Guvernul a ajuns la un acord cu FMI si CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, a anuntat premierul Ponta.
"Un deficit care pe de o parte raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara (...) si nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli. (...) Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei - 225 venituri si 13 miliarde deficit", a afirmat Ponta la Palatul Victoria.
"Nu va exista nicio taxa sau impozit suplimentar in 2015", a completat premierul, si cota unica de 16% "ramane in picioare". Printre masurilte anuntate se numara si scaderea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, dar si scaderea TVA la pachetele all inclusive de la 24% la 9%.
"Toate masurile de stimulare economica sunt incluse in buget: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale; indexarea pensiilor cu 5% si in 2015 vom plati si ultimele titluri executorii pe 2016", a mai spus Victor Ponta.
Cresterea economica estimata este de 2,5% din PIB, a mai spus acesta.
Potrivit informatiilor aparute pana la momentul declaratiei premierului, negocierile cu Guvernul se axeazau asupra unei alocari suplimentare pentru cofinantare, fara insa sa existe un acord pentru fonduri suplimentare la armata.
Premierul a confirmat lipsa unui acord pentru o alocare suplimentara destinata armatei.
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:17
Discutiile de vineri seara dintre reprezentantii Fondului Monetar International si cei ai Guvernului au fost destul de tensionate si nu au dus la niciun rezultat.
Acestia se intalnisera la Ministerul de Finante, iar B1 TV anunta ca nu au ajuns la nicio intelegere.
Vineri la amiaza, si ministrul Bugetului, Darius Valcov, a anuntat ca au existat tensiuni la discutiile purtate de reprezentantii Ministerului de Finante cu FMI, pentru ca cei din urma cer un deficit bugetar pentru 2015 de 0,9%, mai mic decat cel de 1,4% sustinut de Guvern.
Citeste si...
Guvernul nu accepta conditiile FMI. Nu s-au inteles la deficit + Ponta o rupe cu FMI? "Noi suntem elevul model al Europei..."
Si premierul Victor Ponta a comentat, vineri dupa-amiaza, aceste informatii.
"Legat de negocierile cu FMI, din ce in ce mai mult - si e si normal, ca avem un acord care va expira in 2015 si nu se va reinnoi, pentru ca nu e cazul - discutiile se fac cu Comisia Europeana.
Afla mai multe despre "Negocieri dure pe tema bugetului: FMI si Guvernul nu au ajuns la un acord" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 20:02
Guvernul a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei bonificatii pentru plata in avans a impozitelor, altele decat cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar expertii FMI nu au agreat inca masura, nefiind convinsi de eficacitatea acesteia.
Partea romana incearca sa ii convinga pe expertii FMI ca veniturile in minus incasate astfel din impozite, ca efect al bonificatiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat sa le cheltuiasca cu dobanzile aferente imprumuturilor contractate pentru finantarea deficitului bugetar, in lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
Daca ar fi acceptate, bonificatiile ar putea fi de 10%, ca si in cazul platii in avans a taxelor locale. In prezent, pentru achitarea impozitelor locale in avans, pana la sfarsitul lunii martie, suma de plata este mai mica cu 10%.
Fondul Monetar nu s-a pronuntat inca
Premierul Victor Ponta s-a intalnit, luni, la Guvern, cu delegatia comuna a Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.
"Trebuie efectuate calcule legate de cat anume se cheltuieste cu dobanzile, mai exact de aratat ca ce se pierde din bonificatie este economisit la capitolul dobanzi. Expertii FMI nu au agreat insa masura pana la acest moment", au aratat sursele citate.
O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 08:30
Victor Ponta a declarat, in cursul zilei de miercuri, ca Romania are nevoie de un nou acord preventiv cu FMI, dar subiectul va fi abordat anul viitor, cand expira acordul preventiv din prezent.
"Anul viitor va expira actualul acord, de tip preventiv, pentru ca Romania nu a luat nici un dolar in plus. Nu vom accesa acei bani, pentru ca sunt pusi acolo pentru situatii cu totul si cu totul exceptionale", a spus Ponta.
El a adaugat ca un acord de acest tip este important, el fiind un "carnet de sanatate acordat economiei romanesti", care ne permite sa ne imprumutam la niveluri rezonabile. Ponta a dat exemplul acordului semnat de Polonia cu FMI, care este modern si nu implica luarea de bani, decat in conditii de urgenta.
