Hong Kong a intrat in recesiune in trimestrul trei din 2019, pentru prima data de la criza financiara globala, arata datele guvernamentale publicate vineri, pe fondul manifestatiilor menite sa denunte regresul libertatilor si ingerinta tot mai mare a Beijingului in problemele regiunii semiautonome, dar si al efectelor razboiului comercial dintre SUA si China, transmite Reuters.
Protestele din Hong Kong au inceput in data de 9 iunie dupa adoptarea unei legi care ar fi permis extradarea pe scara larga catre China continentala.
Ulterior, sefa Guvernului local, Carrie Lam, a cedat in fata uneia dintre revendicarile demonstrantilor, anuntand la 4 septembrie retragerea integrala a proiectului de lege contestat, masura aprobata in 23 octombrie si de Parlament.
Totusi, Lam nu a reusit sa reduca nemultumirile demonstrantilor, care solicita crearea unei comisii de ancheta independente cu privire la violentele politiei si la reforma electorala.
In trimestrul trei din 2019, economia s-a contractat cu 3,2%, dupa un declin de 0,4% in precedentele trei luni, conform datelor revizuite publicate vineri. Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracta doua trimestre consecutiv.
Comparativ cu trimestrul trei din 2018, economia a inregistrat o scadere de 2,9% in perioada iulie-septembrie 2019. Cifra reprezinta cel mai slab rezultat pentru hub-ul financiar asiatic de la criza financiara globala 2008/2009.
In conditiile in care nu se intrevede o incheiere... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:10
Protestele violente care zguduie de cinci luni Hong Kong-ul nu au impiedicat un om de afaceri sa plateasca aproape un milion de dolari pentru un loc de parcare, transmite Bloomberg.
Suma de 7,6 milioane dolari Hong Kong (970.000 de dolari SUA) platita de Johnny Cheung Shun-yee pentru un loc de parcare reprezinta cea mai mare suma platita vreodata pentru a parca un automobil in Hong Kong si posibil oriunde in lume.
Comparativ, 970.000 de dolari reprezinta de 30 de ori salariul mediu anual in Hong Kong sau pretul unui apartament de doua camere in cartierul de lux Chelsea din Londra sau in zona Manhattan din New York.
Locul de parcare este amplasat in cladirea de birouri The Centre, al cincilea zgarie nori din Hong Kong, care in luna octombrie 2017 a devenit cea mai scumpa cladire de birouri din lume dupa ce a fost vanduta pentru mai mult de cinci miliarde de dolari.
"Multi dintre proprietarii The Center lucreaza in finante sau alte sectoare cu crestere puternica. Pentru acesti magnati nu este un pret foarte mare comparativ cu valoarea spatiilor de birouri pe care le detin", spune Stanley Poon, director general la Centaline Commercial.
Cu toate acestea, suma fabuloasa platita pentru un loc de parcare scoate in evidenta inegalitatea profunda a veniturilor care exista in Hong Kong, unde un locuitor din cinci traieste sub pragul saraciei, ceea ce a contribuit la alimentarea protestelor.
In anul 2016, indicatorul Gini, care masoara inegalitatea veniturilor... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2019, ora 11:08
Organizatia Amnesty International acuza Politia din Hong Kong ca a facut uz excesiv de forta in timpul protestelor antiguvernamentale din acest teritoriu si anunta ca exista dovezi clare cu privire la acte de "tortura si rele tratamente" in anumite cazuri, potrivit DPA.
"Reactiile violente ale Politiei ca raspuns la proteste au fost transmise pe internet si au putut fi vazute de toata lumea", a declarat Nicholas Bequelin, directorul pentru Asia de Est al Amnesty International.
El a adaugat ca sunt "foarte mici indoieli" cu privire la faptul ca "fortele de securitate din Hong Kong au folosit tactici nepotrivite si ilegale impotriva cetatenilor in timpul protestelor".
Organizatia sustine ca in urma discutiilor cu 21 de protestatari retinuti de fortele de ordine a ajuns la concluzia ca unii dintre acestia au fost batuti de politisti inaintea si in timpul arestarii, iar unii au fost loviti chiar si in timp ce se aflau in arest. Multi dintre cei retinuti au suferit fracturi, iar 85% dintre persoanele intervievate de Amnesty International au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Demonstratiile prodemocratie din Hong Kong dureaza de trei luni, izbucnind ca reactie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extradarile in China. Aproximativ 1.400 de protestatari au fost retinuti de la inceputul protestelor, iar multi sunt inculpati.
Fosta colonie britanica, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de catre Marea Britanie in anul 1997, cu conditia ca acest... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 22:01
Actiunile London Stock Exchange au crescut semnificativ miercuri, dupa ce rivala Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX) a propus combinarea celor doi operatori bursieri, care evalueaza LSE la 32 miliarde de lire sterline (39 miliarde de dolari), transmit DPA, BBC si Reuters.
