Pe masura ce se apropie iarna, se reaprinde scandalul privind sistemul de incalzire centralizata al Capitalei, de care depind peste 1,2 milioane de bucuresteni.
Din cauza ca autoritatile nu l-au intretinut, de-a lungul anilor, sistemul de termoficare din Capitala - a carui constructie a inceput prin anii '60 - a ajuns la un pas de colaps. Nu mai e iarna in care sa nu se inregistreze peste 3.500 de avarii (adica tevi sparte din cauza carora mii de bucuresteni raman sa tremure de frig, in propriile case).
Dar si mai rau este ca - fara reparatii urgente ale conductelor - sistemul se va degrada si mai mult, riscand sa nu mai poata asigura incalzirea pentru cei 1,2 milioane de bucuresteni care depind de el.
In acest conditii, ne-am fi asteptat ca autoritatile sa gaseasca o solutie de rezolvare a problemei. Din pacate, in loc sa o faca, acestea s-au antrenat intr-o lupta surda, de pe urma careia bucurestenii de rand n-au decat de pierdut.
Cum a ajuns termoficarea Capitalei in pragul colapsului
Sistemul de termoficare din Capitala este administrat de doi mari agenti economici: ELCEN (care este detinut de Ministerul Energiei si care produce agentul termic, in CET-uri) si RADET (care distribuie agentul termic si il vinde populatiei si celorlalti consumatori din oras).
PMB plateste de la bugetul local, sub forma de subventii acordate RADET, circa 65% din pretul energiei termice necesare pentru incalzirea Capitalei. In teorie, aceasta ar trebui sa fie o garantie ca... mai mult
Miercuri, 25 Septembrie 2019, ora 16:38
Administratia Firea se pregateste sa infiinteze doua noi companii municipale care sa preia activitatea de distributie a agentului termic de la RADET, al carei faliment este iminent.
Asa cum Ziare.com v-a informat deja, atat ELCEN (societatea Ministerului Energiei care produce agent termic), cat si RADET (detinuta de Primarie si care il distribuie, in Capitala) se afla in insolventa inca din anul 2016. Motivul: ani la rand, PMB a subfinantat regia, care a acumulat datorii de 3,7 miliarde de lei la ELCEN.
Problema este ca, din cauza insolventei, niciuna dintre societati nu poate atrage fonduri pentru a face investitii. Iar fara bani, multe dintre grupurile energetice ale ELCEN vor trebui scoase din functiune, in urmatorii ani, din cauza ca sunt deja prea vechi si nu mai respecta legislatia de mediu.
Cu alte cuvinte, pe masura ce trec anii, capacitatea ELCEN de a produce agent termic pentru bucuresteni va scadea din ce in ce mai mult.
De celalata parte, conductele RADET - vechi de peste jumtatate de secol - pocnesc pe toate partile si pierd cantitati uriase de apa fierbinte. Fara inlocuiri de tevi, e putin probabil ca sistemul sa mai reziste prea multe ierni de acum incolo. Deja se produc anual peste 3.500 de avarii care lasa zeci de mii de bucuresteni in frig, in plina iarna. In plus, tevile vechi reprezinta un pericol si pentru angajati, care isi risca viata cand intervin pentru a remedia avariile.
Din pacate, desi era clar inca din anii trecuti ca situatia... mai mult
Joi, 21 Februarie 2019, ora 12:59