprime orice urma de contestare a abuzurilor si minciunilor sale. Astazi tinta PSD este societatea civila care critica atacul PSD impotriva justitiei si proasta guvernare. Vedem cum printr-o lege initiata de killerul de serviciu al lui Liviu... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 19:10