Fondul Roman de Contragarantare sustine ca echipa Corpului de Control al premierului nu a inteles mecanismul de operare a fondului si a evidentiat ca nelegale salarii si cheltuieli de protocol, desi acestea erau in limitele bugetate legal si sub nivelul mediu din bancile unde statul este actionar.
"Referitor la aprecierile care vizeaza mecanismul de operare al FRC apare surprinzator faptul ca echipa de control nu a reusit sa surprinda esenta acestuia in piata financiar-bancara, mecanism bazat pe mandatul acordat fondurilor de garantare prin conventii legale semnate cu acestea, potrivit actului normativ de infiintare - OUG nr. 23/2009, cu completarile si modificarile ulterioare, precum si art. 2009 - 2038 Cod Civil. Este important de precizat ca aceasta practica este general valabila in sistemele internationale de garantare-contragarantare a creditelor, FRC asumandu-si mecanismul de mandat ca o buna practica europeana si nationala", se arata intr-un comunicat al Fondului.
Guvernul a sesizat Parchetul pentru nereguli identificate in activitatea Fondului Roman de Contragarantare in perioada decembrie 2009-august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizatii si prime fara limite si decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol.
Corpul de Control arata ca Fondul Roman de Contragarantare a nesocotit ratiunea pentru care a fost infiintat, conducerea institutiei a incheiat contracte de garantare cu trei fonduri de garantare pe care le-a... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 20:59
Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli identificate in activitatea Fondului Roman de Contragarantare in perioada decembrie 2009-august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizatii si prime fara limite si decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol.
Inspectorii guvernamentali descriu in raport un "exces de salarizare" inlesnit de nestabilirea limitelor generale ale remuneratilor membrilor Directoratului, aratand ca in perioada decembrie 2009-august 2013, Fondul Roman de Contragarantare a efectuat cheltuieli de 4,6 milioane lei pentru remuneratii/indemnizatii brute acordate membrilor Consilului de supraveghere, precum si remuneratii si prime trimestriale destinate presedintelui Consiliului, in valoare individuala cuprinse intre 474.729 lei (inclusiv pentru presedintele Fondului de Garantare a Creditelor IMM, Aurel Saramet, ca membru al Consiliului) si 1,8 milioane lei (pentru presedintele Consliului de supraveghere, Ionel Popescu).
Drepturi banesti in cuantum total de peste 7,9 milioane lei au fost acordate in acelasi interval presedintelui si membrilor Directoratului, respectiv presedintelele Ioan Hidegcuti incasand un total de 2,8 milioane lei.
In acelasi timp au fost inregistrate, fara temei legal, cheltuieli de protocol de 66.000 lei reprezentand 25 mese servite la restaurant sau in regim de catering pentru membrii organelor de conducere si administrare ale Fondului Roman de Contragarantare, servindu-se foie gras, piept de... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:37
Numarul total de contragarantii acordate de fondurile de garantare se ridica la 9.643, iar valoarea lor la 1,435 miliarde de lei, potrivit Fondului Roman de Contragarantare (FRC).
Potrivit datelor Fondului, in 2010, FRC a acordat 1.871 contragarantii, in primul semestru de anul trecut -3.640, iar in ultimul semestru -4.132.
De asemenea, de la infiintarea sa, in 2010, FRC a sustinut in total un numar de 7.172 IMM-uri. Numarul de locuri de munca sustinute de FRC de la infiintarea sa se ridica la 92.500 in primul semestru din 2011, ajungand la 126.400 in cel de-al doilea semestru.
Volumul de finantare, 1,87 miliarde de lei in al doilea semestru
Volumul de garantii sustinute a fost de 750 milioane lei in primul semestru din 2011 si de 931 milioane lei in al doilea semestru. Volumul de finantari sustinute se ridica la 1,57 miliarde lei in primul semestru din 2011 si la 1,87 miliarde lei in al doilea semestru de anul trecut.
Potrivit FRC, in functie de tipul finantarii si in anul 2011 continua sa predomine contragarantiile aferente capitalului de lucru, in defavoarea investitiilor, cu mentinerea ponderilor inregistrate anterior.
