Lucrarile de reconstructie a catedralei Notre-Dame au fost reluate dupa trei saptamani, in ciuda faptului ca exista inca pericolul ca ea sa se prabuseasca. Dupa patru luni de la incendiul care a distrus-o in mare parte, doar 12% din donatiile promise au ajuns la organizatiile responsabile cu strangerea de fonduri.
Lucrarile au inceput, luni, cu masuri de siguranta sporite, dupa ce au fost oprite timp de trei saptamani, din cauza riscului supraexpunerii muncitorilor la intoxicatie cu plumb.
Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, pe 15 aprilie. Cele mai multe dintre obiectele de arta si de importanta religioasa au fost salvate, la fel si structura ei, insa doua treimi din acoperis a fost carbonizat.
Dupa patru luni de la incendiu, Notre-Dame este inca in pericol. Patrick Chauvet, rector al catedralei, s-a aratat "usurat" de faptul ca lucrarile au fost reluate, scrie El Mundo. Inca exista pericolul ca o parte din constructie sa se darame.
Lucrarile de consolidare vor continua in urmatoarele luni. Nu au fost inca adunate toate resturile incendiului si nici nu au fost consolidati stalpii. "Este nevoie de cel putin patru luni pentru a strange tot. (...) La inceputul anului 2020 vom putea spune ca Notre-Dame va fi salvata", a declarat Chauvet pentru France Info.
Inainte de inceperea restaurarii, edificiul trebuie sa fie perfect consolidat. Vara aceasta, din cauza caldurii, s-au desprins mai multe fragmente din bolta.
Cea mai dificila si delicata... mai mult
Miercuri, 21 August 2019, ora 14:13
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, l-a contrazis, marti seara, partial, pe ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. Plumb a negat ca Romania a platit creditele de la BERD si BEI cu fonduri europene, asa cum a scris Teodorovici pe Facebook, dar explicatia tehnica este aceeasi.
"Referitor la afirmatia ca Romania a platit din fonduri europene creditele de la Banca Europeana de Investitii (n.red. - BEI) si Banca Europeana de Dezvoltare (n.red. - si Reconstructie, BERD), Romania nu a platit din fonduri europene creditele la Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Dezvoltare. Noi am decontat proiecte de infrastructura implementate de autoritatile romane", a spus Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, in cadrul unei declaratii de presa facute la Guvern.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat ca toate proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile sunt intai finantate din bugetul de stat.
"Beneficiarul are relatia directa cu statul roman. Statul roman solicita rambursarea si reintregeste bugetul de stat din fonduri europene pentru banii cheltuiti cu finantarea proiectelor de dezvoltare ale Romaniei. Toate aceste lucruri sunt foarte tehnice. Important este de retinut ca, in conformitate cu procedurile europene, Romania nu a platit din fonduri europene credite de la aceste banci europene", a detaliat, in continuare, Plumb.
Ministrul Finantelor i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin... mai mult
Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 19:57
Lipsa aptitudinilor tehnice sau a capacitatii decizionale reprezinta principalele obstacole intampinate in pregatirea marilor proiecte eligibile pentru cofinantare din fonduri europene in Romania si Bulgaria, potrivit unui raport al institutiilor financiare internationale.
De asemenea, pregatirea proiectelor pentru cofinantare UE este ingreunata de intarzieri si tergiversari administrative repetate in procesul de avizare a proiectelor, se arata intr-un raport transmis de Banca Europeana pentru Investitii (BEI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Problemele au fost depistate in Romania si Bulgaria dupa extinderea prezentei teritoriale a proiectului JASPERS in cele doua tari.
JASPERS este un proiect de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectelor mari eligibile pentru cofinantare din fonduri europene, destinat statelor UE care au aderat in perioada 2004-2007. Facilitatea este oferita in parteneriat de Comisia Europeana, BEI, BERD si banca germana de investitii KfW.
Raportul institutiilor financiare internationale releva ca Bulgaria, Cehia, Ungaria, Romania si Slovacia au rate relativ scazute de absorbtie a fondurilor europene, principalele motive fiind probleme in procesul de pregatire si documentare, dar si in ceea ce priveste cofinantarea proiectelor.
