Grupul rus Gazprom vrea sa isi majoreze cota pe piata de gaze naturale din Europa, dupa ce in 2018 exporturile sale au atins un nivel record, un director de la Gazprom precizand ca gigantul rus se asteapta la un declin al productiei de gaze a Europei combinat cu o crestere a cererii, informeaza Reuters.
Elena Burmistrova, responsabila pentru exporturile Gazprom, a declarat marti ca grupul rus va fi in masura sa acopere declinul productiei de gaze naturale in Uniunea Europeana, in principal productia realizata la campul Groningen din Olanda, odata cel mai mare camp de gaze naturale din Europa. "Productia din Marea Nordului este si ea in scadere...Astfel, se face loc liber pentru gazele naturale rusesti", a spus Elena Burmistrova la conferinta European Gas organizata la Viena.
Agentia Internationala a Energiei estimeaza la randul sau ca productia de gaze naturale a Uniunii Europene se va reduce la jumatate pana in 2040.
De peste 50 de ani Rusia livreaza gaze naturale Europei prin gazoducte care fac legatura cu campurile sale de gaze din Siberia si nordul Rusiei. Moscova mizeaza foarte mult pe piata europeana in conditiile in care vanzarile Gazprom sunt responsabile pentru 5% din PIB-ul Rusiei, evaluat la 1.600 miliarde de dolari.
Burmistrova a mai spus ca Gazprom face eforturi pentru a-si majora cota de piata in Europa, unde compania genereaza doua treimi din vanzarile sale de gaze. "Potrivit estimarilor preliminare, cota noastra in Europa a fost de 34% in 2017,... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:18
Europa se va confrunta in scurt timp cu probleme in a-si satisface necesitatile in crestere de gaze naturale, daca va incerca sa se bazeze pe importurile din SUA, in loc sa majoreze achizitiile din Rusia, a declarat, vineri, pentru Reuters, un oficial de la Gazprom.
Administratia Trump si-a anuntat intentia de a oferi gaze naturale din SUA Europei si Asiei, pentru a reduce puterea de care se bucura pe piata energetica o serei de actori precum Rusia si OPEC.
Avertismentul Gazprom vine intr-o perioada in care grupul rus se pregateste sa demareze livrarile la scara larga de gaze naturale spre China, o miscare ce pare similara cu strategia petroliera a Rusiei, care de-a lungul anilor a devenit un important furnizor de titei al Beijingului pe seama Europei.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a subliniat insa ca grupul rus dispune de suficiente cantitati de gaze naturale, atat pentru Europa, cat si pentru Asia, dar a subliniat ca a venit timpul pentru Europa sa decida de unde isi cumpara gazele naturale.
"Europa a calculat gresit atunci cand a presupus ca nu va avea nevoie de o cantitate suplimentara semnificativa de gaze naturale, iar, daca va fi nevoie, o va putea cumpara din alta parte decat Rusia", a declarat Medvedev.
Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cota record de 35% pe piata din Europa.
Medvedev a estimat... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:40
2Cota de piata a Gazprom pe piata europeana a gazelor, unde genereaza majoritatea veniturilor sale, a crescut anul trecut la nivelul record de peste 35%, de la aproximativ 33% in 2016, a afirmat marti presedintele companiei ruse, Viktor Zubkov, la o conferinta pe teme energetice care se desfasoara la Viena.
In 2017, exporturile de gaze ale Gazprom spre Europa si Turcia au crescut cu 8,1%, la nivelul record de 193,9 miliarde de metri cubi (bcm), in pofida eforturilor Europei de a-si reduce dependenta fata de furnizarile de energie din Rusia, transmite Reuters.
Pentru a-si pastra cota de piata, Gazprom a incheiat acorduri cu marii sai clienti si a respectat reglementarile UE. Surse de la Gazprom au declarat ca firma si-a invatat lectia in urma divergentelor cu UE.
In aprilie 2015, Comisia a transmis o Comunicare privind obiectiunile in care si-a exprimat opinia preliminara potrivit careia Gazprom a incalcat normele antitrust ale UE, aplicand o strategie globala de compartimentare a pietelor de gaze din Europa Centrala si de Est (CEE). In martie 2017, Comisia Europeana s-a declarat satisfacuta de angajamentele prezentate de Gazprom fata de preocuparile Executivului comunitar in materie de concurenta in ceea ce priveste pietele gazelor din CEE.