In ceea ce priveste categoriile de intreprinderi sustinute, datele FRC arata ca 10% din contragarantii au fost acordate pentru start-up-uri, 48% intreprinderilor cu vechime intre 3-10 ani si 42% pentru sustinerea intreprinderilor cu peste 10 ani de activitate. In functie de numarul de salariati, 77% din contragarantii au fost acordate... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 14:31
Comisionul de operare perceput de Fondul de Contragarantare persoanelor juridice care solicita un credit cu garantii ar putea fi redus la zero, de la 0,37% cat este in prezent, a declarat presedintele directoratului Fondului Roman de Contragarantare (FRCG), Ioan Hidegcuti
"Reducerea se refera in primul rand la creditele pentru investitii, creditele din zona productiei primare agricole, pentru micro-creditare si pentru proiectele inovative si cele care tin de competitivitate", a declarat Hidegcuti.
Dupa estimarile noastre, notificarea citre Comisia Europeana ar urma sa o transmitem in ianuarie, iar in doua-trei luni ar urma sa primim raspunsul. In cel mai pesimist scenariu, gandindu-ne la birocratia europeana, din luna iunie cred ca se va aplica noul comision", a mentionat Ioan Hidegcuti.
Acesta a mai spus ca, intre timp, se pregateste mecanismul de aplicare. "Beneficiile vor fi, in primul rand, pentru mediul de afaceri. La ora actuala, comisionul mediu de operare este de 0,37%, insa reducerile de comision al fondurilor de garantare se intinde intre 0,50% si 150% pentru tinerii intreprinzatori", a subliniat Ioan Hidegcuti.
Acesta a mai spus ca exista resurse pentru sustinerea reducerii acestui comision. "La ora actuala, capitalul nostru este de 100 milioane de euro, la care se adauga inca 10 milioane euro veniturile noastre din activitatile de plasament. Le punem pe toate la bataie pentru a sustine aceste reduceri", a mai spus seful FRCG.
Fondul Roman de... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 15:08
Fondul de investitii constituit de Guvern va fi alimentat de Fondul National de Garantare a Creditelor IMM, Fondul Roman de Contragarantare si Eximbank, pentru finantarea IMM-urilor profitabile, dar temporar in criza de lichiditati, si va promova un sistem de finantare a firmelor mici necotate la bursa, conform Mediafax.
Masurile pregatite cu scopul imbunatatirii mediului de afaceri au fost incluse de Guvern in Programul National de Reforma pentru perioada 2011-2013, document obtinut de MEDIAFAX.
"In conformitate cu strategiile de dezvoltare a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM si Fondului Roman de Contragarantare, se va infiinta un fond de investitii cu capital de risc, constituit prin participarea la formarea capitalului social a acestor doua institutii si a Eximbank, dar deschis si altor banci /institutii financiare interesate. Scopul acestui fond este operationalizarea capitalului de risc pentru start-up-uri si pentru finantarea IMM-urilor profitabile aflate in criza de lichiditate conjuncturala", se arata in document.
O alta masura avuta in vedere de Guvern este atragerea de micro-capital non-bancar (operatiune denumita "Angel capital" in Marea Britanie) catre afacerile de mica dimensiune.
Denumita in document retea de tip "business angels" sub forma unui ONG-asociatie, viitorul sistem de finantare este prezentat drept o alternativa, la nivel micro, a Bursei de Valori, care sa atraga capital dinspre investitorii individuali sau retele... mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 15:08
Ioan Hidegcuti, Presedinte Fondul Roman de Contragarantare
Fondul Roman de Contragarantare constituit la inceputul acestui an, are ca obiect de activitate contragarantarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, persoane juridice romane, pentru creditele sau alte instrumente de finantare obtinute de la bancile comerciale.
Fondul va asigura maximum 80% din valoarea garantiilor acordate de fondurile de garantare, pentru facilitatile de finantare obtinute de Intreprinderile Mici si Mijlocii.
•Fondul de Contragaratare poate prelua 80% din riscul asumat de fondurile de garantare
•Cum va ajuta statul IMM-urile in 2011?
•Birocratia opreste accesarea fondurilor europene
"Pentru a atenua efectele crizei, Fondul de Contragarantare va face ca pana la sfarsitul anului aproape dublu din numarul din numarul de agenti economici sa intre in portofoliu. Pentru acest an estimam aproximativ 4000 de operatiuni de contragarantare, care inseamna 250 milioane de euro, iar la nivel de credite accesate aproape 600 de milioane de euro", a declarat presedintele Fondului Roman de Contragarantare, Ioan Hidegcuti.
mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 04:33