Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa fie considerate suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"A veni si a spune acum ca nu o sa mai avem riscuri in viitor, asa cum mai aud si in dezbateri, 'cum de nu s-a ghicit criza sau amplitudinea ei?', inseamna a fi nerealist. Nu putem sa transformam pe nimeni, nicio institutie si nicio persoana sa zicem asa, intr-un fel de Dumnezeu, sa faca previziuni clare. Nu asa a lucrat si nu asa cred eu ca va lucra umanitatea, cel putin cat pot eu sa vad.
Noi incercam sa gestionam riscuri, nu sa ghicim viitorul, sa ne transformam in altceva. Reglementarile bancare, desi au o orientare macroprudentiala din ce in ce mai pregnanta, nu trebuie sa le consideram ca suficiente pentru prevenirea acumularii vulnerabilitatilor sistemice, sunt o componenta", a spus Isarescu.
Potrivit acestuia, celelalte componente ale mixului de politici macroeconomice trebuie sa evite generarea unor variatii ample ale cererii de credite, mai ales atunci cand acestea sunt decuplate de la fluxul economisirii interne.
"De asemenea, trebuie evitate masuri care pot conduce la schimbari bruste in situatia financiara a debitorilor si in disciplina creditarii. Aceasta deoarece sensibilitatea ridicata a fluxului de credite la impulsuri ale venitului mediu induce... mai mult
Joi, 18 Iulie 2013, ora 11:30
O conditie cheie pentru o banca comerciala este sa poata in orice moment sa returneze depunerile clientilor, in orice conditii, a declarat, joi, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, intrebat despre evolutiile actuale din Cipru, intr-o conferinta pe teme macroeconomice.
"Prima conditie pentru o banca este sa poata fi in orice moment in pozitia sa poata returna clientilor banii din depozite, daca acestia vor sa-i retraga. Oamenii pun banii in depozitele din banci, iar apoi este responsabilitatea noastra sa-i protejam", a spus presedintele RZB.
Acesta a avertizat ca urmarirea de castiguri rapide si mari aduce si riscuri mari pentru actorii din segmentul financiar-bancar.
"Cand plasezi banii in paradisuri fiscale si vrei sa ai si castiguri mari, trebuie sa stii ca exista si riscuri mai mari pe care trebuie sa ti le asumi. Cipru reprezinta aceeasi poveste", a explicat van Groningen.
Situatia din Cipru s-a mentinut tensionata, iar protestele populatiei au continuat la Nicosia, deponentii fiind ingrijorati de schimbarile recente din sectorul bancar. In urma acordului semnat de autoritatile cipriote cu Troika europeana, depozitele bancare de peste 100.000 de euro vor fi taxate cu 30 la suta, iar a doua banca a tarii - Laiki - va intra in faliment fortat, una din conditiile cerute de UE pentru ca Ciprul sa obtina imprumutul de zece miliarde de euro, care ar salva economia.
"In Romania nu avem o situatie ca cea din Cipru, nu am vazut oameni ingrijorati... mai mult
Joi, 28 Martie 2013, ora 12:05
Pe piata de retail bancar din Romania este loc numai pentru patru, cinci mari banci si nu m-as mira ca in prezent sa fie de vanzare in jur de cinci banci in Romania, a declarat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
"Se va incerca vanzarea portofoliului sau vanzarea unor active", a spus in cadrul ZF Live Steven van Groningen, referindu-se la masurile pe care le vor lua bancile aflate in dificultate.
Principala problema pe care o au bancile din Romania in acest moment, potrivit lui van Groningen, este lipsa de increderii a consumatorilor, fie ca este vorba de cei finali, fie ca este vorba de segmentul corporate.
"Lipseste increderea consumatorului. Cine nu are incredere nu consuma. Cine nu are incredere nu ia un credit sa cumpere un apartament. Avem o imagine in oglinda cu ce s-a intamplat inainte de 2008. Pentru firme e acelasi lucru. Daca esti intr-un mediu incert si impredictibil atunci nu te grabesti sa investesti", a spus seful Raiffeisen.
Austriacul a spus ca piata bancara din Romania nu inseamna un volum cat mai ridicat al creditelor, ci cat mai putine credite neperformante.
Raiffeisen Bank a inregistrat in primele noua luni un profit net de 72 de milioane de euro, in crestere cu 20,4% fata de perioada similara a anului trecut, devenind cea mai profitabila banca din Romania.