Identificarea implicatiilor fiscale ale proiectelor cu fonduri UE, inclusiv necesarul de cofinantare, este unul dintre criteriile de referinta structurale... mai mult
Luni, 14 Octombrie 2013, ora 16:50
Romania ocupa primul loc din Uniunea Europeana dupa numarul fraudelor pe fonduri europene. Desi valoarea fraudelor nu ajunge la nivelul celor din alte tari, tara noastra a ajuns din nou in funtea unui clasament negativ.
Romania inregistreaza cele mai multe cazuri de frauda din UE, 225, urmata de Germania si Italia, arata ultimele publicatii ale Comisiei Europene si ale Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF).
Leonard Orban: Sunt multe sesizari, insa doar o parte din ele se confirma
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene a declarat pentru Business24 ca multe din aceste cazuri sunt respinse de instantele din Romania, iar sumele despre care se vorbeste sunt mai mici decat cele din alte state.
"Nu este corect sa spunem ca Romania este primul loc in topul tarilor care deturneaza fonduri europene. Este vorba de numarul de cazuri. Din numarul de cazuri sesizate cam 80% nu se confirma deci, in niciun caz, nu vorbim de sumele deturnate.
In ceea ce priveste numarul de cazuri, este adevarat ca in Romania sunt institutii care sesizeaza mai des, avand in vedere situatia mai specifica, dar multe din aceste sesizari nu se confirma. Inseamna ca sunt multe sesizari, dar pe de alta parte, doar o parte dintre ele se confirma si in niciun caz in ceea ce priveste sumele. Acestea sunt sensibil mai mici comparativ cu alte state membre", a declarat Leonard Orban.
Potrivit ministrului de resort, Romania a ajuns in aceasta pozitie din cauza unor cazuri de frauda... mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 12:44
Romania a incheiat, miercuri, un contract cu Banca Mondiala (BM) pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, a anuntat Ministerul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Astfel, ministrul a semnat in numele Guvernului documentul pentru servicii de consultanta in baza memorandumului de intelegere incheiat cu Banca Mondiala pentru asistenta tehnica in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in intervalul 2007-2013, precum si in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020.
Conform acordului, experti internationali vor efectua, in termen de cel mult noua luni, o analiza independenta a modului in care institutii externe sistemului de gestionare a instrumentelor structurale din Romania intervin in diverse etape ale pregatirii si implementarii proiectelor finantate din fonduri europene, a mentionat MAEur.
Pe baza analizei - care se va concentra asupra domeniului investitiilor publice - se va elabora un set de recomandari de imbunatatire a legislatiei.
Documentul semnat din partea Bancii Mondiale de catre Francois Rantrua, seful Biroului pentru Romania al acestei banci, se numeste "Acord pentru servicii de consultanta privind imbunatatirea cadrului national pentru pregatirea si implementarea proiectelor privind investitiile publice intre Ministerul Afacerilor Europene in calitate de beneficiar si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare".
Banca... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 19:05
Premierul roman Mihai-Razvan Ungureanu efectueaza joi o vizita la Bruxelles pentru a face lobby pentru ajutor in cheltuirea fondurilor structurale ale UE de sase miliarde de euro, in scopul stimularii economiei slabite a tarii, informeaza Euractiv.
Ungureanu va purta cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy discutii cu privire la modalitatile de stimulare a cresterii printr-o mai buna absorbtie a fondurilor UE.
Euractiv aminteste ca Ungureanu a preluat mandatul de premier luna trecuta, dupa proteste de strada de peste 20 de zile fata de masurile de austeritate si criza economica.
Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat ca principala focalizare a discutiilor va fi asupra economiei, programului de asistenta internationala UE-FMI, precum si asupra fondurilor structurale ale UE. Gray a adaugat ca o discutie privind fondurile UE va conduce si la un alt aspect, si anume progresul Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV), instituit in momentul aderarii Romaniei la UE in 2007.
Guvernul roman anterior a declarat ca tara a depus eforturi fara precedent pentru a-si reforma sistemul de aplicare a legii, ceea ce ilustreaza dorinta Bucurestiului ca mecanismul de monitorizare al UE instituit cu cinci ani in urma sa fie eliminat in vara, releva Euractiv.
