O companie offshore este o firma inregistrata intr-o tara de tip paradis fiscal, o jurisdictie care le ofera investitorilor straini un mediu fiscal favorabil.
Avantajele deschiderii unei companii offshore sunt in principal de ordin fiscal insa nu se rezuma numai la acestea. Un nivel de confidentialitate foarte ridicat pentru investitori si un climat de afaceri favorabil se numara si ele printre beneficii.
Principalele avantaje ale unei companii offshore
Perceptia generala asupra unei companii offshore se situeaza de obicei la limita suspiciunii, insa aceste tipuri de companii nu sunt fondate exclusiv pentru a beneficia in mod ilicit de avantaje fiscale.
Tarile care sunt catalogate drept paradisuri fiscale ofera un sistem de taxare extrem de avantajos prin lipsa totala a impozitului pe profit pentru companiile rezidente. Mai mult decat atat, cerintele pentru declaratiile fiscale anuale sunt si ele minime.
Un tip de companie foarte popular in aceste tari este International Business Company, sau IBC. Acestea pot fi incorporate in mai multe jurisdictii in care este functional acest tip de companie, precum Belize, Barbados sau Insulele Virgine Britanice.
Principalele caracteristici ale unei companii IBC sunt:
lipsa impozitului pe venit;lipsa obligatiilor contabile sau, in unele cazuri, obligatii minime pentru unele declaratii fiscale anuale si evidenta unor tipuri de tranzactii;taxe reduse de inregistrare si administrare;pot fi implicate intr-o gama larga... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 13:44
Europarlamentarul Catalin Ivan a declarat, vineri, la Iasi, ca in Romania sunt 384 de firme cu actiuni la purtator, fapt care le confera proprietarilor confortul anonimatului si le da posibilitatea incheierii contractelor cu statul.
"In Romania sunt 384 de firme. Toate lucreaza cu statul. De-a lungul ultimilor zece ani de zile niciuna nu a avut sincope, adica sa mearga mai bine sau mai prost, in conditiile in care la guvernare au fost toate partidele din spectrul politic, ceea ce inseamna ca relatia dintre ele este dincolo de politica unui partid sau ideologia unui partid", a declarat eurodeputatul Catalin Ivan in cadrul unei dezbateri privind "Actiunile la purtator".
La evenimentul desfasurat la Facultatea de Economie si Administrare a Afacerilor, din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, europarlamentarul a subliniat dificultatea infiintarii unei astfel de firme. In acest sens, Catalin Ivan a mentionat ca "intr-o economie in care oamenii nu isi asuma activitatea pe care o depun, e cel putin periculos din toate punctele de vedere".
"Dau un exemplu aleatoriu. Sunt presedinte de Consiliu Judetean si privatizez o firma din subordine, o dau unor prieteni, o transform inapoi in actiuni la purtator iar prietenii imi dau fizic actiunile, si mi le pun in sertar eu mie. Pot sa imi dau mie contracte, firmei mele fara ca nimeni sa poata face legatura intre firma respectiva si mine.
Sigur, de-a lungul vietii, drumurile noastre se intersecteaza, pentru ca eu... mai mult
Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 13:37
Turcia este in grafic pentru a evita o potentiala includere pe lista neagra a paradisurilor fiscale a Uniunii Europene, o decizie care ar fi inasprit si mai mult tensiunile dintre cele doua parti, dupa ce vineri a trimis blocului comunitar o scrisoare continand clarificari suplimentare, conform unui document consultat de Bloomberg.
Angajamentele autoritatilor de la Ankara par sa rezolve, pentru moment, toate problemele identificate de expertii europeni in urma cu cateva zile.
Pe baza noilor informatii furnizate, expertii au ajuns la concluzia ca regimul preferential numit "regimul regional al firmelor mama" nu indeplineste criteriile pentru includerea Turciei pe lista neagra a paradisurilor fiscale, sunt concluziile grupului de lucru al UE numit Code of Conduct.
Anuntul vine dupa ce, pe 21 noiembrie, acest grup de lucru european infiintat pentru identificarea jurisdictiilor non-cooperante in materie de fiscalitate concluziona ca angajamentele Turciei vizand solutionarea problemelor cu privire la transparenta, precum si cu privire la eliminarea regimurilor fiscale preferentiale "sunt insuficiente" pana acum.
In consecinta, grupul de lucru ar putea recomanda ministrilor europeni de Finante sa adauge Turcia pe lista neagra a paradisurilor fiscale la reuniunea lor din 5 decembrie.
