Arabia Saudita a anuntat ca a cumparat 780.000 de tone de grau, la o licitatie organizata de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO), fiind prima licitatie in care au fost permise oferte pentru graul din regiunea Marii Negre, transmite Reuters.
Graul oferit a fost din UE, din regiunea Marii Negre, din America de Nord (excluzand Canada) si din America de Sud, a informat guvernatorul SAGO, Ahmad A. Al Fares. Graul a fost achizitionat la un pret mediu de 217,79 dolari pe tona.
SAGO, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat in august relaxarea criteriilor privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarele licitatii de importuri de grau. Anterior, graul din regiunea Marii Negre nu indeplinea criteriile din Arabia Saudita privind un nivel zero al pagubelor provocate de insecte.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Intrebat de Reuters daca cea mai recenta achizitie ar putea include furnizari din regiunea Marii Negre, Al Fares a raspuns: "SAGO nu specifica originea ci doar parametrii de calitate. Furnizorul are optiunea de a aduce grau de la oricare din cele trei optiune ale sale oferite ca parte a licitatiei. La licitatia de luni cele trei optiuni furnizate de ofertanti au fost: UE, regiunea Marii Negre, America de Nord... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2019, ora 14:23
Franta va fi nevoita sa exporte 20,1 milioane de tone de grau in sezonul actual, dupa ce a strans cea de-a doua mare recolta de grau din istorie, a apreciat miercuri firma de consultanta Agritel, transmite Reuters.
Doar de trei ori pana acum Franta, cel mai mare producator si exportator de grau din Uniunea Europeana, a exportat o cantitate de 20 de milioane de tone de grau intr-un sezon. Principalele piete de export pentru graul francez sunt Algeria, Maroc si Egipt.
Potrivit Agritel, in acest an, Franta a recoltat 39,2 milioane de tone de grau, in crestere cu 14,9% comparativ cu anul trecut. Firma de consultanta estimeaza ca mai mult de jumatate din exporturile de grau ale Frantei in acest an, sau 11,3 milioane tone, vor trebui sa mearga in afara Uniunii Europene.
Chiar daca exportul a 20 de milioane de tone de grau intr-un sezon reprezinta o provocare, Agritel sustine ca acest nivel poate fi atins, avand in vedere avantajele competitive ale graului in raport cu porumbul pe pietele mondiale.
"Presat de recolta mare si ajutat de un nivel redus al monedei euro, graul francez incepe sa fie mai competitiv", sustine directorul general de la Agritel, Michel Portier.
La nivelul UE, Agritel estimeaza ca exporturile totale de grau ar putea sa se ridice la 26 de milioane de tone in sezonul actual. Acestea ar reprezenta cel mai ridicat nivel al exporturilor din ultimele sezoane, ceea ce ar permite blocului comunitar sa isi pastreze pozitia de al treilea mare exportator... mai mult
Miercuri, 28 August 2019, ora 16:10
Decizia Arabiei Saudite de a-si ajusta cerintele pentru importurile de grau, deschizand calea pentru granele de la Marea Neagra, va provoca dificultati semnificative unor exportatori din UE, care vor trebui sa caute piete alternative, apreciaza traderii, transmite Reuters.
Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (SAGO) din Arabia Saudita, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului arab, a anuntat joi ca va relaxa criteriile privind pagubele provocate de insecte pentru urmatoarea licitatie de importuri de grau.
De mai mult timp Rusia incearca sa obtina acces la piata graului din Arabia Saudita, ca parte a incercarilor Moscovei de a-si majora cota de piata in Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in detrimentul UE si SUA.
Desi intrarea graului rusesc in Arabia Saudita se bucura de o atentie majora, traderii subliniaza ca ar putea creste si cantitatile de grau exportate de Ucraina, Romania sau Bulgaria. Insa succesul graului de la Marea Neagra pe piata saudita depinde de calitatea sa, apreciaza traderii.
Arabia Saudita, Algeria si Irak sunt trei piete majore unde graul rusesc nu a putut participa la licitatiile organizate de stat. Dar graul rusesc este atat de ieftin incat, cu avantajele oferite de costurile reduse de livrare, ar putea domina pietele daca i s-ar permite, a explicat un trader european.
Traderii se asteapta ca graul rusesc sa fie vandut masiv pe piata din Arabia Saudita, provocand dificultati semnificative... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 16:33
Grains Overseas, alianta formata de cooperativele franceze care cultiva cereale pentru a concura cu furnizorii de la Marea Neagra, ar putea sa nu fie suficienta pentru ca cel mai mare exportator al UE sa piarda piata algeriana vitala in fata concurentei graului rusesc, sustin traderii si analistii, transmite Reuters.
