Comisarul european Corina Cretu i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dancila, ministrilor Lucian Sova si Rovana Plumb o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la riscul dezangajarii fondurilor UE, potrivit documentului prezentat, luni, de PNL.
"Ma adresez dumneavoastra cu privire la situatia actuala a investitiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020.
Avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea actualei perioade de programare si ca este momentul in care serviciile Comisiei incep pregatirile pentru urmatoarea perioada de programare, sunt extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) in Romania. (...)
In acest sens autoritatile romane vor trebui sa acorde o atentie deosebita exercitiilor bugetare pentru 2019 si anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, intrucat proiectele aflate in a doua faza se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte risca a fi inca in faza de demarare, fara sa genereze cheltuielile necesare", afirma comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in scrisoare citata.
Cretu atrage atentia ca pana in prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse in intervalul 2014-2018, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 14:50
Grecia are o puternica expertiza in accesarea fondurilor europene, dupa ce a atras aproape 90% din banii pe care ii avea disponibili pentru infrastructura, si poate ajuta Romania la acest capitol, a declarat, marti, ambasadorul grec la Bucuresti, Vassilis Papadopoulos, in cadrul conferintei "Investment and funding oportunities in Romania", organizat de Camera Bilaterala de Comert Romano-Elena si de Ambasada Greciei la Bucuresti.
"Expertii greci in accesarea de fonduri UE pot ajuta Romania in elaborarea dosarelor, avand toata experienta necesara in toate mecanismele europene. Absorbtia de fonduri europene, in special in sectorul infrastructurii, este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 90%, in timp ce, in Romania, precum stiti, este inca o mare problema", a spus Papadopoulos.
El a subliniat pasii uriasi facuti de economia Romaniei in ultimii ani.
"Romania si-a redus considerabil dezechilibrele economice din 2008 incoace si a realizat una dintre cele mai mari cresteri de Produs Intern Brut din Uniunea Europeana, anul trecut, iar in 2017 a avut cea mai mare crestere dintre tarile europene. Multi indicatori, precum inflatia, datoria publica si somajul, reflecta o tara disciplinata economic, cu asteptari optimiste", a sustinut diplomatul elen.
Papadopoulos a enumerat cateva domenii care trezesc interesul investitorilor pentru Romania, precum sectorul industrial, industria automobilistica, aeronautica, petroliera, sectorul energetic, cel chimic, cel de tehnologie... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:35
Romania va primi fonduri de 7,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) pana in anul 2020, pentru infrastructura rutiera si feroviara, a declarat joi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Realitatea TV.
El a mentionat ca pana in 2015 Romania va primi 1,2 miliarde euro de la UE, la care se vor adauga 300 de milioane de euro co-finantare de la buget.
Pentru anul 2014, cheltuielile pentru autostrazi, de la buget si din fonduri europene, sunt de 600 milioane euro, a precizat oficialul MT.
"Va depinde de capacitatea noastra de a angaja lucrari si de a emite facturi catre Uniune (care sa fie decontate de Comisia Europeana - n.r.)", a spus Ioan Rus.
Potrivit ministrului Transporturilor, la orizontul anilor 2016-2017 vor fi finalizate lucarile de modernizare la calea ferata de la Arad spre Brasov si Predeal, astfel ca se va putea circula pe linie rapida din vestul tarii si pana la Constanta.
In ceea ce priveste autostrazile, pana la finalul anului 2015 vor fi finalizate lucrarile care vor lega de Europa centrul si vestul tarii, in timp ce pentru nordul si estul Transilvaniei situatia este nerezolvata.
De asemenea, pana la finalul anului 2016 va fi finalizata autostrada Targu Mures - Oradea iar pana in 2018 va exista autostrada de la Bucuresti la Bors, potrivit estimarilor ministrului Transporturilor.
"O sa umaresc sa nu facem autostrazi care incep de nicaieri si se termina nicaieri", a subliniat Ministrul Transporturilor. mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 10:35
Necesarul minim care trebuie asigurat in 2011 de la bugetul de stat in completarea veniturilor proprii prognozate de CFR SA este de 400 milioane lei, in vederea asigurarii functionarii infrastructurii feroviare publice la parametri similari anului 2010, se arata intr-un proiect de act normativ. "Sumele necesare pentru intretinerea, reparatia si exploatarea infrastructurii publice care trebuie asigurate de la bugetul de stat anual sunt in valoare de aproximativ 1.400.000 mii lei. Pentru anul 2011 necesarul minim care trebuie asigurat de la bugetul de stat in completarea veniturilor proprii prognozate de CNCF "CFR" SA este de 400.000 mii lei, pentru a asigura functionarea infrastructurii feroviare publice la parametri similari anului 2010", se arata in proiectul de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI).In document se arata ca in anul 2010 s-au produs la instalatiile de semnalizare, electrificare si centralizare, in special din cauze tehnice, un numar de peste 4.093 deranjamente, care au avut ca efect intarzierea a circa 9.750 trenuri cu 95.822 de minute.
Totodata, se precizeaza ca in prezent peste 5.708 km de linii de cale sunt scadente la reparatii capitale, adica 43% din lungimea totala a liniilor de cale ferata.Potrivit proiectului, pe reteaua CFR exista 18.170 poduri si podete, din care 3.954 (respectiv 21,76%) au durata de viata expirata, iar un numar de 12.026 (66,18%), sunt scadente la reparatii pentru readucerea... mai mult
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 18:38
Senatorul PSD Marius Sorin Bota ii cere premierului Boc, printr-o scrisoare deschisa, sa il inlocuiasca din functie pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, deoarece nu a dus la capat nici un proiect nou, propriu, si este incapabil sa atraga fonduri europene, informeaza NewsIn."Stimate domnule Prim-ministru, cat de mult si cat de des doriti sa va umpleti de penibil datorita situatiilor in care va taraste ministrul incompetent al transporturilor? Dupa cum cred ca ati putut constata, doi ministri din partidul dumneavoastra au fost la conducerea ministerului in ultimii cinci ani si va informez, cu tot respectul functiei pe care o detineti, ca niciunul nu a pornit macar un proiect care sa va dea dreptul sa va laudati ca fiind o mare realizare. Sigur sunt de apreciat pe care vi le prezinta ca facand parte din de mari dimensiuni pe care le inaugurati cu mare pompa si risipa din banul public, ca pe marete realizari ale victoriei dreptei in Romania, unele dintre ele surpandu-se chiar la momentul inaugurarii. Mai lipseste ca acest ministru sa va invite la inaugurarea inchiderii drumurilor pline de gropi, mai ales din Ardeal, sau a tronsoanelor de cale ferata pe care trenul nu mai poate circula", ii scrie Bota premierului.
Senatorul ii cere lui Boc sa ia decizia "istorica" si sa-l inlocuiasca pe Berceanu din functie.
"Sper totusi ca, citind aceasta scrisoare sa intelegeti ca e momentul de a lua in septembrie o decizie istorica atat pentru tara, cat si pentru partidul pe... mai mult
Luni, 23 August 2010, ora 17:17