Un nou concept de ambarcatiune de lux s-ar putea sa vaca valuri in randul pasionatilor de sporturi nautice.
Solar Dream este un concept al danezului Dennis Ingemansson, pe care l-ar putea transpune in realitate constructorii turci de la Ned Ship Group, anunta Extravaganzi.
Nava intra in categoria ambarcatiunilor din clasa medie, cu o lungime totala de 42 metri si cu forme si dotari care te vor face sa suspini gandindu-te ca mai mai de asteptat pana ca vasul sa fie lansat la apa.
Iahtul catamaran este dotat cu o suprafata de 320 mp de celule solare care alimenteaza motorul electric al ambarcatiunii. Propulsia este totusi una de tip hibrid, avand si motoare clasice, viteza maxima fiind de 22 noduri.
Carena este una moderna, realizata din fibra de carbon si materiale compozite, iar suprastructura vasului este ajustabila pe inaltime, ceea ce iti va permite sa te joci dupa bunul plac cu spatiul de sub puntea principala a navei.
Iahtul are nu mai putin de 580 mp de spatiu interior, putand adaposti pana la 10 persoane in cele doua apartamente de lux si in alte trei cabine. Puntea de comanda vine, de asemenea, cu spatii de cazare pentru capitan si 4 membri ai echipajului.
Practic, Solar Dream ar putea schimba radical genul croazierelor, vasul fiind gandit sa asigure o autonomie pe distante lungi, sa fie ecologic si sa nu faca rabat de la niciunul dintre arificiile de lux pe care le astepti de la o nava de acest tip. mai mult
Sambata, 29 Iulie 2017, ora 00:00
4Constructorii de la Columbus Yachts au mers pe o tema eco-friendly atunci cand au conceput cel mai recent vas de lux destinat croazierelor in grup restrans si bine au facut.
Eleonora III este o ambarcatiune hibrid menita sa schimbe modul in care savurezi o croaziera alaturi de prieteni sau familie, remarca Luxatic.
Iahtul de 40 de metri lungime este o creatie rezultata in urma parteneriatului dintre Columbus si Hot Lab Yacht& Design.
Coca suprainaltata a navei si forma sa eleganta atrag priviri admirative inca de la prima vedere, dar dincolo de conceptul estetic, aceste caracteristici sunt dictate si de folosirea sistemului hibrid de propulsie si de cerintele acvadinamice ale acestui iaht sport.
Eleonora III poate inainta cu o viteza maxima de 20 de noduri, iar eficienta consumului de carburant este garanta de motorizarea mixta a vasului.
La interior, creatorii de la Hot Lab Yacht&Design au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a pastra linia eco a vasului. Lemnul folosit la finisaje este certificat pentru eco-sustenabilitate, iar pielea mobilierului din saloane si cabine a fost tratata cu vopseluri naturale.
Inca de la intrare te intampina atmosfera relaxata pe care o degaja interiorul vasului, asa ca poti poposi direct la minibarul amplasat la intrarea de pe puntea principala sau poti intra in largul salon destinat celor opt pasageri pe care ii poate lua la bord ambarcatiunea.
Combinatia de lemn de stejar, marmura si carpete de lana... mai mult
Sambata, 10 Septembrie 2016, ora 00:00
Daca este sa fim corecti, modelul Settantanove abia a iesit sub forma de concept al unei ambarcatiuni de lux de pe plansele designerului britanic Matthew Bacon.
Cum proiectul se anunta extem de ambitios prin prisma tehnologiilor incluse in conceptul lui Bacon, dupa cum relateaza Luxatic, transpunerea lui in realitate nu ar trebui sa ii faca pe constructori sa stea prea mult pe ganduri.
Ambarcatiunea tinteste in primul rand sa fie un vas eco, folosind aripi retractabile de hidropter pentru cresterea vitezei. Inspiratia pare sa fi fost asigurata de modelele inscrise in recentele editii ale regatei Cupa Americii, hidropterele fiind considerate cele mai rapide modele de ambarcatiuni de lux.
Motoarele navei ar urma sa foloseasca hidrogenul pe post de combustibil, o tehnologie aflata inca in lucru in centrele de cercetare finantate de Toyota, dar cu sanse reale de a revolutiona transportul in urmatorii ani.
Ideea aripii retractabile de hidropter nu face decat sa sporeasca confortul pentru viitorii pasageri ai super-iahtului Settantanove, iar in acest moment nu exista nimic asemanator pe piata care sa poata concura cu ideea designerului britanic.
Practic desfacerea aripii permite navei sa isi largeasca spatiul puntii-ponton de la pupa sau sa isi sporeasca viteza in timpul unei curse pe valuri.
Inclusiv interiorul vasului de 49 de metri lungine este construit din panouri modulare, permitand astfel proprietarului sa redimensioneze spatiul dupa pofta inimii.... mai mult
Sambata, 20 August 2016, ora 00:00
Arcadia 85, una dintre cele mai apreciate creatii ale constructorilor navali italieni de la Arcadia Yachts, se pregateste in curand sa cucereasca si piata americana, la Miami Boat Show.
Iahtul de lux, cu o lungime de peste 25 de metri, are un aspect usor futuristic dat de panourile solare care ajuta la propulsarea navei, potrivit Luxatic.
Arcadia 85 a reprezentat o provocare pentru constructorii italieni, nava fiind prietenoasa cu mediul fara a face rabat de la stilul clasic al ambarcatiunilor de lux.
Doua motoare MAN diesel de 730 CP sunt, intr-adevar, instalate pe iaht, dar panourile solare care acopera puntea principala a vasului reduc considerabil consumul de combustibil fosil.
Forma carenei este gandita sa reduca rezistenta la inaintare a vasului tot din principii economice si ecologice.
Puntea principala si zonele de relaxare sunt confortabile pentru intalniri, petreceri sau obisnuitele sedinte de plaja, vasul fiind, din acest punct de vedere, comparabil cu oricare alt concurent din clasa sa.
Patru cabine confortabile, dintre care una decorata in stil VIP, sunt pregatite sa primeasca oaspeti la bord, echipajul avand rezervat un dormitor comun de patru locuri.
Dupa ce a cucerit deja piata europeana, Arcadia 85 isi incearca norocul si in SUA, iar pachetele de dotari si interioarele promit sa fie si mai luxoase ca pana acum, pentru a le face pe plac americanilor.
mai mult
Sambata, 14 Februarie 2015, ora 00:00