Angajamentele asumate de Gazprom indeplinesc obiectivele fixate de UE in ceea ce priveste problemele de concurenta mentionate, asigurandu-se ca: restrictiile de a revinde gazele peste hotare sunt eliminate o data pentru... mai mult
Marti, 30 Ianuarie 2018, ora 17:38
Actiunea inspectorilor Comisiei Europene impotriva subsidiarelor Gazprom din toata Europa a avut ceva din tensiunea unui atac antiterorist, in 2011: filaj, recunoastere in teren, operatiune declansata simultan in 10 state.
Pe 27 septembrie 2011, raidul antimonopol declansat de Europa impotriva politicii Gazprom a reprezentat un moment de cotitura in schimbarea regimului de dominatie ruseasca, vechi de 4 decenii, pe piata energetica europeana.
Principala suspiciune, desi niciodata expusa ca invinuire legala, era legata de preturile diferentiate practicate in functie de preferintele politice ale Kremlinului si poate transforma cazul Gazprom intr-un dosar anti-monopol al deceniului.
Iar dosarul face pasi destul de rapizi catre instantele internationale de arbitraj comercial, observa reporterii Financial Times.
Putin: "Sper ca nu s-a lasat cu arestari!"
Socul din 2011 a fost resimtit din plin si la Moscova, Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei, spunand din prima: "Sper ca nu a fost nimeni retinut sau arestat". "Deocamdata nu", i-a raspuns Alexei Miller, seful Gazprom.
Dar Putin nu avea de ce sa se teama; legislatia UE nu permite inspectorilor de Concurenta sa emita mandate de retinere, asa cum si actiunile lor din "zori" nu au avut un caracter matinal sau nocturn, fiind demarate abia la ora 9:00 dimineata.
Dosarul, indeajuns de consistent la finalul anului 2013, a facut obiectul unei negocieri ratate de intelegere pe cale amiabila in cursul anului... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 15:02
Operatiunile Gazprom din Belarus si Ucraina nu au fost afectate de criza politica din Ucraina, a declarat, miercuri, directorul financiar de la Gazprom, Andrei Kruglov, care a adaugat ca nu exista probleme cu tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa, transmite Reuters.
"Situatia din Ucraina nu ne-a afectat afacerile din Ucraina sau din Belarus. Nu vedem niciun fel de probleme cu tranzitul gazelor in acest moment si speram ca nici nu vom vedea", a declarat Kruglov, intr-o conferinta de presa organizata la Minsk.
De asemenea, Kruglov a spus ca planurile financiare ale Gazprom pentru 2014 au ramas nemodificate, in pofida crizei din Ucraina.
In luna decembrie a anului trecut, consiliul director al grupului rus Gazprom a aprobat programul de investitii pentru 2014. Acest program prevede investitii de 806 miliarde ruble (25 de miliarde de dolari), mai mici fata de cele 1.030 miliarde de ruble alocate in acest sens in 2013.
Cheltuielile de capital pentru 2014 sunt estimate la 701,11 miliarde ruble, la care se adauga investitii financiare pe termen lung in valoare de 104,89 miliarde ruble.
Veniturile totale din operatiuni si activitatea de investitii ar urma sa se ridice anul viitor la 5.552 miliarde ruble, in timp ce cheltuieile se vor ridica la 5.651 miliarde de ruble, iar imprumuturile la 90 de miliarde de ruble, rezultand un surplus net de 500 de milioane de ruble.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei si jumatate din... mai mult
Miercuri, 26 Martie 2014, ora 16:28
Gigantul petrolier rus Gazprom a anuntat, luni, ca exporturile catre tarile europene, in afara celor din fostul URSS, au crescut cu 16% anul trecut si au atins cel mai mare nivel de la izbucnirea crizei, in 2008.
Datele preliminare au aratat ca exporturile companiei au avansat la 162,7 miliarde de metri cubi in 2013, potrvit unui comunicat oficial publicat de 4-traders.com.