Serbia, care a fost de asemenea inclusa pe 21 noiembrie in documentul ce cuprinde lista neagra a paradisurilor fiscale, a fost acum scoasa din lista dupa ce a prezentat angajamente... mai mult
Luni, 27 Noiembrie 2017, ora 16:16
Senatorii PSD au votat un proiect care prevede scutiri de taxe pentru terenurile de pe insule si grinduri, pentru dezvoltarea activitatilor economice si crearea de locuri de munca, de care ar beneficia si insula Belina din Teleorman, care face obiectul unei anchete DNA.
De asemenea, conform proiectului senatorului Serban Nicolae, activitatile de productie de energie regenerabila, turism, agrement, alimentatie publica, comert cu amanuntul, jocuri de noroc, precum si cele de servicii conexe acestora, sunt taxate la jumatate.
In plus, senatorii au scos articolul care prevedea ca sub incidenta legii nu intra ariile naturale protejate, se arata intr-o analiza Romania Libera.
Proiectul se afla in contradictie cu prevederile noului Cod Fiscal privind paradisurile fiscale, in conformitate cu o directiva a Uniunii Europene, spun analistii.
"Paradisurile fiscale sunt folosite pentru spalare de bani, pentru tot felul de chestiuni ilegale si atunci UE a luat masuri pentru a limita aceste infractiuni economice (...) Aceasta e cireasa de pe tort pentru o lipsa de profesionalism fiscal si o aplicare a regulilor fiscale dupa ureche si dupa interese. Primul lucru la care te poti gandi este ca e o masura luata cu dedicatie", a explicat analistul economic Ion Radu Zilisteanu.
Potrivit expertilor, astfel de facilitati fiscale ar trebui sa faca parte dintr-o strategie nationala pe termen lung.
"Intr-o tara ca Romania sunt foarte multe zone unde domina populatia cu venituri... mai mult
Sambata, 04 Noiembrie 2017, ora 15:28
Un grup de 13 media europene a inceput vineri publicarea asa-numitelor Malta Files, dosare de presa despre culisele paradisului fiscal maltez la care au lucrat timp de patru luni 49 de ziaristi din 16 tari, informeaza AFP.
Site-ul francez de internet Mediapart promite o radiografie a "paradisului fiscal putin cunoscut care prezideaza Uniunea Europeana pana la 30 iunie". Potrivit ziaristilor, Malta provoaca celorlalte tari europene pierderi anuale de doua miliarde de euro, sub forma unor venituri fiscale nerealizate.
Articolele vor fi publicate timp de doua saptamani si vor dezvalui "optimizari si evaziuni fiscale, spalari de bani si coruptie", precum si lista completa a persoanelor si organizatiilor implicate in cele 53.247 de firme inregistrate in Malta. Cateva nume mari mentionate sunt grupurile Bouygues, Total, BASF si Ikea si bancile REYL si JP Morgan.
Saptamanalul german Der Spiegel adauga pe lista BMW, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch, Rheinmettal. Compania aeriana Lufthansa are 18 filiale in Malta, unde si-a instalat "casa de pensii", arata publicatia. Der Spiegel a contactat firmele implicate si a primit asigurari ca activitatea lor din Malta este legala si declarata la fisc.
Ziarul italian L'Espresso afirma ca Italia este "de departe" tara cel mai des intalnita in Malta Files, cu aproape 8.000 de firme malteze controlate de actionari italieni. "Alaturi de intreprinzatori care au creat sau transferat activitati reale, exista si o armata de emigrati din... mai mult
Sambata, 20 Mai 2017, ora 11:03
In Romania, 20% din cifra de afaceri a firmelor este conectata cu societati offshore, din asa-numitele paradisuri fiscale.
State precum Barbados, Antilele Olandeze, Bahamas si Belize reprezinta destinatii populare pentru antreprenori, caci ofera un regim foarte avantajos de taxare.
Mai exact, birurile sunt mici sau inexistente, asa ca multi afaceristi prefera sa-si inregistreze business-ul in paradisurile fiscale decat in tarile in care activeaza efectiv.
Insa care e situatia din Romania?
Analiza realizata de KeysFin si remisa Ziare.com arata ca, in 2015, erau inregistrate oficial peste 5.300 de societati cu cel putin un actionar persoana judiciara cu regim offshore, care au derulat afaceri de 48 miliarde de euro. Aceasta suma reprezinta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri la nivel national.