In ceea ce priveste absorbtia de fonduri europene, Ponta este de parere ca mecanismul trebuie schimbat pentru a functiona mai bine, in conditiile in care, in acest moment, rata de absorbtie a Romaniei este foarte scazuta.
"Mecanismul de absorbtie a fondurilor europene trebuie sa functioneze, invatand din lectia trista a anilor trecuti, astfel ca trebuie sa pregatim un sistem administrativ mult mai capabil si sa folosim banii mai eficient", a precizat premierul. "Incepand cu 1 ianuarie 2013 trebuie sa avem un sistem care sa functioneze mai bine", a precizat premierul.
FMI, multumit de evolutia Hidroelectrica
Guvernul Romaniei a asigurat delegatia FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, ca politicile fiscale ale Romaniei vor ramane... mai mult
Miercuri, 08 August 2012, ora 15:45
Grecii trebuie sa accepte masurile necesare pentru a evita iesirea din zona euro, deoarece respingerea masurilor de austeritate la alegerile din 17 iunie ar putea impinge regiunea Balcanilor intr-o recesiune prelungita, au declarat pentru Bloomberg liderii guvernului roman.
Vicepremierul Florin Georgescu, reponsabil de portofoliul Finantelor, a afirmat ca solutia "inteleapta" pentru greci ar fi alegerea euro, deoarece "este mai putin costisitoare si mai putin dureroasa", potrivit Bloomberg.
"Sper ca Grecia va ramane in zona euro. Romania si toate statele din regiune au fost deja afectate. Sper ca nu vor fi afectate si mai rau in viitor", a declarat premierul Victor Ponta.
Alegerile care au avut loc pe 6 mai in Grecia nu au rezultat in formarea unei coalitii de gvuernare, partidele care s-au angajat sa sustina masurile de austeritate convenite cu UE si FMI nereusind sa formeze majoritatea parlamentara.
Statul elen a convocat o noua runda de alegeri pentru 17 iunie, sfarsitul saptamanii viitoare, iar pozitia solida obtinuta la scrutinul din 6 mai de formatiunile care resping programul convenit cu institutiile internationale a adus in prim plan posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro. Oficialii si politicienii europeni au inceput sa vorbeasca deschis despre acest scenariu.
Statele din sud-estul Europei, precum Romania, incearca sa asigure stabilitatea economica, amenintata de eventuala revarsare a problemelor Greciei prin legaturile bancare si comerciale... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 16:33
Inlaturarea de la putere a Guvernului roman condus de Mihai Razvan Ungureanu, vineri, in urma unei motiuni de cenzura, este considerata de presa internationala drept o consecinta a masurilor de austeritate adoptate din cauza crizei economice, similara multor tari membre UE.
Guvernul Romaniei a cazut in urma unei motiuni de cenzura, in timp ce Executivul ceh a rezistat unui vot similar, afirma la unison marile agentii de presa internationale.
Presedintele roman Traian Basescu l-a numit vineri pe liderul opozitiei de stanga Victor Ponta in functia de premier desemnat, afisandu-si dorinta de a asigura pietele, ingrijorate de riscul de instabilitate politica, scrie AFP.
Adaugand ca Ponta este, la varsta de 39 de ani, unul dintre cei mai tineri deputati ai Romaniei si liderul Partidului Social-Democrat (PSD), agentia franceza subliniaza ca acesta are la dispozitie zece zile pentru a forma un Guvern care sa obtina aprobarea Parlamentului.
Guvernul Ungureanu a fost demis cu votul a 235 de deputati, cu patru mai mult decat minimul necesar, relateaza Reuters, adaugand ca masurile de austeritate adoptate de Romania au afectat patura cea mai saraca a populatiei.
Exemplul Romaniei serveste drept avertisment pentru premierul ceh Petr Necas, adauga agentia britanica.
Romania a imprumutat 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala in 2009, aminteste Associated Press. Guvernul a crescut TVA la 24 la suta si a taiat... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 14:16
Guvernul si FMI discuta pentru anul viitor despre o tinta de deficit bugetar intre 1,9% si 2,1% din PIB, nivel care sa poata fi majorat in semestrul II pana la maxim 2,5% daca firmele de stat vor fi restructurate, astfel incat deficitul final incluzand pierderile acestor companii sa nu depaseasca 3%.
Deficitul bugetar de 1,9%-2,1% din PIB este calculat in termeni cash.