"Inregistram in continuare o crestere a cererii pentru gazul rusesc in Europa si la inceputul lui 2014", a mentionat Alexei Miller, CEO Gazprom.
Profitul companiei a scazut in 2012, din cauza competitiei acerbe si a cererii scazute. Insa anul trecut, exporturile au inregistrat un avans ...citeste mai departe despre "Cum a profitat gigantul rus Gazprom de iarna lunga a europenilor - Care e situatia in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 15:33
Grupul italian de utilitati Enel va semna vineri un memorandum de intelegere privind vanzarea centralei sale electrice de la Marcinelle (Belgia) catre grupul rus Gazprom, a declarat joi directorul general de la Enel, Fulvio Conti.
Conti a adaugat ca pretul de achizitie al acestei centrale de 420 de Megawati va fi de cel putin 200 milioane de euro, informeaza Wall Street Journal.
"Am decis sa ne reducem prezenta in acea parte a Europei", a declarat Fulvio Conti la forumul de la Sankt Petersburg. Potrivit lui Conti un acord definitiv ar putea fi semnat in lunile septembrie -octombrie, dupa o decizie a consiliilor de administratie ale celor doua companii.
Gazprom incearca de mai multi ani sa-si creasca prezenta pe piata de productie a energiei electrice din Europa, in conditiile in care grupul rus asigura un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei. Insa pana acum compania controlata de statul rus nu a reusit sa incheie nicio tranzactie majora in acest sector.
Anul trecut, Gazprom si grupul francez EDF au semnat un acord pentru a construi si a achizitiona centrale electrice in Europa, in timp ce un proiect care viza un parteneriat cu grupul german RWE a esuat.
Enel este prezenta in sectorul energiei electrice Romania, unde are circa 2,5 milioane de clienti, 93.000 km de retea si aproximativ 5.000 de angajati. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 17:01
Gazprom nu poate asigura livrarile unor volume suplimentare de gaz solicitate de Europa occidentala din cauza valului de frig, a declarat sambata Aleksandr Medvedev, Directorul diviziei export a Gazprom.
"Gazprom nu poate satisface pentru moment cererea de volume suplimentare a partenerilor nostri din Europa occidentala", a spus Medvedev, citat de agentiile de presa ruse preluate de AFP.
Joi, Medvedev s-a declarat "uimit" de stirile potrivit carora livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa au fost reduse in ultimele zile, adaugand ca de fapt grupul rus si-a majorat exporturile in conditiile in care Europa a fost afectata de temperaturi extrem de scazute, potrivit Reuters.
La inceputul acestei saptamani Comisia Europeana a anuntat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anuntat ca livrarile de gaze naturale rusesti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decat nivelul normal. mai mult
Sambata, 04 Februarie 2012, ora 13:31
Directorul diviziei export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a declarat joi "uimit" de stirile potrivit carora livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa au fost reduse in ultimele zile, adaugand ca de fapt grupul rus si-a majorat exporturile in conditiile in care Europa a fost afectata de temperaturi extrem de scazute, transmite Reuters.
La inceputul acestei saptamani Comisia Europeana a anuntat ca livrarile de gaze naturale spre Italia via granita cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anuntat ca livrarile de gaze naturale rusesti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decat nivelul normal.
"Compania noastra a majorat livrarile de gaze, atat cat a fost posibil, nu numai spre statele din Europa dar si spre tarile din CSI, precum Belarus si Ucraina, pe fondul unei ierni severe in Rusia si Europa", a anuntat Aleksandr Medvedev intr-un comunicat.
El a adaugat ca, in prezent, livrarile Gazprom destinate Europei au ajuns la un echivalent anual de 180 miliarde metri cubi, comparativ cu 150 miliarde metri cubi in 2011. De asemenea, Aleksandr Medvedev a precizat ca Gazprom a majorat de patru ori livrarile de la facilitatile sale de stocare subterane din Europa.
Directorul Gazprom Export a apreciat ca consumul excesiv de gaze al Ucrainei ar putea fi responsabil pentru reducerea livrarilor spre Uniunea Europeana.
"In prezent, Ucraina consuma gaze naturale la un ritm anual de 60... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 20:56