Mare majoritate a companiilor monitorizate de Camera de Comert germano-rusa doresc ca Angela Merkel, cancelarul german, sa promoveze legaturi mai bune cu Rusia, a anuntat miercuri organizatia citata, relateaza dpa.
Aproximativ 87% dintre persoanele chestionate in cadrul sondajului efectuat la peste 140 de companii au indicat ca Merkel ar trebui sa participe la mai multe evenimente destinate imbunatatirii climatului de afaceri intre cele doua tari.
Un astfel de eveniment este forumul economic anual din Sankt Petersburg, reprezentativ pentru oportunitatile de investitii in Rusia. Ministrul german al Economiei Peter Altmaier a semnat o initiativa de promovare mai puternica a relatiilor bilaterale, la forumul desfasurat la inceputul acestei luni.
Pentru imbunatatirea relatiilor, 'politica germana poate trimite un semnal clar fara a incalca sanctiunile', a declarat presedintele Camerei de Comert, Matthias Schepp, la Moscova, referindu-se la masurile impuse de UE Rusiei de la anexarea Peninsulei Crimeea, in urma cu cinci ani. El a sugerat ca liderii tarilor ar trebui sa discute mai des.
Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene, a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai eforturilor occidentale vizand ca Rusia sa inceteze implicarea in criza din Ucraina. "Germania nu ar trebui sa ia untul de pe painea partenerilor sai, indiferent daca sunt in tari aflate sub sanctiuni", a spus Schepp, insistand ca Germania sa dea un semnal pozitiv.
Germania si-a... mai mult
Miercuri, 26 Iunie 2019, ora 15:02
Presedintele american Donald Trump are in vedere impunerea de sanctiuni care ar viza gazoductul ruso-german Nord Stream 2 din Rusia spre Europa, avertizand ca Germania ar putea deveni un "ostatic" al Moscovei.
"Analizam aceasta problema", a spus Trump, la Casa Alba, intrebat de posibile sanctiuni, relateaza dpa. "Protejam Germania de Rusia si Rusia primeste miliarde de dolari din Germania", a mentionat Trump.
El a reluat criticile cu privire la esecul Berlinului in calitate de membru al NATO de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apararii.
"Cred ca Germania se expune unui dezavantaj imens", a apreciat Trump despre contractele din domeniul energiei, adaugand ca dependenta de Moscova "chiar face din Germania un ostatic al Rusiei daca intr-adevar se intampla lucruri care sunt rele".
Cu toate acestea, presedintele SUA a subliniat ca decizia este in cele din urma a Berlinului. "Daca ei doresc, aceasta este intr-adevar o decizie a Germaniei", a apreciat Trump.
Citeste mai departe despre "Trump: Nord Stream 2 ar putea face Germania un ostatic al Rusiei" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 13 Iunie 2019, ora 08:21
Germanii sunt de parere ca presedintele american Donald Trump reprezinta o problema mai serioasa pentru politica externa a Berlinului decat liderii autoritari din Coreea de Nord, Rusia ori Turcia.
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de Fundatia Koerber, citat de agentia Reuters, in fruntea listei privind provocarile la adresa politicii externe a Berlinului s-au clasat refugiatii.
26% din respondenti s-au declarat ingrijorati in legatura cu capacitatea Germaniei de a face fata fluxului de azilanti.
Relatiile dintre Administratia SUA, condusa de Donald Trump, si Germania au ocupat locul al doilea in topul preocuparilor, cu 19% dintre respondenti fiind de parere ca acestea reprezinta o provocare majora, in timp ce relatiile cu Turcia au fost indicate de 17% dintre participantii la sondaj, criza nord-coreeana de 10%, iar relatiile cu Rusia de 8%.
De la preluarea puterii, Donald Trump a ingrijorat opinia publica din Germania prin retragerea SUA din Pactul climatic de la Paris, refuzul de a certifica acordul nuclear cu Iranul, criticarea surplusului comercial german si cererile de sporire a contributiilor financiare catre NATO.
Citeste mai departe despre "Germanii il considera pe Trump o problema mai serioasa decat Rusia sau Coreea de Nord" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 05 Decembrie 2017, ora 10:17
Agentiile de informatii germane au inaintat un raport catre guvernul federal in care acuza Rusia de incercarea de a slabi relatiile dintre UE si SUA.
Documentul, rezultat in urma unei "operatiuni psihologice" a agentiilor de informatii germane, conchide ca Rusia a influentat timp de ani de zile tari in Uniunea Europeana, in scopul de a slabi legaturile dintre serviciile de securitate ale UE si ale SUA, noteaza sambata Der Spiegel, citat de DPA.
Guvernul federal analizeaza deocamdata daca si in ce forma sa faca acest raport public, noteaza Der Spiegel.
Moscova a intentionat sa agraveze conflictele sociale din SUA, potrivit raportului, elaborat in urma cererii guvernului german de a monitoriza activitatea Federatiei Ruse.
Agentia germana de informatii externe BND si ...citeste mai departe despre "Agentiile de informatii germane avertizeaza: Moscova incearca sa slabeasca relatia UE-SUA" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 20:34
Serviciile de informatii germane sustin ca Rusia ca s-ar fi aflat in spatele unui atac informatic impotriva OSCE, organizatie care monitorizeaza eforturile de pace in Ucraina, in timp ce Moscova acuza Casa Alba de "vanatoare de vrajitoare", pentru ca americanii au gasit-o responsabila pentru implicarea hackerilor in alegerile prezidentiale.