"Este ceva care vine din trecut, rezultatele se explica din deciziile luate acum 3-4 ani", a spus van Groningen referindu-se la faptul ca profitul bancii Raiffeisen... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 11:36
Investitorii se feresc de Romania pentru ca nu stiu ce impozite au de platit, nu stiu daca va exista sau nu crestere economica, iar dreptul muncii este schimbat de pe o zi pe alta, a declarat Steven van Groningen, presedintele Consiliului director al Raiffeisen Bank Romania, intr-un interviu acordat cotidianului austriac Wirtschaftsblatt.
Intrebat care sunt motivele pentru care investitorii evita Romania, in contextul in care investitiile directe straine in tara noastra continua sa scada, Steven van Groningen a explicat ca la acest capitol exista doua aspecte.
"Nu cred ca potentialul Romaniei s-a schimbat pe termen lung si, din acest motiv, interesul pentru Romania va continua sa existe. (...) Predictibilitatea este foarte importanta pentru cineva care vrea sa-si ia un angajament de durata. Acest lucru inseamna ca este nevoie de un cadru care sa arate in ce directie conduce guvernul tara, strategie care pentru moment este absenta", a afirmat Steven van Groningen.
Orice modificare trebuie sa rezulte dintr-un dialog intre guvern si economia privata, iar pentru acest lucru trebuie sa existe dezbateri si o analiza a consecintelor, a spus oficialiul. Asemenea schimbari nu trebuie efectuate prin ordonante de urgenta, a mai adaugat directorul Raiffeisen.
Intrebat daca guvernul Ponta prezinta o asemenea predictibilitate, CEO Raiffeisen Bank Romania a raspuns ca nu.
"Dupa parerea mea, in prezent ingrijorarea creste. In practica acest lucru inseamna ca investitiile... mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 11:48
Romania va rezista crizei declansate de eventuala iesire a Greciei din zona euro, desi bancile elene au o prezenta semnificativa in tara, insa trebuie construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei pentru a le ajuta sa faca fata, potrivit oficialilor BERD, citati de CNBC.
Declaratiile economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, si ale altor oficiali ai institutiei, vin in contextul temerilor ca bancile grecesti cu operatiuni in regiune nu vor mai fi capabile sa-si sustina subsidiarele, iar unii analisti au ridicat problema retragerilor de fonduri din bancile elene.
In acest context, Berglof a afirmat, vineri, la Londra, ca ar trebui construit un "inel de aparare" in jurul Romaniei, Bulgariei si Serbiei.
Alti oficiali BERD au afirmat, pentru CNBC.com, la reuniunea anuala a institutiei, organizata la Londra, ca Romania, cu cea mai mare economie dintre cele trei tari vizate, va putea rezista eventualei crize in pofida prezentei semnificative a bancilor grecesti in tara.
Sistemul bancar romanesc, controlat in proportie de 13% de bancile grecesti
Bancile grecesti controleaza circa 13% din activele sistemului bancar romanesc, cele mai mari dintre institutiile de credit elene prezente in Romania fiind EFG Eurobank Ergasias, prin Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si National Bank of Greece, prin Banca Romaneasca. Emporiki Bank, controlata de grupul francez Credit Agricole, si ATEBank au de... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 17:17
Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a aratat, vineri, intr-o conferinta pe teme financiar-bancare, ca in Romania nu va fi loc de mai mult de 3 - 4 banci universale iar in sistemul bancar romanesc sunt foarte importante aspectele de cost si de productivitate.
"Daca cineva ne intreaba cum va avea loc aceasta consolidare, nu pot sa va raspund, dar e drept ca daca ne uitam in urmatorii 10-20 de ani peisajul va arata total altfel. Costurile in sistemul bancar cresc dar, in acelasi timp, sunt si foarte multe posibilitati sa reducem din cheltuieli".
"Rezervele minime obligatorii sunt doar un factor care ne afecteaza, dar sunt foarte multe costuri care ne afecteaza. Daca sunt costuri care nu se aplica tuturor, astea sunt costuri sistemice.
Asta e simplu pentru ca banca le da mai departe (n.r. - clientilor). Daca este un cost pe care il fac eu explicit, sau daca am o anumita politica si asta duce la costuri in banca mea, evident nu pot sa le dau mai departe", a mai afirmat Groningen.
Potrivit acestuia, in Romania dureaza mult ca banca sa recupereze creditele neperformante. "Sau costa mult sa se valorifice garantiile pe care le ai. Astea sunt costurile care nu gasesc in rezultatele bancii la final de zi. Astea sunt costuri care se transfera si sunt platite de client. Desi asta, pe termen lung, ne afecteaza din punctul de vedere al competitivitatii", a explicat presedintele Raiffeisen Bank. mai mult
Vineri, 23 Martie 2012, ora 12:17
Anul acesta nu vor avea loc schimbari semnificative ale cotelor de piata ale bancilor, a declarat presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
"Este greu de spus. Fiecare banca are propriile calcule si strategii, iar unele platesc pentru un comportament din trecut si nu au de ales si trebuie sa atraga depozitele la un pret foarte mare".
