Romania are deja construite autostrazile digitale, dar trebuie sa punem masini pe acestea, sa avem obiective, sa stim cum sa mergem la punctul A la punctul B si cu ce eficienta, a declarat, joi, Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in cadrul conferintei de prezentare a unui studiu referitor la implementarea guvernarii digitale in Romania.
"Noi credem ca este nevoie de o educatie digitala in Romania. Impactul unei guvernari digitale trebuie sa aiba un sens. Cand ma gandesc la sens, ma gandesc la abrevierea cuvantului SENS. Adica trebuie sa aiba un impact asupra statului, economiei, naturii umane si societatii. Din pacate, Romania se inscrie pe ultimele locuri in oricare dintre studiile de specialitate pe tema digitalizarii. Acest lucru ne da, insa, oportunitatea de a creste, de a avea acea viteza de croaziera pentru a ajunge pe locuri fruntase. In privinta beneficiilor digitale, studiul PwC arata ca o tara care are un nivel de digitalizare ridicat fata de celelalte tari, se poate demonstra ca isi poate creste PIB-ul potential. Pe langa cresterea economica poate sa colecteze la bugetul statului mai mult decat celelalte tari care au un nivel de digitalizare mai scazut. Deci, un nivel de digitalizare ridicata nu ne poate pune decat intr-o pozitie mai buna. Noi, in zona digitalizarii, avem autostrazile digitale construite deja. Mai trebuie sa punem masinile si sa avem obiective, cum sa mergem de la A la B si cu ce... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 12:15
Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, la Bruxelles, ca in cadrul lucrarilor Consiliului European a fost abordata tema cresterii competitivitatii in Europa prin dezvoltarea economiei digitale, luandu-se in calcul posibilitatea ca pana la finele anului 2015 sa existe la nivelul Uniunii Europene o piata digitala unica.
"Sigur ca suntem de acord ca pana in 2015, pana la sfarsitul anului, sa avem o piata digitala unica in UE, dar am semnalat - si s-a consemnat in concluziile Consiliului - ca exista disparitati care creeaza din capul locului inechitati. Si aici, in mod categoric, Romania trebuie sa-si asume recuperarea decalajelor din punct de vedere infrastructura. Al doilea palier de actiune priveste stabilirea unui cadru normativ, respectiv de politici publice europene, capabil sa faciliteze dezvoltarea componentei digitale a economiei. Dupa cum bine stiti, din punct de vedere al componentei digitale, totul se rezuma in momentul de fata la reglementari nationale", a spus Basescu.
Totusi, seful statului a precizat ca "Romania nu va accepta o reglementare generalizata in detaliu, iar Guvernul va trebui sa-si ia mandat pentru ca in Consiliu sa adapteze limita de reglementare si la interesele noastre".
"Noile norme trebuie sa nu afecteze nivelul de competitivitate al operatorilor romani si aici va trebui stabilit raportul de competente intre nivelul european si cel national in materie de reglementare. Va fi principala misiune a celor care reprezinta Guvernul... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 20:50
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca una dintre temele Consiliului European se refera la comunicatiile in sistem 4G, o problema cu care Romania se confrunta in acest sens fiind decalajul tot mai puternic intre sectorul privat si administratie.
Presedintele Traian Basescu a afirmat, la plecarea spre Bruxelles, ca reuniunea Consiliului European de joi si vineri trateaza cateva teme extrem de importante pentru Romania, si anume dezvoltarea economiei digitale, promovarea inovarii si cresterea pietei unice a serviciilor digitale.
Potrivit sefului statului, cateva elemente de mare interes se refera la extinderea retelei de banda larga, extindere care in Romania se afla in plin proces.
"Romania are una dintre cele mai mari cresteri din Europa, dar, din pacate, nivelul este sub nivelul de acoperire pe care il au statele dezvoltate", a mai spus Basescu, precizand ca, in media vechilor membri UE, banda larga acopera aproximativ 75% -76% din utilizatori, pe cand in Romania nivelul este de circa 46%, cu cea mai mare crestere din UE, in anul trecut, aproximativ 6% crestere.
Traian Basescu a mai spus ca extrem de importanta va fi abordarea comunicatiilor in sistem 4G, lucru care in Romania a inceput sa se intample.
"In ceea ce priveste agenda digitala, Romania are o mare problema, decalajul tot mai puternic care se creeaza intre sectorul privat, capabil sa extinda retelele 4G sau retelele de banda larga si administratie", a declarat seful statului, aratand ca... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 14:36
Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, vrea sa lanseze in ianuarie procedura de selectie pentru cinci licente de TV digitala terestra (multiplexe), proces care se va incheia pana la 30 aprilie, a declarat joi presedintele institutiei, Catalin Marinescu.
"Conform calendarului orientativ pe care l-am intocmit, in perioada 1-15 noiembrie 2013 vor fi finalizate proiectul de hotarare a Guvernului, proiectul de decizie ANCOM referitor la procedura de selectie si proiectul de caiet de sarcini. Apoi, in prima parte a lunii decembrie aceste documente vor fi supuse consultarii publice si, pana la 15 ianuarie 2014, speram sa fie si aprobate. Publicarea anuntului privind lansarea procedurii de selectie va avea loc in perioada 15-30 ianuarie 2014", a afirmat Marinescu.
Ofertele vor fi deschise dupa sase saptamani de la momentul publicarii anuntului.
"Daca nu apar evenimente neprevazute si procedura se va desfasura conform calendarului propus, speram sa anuntam castigarii celor cinci licente de televiziune digitala pana la 30 aprilie 2013. Practic, viitorii operatori ai licentelor vor avea la dispozitie mai mult de 12 luni pana la momentul in care emiterea programelor TV analogice terestre va inceta, respectiv 17 iunie 2015", a spus Marinescu.
Acordarea celor licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.
Punerea in practica a obiectivelor strategiei va fi... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:18
Romania este pe ultimele locuri in Europa in privinta digitalizarii TV, doar 42% din romani receptionand servicii de televiziune digitala, potrivit companiei de sateliti SES, care vrea sa creeze un grup de initiativa, alaturi de jucatori romani, precum TVR, pentru a da "un impuls" digitalizarii.
Finlanda este singura tara din Europa complet digitalizata, fiind urmata de Spania (98%) si Franta (98%), in timp ce in Croatia cota de digitalizare TV ajunge la 96%, in Italia si Marea Britanie - 93%, Slovenia - 85%, Republica Ceha - 81%, Germania - 71% si Bulgaria - 56%, potrivit Satellite Monitor, un studiu realizat de SES si in care sunt monitorizate 35 de tari europene in ceea ce priveste gradul de digitalizare TV.
Romania se situeaza pe locul 30 din 35 de tari europene monitorizate, cu o cota de digitalizare de 42%, fiind urmata doar de Lituania (39%), Bosnia (36%), Ucraina (29%), Serbia (24%) si Belarus (16%), potrivit aceleiasi cercetari furnizate MEDIAFAX de compania SES, care opereaza in prezent 50 de sateliti la nivel international.
Acestora li se adauga faptul ca, in august 2010, Guvernul roman a decis sa amane pana la 1 ianuarie 2015 tranzitia de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra.
SES propune masuri pentru trecerea la televiziunea digitala in Romania
Astfel, Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer al SES pentru Europa Centrala si de Est, a subliniat interesul SES pentru sustinerea procesului de... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 13:54