Cele mai mari companii din lume divulga putine sau nicio informatie despre propriile operatiuni din strainatate, reiese dintr-un raport al Transparency International, care a scos in evidenta firme chinezesti, dar si gigantii americanii din tehnlologie, cum sunt Amazon si Google.
Autoritatea internationala anticoruptie a precizat ca primele cinci companii, din punct de vedere al lipsei de transparenta, sunt Bank of China, Honda Motor, Bank of Communications, Agricultural Bank of China si banca rusa Sberbank, relateaza Reuters.
Reprezentantii Bank of China nu au putut fi contactati pentru comentarii, iar reprezentantii celorlalte patru organizatii au refuzat sa comenteze.
"Avem nevoie de mai multa transparenta din partea companiilor multinationale, a caror putere economica se apropie de cea a marilor state", a spus presedintele Transparency International, Jose Ugaz. "Neraspunzand cererii de mai mare transparenta si responsabilitate, aceste companii risca sa-si strice imaginea si sa-si piarda clienti".
Cate companii nu divulga din informatiile financiare
Aproximativ trei sferturi din cele 124 de firme evaluate nu divulga impozitele pe care le platesc in strainatate, si aproape jumatate nu publica nici o informatie despre veniturile din strainatate, se arata in raport.
Companiile au fost clasate pe baza propriilor rapoarte despre masurile de prevenire a coruptiei luate, informatii despre subsidiare si holding si informatii despre operatiunile financiare din... mai mult
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 08:45
Larry Page are planuri mari pentru mamutul Google. Dezvoltarea viitoare a gigantului care domina internetul nu se mai limiteaza doar la acest domeniu de activitate. Noile tehnologii dezvoltate de Goggle i-au aprins imaginatia lui Page, care se declara gata sa impinga firma in alte domenii de activitate.
Intr-un interviu recent acordat publicatiei Financial Times, Larry Page si-a manifestat dorinta de evolua in in acelasi mod in care Warren Buffett si-a construit imperiul Berkshire Hathaway, adaugand noi si noi afaceri firmei initiale. La aceasta ora, Berkshire Hathaway detine si controleaza firme din asigurari, comertul cu bijuterii, transporturi feroviare, constructii si energie. Este insa Page capabil sa ridice un alt imperiu financiar pe scheletul Google, se intreaba analistii publicatiei Wall Street Journal.
Maestul si ucenicul
Page nu si-a ascuns niciodata admiratia fata de Warren Buffett. In 2004, moment din care actiunile Google au intrat pe piata publica, Page si Sergey Brin, cofondatorul Google, au descris evolutia viitoare a firmei folosind citate din interviurile date de Buffett de-a lungul anilor.
Noua reorganizare de la varful companiei indica, de asemenea, o dezvoltare a afacerilor intr-o zona in care si mentorul lui Larry Page si-a dozat o parte din investitii in ultimii ani: in energie. Dupa reorganizare, sub umbrela Google se intrevad trei departamente distincte: Tony Fadell a preluat fraiele afacerilor casnice derulate prin intermediul... mai mult
Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 16:00
Daca in urma cu cativa ani, mai toti miliardarii veneau din tarile europene sau Statele Unite, centrul de greutate incepe sa se schimbe.Potrivit raportului Wealth Report, publicat de Citi Bank, noii miliardari incep sa apara din economii emergente, precum India sau Rusia.
In cea de-a doua, numarul miliardarilor a crescut cu 30% fata de anul trecut, potrivit Forbes.De altfel, numarul global al super-bogatilor a crescut cu 22% in comparatie cu 2010, cand miliardarii cadeau din topuri pe capete din cauza situatiei economice dificile.Insa nicio alta elita financiara nu s-a bucurat de reviriment asa cum a facut-o cea chineza. In tara asiatica, numarul miliardarilor a crescut cu nu mai putin de 140%. La aceasta rata de crestere, multi economisti se asteapta la aparitia unui concurent chinez pentru Carlos Slim Helu, cel mai bogat om din lume la ora actuala.Dintre toate industriile, cea a Internetului a fost cea mai infloritoare, pentru bogatii lumii. Cel mai bogat chinez, Robin Li, este de altfel si fondatorul motorului de cautare Baidu. Totusi, la capitolul Internet si tehnologie, americanii nu vor putea fi depasiti foarte repede.
Facebook are sase reprezentanti in topul celor mai bogati americani, unul dintre ei fiind si cel mai tanar miliardar din lume: co-fondatorul de numai 26 de ani, Dustin Moskovitz.Vezi care sunt tarile cu cei mai multi miliardari, potrivit Huffington Post.CanadaDin o populatie de aproape 34 de milioane de oameni, 22 sunt miliardari in dolari.Printre ei,... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 11:03
Statutul de "milionar in dolari" nu mai este neaparat un motiv de mandrie. De altfel, numai in Statele Unite exista trei milioane de milionari. In zilele acestea, cand peste doua miliarde de oameni castiga sub 1000 de dolari pe an, cuvantul "miliardar" este cel atrage atentia.John D. Rockefeller a fost primul miliardar oficial, atingand acest statut in 1916 multumita, in mare parte, companiei Standard Oil.
Averea lui Rockefeller, ajustata la valorile inflatiei de acum, ar fi atins astazi 400 de miliarde de dolari. Cel mai bogat om din lume, la ora actuala, are o avere de 53 de miliarde de dolari. Intreabarea care se pune este cat mai avem de asteptat pentru a vedea primul "trilionar".Cu un trilion de dolari poti cumpara Exxon Mobil, Apple, Google si Nike. "Firimiturile" le poti depune la banca si poti sta linistit toata viata numindu-te numai "miliardar", informeaza Investopedia.Cine nu are nicio sansaPrimul trilionar nu va veni din randul celor mai bogati oameni de acum. Carlos Slim si Warren Buffett au ambii o avere considerabila insa sunt trecuti de 70 de ani. Chiar si daca Slim ar inregistra un profit exceptional de 25% pe an, tot ar avea nevoie de 14 ani pentru a-si duce averea la peste 1 trilion de dolari, si asta presupunandu-se ca pune totul la bataie. Cat despre Bill Gates, chiar daca varsta este de partea lui, interesele i s-au schimbat. Alaturi de sotia sa Melinda, Bill a pus bazele fundatiei care le poarta numele si care este mijlocul spre incercarea de a... mai mult
Marti, 01 Martie 2011, ora 14:44