Infiintarea, luna aceasta, a acestei aliante fara precedent, in care InVivo, Axereal si NatUp vor combina exporturile de grau moale si orz furajer in afara UE, este un raspuns la majorarea semnificativa a livrarilor din Rusia si Ucraina.
Ascensiunea Rusiei, care a devenit cel mai mare exportator de grau din lume, a redus vanzarile franceze in tari importante, cum ar fi Egipt si Maroc, astfel incat Franta a devenit mult mai dependenta de Algeria, ale carei cerinte la licitatii exclud efectiv graul din Rusia.
In sezonul agricol 2018/2019, care s-a incheiat la 30 iunie, Franta a livrat aproape zece milioane de tone de grau moale in afara UE, fata de 12 milioane de tone in anii anteriori.
Exporturile Rusiei au scazut de la nivelul record inregistrat in 2017/18, dar la 36 de milioane de tone sunt mult peste totalul UE, de 21 milioane de tone.
Grains Overseas are ca obiectiv mentinerea exporturilor masive de grane franceze in Africa de Nord, evitand pierderile financiare care au afectat tranzactiile in ultimii ani.
"Acesta ar putea fi un soc pentru sectorul francez deoarece va realiza ca nu este singur pe pietele de export. Implicarea a trei... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 14:45
Rusia a exportat aproape de doua ori mai mult grau in primele opt luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2017, arata datele publicate de Agentia vamala rusa, informeaza compania de consultanta UkrAgroConsult.
In perioada ianuarie-august 2018, exporturile de grau au urcat cu 170%, castigurile ajungand la nivelul record de 5,13 miliarde de dolari. Numai in august, Rusia a vandut pe pietele internationale o cantitate de grau cu aproape 22% mai ridicata decat in perioada similara din 2017.
In schimb, exporturile de uleiuri vegetale au scazut cu 1,4% in primele opt luni din acest an, totalizand 1,4 milioane de tone, in timp ce veniturile au inregistrat un declin de 0,7%, la 1,11 miliarde de dolari.
Dar in perioada ianuarie-august 2018 Rusia a importat 217.900 de tone de grau, in crestere cu 24% comparativ cu perioada similara din 2017, valoarea importurilor fiind estimata la 34,5 milioane de dolari. Importurile de orz au scazut la 12,4 milioane de tone iar cele de porumb l 3.700 tone.
Anul trecut, Rusia a exportat in total 44,07 milioane de tone de cereale iar in acest an Ministerul Agriculturii se asteapta ca exporturile de grau sa ajunga la 37 de milioane de tone. mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 11:09
Fermierii europeni, in special cei francezi, vor fi cei mai afectati, daca Rusia reuseste sa intre pe piata din Algeria, tara care ocupa locul patru in topul celor mai mari importatori mondiali de grau, scrie Bloomberg.
In prezent, Franta este cel mai mare furnizor de grau al Algeriei, care cumpara cantitati mari de grau de peste hotare pentru a-si hrani populatia. Insa in ultima vreme au aparut speculatii potrivit carora relatiile comerciale dintre Franta si Algeria ar putea fi subminate de Rusia care poate sa ofere grau la preturi mai mici.
Recent, Rusia si Algeria au avut o serie de discutii preliminare in vederea extinderii relatiilor comerciale. Saptamana trecuta, o delegatie de oficiali algerieni a vizitat Rusia, inclusiv sediul Oficiului de stat pentru calitatea cerealelor. Potrivit Autoritatii Federale Sanitar Veterinare din Rusia (Rosselkhoznadzor), in viitorul apropiat va fi efectuata o livrare de proba de grau rusesc. Pana acum graul rusesc nu a putut intra pe piata din Algeria din cauza unor probleme de calitate.
"Daca Algeria decide sa isi deschida usa pentru graul rusesc de panificatie, acesta ar fi un cutremur care s-ar resimti pe piata mondiala. Ar fi un cosmar pentru exporturile franceze", a apreciat Gabriel Omnes, analist la firma de consultanta Strategie Grains.
In ultimii ani, fermierii europeni au avut dificultati in a concura cu graul ieftin rusesc, cedand treptat teren pe principalele lor piete de export. In sezonul care s-a incheiat in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2018, ora 15:57
Exporturile alimentare ale Rusiei au crescut cu 25% anul trecut, la nivelul record de 19 miliarde de dolari, arata datele publicate de Centrul rus de export.
Este cel mai semnificativ avans din 2012 si vine pe fondul majorarii livrarilor de grau, peste congelat si zahar, transmite Bloomberg.