Intrevederea survine in contextul in care liderii din UE au oferit recent Greciei mai mult ajutor pentru a cheltui banii... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 12:46
Doua miliarde de dolari din fondurile pentru Irak nu pot fi justificate de catre departamentul american al Apararii.
Departamentul nu poate justifica folosirea a "aproximativ doua treimi dintr-o suma de circa trei miliarde de dolari din DFI (Fondul de Dezvoltare pentru Irak)", potrivit raportului Biroului inspectorului general special pentru reconstructia Irakului (SIGIR).
Banii "au fost pusi la dispozitia Departamentului Apararii de Guvernul irakian pentru plata unor contracte anterioare ale Autoritatii Provizorii a Coalitiei (CPA, care a condus Irakul in 2003 si 2004) inainte de desfiintarea sa", conform raportului.
Cea mai mare parte a acestor fonduri (2,8 miliarde de dolari) a fost depusa intr-un cont bancar al Federal Reserve din New York, iar 217,7 milioane de dolari intr-un seif de la Palatul prezidential din Bagdad.
Conform documentelor furnizate de banca, 2,7 miliarde de dolari au fost luate din cont de Departamentul Apararii, dar nu exista "precizari privind plati sau documente financiare, precum facturi, pentru a justifica" suma, noteaza SIGIR.
"Numai aprobarea scrisa (a Guvernului irakian) era necesara pentru efectuarea platilor". Iar Departamentul Apararii nu a putut justifica decat utilizarea a "circa un miliard de dolari".
De asemenea, Departamentul nu este in masura sa justifice folosirea a 119,4 dintre cele 193,3 milioane de dolari in numerar ramasi in momentul desfiintarii CPA. SIGIR noteaza ca 24,4 milioane de dolari au fost restituiti... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 10:13
Romania va semna, cel mai tarziu la inceputul anului viitor, un memorandum cu Banca Europeana de Investitii pentru acordarea de expertiza internationala pentru cresterea ratei de absorbie a fondurilor structurale si de coeziune, informeaza Ministerul Afacerilor Europene.
Banca Europeana de Investitii este pregatita sa ofere Romaniei, cat mai curand posibil, expertiza in special in domeniile energiei, cu accent pe energia regenerabila, protectiei mediului si transporturilor.
In prealabil, Comisia Europeana trebuie sa-si dea acordul fata de solicitarea formulata in acest sens de autoritatile de la Bucuresti la inceputul lunii noiembrie.
Romania dispune de ajutor international pentru a creste rata de absorbtie a fondurilor structurale
Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a avut joi o intalnire cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Wilhelm Molterer, dedicata expertizei internationale pe care institutiile financiare internationale doresc sa o ofere Romaniei pentru cresterea ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune atat in intervalul 2007-2013, cat si in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene, 2014-2020, informeaza un comunicat al MAEur.
"Apreciem disponibilitatea institutiilor financiare internationale de a sprijini Romania in accelerarea absorbtiei fondurilor europene si consideram ca experienta Bancii Europene de Investitii in relatia cu autoritatile publice din tara noastra reprezinta un real avantaj in... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:00
Japonia se pregateste sa investeasca in reamenajarea rutiera a locuintelor si a altor constructii distruse in urma cutremurului urmat de tsunami de pe data de 11 martie. Costurile vor ajunge la aproximativ 16,9 miliarde de yeni (147,2 milioane de euro), potrivit guvernului japonez.Din totalul sumei, 10,4 miliarde de yeni (90,6 mil euro) vor merge in reconstructia caselor si a sediilor de companii, iar alte 2,2 miliarde de yeni (19,1 mil euro) vor fi investiti in infrastructura rutiera.
Costurile nu includ si fondurile care vor fi folosite pentru remedierea dezastrului provocat de centrala de la Fukushima.
In 1995, cand a avut loc seismul care a afectat provincia Kobe, Japonia a cheltuit 9,6 miliarde de yeni (83,6 mil euro) pentru remedierea pagubelor, potrivit Cotidianul. mai mult
Vineri, 24 Iunie 2011, ora 10:24