Premierul Victor Ponta a anuntat, duminica seara, structura si componenta noului Executiv, pentru care cere, luni, votul Parlamentului. Insa pana sa primeasca unda verde de la alesi, ministrii propusi vor trebui sa treaca prin audierile comisiilor parlamentare.
Noul Guvern Ponta 4 este unul mult mai suplu. Numeroase ministere au fost comasate, iar numarul de vicepremieri a fost redus de la trei la unul, pozitie care ii revine lui Gabriel Oprea, seful UNPR.
Din formula guvernamentala au disparut ministrii UDMR, formatiune care a decis retragerea de la guvernare, si au aparut reprezentantii PLR, condusi de Calin Popescu Tariceanu, partid neinregistrat oficial.
16:14 - La comisia Romanilor din Strainatate a fost demarata o ancheta pentru ca nu e clar cati parlamentari erau in sala. Se pare ca de la vot ar fi lipsit cativa social-democrati, adica exact oamenii care pe care Ponta se baza ca Anghel sa primeasca aviz pozitiv fara probleme, informeaza Digi 24.
16:13 - Social-democratii sustin, insa, ca "este o atentionare la adresa ministrului Anghel" si ca votul care conteaza este obtinut in Parlament, nu in comisii.
16:00 - Eugen Tomac i-a cerut premierului Victor Ponta sa vina cu o noua propunere, pentru ca acum a trimis un "ministru total nepregatit" si sa continue cu aceeasi propunere ar insemna "o sfidare fara margini".
15:54 - Ultimul ministru propus de Ponta pentru portofoliul Relatiei cu Romanii de Pretutindeni, Adrian Anghel (PSD), a starnit polemici... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:45
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seara, ca bugetul pentru anul 2015 va fi prezentat odata cu noul guvern, in data de 21 decembrie, si ambele vor putea trece de votul Parlamentului pana la sfarsitul anului.
"Noi o sa avem buget anul acesta, pentru ca avand cinci saptamani intre momentul duminica, 16 noiembrie, si momentul preluarii mandatului de presedinte, noi pe 21 decembrie avem guvernul - prim-ministru, structura guvernului, avem bugetul si toate acestea le putem adopta pana la sfarsitul lunii", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Agerpres.
Intrebat daca bugetul nu ar fi trebuit prezentat pana la sfarsitul lunii octombrie, premierul a spus ca acest lucru nu poate fi facut inainte de vizita oficiala a delegatiei Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Exista o singura lege: acordul dintre Romania si Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala, a fost ratificat prin lege in Parlament. Iar acesta prevede ca orice buget, inclusiv rectificarile care se fac dupa primul semestru, trebuie sa fie convenite cu delegatia FMI si CE. Avem deja stabilita vizita, in 2 decembrie incepe vizita oficiala. Noi pana atunci avem pregatite toate datele economice si fiscal-bugetare. Daca am trimite bugetul fara sa avem incheiate discutiile cu CE si FMI, am incalcat legea prin care s-a ratificat acordul", a explicat Victor Ponta.
Seful Executivului a dat asigurari ca nu vor exista probleme in ceea ce priveste plata... mai mult
Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 09:15
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca deficitul si evaziunea au crescut in primele opt luni ale anului, potrivit datelor statistice publicate de Ministerul Finantelor, ceea ce arata ca Guvernul Ponta a esuat in relansarea economiei.
"Potrivit datelor statistice publicate de ministerul Finantelor, cresterea deficitului pe opt luni a fost cu 11,4% iar cresterea evaziunii cu 14% fata de anul anterior. Evaziunea a ajuns sa conteze cat bugetele Educatiei si Sanatatii la un loc. In opinia noastra acesta este cel mai important si mai grav esec inregistrat de Guvern, esecul relansarii economiei nationale, cu perspective de faliment pentru cat mai multe IMM-uri si disparitia unor locuri de munca", a spus Predoiu.
El a prezentat, duminica, un bilant al esecurilor si erorilor Guvernului Ponta si USL, pe baza analizei facute de ministrii din Guvernul alternativa al PDL.
Predoiu a spus ca primul esec inregistrat in aceasta saptamana este legat de aderarea la Spatiul Schengen si a aratat ca autoritatile romane nu pot blama la infinit terte parti fara sa-si faca propriile teme in ce privinta aderarii la Schengen.
Al doilea esec constituie, potrivit lui Predoiu, amanarea pentru 2014 a introducerii manualelor digitale, masura fiind anuntata de ministrul Remus Pricopie pentru aceasta toamna.
Promovarea unui Cod Rutier "superficial", care nu tine cont de realitati, contituie al treilea esec, in timp ce trimiterea, de... mai mult
Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 15:35
Guvernul va efectua la sfarsitul lunii iulie prima rectificare bugetara din acest an, prin care se spera ca vor fi asigurate fonduri care sa faca posibila reducerea TVA la paine, masura care ar putea fi insa aplicata, probabil, doar din luna septembrie, potrivit premierului Victor Ponta.
"Eu sunt optimist ca una din promisiunile importante ale USL, cea referitoare la scaderea TVA pe tot lantul la paine, sunt optimist - vedeti cum spun, ca sa nu se supere ministrul de Finante si ministrul Bugetului - ca la rectificarea care va avea loc in aceasta luna vom putea sa ne tinem de cuvant", a spus Ponta la Antena 3.
El a precizat insa ca reducerea TVA la paine, anuntata initlial pentru luna iulie, nu va putea fi aplicata nici de la 1 august, deoarece rectificarea bugetului este prevazuta sa fie efectuata la 30 iulie, ci "probabil 1 septembrie, daca totul este foarte bine".
Premierul a explicat totodata ca este necesar sa existe si o opinie favorabila din partea FMI.