Tinta de deficit bugetar pentru anul viitor este de 3% in sistemul european de calcul ESA 95 (care include si pierderile companiilor de stat - n.r.), iar un deficit de 1,9% in termeni cash echivaleaza cu 2,3-2,4% din PIB in sistem ESA.
Discutiile dintre Guvern si FMI pentru stabilirea tintei de deficit pe 2012 vor continua in urmatoarele zile, iar concluziile vor fi prezentate duminica presedintelui Traian Basescu, au declarat surse oficiale prezente la discutiile de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.
"Proiectul de buget pentru anul viitor va fi construit pe o crestere economica in jurul a 2%. Pentru deficitul bugetar sunt inca discutii, dar cifrele sunt cuprinse la acest moment intre 1,9% si 2,1% din PIB, cu mentiunea ca in semestrul II al anului viitor, pe fondul unei evolutii economice incurajatoare si daca restructurarea companiilor de stat va conduce la diminuarea pierderilor, deficitul bugetar sa poata fi majorat pana la maximum 2,5%, astfel incat, incluzand si pierderile acestor companii, sa nu depaseasca limita de 3% din PIB", au aratat sursele.
Reducerea... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 21:36
Fondul Monetar International (FMI) nu este biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlamentul Romaniei, a precizat seful statului, Traian Basescu, care a tinut sa precizeze ca noul acord cu FMI reprezinta un "program 100%" al Guvernului, anutna Mediafax.Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la o conferinta organizata de "Ziarul Financiar", ca s-a acreditat ideea ca FMI este "biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlament", seful statului dand asigurari ca "nu este asa".
In cadrul aceluiasi eveniment, liderul de la Cotroceni a mentionat ca autoritatile de la Bucuresti au fost cele care au ridicat problema marilor regii, fiind pentru prima data cand intr-un acord al FMI se introduc probleme legate de restructurarea companiilor de stat.
"Va garantez ca este un program al Guvernului Romaniei, insa am considerat ca trebuie sa il facem in parteneriat cu FMI, BM si CE", a adaugat seful statului, precizand ca obiectivele sunt: consolidarea fiscala si cresterea competitivitatii.
Traian Basescu a sustinut ca era necesara expertiza FMI si ca trebuia ca Romania sa se fereasca de "riscul politic al anului viitor".
"Teama mea a fost ca, venind anul 2012, va exista tentatia unor masuri populiste. (...)
In anii electorali noi ne-am defectat intotdeauna conditiile de stabilitate macroeconomica. (...) As vrea ca anul 2013 sa fie un an de continuitate, si nu sa reparam ceea ce s-a stricat in anul anterior", a subliniat seful statului.
Citeste... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 11:42
Guvernul roman pierde lupta pentru limitarea costurilor de imprumut si risca sa fie nevoit sa plateasca pe viitor investitorilor si mai multi bani, daca nu accepta discount-urile impuse acum de acestia pentru a cumpara obligatiunile, potrivit unei analize Reuters, preluate de Mediafax. Autoritatile s-au chinuit sa vanda obligatiuni la randamente considerate acceptabile de catre oficialitati si au refuzat sa depaseasca pragul de 7%, insa yield-urile au sanse mai mari sa creasca decat sa scada, din cauza masurilor de austeritate care impiedica relansarea economica, dar si a guvernului instabil, scrie agentia de presa.
Potrivit calculelor Reuters, Romania trebuie sa se imprumute de 19 miliarde lei pana la sfarsitul acestui an, daca transele de la FMI continua sa fie aprobate, iar titlurile de trezorerie in euro scadente in noiembrie sunt refinantate.
Ministerul Finantelor a vandut pana acum, in luna iulie, obligatiuni de numai 982 milioane lei, din cele 4,65 miliarde lei planificate, toate operatiunile avand o maturitate de cel mult un an.
"Intreg apetitul pentru active riscante va scadea (...) Mediul general de finantare va deveni cu mult mai dificil", avertizeaza economistul Neil Shearing de la Capital Economics, Londra.
Ministerul Finantelor a anuntat ca spera sa stranga bani din emisiuni de obligatiuni denominate in euro pe piata locala, inclusiv una programata pentru saptamana viitoare, dar si sa apeleze la pietele internationale de capital, noteaza Reuters, adaugand... mai mult
Joi, 22 Iulie 2010, ora 14:36