Oferta nesolicitata de preluare este conditionata de renuntarea de catre LSE la achizitionarea companiei de analiza a datelor Refinitiv. O potentiala tranzactie ar ajuta entitatea combinata sa concureze mai bine cu rivali precum ICE si CME din SUA. LSE incearca de mult timp sa-si extinda prezenta in Asia si a incheiat recent un acord cu concurentul HKEX din Shanghai.
Oferta implica o valoare de aproximativ 8.361 penny pentru fiecare actiune London Stock Exchange, care evalueaza operatorul bursier britanic la 29,6 miliarde de lire sterline, o prima de 22,9% fata de valoarea de 6.804 penny, inregistrata la inchiderea sedintei bursiere de marti.
Dupa anuntul operatorului Bursei din Hong Kong, actiunile LSE au urcat cu peste 15% la Bursa de la Londra, la 7.850 penny.
Propusa combinare va intari ambele afaceri, le va pozitiona mai bine pentru a inova pe toate pietele lor si va oferi participantilor pe piata o conectivitate globala fara precedent. De asemenea, vor fi combinate pozitiile strategice ale Londrei si Hong Kong-ului de centre offshore pentru tranzactiile in euro, dolari si yuani, oferind Marii Britanii mai multe puncte de intrate pe piata din China, se arata in comunicatul Hong Kong... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 15:33
Carrie Lam, liderul de la Hong Kong, va anunta miercuri retragea oficiala a proiectului de lege privind extradarea, care a provocat protestele din ultimele trei luni, potrivit presei locale.
O sursa guvernamentala a confirmat informatia pentru agentia Reuters.
Propunerea legislativa ar fi permis operatiuni de extradare in China, unde justitia este controlata de Partidul Comunist.
Nu este sigur ca aceasta retragere a proiectului va pune capat protestelor, numite Miscarea Umbrelelor. Aceasta era principala cerinta a protestatarilor. Protestele au evoluat si sute de mii de oameni cer acum o reforma democratica si investigarea actelor brutale comise de politie.
Lam a spus in trecut ca proiectul este "mort", insa nu l-a retras.
Ea a spus saptamana trecuta la o intalnire cu oamenii de afaceri ca a cauzat "un dezastru de neiertat" prin introducerea proiectului de lege privind extradarea si ca, daca ar avea de ales, s-ar scuza si ar demisiona, potrivit inregistrarii obtinute de Reuters.
Lam a tinut marti o conferinta de presa televizata, la care a declarat ca niciodata nu a cerut sa demisioneze si ca Beijingul crede ca Guvernul ei poate rezolva criza fara interventia Chinei.
Guvernul chinez a respins propunerea ei de a interveni in conflict. El a criticat demonstratiile si a avertizat ca vor avea un impact important asupra economiei Hong Kong-ului. Totusi, Beijingul a spus ca daca aceste manifestatii afecteaza securitatea Chinei, va interveni.
Ministrul... mai mult
Miercuri, 04 Septembrie 2019, ora 12:43
Politia din Hong Kong a arestat 29 de persoane, sambata seara, dupa ce un mars pasnic de protest a degenerat intr-o ciocnire violenta cu fortele de ordine, in cea de-a 12-a saptamana de demonstratii antiguvernamentale.
Arestarile au avut loc dupa ce protestatarii au construit baricade in apropierea unei sectii de politie intr-un district industrial din Kowloon si au aruncat pietre si sticle incendiare spre fortele de ordine, transmit Reuters si dpa.
Confruntarile au continuat pana spre miezul noptii de sambata spre duminica dupa ce manifestantii s-au retras intr-o zona rezidentiala din Kowloon.
La finalul saptamanii trecute, 1,7 milioane de persoane au protestat pasnic in Hong Kong impotriva guvernului local.
Protestele din Hong Kong au inceput in 9 iunie dupa adoptarea unei legi care ar fi permis extradarea pe scara larga catre China continentala. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.
Lidera executivului local, Carrie Lam, a anuntat in urma cu cateva zile ca este favorabila crearii unei "platforme pentru dialog" cu protestatarii, desi a oferit putine detalii despre modul de punere in practica a acestui plan.
Este de asteptat ca duminica sa aiba loc un nou mars in Kowloon, adauga sursele citate.
Iata si alte evenimente din ultima saptamana:
Noi ciocniri violente la Hong Kong, dupa o acalmie de 10 zile si un lant uman pe modelul Lantului BalticTrump avertizeaza China: Un alt Tiananmen in Hong Kong ar dauna unui acord comercialYouTube a blocat... mai mult
Duminica, 25 August 2019, ora 12:45
Sute de mii de manifestanti pro-democratie au invadat duminica strazile din Hong Kong, sfidand politia si ploaia puternica, mobilizare menita sa arate ca aceasta miscare de protest ramane populara in pofida violentelor si amenintarilor cu o interventie din partea Beijingului, transmite AFP.
