Concernul rus "Gazprom" a amenintat ca va sista livrarile de gaze catre Republica Moldova din cauza datoriilor acumulate, iar compania-fiica SA "Moldova-Gaz" a cerut majorarea tarifului pentru populatie cu 48%.
"Gazprom" detine pachetul de 51% din actiunile SA "Moldova-Gaz". In ultimele zile, concernul rus a trimis mai multe notificari companiei pe care o administreaza in Republica Moldova, amenintand-o ca "va sista complet livrarile spre Republica Moldova" din cauza datoriilor. Inarmati cu notificarile primite de la "Gazprom", reprezentantii SA "Moldova-Gaz" s-au dus la Agentia Nationala pentru ...citeste mai departe despre "Deutsche Welle: Rusia sugruma energetic Republica Moldova" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Martie 2015, ora 16:27
Zacamintele Republicii Moldova nu sunt chiar atat de limitate precum se preda la lectiile de geografie din scoli, scrie Evenimentul Zilei Moldova. Potrivit ziarului, tara are rezerve de hidrocarburi de aproape opt miliarde de dolari la preturile medii de pe pietele internationale.
Astfel, potrivit ultimelor studii, Moldova are rezerve certe de peste 16 miliarde de metri cubi de gaze (ceea ce i-ar ajunge pentru mai mult de zece ani, luand in calcul consumul actual n.red) si cel putin 5,3 milioane de tone de petrol. Totusi, potrivit ziarului, extragerea acestor zacaminte nu ar fi prea rentabila pentru eventualii investitori.
O companie locala a extras insa in 2012, in sudul Republicii Moldova, aproximativ 100.000 de metri cubi de gaze si peste 11.000 de metri cubi de titei. In acelasi timp, guvernul cauta investitori care ar organiza forari la adancimi mari pentru a vedea care este potentialul real al zacamintelor. mai mult
Joi, 29 August 2013, ora 10:51
Romania nu poate avea o productie interna doar din explorarile conventionale, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, multumita gazoductului Iasi-Ungheni, statul roman va putea acoperi necesitatea interna si va putea vinde Moldovei gaze la "preturile pietei".
"In urma explorarilor privind gazele, Romania va vea o productie care sa acopere necesitatea interna, acest lucru insemnand Romania si Moldova. (...) Important este ca din productia interna sa acoperim cererea. Pentru ei inseamna o negociere mai buna", a spus premierul, facand referire la preturile mai mici pe care le-ar plati moldovenii pentru gazele naturale.
Ponta a fost prezent la inaugurarea lucrarilor pentru gazoductul Iasi-Ungheni, care va avea 43 de kilometri, in urma unei investitii de 26 de milioane de euro. "Din acesti bani, sapte milioane sunt fonduri europene, restul vine de la buget", a mentionat premierul.
Gazoductul Iasi-Ungheni va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si va avea o capacitate de transport de un milliard si jumatate de metri cubi de gaze anual, echivalentul a circa 15% din productia anuala nationala a Romaniei.
La inceput insa, va transporta doar 500 de milioane metri cubi, adica mai mult de jumatate din consumul Moldovei. Preturile la care Romania va vinde Moldovei vor fi in functie de piata, dar se anunta a fi mai mici decat cumpara acum Moldova, adica aproximativ 500 dolari pe mia de metri cubi. mai mult
Luni, 26 August 2013, ora 17:37
Oficialii Petrom analizeaza posibilitatea exportarii de gaze naturale, dar precizeaza ca acest lucru nu se va intampla prea curand, cel putin nu in 2013.
Pentru consumatori, vanzarea gazelor romanesti catre alte state europene ar putea presupune scumpiri, mai multe importuri si o dependenta mai mare fata de metanul din Rusia.
In prezent, Romania este conectata prin conducte de gaze doar cu Ungaria. Alte doua conducte, spre Bulgaria si spre Republica Moldova, sunt in constructie, relateaza Digi 24.
Prima ar putea fi gata la finalul anului viitor, iar, in acel moment, cel putin teoretic, ar putea incepe exportul de gaze naturale, deoarece conducta de la Giurgiu-Ruse face parte din proiectul Nabucco. Oficialii Petrom evita sa vorbeasca despre un termen concret cand ar putea incepe exportul de gaze.
Cititi mai multe despre Petrom ar putea exporta gaze naturale. Urmeaza scumpiri? pe Ziare.com mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 10:06
Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu anul 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei Rodin Traicu.
"Pana la sfarsitul acestui an se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze", a declarat Rodin Traicu, citat de Mediafax.
Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.
Conducta de gaze cu Ungaria a fost finalizata in 2010. Romania are doi producatori mari de gaze, Romgaz Medias si OMV Petrom, care asigura doua treimi din consum. Diferenta este importata prin intermediari din Rusia.
Oficialii OMV Petrom au spus de mai multe ori in ultimii ani ca intentioneaza sa exporte gaze.
Realizatea conductelor de export al gazelor a fost una dintre conditiile discutate de Romania cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
In luna august, Bulgaria a inceput constructia conductei de gaze care va permite interconexiunea cu Romania. Lungimea totala a conductei intre Ruse si Giurgiu va fi de 25 km, din care 15,4 pe teritoriul bulgaresc, iar 2,1 kilometri pe sub Dunare.