In luna mai, premierul Victor Ponta a declarat ca pentru proiectul de reducere a TVA la paine va trebui sa fie alocata 250 milioane lei, Fondul Monetar International transmitand Guvernului sa aloce acesti bani din alta parte si sa nu mearga doar pe ideea ca ii va recupera din evaziunea fiscala.
El arata ca reducerea TVA la paine nu se poate face decat pe tot lantul si ca proiectul poate debuta dupa rectificarea bugetara din luna iulie.
Un document al Ministerului Finantelor redactat in primavara... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:39
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, in cadrul sedintei de Guvern ca Executivul isi propune ca, in luna iulie, la rectificarea bugetara sa fie mai multi bani alocati catre investitii.
Pana atunci, prioritatea sa este bugetul, pe care si-l doreste "realist".
"Prioritatea noastra este bugetul. Domnii ministri Chitoiu si Voinea au inceput deja discutiile tehnice. In ceea ce priveste reformele structurale, trebuie sa ne stabilm un termen real, ca sa putem face toate lucrurile. Pana martea viitoare vom lua toate masurile pentru finalizarea pachetului fiscal".
Ponta a mai precizat ca, la rectificarea din luna iulie isi doreste sa existe mai mult bani pentru investitii. "Vreau sa avem intelegerea tuturor si sa facem un buget realist. Sa ne tinem de cuvant, pentru pensii, salarii si investitii publice. Cand venim la rectificare, in luna iulie, sa venim cu mai multi bani catre investitii", a spus Ponta.
Premierul a mai mentionat, in cadrul sedintei de Guvern, ca Executivul nu da inapoi, referitor la impozitul forfetar, ci isi propune sa pregateasca bine introducerea acestei taxe.
"Trebuie sa analizam toate problemele, pentru ca vrem sa vedem ce ar putea crea probleme. (...) Sa nu fie o masura care sa se intoarca impotriva noastra", a spus seful Guvernului. mai mult
Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 13:20
Bugetul pentru anul 2013 este prima provocare a guvernului Ponta II. Bazat pe o crestere economica de 2% si un deficit bugetar de 1,7% din PIB, bugetul Romaniei nu va fi cu mult diferit de cel din 2012, spune Ponta. La ce sa ne asteptam de la anuntul executivului de joi?
"(...) O sa prezentam starea natiunii din punct de vedere bugetar si al lucrurilor bune pe care le facem anul asta, pentru salariati, pensionari si mediul de afaceri. Dar (bugetul n.red) este si al deciziilor dificile, reducerilor de cheltuieli, veniturilor suplimentare si este absolut necesar sa prezentam un buget pe intelesul cetateanului", a declarat Victor Ponta in cadrul sedintei de guvern care a avut loc miercuri.
Victor Ponta: Bugetul din 2013 va fi si unul al deciziilor dificile si al reducerilor
Premierul trebuie sa isi respecte promisiunile electorale de majorare a salariilor bugetare cu 15% si a pensiilor cu patru procente. La toate acestea se adauga o promisiune recenta facuta de Ponta si care urmeaza sa fie discutata cu FMI: cresterea salariului minim de la 700 la 800 de lei.
In plus, premierul este nevoit sa reduca cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei din cauza unei erori de calcul a Institutului National de Statistica. In caz contrar, Romania nu se va mai incadra in tinta de deficit stabilita pentru acest an, de 1,8% din PIB, in scadere de la 2,2% in 2012.
"Cred, din ceea ce am discutat cu actualul ministru de Finante, ca mergem pe prognoza in jur de 2 crestere... mai mult
Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:30
Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, ca spera ca pe 20 ianuarie sa aiba prima versiune a bugetului pentru 2013, iar prioritatile vor fi legate de problemele de finantare si bugetare.
Ponta a declarat ca la sfarsitul anului au loc consultari, cu comisiile de specialitate, iar in 20 ianuarie guvernul ar putea prezenta bugetul pentru anul viitor.
"In ianuarie avem acoperita cresterea cu 7,5%, din decembrie. Nu vom creste niciun buget, la nivel de cheltuieli de personal, in afara de Sanatate si Educatie. Nu dam drumul la toate baierele pungii ca ramanem cu ea goala pana la jumatatea anului. Trebuie sa fim rationali si sa stim ce putem sa facem", a declarat Ponta, in cadrul sedintei de Guvern.
Premierul a mai spus ca o mare parte din actele normative amanate de catre guvernul Boc nu isi pot produce efectele decat in momentul in care se va stabili clar bugetul. "Vorbesc si de taxa auto, de salarii si de alte lucruri, pe care Boc le-a amanat pentru 31 decembrie 2012". mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:10
Premierul Romaniei Victor Ponta a declarat, la inceputul sedintei de guvern, ca va prezenta bugetul Romaniei pe 2013 in fata Parlamentului Romaniei, la mijlocul lunii decembrie.
"O sa prezint bugetul pentru 2013 in Parlamentul Romaniei. Nu ma duc cu el la altcineva. Il contruiesc pe baza a ceea ce dumneavoastra (ministrii din cadrul cabinetului Ponta n.r.) transmiteti catre Ministerul de Finante. In jurul datei de 20-21 decembrie, trebuie sa il prezint in Parlament si apoi in ianuarie, sa il discutam cu partenerii nostri externi", a declarat Victor Ponta.
Pe langa propunerea de buget pentru anul 2013, premierul a facut declaratii si despre programele pe fonduri europene. Ponta a precizat ca Guvernul adopta ultimele masuri pentru deblocarea POR Mediu, iar auditul pentru un alt program pe fonduri europene POSDRU s-a incheiat. Romania asteapta rezultatele verificarilor si deblocarea banilor pe acest program. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 11:15