Cel mai mare exportator de grau din lume si-a majorat din ce in ce mai mult cota de piata in ultimii ani, vanzandu-si recolta la preturi atractive, iar anul acesta nivelul exporturilor ar urma sa se situeze din nou la un nivel record.
Aproximativ jumatate din statele lumii cumpara grau din Rusia, tara care incearca sa-si reduca dependenta de importurile agricole si care a impus embargouri la unele produse alimentare occidentale, ca raspuns la sanctiuni.
Pretul mai ridicat la grau a ajutat de asemenea Rusia sa obtina mai multi bani din exporturi anul trecut, a afirmat directorul firmei de consultanta SovEcon, Andrei Sizov.
Graul rusesc a fost exportat in special in Egipt, care importa cantitati imense de grane pentru a-i hrani pe cei 95 de milioane de locuitori. In 2017, Egiptul a depasit China, devenind cel mai mare cumparator de produse alimentare rusesti, pentru prima data din 2012.
Anul trecut, importurile alimentare ale Egiptului din Rusia au crescut cu 44%, la 1,74 miliarde de dolari, in timp ce importurile Chinei s-au situat la 1,72 miliarde de dolari.
Gratie solului fertil si investitiilor in agricultura, productia de grau a Rusiei a crescut exploziv in... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 16:14
Rusia ar urma sa vanda in acest sezon peste hotare aproximativ 36,6 milioane de tone de grau, fiind cea mai mare cantitate exportata de o tara in ultimii 25 de ani, potrivit estimarilor firmelor de consultanta SovEcon si IKAR.
Gratie solului fertil si investitiilor in agricultura, productia de grau a Rusiei a crescut exploziv in ultimii ani ceea ce a permis acestei tari sa cucereasca cote de piata de la alti mari exportatori precum SUA si Canada, transmite Bloomberg.
Insa, recolta de grau din ce in ce mai mare a Rusiei se adauga unei supraoferte mondiale de grau care a dus in jos cotatiile futures la bursa de la Chicago cu 50% incepand de la mijlocul lui 2012.
Cea mai recenta recolta de grau a Rusiei a depasit orice asteptari gratie temperaturilor favorabile din primavara si vara.
Recolta record si nivelul relativ scazut al rublei a mentinut graul rusesc competitiv la export, in timp ce conditiile favorabile din timpul iernii a mentinut liniile de navigatie deschise pentru o perioada mai mare de timp decat de obicei.
Estimarile SovEcon si IKAR cu privire la livrarile de grau ale Rusiei sunt mai mari decat cele ale Departamentului american al Agriculturii, care prognozeaza pentru acest sezon livrari de grau rusesc de aproximativ 36 milioane de tone.
Acestea ar fi cele mai mari exporturi de grau realizate de o tara dupa cele 36,8 milioane de tone livrate de SUA in sezonul 1992-1993.
Cu toate acestea, recordul absolut in materie de exporturi de grau este... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 17:16
Pretul graului a atins in Rusia un nou record pentru perioada postsovietica, in urma unui avans de peste 1.000 de ruble (32,25 dolari) in ultima saptamana, potrivit cotidianului Vedomosti, citat de RIA Novosti.
Graul destinat industriei de panificatie costa 11.200 de ruble (360,8 dolari) pe tona la Novosibirsk si 10.400 de ruble (335 dolari) la Novorossiisk.
Preturile sunt maxime absolute pentru istoria postsovietica a tarii, a afirmat Dmitri Rilko, director al Institutului pentru Studierea Pietei Agricole.
Preturile la cereale au crescut constant in Rusia incepand din iulie, ca urmare a impactului secetei care a afectat in aceasta vara principalele regiuni agricole ale tarii.
Ministerul Agriculturii estimeaza o recolta de circa 75 de milioane de tone de cereale, dupa ce anterior anticipa 95 de milioane de tone.
Rusia, Kazahstan si Ucraina, care impreuna formeaza regiunea Marii Negre pe piata cerealelor, asigura un sfert din exporturile la nivel global si sunt, in principal, furnizori ai tarilor din nordul Africii si Orientul Mijlociu.
Ministrul dezvoltarii economice din Rusia, Andrei Belousov, a declarat, vineri, ca este posibila o suspendare a exporturilor de cereale. Declaratia este primul indiciu din partea unui inalt oficial de la Moscova privind reintroducerea restrictiilor impuse in 2010-2011, dupa ce recolta a fost afectata de secetea puternica.
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, exporturile de grau ale Rusiei sunt estimate la 8... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 09:24