Constructia conductei de gaze care interconecteaza Romania si Bulgaria incepe joi
Bulgaria ar putea importa gaze naturale din Romania, a anuntat ministrul economiei si energiei al acestei tari Delian Dobrev, in... mai mult
Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 13:10
Autoritatile de la Chisinau cauta impreuna cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis pentru acordul cu Rusia privind livrarea gazelor, a declarat, marti, la Bruxelles, presedintele Parlamentului, Marian Lupu.
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a afirmat ca niciun oficial rus nu a prezentat explicit reprezentantilor de la Chisinau conditia ca Republica Moldova sa denunte acordul energetic cu UE pentru a primi gaze mai ieftine.
"A fost mai degraba un mesaj indirect. Daca Republica Moldova va dori sa obtina un pret mai bun la gaze, ar trebui sa se gandeasca la denuntarea tratatului energetic cu UE", a precizat Lupu.
El a dat asigurari ca la Chisinau exista o pozitie consolidata pe aceasta tema in cadrul Guvernului, Parlamentului si Presedintiei, iar Republica Moldova nu va denunta acordul energetic cu Uniunea Europeana.
"In cadrul acestui acord, avem o anumita flexibilitate si cautam cu expertii de la Bruxelles o solutie de compromis care ar trebui sa fie prezentata partenerilor europeni pana la sfarsitul acestei luni", a mentionat presedintele Parlamentului de la Chisinau.
Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a declarat, la 12 septembrie, intr-o conferinta de presa, ca Moscova ar putea accepta reducerea tarifelor pentru livrarea de gaze naturale catre Republica Moldova doar cu conditia ca Guvernul de la Chisinau sa renunte oficial la pachetele energetice ale Uniunii Europene.
Declaratia oficialului rus a fost facuta in conditiile in... mai mult
Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:30
Interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic al Romaniei si Republicii Moldova, cei doi ministri de resort ai ambelor state purtand discutii despre cooperarea bilaterala din domeniu.
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, Lucian Bode, si viceprim-ministrul si ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazar, au discutat o serie de aspecte de interes comun privind cooperarea bilaterala in domeniul energiei electrice si gazelor naturale, se arata intr-un comunicat de presa.
In acest context, cei doi oficiali au convenit ca atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, interconectarea sistemelor nationale de transport de gaze naturale constituie un obiectiv strategic si contribuie la consolidarea securitatii energetice a celor doua state, precum si la diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare.
Potrivit informatiilor puse la dispozitie de Guvernul roman, d iscutiile au vizat o serie de proiecte comune, printre care cel referitor la g azoductul Iasi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat in anul 2011 un Memorandum de intelegere privind pregatirea conditiilor pentru constructia gazoductului de presiune inalta Iasi-Ungheni.
De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar urmatoarea etapa in dezvoltarea proiectului va fi elaborarea proiectului tehnic care sa includa sectiunea terestra a conductei, cat si subtraversarile... mai mult
Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:02
Agentia pentru Reglementare in Energetica din Republica Moldova a acceptat marti majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmand sa fie adoptat miercuri sau joi dimineata de Consiliul ANRE. Compania SA "MoldovaGaz" solicitase saptamana trecuta stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldovenesti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce insemna o majorare cu 28,76% fata de tariful actual, relateaza NewsIn.
Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat insa ca noul pret la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%.
El a explicat ca pretul a fost stabilit pe baza pretului mediu de procurare a gazului natural incepand de la 1 octombrie 2011.
In replica, directorul "MoldovaGaz", Alexandru Gusev, a declarat ca decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacata in judecata.
Principalul motiv invocat de "MoldovaGaz" pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de catre Gazprom, de la 1 octombrie, a pretului de livrare a gazelor naturale pana la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.
Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.
Teritoriul separatist nu-si achita... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:05
Gigantul rus Gazprom a anuntat ca in trimestrul I al anului 2011 Republica Moldova va plati pentru gazul livrat 289,93 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproape 10% mai mult fata de ultimul trimestru al anului trecut, relateaza Newsin. Pretul gazului importat de la Gazprom este stabilit la inceputul fiecarui trimestru in baza contractului dintre MoldovaGaz si gigantul rus.Seful serviciului de presa de la MoldovaGaz, Andrei Akulov, a declarat pentru StireaZilei.md ca in prezent intreprinderea achita rusilor un pret de 263,63 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, fara valoarea calorica.
"De regula, valoarea calorica ar putea creste pretul gazului cu inca 5-6 dolari. Astfel, daca pretul calculat in luna octombrie a fost de 263,63 de dolari, atunci in luna noiembrie el a crescut pana la 269 de dolari, pentru ca s-a luat in calcul si valoarea calorica", a explicat Akulov. Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica urmeaza sa stabileasca pretul nou pentru consumatorii finali, care vor regasi scumpirile in facturi la sfarsitul lunii ianuarie.Potrivit Bancii Nationale, cresterea pretului de livrare al gazelor va stimula scumpirea altor produse si servicii.Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.
Teritoriul separatist nu-si achita insa facturile la gaz si a acumulat o datorie uriasa fata de Gazprom.Pe de alta parte, si tariful pentru... mai mult
Duminica, 02 Ianuarie 2011, ora 22:26