Reprezentantii Guvernului si cei ai BNR vor participa saptamana viitoare la urmatoarea evaluare a acordului cu FMI, CE si Banca Mondiala la Bruxelles, discutiile avand loc in premiera in afara tarii si fara participarea Presedintiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului.
"Decizia a fost legata de contextul intern al campaniei electorale, ambele parti intelegand ca discutiile sa nu fie folosite in scopuri politice, fiind mai degraba discutii tehnice. FMI are ca regula sa nu se implice in politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca aceasta misiune de evaluare sa aiba loc", au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Spre deosebire de misiunile de la Bucuresti, care se intindeau pe o perioada intre zece zile si doua saptamani, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, incepand de marti, 16 septembrie, si pana vineri, 19 septembrie.
Cine va conduce delegatiile FMI, CE si BM
Delegatia FMI va fi condusa de Andrea Schaechter, cea a CE de catre Istvan Szekely, iar delegatia Bancii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de tara pentru Romania si Ungaria.
Guvernul Romaniei va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de ministri, dar nu este exclus ca la ultimele discutii, din 19 septembrie, sa participe si premierul Victor Ponta, au mentionat sursele.
Banca Nationala a Romaniei va fi reprezentata la nivel de conducere de catre guvernatorul Mugur... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:35
Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar expertii FMI nu au agreat inca masura, nefiind convinsi de eficacitatea acesteia.
Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate pentru finantarea deficitului bugetar, in lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Daca ar fi acceptate, bonificatiile ar putea fi de 10%, ca si in cazul platii in avans a taxelor locale. In prezent, pentru achitarea impozitelor locale in avans, pana la sfarsitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.
Fondul Monetar nu s-a pronuntat inca
Premierul Victor Ponta s-a intalnit, luni, la Guvern, cu delegatia comuna a Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Trebuie efectuate calcule legate de cat anume se cheltuieste cu dobanzile, mai exact de aratat ca ce se pierde din bonificatie este economisit la capitolul dobanzi. Expertii FMI nu au agreat insa masura pana la acest moment", au aratat sursele citate.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 08:30
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa se aloce 250 de milioane de lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.
Ponta a spus ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
"Nu se poate decat pe tot lantul, asta stiu sigur, ca asta am discutat. (Va fi, n.r.) numai de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam - cred ca e vreo 250 de milioane de lei - din alta parte, in functie de cum stam cu ... Dar eu vreau sa incercam acest experiment, i-am anuntat pe cei de la FMI si au spus: alocati banii din alta parte, nu mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala", a spus Ponta.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca reducerea TVA la panificatie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscala si, daca nu va scadea pretul painii, il va plafona pentru multa vreme. mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 09:14
Cabinetul Ungureanu s-a intalnit cu delegatia FMI. Premierul a declarat ca a discutat cu oficialii delegatiei despre continuitate politica si economica si despre absorbtia fondurilor europene. In schimb, nu s-a dezbatut problema cresterii pensiilor si a salariilor.
"Semnalele pe care le-am dat sunt cele pe care deja le stiam: Continuitate politica si economica. O continuitate de determinare de a realiza obiectivele prevazute in scrisoarea de intentie. Predictibilitate pentru mediul de afaceri romanesc si pentru pietele de capital", a declarat premierul Mihai Razvan Ungureanu, in urma discutiilor cu reprezentantii FMI.
Premierul spune ca economic, tara este pe cale de a se pregati pentru a rezista oricarui soc economic extern. "Catre asta tindem, in asa fel incat Romania sa fie atractiva pentru Europa".
"Am vorbit despre hotararea de a mari rata de absorbtie a fondurilor europene. Am vorbit despre a limita pe cat posibil evaziunea fiscala. Acest guvern este foarte sobru in aceasta chestiune".
Ungureanu: Ne gandim la siguranta cetatenilor
"Prin tot ceea ce facem ne gandim la bunastarea cetatenilor la modul cel mai sincer cu putinta", a spus premierul. Acesta a recunoscut ca problema cresterii pensiilor si a salariilor nu a fost discutata cu delegatia FMI.
"Nu va ascund ca am vorbit si despre modul in care vom putea flexibiliza hotararea unor guverne nationale, pentru a accepta forta de munca romaneasca si sa accepte mai multi muncitori romani. Avem nevoie... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 16:10
Fondul Monetar International (FMI) a impus Guvernului un termen scurt in care sa finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv pana la 15 februarie 2012, si sa anuleze, in limitele legii, intelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi incheiate.
Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intentie convenita in urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.
"Va fi incheiata renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de conditiile de piata, pana la 15 februarie. Daca incheierea nu este posibila, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal", se arata in document.
Astfel de contracte directe au fost incheiate de Hidroelectrica incepand din anii 2000, iar jumatate dintre acorduri au fost preluingite pana in 2018.
In toamna anului trecut, Guvernul s-a angajat in fata FMI ca, pana la 31 decembrie 2011, sa trimita firmelor implicate preavize de anulare a tuturor contractelor bilaterale ale Hidroelectrica pentru care tranzactia nu a fost incheiata prin intermediul bursei de energie OPCOM.
In luna decembrie, reprezentantii Hidroelectrica sustineau ca au transmis notificari privind intentia de reziliere a contractelor aflate in derulare si care nu au fost tranzactionate pe OPCOM, aratand ca intelegerile vor fi reziliate "la primul termen posibil".
Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara... mai mult
Duminica, 12 Februarie 2012, ora 14:25
Adrian Nastase a publicat pe blogul sau ceea ce fostul premier PSD numeste "documentul secret al FMI" care contine o serie de masuri foarte dure pentru Romania, vizand mai ales sistemul medical.Vezi "documentul secret al FMI" publicat de Adrian Nastase
Nastase a raspuns marti "comentariului jignitor" pe care seful statului l-a facut luni seara la televiziunea publica, in legatura cu un articol postat de social-democrat pe blogul personal, in care fostul premier anunta existenta unui document transmis de FMI catre Guvern, si care contine sugestii cu angajamentele pe care Executivul ar trebui sa le ia pentru ca scrisoarea sa fie acceptata de boardul FMI.
"Traian Basescu spunea ca e vorba, din partea mea, de o forma de propaganda bol?evica ?i, intr-un fel, incerca sa sugereze ca e o minciuna ?i ca nu exista un astfel de text", a spus liderul PSD, prezentand presei documentul respectiv.
Nastase a explicat ca textul a fost distribuit pe 3 mai de ?eful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, unor reprezentanti ai Guvernului roman.
"Sigur ca e normala o discutie intre FMI ?i Guvern, dar mi se pare excesiv ca, pentru un acord care nici nu e de imprumut, prin aceste documente sa observam ca guvernarea e realizata mai curand de echipa FMI decat de echipa care se ocupa acum de alegerile din PDL", a acuzat Nastase.
El a criticat ?i "lipsa de transparenta, de dialog" a guvernantilor, apreciind drept un lucru foarte grav faptul ca romanii "nu ?tiu ce le pregate?te guvernarea".
"Putem... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 15:21
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si CE au ajuns la un acord cu autoritatile romane privind politicile economice din noua intelegere, iar scrisoarea de intentie va fi analizata in boardul FMI, cel mai probabil, la finele lunii iunie, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, transmite Mediafax."Am ajuns la un acord in privinta evaluarii.
Tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns si la un acord privind politicile care trebuie aplicate in continuare", a spus Franks la conferinta de presa orqaganizata cu ocazia incheierii misiunii de evaluare.
El a aratat ca noua scrisoare de intentie va fi analizata de Consiliul Director al FMI in ultima parte a lunii iunie. mai mult
Luni, 09 Mai 2011, ora 10:08
FMI accepta majorarea tintei de deficit bugetar la 6,3-6,4% din produsul intern brut pentru realizarea de investitii, dar cere Guvernului sa-si ajusteze cheltuielile si veniturile cu 1,5 - 2 miliarde euro pentru a se incadra in noua tinta, au declarat joi pentru NewsIn surse apropiate negocierilor."Ne-au acceptat cresterea deficitului pana la cel mult 6,4% din PIB, insa ne cer sa luam masuri suplimentare pentru a ne incadra in cheltuieli.
Reprezentantii FMI spun ca fara masuri suplimentare deficitul bugetar ar depasi 9% din produsul intern brut.
Ei spun ca doar din zona platii pensiilor si a asigurarilor sociale deficitul ar putea creste in acest an cu pana la 8%, adica cu mai mult de 2 miliarde de euro", au spus sursele citate.Reprezentantii guvernului au precizat "ca nu este neaparat nevoie de o crestere a cotei unice si a TVA, ci pot fi crescute impozitele pe terenurile agricole si pe cladiri, concomitent cu o reducere drastica a cheltuielilor".
"Trebuie sa-i convingem pe oficialii Fondului ca putem echilibra deficitul bugetar si printr-o mai buna gestionare a cheltuielilor publice.
Trebuie sa-i convingem, totodata, ca putem creste veniturile bugetare cu cel putin 1 miliard de euro, printr-o crestere a impozitelor pe terenuri, pe proprietati si pe tranzactiile imobiliare", au adaugat oficialii.Reprezentantii guvernului au adaugat ca se are in vedere si masura de scadere a cheltuielilor bugetare prin aplicarea masurii concediului fara plata in sistemul bugetar.Ministrul... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 15:41
Patronatele din industrie sunt nemultumite ca au fost excluse de la negocierile privind acordul cu Fondul Monetar International, procesul fiind unul "total netransparent", se afirma intr-un comunicat transmis de Uniunea Generala a Industriasilor din Romania (UGIR - 1903).
"UGIR-1903 constata cu insatisfactie ruperea oricaror punti de dialog intre Guvernul Romaniei si mediul de afaceri. (...) Patronatele sunt excluse din consultarile privind acordul cu FMI, fiind considerate numai o sursa de taxe si impozite", se arata in comunicat.
Uniunea considera ca procesul de negociere, care se apropie de finalizare, este "total netransparent, desfasurat fara consultarea patronatelor".
De asemenea, reprezentantii UGIR - 1903 reclama faptul ca detaliile despre negocierile purtate au fost aflate din presa sau din surse ale Comisiei Europene, desi sustinerea economica si sprijinul pentru implementarea acordului au fost solicitate mediului de afaceri din Romania.
Autoritatile de la Bucuresti si o delegatie FMI negociaza in aceste zile termenii unui acord care presupune un pachet financiar de 19 miliarde de euro destinat Romaniei. Finanatarea ar urma sa fie asigurata de FMI, Comisia Europeana, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala.
Premierul Emil Boc si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, s-au intalnit, luni, la Guvern, cu membrii delegatiei Fondului Monetar International (FMI), dupa ce expertii institutiei financiare au discutat, in cursul zilei, cu reprezentantii PSD si cei... mai mult
Marti, 24 Martie 2009, ora 10:21