Autovehiculele si motocicletele care functioneaza cu benzina sau motorina vor fi interzise in Capitala Olandei, Amsterdam, incepand din 2030.
Consiliul municipal intentioneaza sa etapizeze aceasta schimbare, in incercarea de a purifica aerul orasului, despre care autoritatile spun ca scurteaza durata medie de viata a locuitorilor din Amsterdam cu un an.
"Poluarea este de multe ori un ucigas tacut si este unul dintre cele mai mari pericole la adresa sanatatii, in Amsterdam", a declarat Sharon Dijksma, consilier responsabil cu traficul orasului, citat de The Guardian.
Incepand de anul viitor, autoturismele diesel mai vechi de 15 ani vor fi interzise pe soseaua de centura A10, din jurul capitalei olandeze.
De asemenea, autobuzele si autocarele care emit gaze de esapament nu vor mai avea acces in centrul orasului incepand cu anul 2022. Pana in 2025, interdictia va fi extinsa si la ambarcatii, motociclete si motorete.
Astfel, orasul intentioneaza sa-i incurajeze pe locuitorii sai sa faca trecerea la masini electrice, oferind statii de incarcare fiecarui cumparator al unui astfel de vehicul. Autoritatile se asteapta ca piata de masini electrice second-hand sa se dezvolte semnificativ in urmatorii ani.
Incepand cu 2025, vor trebui sa fie intre 16.000 - 23.000 de statii de incarcare pentru ca proiectul sa fie viabil. In prezent, in Amsterdam, sunt doar 3.000 de astfel de statii.
In mare parte din cauza traficului din orasele Amsterdam, Maastricht si Rotterdam,... mai mult
Sambata, 04 Mai 2019, ora 09:57
Guvernul a decis in sedinta de vineri modificarea OUG 114/2018, astfel incat pretul gazelor de productie interna sa fie plafonat la 68 de lei pe MWh doar pentru consumatorii casnici si pentru CET-urile care livreaza agent termic populatiei, a anuntat ministrul Energiei, Anton Anton, la finalul sedintei Executivului.
"Asa cum am spus, noi vrem sa protejam consumatorul casnic, in consecinta pretul reglementat de 68 de lei (pe MWh - n.r.) la producator se refera la gazele care vor fi vandute spre consumatorul casnic si spre CET-uri, pentru partea de gaze care se refera la incalzire, adica protejam in continuare numai consumatorul casnic", a spus Anton.
OUG 114/2018 prevedea plafonarea pretului gazelor la 68 de lei pe MWh atat pentru consumatorii casnici, cat si pentru cei industriali.
Am redus cei 2%, faimosul 2% (contributia de 2% din cifra de afaceri - n.r.), l-am redus pentru producatorii de energie electrica pe baza de carbune si am spus chestia asta de multe ori si o s-o spun in continuare: producatorii de energie electrica pe carbune sunt impovarati ingrozitor de certificate (de emisii poluante - n.r.) si atunci nu mai are niciun rost sa-i impovaram si cu o taxa de 2%", a aratat oficialul guvernamental.
El a subliniat ca toate aceste masuri au aparut in urma discutiilor avute cu absolut toti actorii implicati.
O a treia modificare a OUG 114 pe partea de energie a fost majorarea ratei reglementate de rentabilitate a operatorilor de distributie de la 5,6%... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 11:31
Germania se pregateste pentru una din cele mai mari cresteri ale consumului de gaze naturale din ultimele doua decenii, indiferent de criticile venite din partea oficialilor americani potrivit carora nu ar trebui sa fie atat de dependenta energetic de Rusia, apreciaza analistii intervievati de Bloomberg.
Gazul natural va fi unul din principalii beneficiari ai eforturilor cancelarului Angela Merkel de a inchide termocentralele si centralele nucleare, care genereaza jumatate din energia electrica a Germaniei. Chiar daca Berlinul vrea sa stimuleze energiile regenerabile, directorii de companii energetice, analistii si investitori sustin ca Germania va avea nevoie de mai multe gaze naturale pentru a echilibra reteaua atunci cand turbinele eoliene si panourile fotovoltaice nu produc energie.
Aceste motive explica de ce Merkel permite constructia gazoductului Nord Stream 2 din Rusia si de asemenea incurajeaza noi facilitati pentru a importa gaze naturale lichefiate.