"Schimbarea semnificativa poate sa aiba loc sau cand e vorba de o crestere foarte mare de piata si unii se misca, iar altii nu se misca deloc, sau intr-o situatie in care preiau de la alte banci. Nu vad nici unul, nici celalalt scenariu", a spus Steven van Groningen.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat marti ca pentru acest an estimeaza o schimbare in clasamentul bancilor din Romania, precum si "mari transformari" in bilanturile acestora.
"Vom vedea consecinte mari, probabil spre sfarsitul anului, cand datele finale vor apare, in ceea ce priveste cota de piata, in strategia de creditare a fiecarei banci. Personal, vad anul 2012 ca un an al unor mari transformari in bilanturile bancilor, in clasamentele pe care le vor avea bancile".
"Tot aud ca politica monetara se transmite greu. Se transmite cum se transmite orice politica monetara, cu o anumita intarziere. Nu spun ca, din motive in mare parte obiective, bancile au avut si un alt comportament. Printre motivele obiective se numara dependenta foarte mare de capital de la bancile mama", a mentionat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai spus ca le-a sugerat... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 19:39
Presedintele Raiffeisen Bank,Steven van Groningen, a declarat miercuri ca unele banci vor sa atraga depozite si atunci pun presiune pe intregul sistem bancar, iar reducerea dobnzii cheie nu se face simtita in piata.
"Nu putem sa ne asteptam imediat la un efect (al reducerii dobanzii cheie - n.r.) pentru ca o mare parte din banii care sunt folositi pentru activitatea de creditare sunt depozite si daca avem o situatie in care sunt banci care ofera dobanzi mai la depozite, atunci tot sistemul bancar este sub presiune sa ofere dobanzi mai mari. Daca o banca ofera dobanzi mai mari, aceasta pune presiune si pe celelalte", a declarat Steven van Groningen.
El a explicat ca reducerea dobanzilor este un proces care va dura si acum s-a creat loc pentru aceasta.
De asemenea, presedintele Raiffeisen Bank a precizat ca exista si un impact al Fondului de Garantare pentru depozite, fiindca daca nu ar exista un astfel de fond, atunci cineva care depune banii intr-o banca si-ar pune intrebarea daca banii sunt sau nu siguri.
Insa, acum nu mai are problema aceasta, pentru ca depozitele sunt garantate si clientul se duce la banca cu dobanda cea mai mare si aceasta pune presiune pe celelalte banci, care in mod normal ar putea sa ofere o dobanda mai mica, dar trebuie sa ofere o dobanda mai buna. Astfel, nu se poate spune ca este o problema care tine de dobanda bancii nationale.
"Daca ne uitam la ce a spus banca centrala a Austriei, care vroia sa limiteze pentru subsidiarele... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 17:26
Bancile au trecut la schimbari masive ale managementului, in ultima perioada, insa exista cativa sefi care fac parte din peisajul financiar chiar si de un deceniu. Business24 a realizat topul celor mai longevivi 10 bancheri din Romania, din cele mai importante institutii dupa active si dupa rezultatele financiare.
"Schimbarea" a fost cuvantul de ordine din cele mai multe banci romanesti, in ultima perioada, managementul acestora trecand prin demisii, inlocuiri sau incetari de mandate. Mai mult, voci din piata anunta continuarea acestui trend pe intregul an 2012.
Cea mai rasunatoare modificare de management a fost, de departe, demisia lui Robert Rekkers de la conducerea Bancii Transilvania, a treia banca dupa active din Romania. Motivele plecarii acestuia sunt necunoscute si confuze, mai ales ca Rekkers mai avea trei luni pana la expirarea mandatului. Conducerea bancii va fi preluata, incepand cu 1 februarie 2012, de Peter Franklin, reprezentantul BERD in consiliul de administratie al BT.
Odata cu plecarea lui Rekkers, lista bancherilor care au rezistat mai mult de 10 ani la conducerea aceleiasi institutii s-a redus considerabil.
Iata topul celor mai longevivi 10 sefi de banci din Romania, realizat de Business24.
Locul 1 - Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei
Economistul Mugur Isarescu, in varsta de 62 de ani, a preluat functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) imediat dupa Revolutie, in anul 1990. Acesta a intrat... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:52