Delegatia Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene vine marti in Romania pentru a realiza a saptea si a opta evaluare a acordului stand by. Si-a facut Guvernul lectiile?
Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice, bugetul pentru 2013, progresul privind reformele structurale, precum si orientarea politicii monetare.
Restantele guvernului
Privatizarea companiilor de stat este una dintre restantele care atarna cel mai greu in portofoliul guvernului.
Guvernul s-a angajat fata de FMI, in cadrul acordului de tip preventiv aflat in derulare, sa vanda participatii detinute de stat la companii strategice din domeniile energiei si transporturilor, inclusiv Transgaz (15%), Romgaz (10%), Hidroelectrica (10%), Nuclearelectrica (10%), Oltchim (privatizare integrala), CFR Marfa (privatizare pachet majoritar), Tarom (20%), Electrica Furnizare si cele trei companii de distributie ale Electrica (participatii majoritare).
CFR Marfa: O privatizare indoielnica, pe lista discutiilor cu FMI
"Vizita este una importanta pentru ca avem si realizari, cele care tin de ajustarea fiscal-bugetara, avem si restante, in special de companii. Si la companii, daca avem in acest moment manageri privati la Tarom, la CFR Infrastructura, trebuie sa acceleram procedura si in altele. Astazi am vorbit cu domnul Nita (ministrul delegat pentru Energie-n.r.), avem restanta cu Transgaz si Nuclearelectrica pe care o indeplinim pana la 31... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:06
Seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer, a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu presedintele Basescu, ca este laudabil faptul ca Guvernul a reusit sa tina sub control deficitul bugetar.
"Credem ca, privind stabilizarea macroeconomica, s-au facut eforturi foarte importante pentru mentinerea sub control a bugetului si credem ca este laudabil faptul ca deficitul se afla sub control pentru a fi sub deficitul de 3% pe ESA.
Credem ca aceasta este o realizare foarte importanta care pregateste cadrul pentru ca anul viitor sa se normalizeze de asemenea politica fiscala, pentru ca vor fi eforturi mai mici pentru reducerea deficitului decat in acest an", a spus oficialul FMI.
De asemenea, el a aratat ca situatia arieratelor e inca dificil de tinut sub control, iar probleme pentru intreaga situatie a finantelor publice ale Romaniei pot fi create si de corectiile financiare stabilite de Comisia Europeana pe programele operationale care au fost presuspendate anul acesta.
"Situatia arieratelor este inca dificil de tinut sub control, dar Guvernul a luat masuri, inclusiv prin rectificarea bugetara. Si noi suntem increzatori ca aceste obiective vor fi atinse.
Iar situatia fondurilor europene de anul acesta si mai departe, cu corectii financiare, sa nu afecteze situatia finantelor publice. Cred ca trebuie sa lucram cu Guvernul pentru ca acestea sa fie incorporate (in situatia bugetara n.r.) intr-o maniera pozitiva", a afirmat Erik de Vrijer.
Totodata, el a... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:35
Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a decis, impreuna cu prim-ministrul si cu guvernatorul BNR, incheierea unui nou acord cu FMI.
Seful statului a adaugat ca, in viitor, este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi" , a declarat presedintele Basescu, la inceputul intrevederii cu delegatia organismelor internationale, aflata de marti la Bucuresti in a sasea misiune de evaluare in cadrul acordului stand-by incheiat anul trecut.
Actualul acord preventiv dintre Romania si FMI a inceput pe 31 martie 2011, suma disponibila fiind de 3,6 de miliarde de euro, care pot fi accesati doar in caz de urgenta.
La sfarsitul lunii septembrie, board-ul FMI a aprobat a sasea revizuire a acordului, deblocand o noua transa, in valoare de 519,2 milioane de euro.
FMI: Trebuie sa schimbam dezvoltarea economica a Romaniei
Seful delegatiei FMI, Erik de Vrijer, spune ca oficialii Fondului se afla in tara pentru a discuta despre dezvoltarea economica a Romaniei. Agricultura a fost unul dintre factorii care au dus la o crestere economica moderata, spune seful delegatiei FMI.
"Suntem aici sa schimbam opiniile... mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 13:19
Tonny Lybek, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania si Bulgaria, a anuntat ca o echipa a Fondului va veni in Bucuresti, in perioada 6-14 noiembrie.
Reprezentantii FMI vor discuta cu autoritatile romane despre evolutiile economice recente si despre perspectivele economice. Pe agenda discutiilor se vor mai afla si alte subiecte, printre care reformele structurale, politica monetara si politica fiscala.