E mult, e putin? Depinde de cum punem problema. Insa un singur lucru e cert: statul roman se vede vaduvit de sume importante din taxe si impozite. Insa ideea e ca oamenii ...citeste mai departe despre "Romania si paradisurile fiscale: 20% din cifra de afaceri a firmelor e conectata cu societati offshore" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Octombrie 2016, ora 12:47
Presiunea exercitata de Comisia Europeana asupra politicilor fiscale din micul ducat al Luxemburgului tinde sa demoleze mitul paradisului fiscal din centrul Europei. Cea mai profitabila marfa de export a statului minuscul din UE a fost vreme de cateva decenii reducerea taxelor.
Artizanul economiei luxemburgheze, Marius Kohl, s-a retras la pensie in cursul anului trecut, lasand in spate o zona agitata si rascolita de acuzele lansate de Comisia Europeana impotriva organismelor de stat din ducat si a cel putin doua mari companii internationale, suspectate de a fi beneficiat de ajutoare din partea statului luxemburghez, arata Wall Street Journal.
Maestrul confidentialitatii
Pentru directorii corporatiilor internationale cu sediul in Luxemburg, 50.000 la numar, Marius Kohl este "Monsieur Ruling" sau "Stapanul taxelor". Fost director al departamentului de stat Societes 6, Kohl este cel care a negociat nivelul taxelor pentru fiecare dintre "refugiatii" de renume mondial care si-au adapostit profiturile in Luxemburg. Kohl a detinut ani in sir dreptul de a negocia si de a accepta sau refuza intelegerile confidentiale cu mogulii economiei mondiale.
"Puteam sa spun Da sau Nu. Uneori este mai covenabil sa negociezi cu o singura persoana", explica Kohl. Rolul sau si al Societres 6 nu este insa atat de bine vazut si de mecanismele de reglementare fiscala din lumea intreaga. Miliarde de dolari au scapat anual impozitelor aplicate in tarile de origine ale firmelor, prin... mai mult
Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:16
Luxemburgul si-a inaugurat recent zona libera de taxe in care vinurile vechi, operele de arta, bijuteriile si alte bunuri scumpe sunt ferite de mana inspectorilor fiscali. Nimic neobisnuit totusi ca unul dintre paradisurile fiscale ale Europei sa deschida a treia piata "free-tax" din lume, dupa Geneva si Singapore.
Insa o parte din mirajul taxelor scazute practicate in micul Ducat a fost spulberata din 2008, odata cu dezvaluirea secretelor financiare ale companiilor care isi gasisera un refugiu fiscal in orasul-stat din centrul Europei.
Mai nou, Luxemburgul infrunta o presiune continua exercitata de Comisia Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ingrijorata de disparitia unor felii importante de profit ale companiilor multinationate in zonele tulburi ale acestor paradisuri fiscale. Deja Bruxelles-ul investigheaza aranjamentele facute de autoritati cu giganti precum Fiat si Amazon, oficialii din Luxemburg riscand sanctiuni pentru acordarea unor ajutoare de stat catre aceste companii, aminteste publicatia The Economist.
Schimbare de suprafata
Aparent, liliputanul stat pare sa isi piarda pe zi ce trece din atuurile care au dus la consolidarea unei industrii financiare in Ducat. Insa, aparentele sunt inselatoare de aceasta data.
"Avem companii care intreaba de la ce prag minim se pot pierde in mare masa a firmelor existente pe piata locala", explica un avocat luxemberghez. Mai mult, devoalarea secretului bancar survenita in acelasi... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 12:45
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa pe tema viitoarelor reglementari europene in materie de impozitare fiscala, ca este inadmisibil ca intr-un stat din UE sa activeze firme inregistrate in paradisuri fiscale care scapa de impozitare.
"Daca am o firma in Romania care are, de exemplu, proprietar o firma inregistrata in Olanda, ai carei proprietari sunt o alta firma inregistrata prin Caraibe, si vand firma din Romania, in mod normal statul roman ar trebui sa impoziteze castigul de capital, sa incaseze 16% din castigul de capital.
In momentul in care avem o firma de acest fel, vanzarea firmei din Romania se inregistreaza in Caraibe, se schimba acolo numele unui individ cu numele altui individ care devine proprietarul firmei de Caraibe, iar statul roman nu poate impozita nimic", a explicat Stolojan mecanismul evazionist.
Citeste mai multe despre Stolojan: UE pierde sute de miliarde de euro din cauza paradisurilor fiscale pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 08 Februarie 2013, ora 17:18