Anchetatorii germani au prezentat dovezi ca un cunoscut grup de hackeri rusi, despre care se crede ca ar avea legaturi cu Kremlinul, a atacat luna trecuta computerele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).
Anuntul a fost facut de Hans Georg Maasen, seful serviciului de informatii interne din Germania, BfV, citat de The Guardian.
Maasen a spus ca gruparea responsabila este APT28, un alt nume pentru Fancy Bear, care a fost implicata si in furtul de documente de pe serverele Partidului Democrat din SUA, in timpul campaniei prezidentiale, in efortul de a-l ajuta pe Donald Trump sa castige alegerile.
Trump accepta, in ...citeste mai departe despre "Serviciile secrete germane acuza Rusia de un nou atac informatic. Kremlinul vorbeste de o "vanatoare de vrajitoare"" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Ianuarie 2017, ora 08:43
Un numar de opt state ale Uniunii Europene, intre care si Romania, contesta intr-o scrisoare proiectul gazoductului Nord Stream 2, care ar dubla cantitatea de gaze livrate direct de Rusia in Germania.
Scrisoarea, adresata presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost semnata de premierii Romaniei, Cehiei, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Poloniei, Slovaciei, precum si de presedintele Lituaniei, relateaza agentia Reuters, citata de News.ro.
In acest fel este relansata o dezbatere care a plasat Germania in opozitie cu statele din estul si centrul Europei. "Daca proiectul va merge inainte, Nord Stream-2 va genera consecinte geopolitice cu potential destabilizator", se arata in documentul datat 7 martie.
Comisia Europeana nu a confirmat primirea scrisorii.
"Proiectul Nord Stream-2, aflat in prezent in pregatire, poate implica anumite riscuri pentru securitatea energetica din regiunea Europei Centrale si de Est", potrivit sursei citate.
Germania intoarce spatele ...citeste mai departe despre "Romania si alte 7 state membre UE se "zburlesc" la Germania din cauza gazelor Rusiei" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Martie 2016, ora 20:28
Rusia starneste manie cu privire la imigrantii din Germania pentru a o rasturna pe Angela Merkel, a declarat un reprezentant NATO.
Janis Sarts, director al Centrului de Excelenta in Comunicare al NATO, cu baza la Riga, in Letonia, a aratat ca Rusia instaleaza o retea de comunicatii in Ger,ania "care poate fi controlata" pentru a starni probleme politice pentru cancelarul german Angela Merkel, scrie Business Insider.
Sarts a declarat: Rusia "stabileste o retea care poate fi controlata. Poti sa o folosesti asa cum au incercat sa faca in Germania, combinat cu chestiunea legitima a refugiatilor, pentru a submina substantial procesele politice".
Merkel le recomanda refugiatilor sa se apuce de fotbal si handbal, pentru a se integra mai usor
"Angela Merkel a fost un sustinator important al continuarii sanctiunilor impotriva Rusiei. ...citeste mai departe despre "Rusia incearca sa o rastoarne pe Angela Merkel - Expert NATO" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 06 Martie 2016, ora 14:50
Bombardamentele ruse in Siria, indreptate impotriva opozantilor regimului presedintelui Bashar al-Assad, au "facilitat procesul de pace", a declarat, vineri, un fost general german.
"Cu interventia sa militara, Rusia a facilitat procesul de pace", a declarat Harald Kujat, fost sef de stat major al armatei germane, citat de The Local.
De ce acordul pentru Siria nu inseamna mare lucru
Kujat sustine ca razboiul civil sirian era blocat pana in septembrie 2015 si ca "nici americanii, nici europenii nu aveau o strategie pentru pacificarea Siriei, nici nu erau pregatiti sa se angajeze masiv. Rusii au facut asta si au creat o fereastra pentru o solutie politica".
Fortele regimului sirian erau aproape de infrangere inainte de interventia Rusiei. "Le-as fi dat numai cateva saptamani. Apoi Siria s-ar fi prabusit si Statul ...citeste mai departe despre "Un fost sef de stat major al Germaniei lauda bombardamentele Rusiei in Siria" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 15:45
Vizita ministrului Economiei din Germania, Sigmar Gabriel, la Moscova transmite semnalul ca Berlinul este pe cale sa isi regandeasca pozitia fata de Rusia.
Oficial, vizita demnitarului german a fost prilejuita de invitatia de a discuta cu Vladimir Putin aspecte legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, dar analistii Stratfor vad in acest eveniment o tatonare a terenului facuta de nemti in vederea unei impacari cu Rusia.
Contre europene
Vizita ministrului german s-a petrecut cu doar trei luni inaintea votului pe care liderii tarilor UE trebuie sa il exprime fata de mentinerea sau ridicarea sanctiunilor economice impuse Rusiei pentru implicarea in criza din Ucraina.
In ultimele luni, conflictul din estul Ucrainei s-a atenuat, neinregistrandu-se decat sporadice incalcari ale acordului de incetare a focului convenit in cadrul intalnirii de la Minsk din februarie.
O eventuala propunere a Germaniei de a ridica sanctiunile economice impuse Rusiei ar putea atrage totusi nervozitatea liderilor din tarile Europei centrale si de sud-est sau din statele baltice.
In acest context, Berlinul pare mai degraba sa tatoneze terenul decat sa discute fatis reluarea relatiilor cordiale cu Moscova.
In ciuda faptului ca tari precum Italia sau Franta s-ar bucura in cazul unei relaxari a relatiilor ruso-europene, statele din regiunea centrala si de sud-est a Europei nu agreeaza aceasta idee.
Cai de negocieri subtile intre Berlin si guvernele de la Varsovia,... mai mult
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 18:40
5