Aceasta mobilizare, inceputa in luna iunie, si-a vazut imaginea afectata de violentele izbucnite saptamana aceasta dupa ce manifestantii au ocupat timp de cinci zile aeroportul din Hong Kong, unde le-au inmanat turistilor fluturasi de hartie continand informatii despre modul brutal in care politia din Hong Kong a reprimat protestele. In cele din urma, politia a intervenit din nou in forta marti seara si a deblocat aeroportul.
Pentru a face necredibile acuzatiile de "terorism" formulate impotriva lor de catre guvernul de la Beijing, organizatia Frontul Civil al Drepturilor Omului din Hong Kong (FCDH) a lansat un apel pentru o manifestatie "rationala si nonviolenta", ceea ce s-a si intamplat duminica.
Conform (FCDH), peste 1,7 milioane de persoane au participat la protest, fiind astfel cea mai puternica mobilizare din ultimele saptamani. Politia estimeaza insa numarul participantilor la circa 128.000, fara cei masati pe strazile adiacente.
Miscarea pro-democratie s-a declansat dupa ce Adunarea Legislativa locala a adoptat un act normativ care ar fi permis extradarea infractorilor catre China continentala. Legea a fost suspendata, dar miscarea de protest si-a extins... mai mult
Duminica, 18 August 2019, ora 22:25
Dupa zece saptamani de manifestari la Hong Kong contra executivului pro-Beijing, mai multe staruri, precum Jackie Chan si Tony Leung Ka-fai ("L'Amant", de Jean-Jacques Annaud), si-au aratat sustinerea pentru China.
"Recent, au avut loc evenimente la Hong Kong care au intristat si deprimat oamenii", a spus actorul intr-un interviu acordat CCTV.
"Pe de-o parte vreau sa-mi exprim patriotismul meu cel mai sincer atat ca membru al comunitatii din Hong Kong, dar si in calitate de chinez si purtator al drapelului national", a declarat el.
"Hong Kong este locul in care m-am nascut si pamantul natal. China este tara mea. Imi iubesc tara. Sper cu adevarat ca Hong Kong sa isi gaseasca rapid linistea", a declarat Jackie Chan.
Nascut in 1954, la Hong Kong, Jackie Chan este fiu de cetateni chinezi care au fost nevoiti sa fuga in timpul Razboiului civil chinez. Star al cinematografiei de actiune la Hong Kong in anii '70 - '90, inainte de a-si incerca norocul la Hollywood, Jackie Chan s-a apropiat in ultimii ani de guvernarea chineza.
El a realizat "1911", un film pentru a comemora a 100-a aniversare a Revolutiei chineze din 1911. A aparut si in "The Founding of a Republic", o celebrare a fondarii Republicii Populare China in 1949. In 2017, Jackie Chan a participat la un film de propaganda intitulat "The Glory and the Dream".
In acest documentar, el celebreaza "visul chinez", acest concept al unei Chine renascute promovat de presedintele Xi Jinping. "Nu conteaza ceea ce... mai mult
Joi, 15 August 2019, ora 22:09
Protestele din Hong Kong au intrat intr-a noua saptamana, iar autoritatile de la Beijing par sa-si fi pierdut rabdarea. La granita orasului sunt masate forte impresionante, politisti si militari deopotriva, iar mesajul Chinei este, "daca protestele nu se opresc, vor fi inabusite in sange".
Tot mai frecvente sunt si teoriile lansate dinspre Beijing potrivit carora poporul nu e nemultumit cu adevarat, ci instigat la revolta de americani, pregatindu-se, astfel, terenul pentru o interventie in forta care sa fie justificata prin dorinta de a opri "influentele straine", nicidecum impotriva unor cetateni care isi apara drepturile si libertatile.
Iar razboiul comercial declarat de Donald Trump, precum si declaratiile de sustinere pentru protestatari venite de la Casa Alba, le alimenteaza propaganda, remarca New York Post.
Toata aceasta situatie nu a aparut insa din senin, ci e parte dintr-un context destul de complicat, ale carui ramificatii isi au sursa in ultimele decenii.
Statutul special al Hong Kong-ului
Orasul Hong Kong are un statut special fata de alte orase chinezesti. A fost o colonie britanica mai bine de 150 de ani. Intai Marea Britanie a primit partea insulara a orasului dupa razboiul din 1842, iar apoi China a cedat si restul Hong Kong-ului - Noile Teritorii - timp de 99 de ani.
A devenit un port important pentru schimburile comerciale si economia sa a luat avant in anii '50, pe masura ce si-a definit tot mai bine rolul de centru al industriei... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 09:23