"Cererea de gaze naturale trebuie sa creasca, cel putin pe termen scurt, pentru a compensa pierderea carbunelui. Acesta este, probabil, motivul pentru care Guvernul german este interesat de Nord Stream 2", a declarat Trevor Sikorski, director la firma de consultanta Energy Aspects Ltd. din Londra.
Exista insa unele incertitudini cu privire la cat de multe gaze naturale va avea nevoie Germania si cand anume. Printre aceste incertitudini se numara lipsa de claritate cu privire la ce termocentrale vor fi... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 09:47
Cererea de gaze naturale ar urma sa o depaseasca pe cea de carbune, devenind a doua mare sursa de energie a lumii, dupa petrol, pana in 2030, datorita eforturilor de reducere a poluarii aerului si cresterii gradului de utilizare a gazelor naturale lichefiate (LNG), a prognozat marti Agentia Internationala a Energiei (IEA), transmite Reuters.
In raportul sau intitulat "World Energy Outlook 2018", Agentia, cu sediul la Paris, a subliniat ca cererea de energie va creste cu peste un sfert intre 2017 si 2040, plecand de la ipoteza unei utilizari mai eficiente a acesteia, dar s-ar dubla fara astfel de progrese in domeniul eficientei energetice.
Cererea globala de gaze naturale va creste cu 1,6% pe an pana in 2040, cand va fi cu 45% mai mare decat este in prezent, a precizat IEA.
Aceste estimari sunt bazate pe un scenariu al IEA, intitulat "New Policies Scenario", care tine cont de actiunile legislative si politicile destinate reducerii emisiilor poluante si combaterii modificarilor climatice. In plus, aceste estimari pleaca de la ipoteza unei eficiente energetice mai mari cand vine vorba de utilizarea combustibililor, a cladirilor si a altor factori.
"Gazele naturale sunt combustibilii fosili cu cel mai puternic ritm de crestere in New Policies Scenario, depasind carbunele pana in 2030 pentru a deveni a doua mare sursa de energie, dupa petrol" sustine raportul IEA.
China, deja cel mai mare importator mondial de petrol si carbune, ar urma sa devina in curand cel... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:13
Circa 29 de milioane de masini echipate cu motoare diesel care circula in UE emit mai multe gaze poluante decat limita autorizata prin lege.
Cifrele sunt facute publice in urma unui studiu al ONG-ului Transport & Environment publicat, luni, la un an de la izbucnirea scandalului Volkswagen, relateaza AFP.
Mai mult de patru vehicule din cinci cu standardul de emisie Euro 4, vandute in perioada 2010-2014, emit de trei ori mai mult oxid de azot la testele de laborator decat limita fixata, potrivit ONG-ului.
In cazul motoarelor Euro 6, vandute din 2015, doua treimi dintre ele emit de pana la trei ori mai mult decat limita fixata, se mai arata in studiu.
T&E a compilat date referitoare la cele 230 de modele obtinute din anchete ale guvernelor din Franta, Marea Britanie si Italia, in marja ...citeste mai departe despre "29 de milioane de masini diesel din UE emit gaze poluante peste limita permisa" pe Ziare.com mai mult
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 14:08
China este cel mai mare si mai influent consumator de energie de pe glob, cu un consum cu 30% mai ridicat decat cel inregistrat in Statele Unite, dar Beijingul vrea sa reduca pe cat se poate dependenta economiei sale de importurile de energie.
In urmatorul sfert de secol, productia de gaze de sist din China ar putea creste de 40 de ori, conform unei analize emise de Administratia de Informatii in domeniul Energiei din Washington si prezentata de USA Today, iar acest lucru va modifica regulile jocului in piata globala de energie.
Lovitura pentru Moscova
Anul trecut, chinezii au extras o cantitate zilnica de 14 milioane metri cubi de gaz din zacamintele de sist ale tarii, dar cercetarile efectuate in dezvoltarea tehnologiei de extragere a combustibilului si depasirea unor obstacole legate de caracteristicile geologice ale zonei pot ridica productia la 566 milioane metri cubi/zi.
Acest lucru ar face din China al doilea mare producator de gaz natural al lumii, iar efectele ar fi resimtite la nivel global.
Daca in prezent China foloseste din plin carbunele pentru a acoperi necesarul de energie din piata, gravele probleme de mediu inregistrate in gigantica economie a Asiei i-au facut pe liderii de la Beijing sa caute resurse cat mai putin poluante: gazul natural si energia din surse regenerabile sunt doua dintre solutiile acceptate.