"Pe fondul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in Romania pe 9 decembrie, cea de-a saptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI va fi amanata. Echipa FMI insarcinata sa discute performantele inregistrate in cadrul programului si sa stabileasca cu autoritatile masurile necesare pentru a incheia evaluarea va sosi la Bucuresti odata cu instalarea unui nou guvern", a precizat Lybek, intr-un comunicat, citat de NewsIn.
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat la sfarsitul lui septembrie cea de-a sasea evaluare a performantelor economice ale Romaniei in cadrul programului stand-by, urmand sa fie pusa la dispozitie o transa de 512,9 milioane euro. Suma totala stabilita in acordul preventiv este de 3,73 miliarde euro.
Acordul stand-by a fost aprobat pe 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011 si permite autoritaatilor romane sa traga transele doar daca au nevoie. mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 11:17
Delegatia Fondului Monetar International (FMI) va veni in Romania in data de 24 iulie, pentru a verifica daca guvernul Romaniei si-a respectat angajamentele fata de fond si fata de creditorii internationali, a declarat Florin Georgescu, ministrul Finantelor.
"Misiunea va derula procedura de evaluare a modului in care ne-am respectat angajamenele", a spus Georgescu.
"Am informat creditorii internatioanali asupra faptului ca pe baza datelor estimate la 30 iunie, s-a indeplinit criteriul privind bugetul consolidat. Se remarca o buna incasare a veniturilor la bugetul statului", a spus Georgescu.
Ministrul Finantelor a spus ca economia Romaniei "se misca in parametrii preconizati" si ca tara noastra se va incadra in tinta de crestere economica asumata pentru 2012.
Ministrul a mai spus ca ministerele au solicitat suplimentari la buget, care vor fi onorate, dar intr-un cuantum mai strans.
"Asa se intampla de fiecare data, se cere mai mult, se accepta cat este convenit cu finantatorii internationali", a spus Georgescu. mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 15:14
Seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat joi, la inceputul intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, ca evaluarea Fondului arata ca Romania "rezista mai bine" decat majoritatea statelor din Uniunea Europeana.
"Abia am inceput, de cateva zile sa lucram la elaborarea unei noi prognoze macroeconomice, vrem sa vedem cum s-au schimbat lucrurile in ultimele cateva luni de zile. Asa cum Stiti, sunt inca probleme in Europa, dar Romania rezista anul acesta mai bine decat majoritatea statelor europene din punctul de vedere al cresterii economice. Nu va fi o crestere mare, dar va fi o crestere peste media europeana", a declarat Jeffrey Franks.
Franks a fost insotit de olandezul Erik De Vrijer, cel care va prelua conducerea delegatiei Fondului la Bucuresti.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania pentru a cincea evaluare a acordului stand-by cu tara noastra. Delegatia a inceput marti cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by cu Romania, ultima misiune sub conducerea lui Jeffrey Franks.
Concluziile misiunii vor fi anuntate la sfarsitul vizitei. mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 15:24
Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
Conferinta de final a misiunii de evaluare a Fondului Monetar International va avea loc duminica, la ora 16.00, a declarat vineri, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
Surse apropiate negocierilor au declarat ca aceasta conferinta a fost devansata cu o zi pentru ca autoritatile romane si expertii FMI au ajuns la un acord pe marginea temelor principale aflate in negociere.
Delegatia comuna a Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene a inceput, miercurea trecuta, la Bucuresti, a patra misiune de evaluare a Acordului stand-by de tip preventiv cu Romania si se va afla in Romania pana pe 6 februarie.
Acordul stand-by dintre Romania si FMI a inceput la 31 martie 2011 si este unul de tip preventiv, ridicandu-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro, reprezentand aproximativ 300% din cota pe care Romania o are la FMI. mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 17:38
O noua misiune a Fondului Monetar International (FMI), Uniunii Europene si Bancii Mondiale isi incepe, marti, vizita in Romania, avand ca scop principal evaluarea politicilor bugetare ale Romaniei. Misiunea se va afla in tara noastra in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie.
Miza acestei vizite o reprezinta bugetul pe 2012, a carui depunere in parlament a fost intarziata. Premierul Emil Boc a explicat, luni, Senatului Romaniei, printr-o scrisoare, motivele pentru care a fost depasit termenul limita pentru depunerea proiectului de buget pe 2012. Respectiv - discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la data de 15 octombrie.
Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme.
Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI, se arata in scrisoarea inaintata Parlamentului de catre premierul Emil Boc.
Traian Basescu cere un deficit "mult mai mic de 3%"
Luni, cu numai o zi inainte de inceperea evaluarii, presedintele Traian Basescu a avut o... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 12:12