Acordul pe 30 de ani semnat intre Moscova si Beijing privind livrarea anuala a 38 miliarde mc de gaz natural rusesc pe piata... mai mult
Luni, 22 August 2016, ora 14:48
Compania americana ExxonMobil a investit 1,3 miliarde de euro pentru explorarile din Marea Neagra, iar estimarile arata ca este vorba despre un zacamant de gaze de peste 100 de miliarde de metri cubi, a declarat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.
"Lucrarile s-au incheiat, iar Exxon a investit acolo 1,3 miliarde de euro si a sapat sapte sonde. Nimeni pe lumea asta nu ar duce la capat un astfel de program de investitii daca nu ar fi confirmat deja potentialul acelei zone, unde se estimeaza peste 100 de miliarde de metri cubi", a spus Iancu, in cadrul unei conferinte pe tema cogenerarii si eficientei sistemului de termoficare.
El a precizat ca, in cadrul discutiilor de la summitul COP 21 de la Paris, concluziile au propulsat gazul natural drept combustibil al viitorului, in conditiile in care carbunele si petrolul sunt mult mai poluante.
"Ca element de noutate, discutiile de la ...citeste mai departe despre "Zacamant urias de gaze descoperit in Marea Neagra: Ar acoperi consumul Romaniei pentru aproape 9 ani" pe Ziare.com mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2016, ora 17:35
Comisia Europeana a propus miercuri reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 40% pana in 2030, fata de obiectivul actual de 32%, intensificand eforturile pentru combaterea schimbarilor climatice.
Noua strategie a CE de reducere a poluarii si a cresterii preturilor energiei, precum si de reformare a politicilor energiei regenerabile, in urmatorul deceniu, va necesita investitii medii anuale de 38 de miliarde de euro, la nivelul celor 28 de state membre, se arata intr-un comunicat al institutiei, relateaza Bloomberg.
Obiectivul actual este de reducere a emisiilor poluante cu 20% pana in 2020, de la nivelul din 1990, ceea ce ar conduce la diminuarea cu 32% a gazelor cu efect de sera pana in 2030.
Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie
Propunerea pune in opozitie state precum Germania si Marea Britanie, care vor eforturi mai mari de protejare a atmosferei, cu tari ca Polonia, care depind de combustibili fosili pentru functionarea economiei.
"Tinta de reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de sera este probabil maximul care poate fi obtinut, daca vrei sa unesti toate fortele. Este un numitor comun pe care l-am urmarit de ani de zile", a declarat comisarul pentru Clima, Connie Hedegaard.
Strategia reprezinta un punct de pornire al dezbaterilor intre statele membre, care ar putea avea ca rezultat redactarea unui proiect de lege la inceputul lui 2015. Planul prevede si o tinta la nivelul UE de crestere a ponderei energiei... mai mult
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 12:27
Comisia Europeana a anuntat marti ca, pana in anul 2019, zece state membre, printre care si Romania, pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate de emisii de gaze cu efect de sera unor centrale electrice, in loc sa le vanda, precizeaza NewsIn."Incepand cu cea de-a treia etapa a Schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera (2013-2020), sectorul productiei de energie electrica va trebui, de regula, sa isi cumpere toate certificatele. Totusi, pana in 2019, zece state membre pot alege sa aloce in mod gratuit un numar limitat de certificate unor centrale electrice, in loc sa le vanda.
Decizia adoptata astazi (marti, n.r.) de Comisie stabileste regulile pe care statele membre trebuie sa le respecte daca aleg sa acorde in mod gratuit certificate de emisii si este insotita de o comunicare care cuprinde indicatii suplimentare privind modul in care vor fi evaluate cererile primite in acest sens", se arata intr-un comunicat emis marti de CE.
Cele zece tari sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia si Romania.
Decizia stabileste regulile privind alocarea in mod gratuit de certificate de emisii centralelor electrice eligibile. Ea a fost aprobata in mod unanim de statele membre la reuniunea din noiembrie 2010 a Comitetului UE privind schimbarile climatice, in cadrul caruia sunt reprezentate toate statele membre, si a fost adoptata oficial marti de Comisie.
Comunicarea prezinta... mai mult
Marti, 29 Martie 2011, ora 18:03