Compania Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din Romania, a iesit din insolventa, o veste buna pentru piata de capital, care asteapta listarea unei noi companii de stat, spune Florin Hantila, manager de fond in cadrul Certinvest. Totusi, riscurile nu vor ocoli compania de stat, care a scapat, de curand, de "baietii destepti".
"Spre deosebire de Nuclearelectrica, in cazul Hidroelectrica, nu exista o generare continua de energie, pentru ca aceasta poate fi afectata si de factori precum seceta, asa cum s-a intamplat anul trecut", precizeaza brokerul Certinvest, pentru Business24.
De asemenea, fata de Nuclearelectrica, unde exista o productie constanta si posibilitatea negocierii unor contracte stabile in retea, Hidroelectrica se poate afla in situatia in care sa cumpere energia din alte parti, pentru a onora contractele, mai remarca Florin Hantila.
In opinia brokerului, nu exista riscul intoarcerii "baietilor destepti", intrucat toate contractele care au fost negociate vor fi clarificate si facute transparent.
Hidroelectrica scapa de insolventa
Cel mai mare producator de energie din Romania a iesit din insolventa, conform deciziei luate de Tribunalul din Bucuresti si confirmata si de administratorul judiciar Remus Borza. Premierul Victor Ponta spunea ca privatizarea companiei de stat va incepe imediat ce producatorul de energie va iesi din insolventa.
Remus Borza a mai precizat ca in primele cinci luni din 2013 compania a inregistrat un... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 12:03
Procedura de listare pe bursa pentru pachetul minoritar al Hidroelectrica va fi declansata imediat dupa iesirea companiei din insolventa, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.
"Am, impreuna cu domnul Nita (Constantin - ministrul delegat pentru Energie), o veste buna: aseara, Comitetul creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica. Deci, probabil ca saptamana viitoare, Hidroelectrica, dupa un an de zile de lupte grele de tot, fara contracte cu baieti destepti, fara pierderile la Videanu in buzunar, fara toate celelalte afaceri necurate, revine pe piata si vreau imediat sa declansam procedura de listare pentru pachetul minoritar. La fel, la Compania energetica Oltenia - pachetul minoritar si la Romgaz", a spus Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.
El si-a exprimat dezideratul de a face "operatiunea mai complexa", sa se obtina mai multi bani pentru dezvoltarea societatii, sustinand ca, astfel, "mesajul pentru zona de energie vine foarte foarte bine si intr-un context favorabil".
Hidroelectrica a intrat in insolventa in data de 20 iunie 2012, cu peste 4,4 miliarde de lei datorii si cu pierderi de 350 milioane de lei dupa primul semestru al anului 2012. Termenul de iesire din insolventa a companiei este de 26 iunie 2013. mai mult
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:18
Administratorul judiciar al Hidroelectrica Remus Borza a declarat, sambata, la Drobeta Turnu Severin ca, in luna mai, la nivelul companiei se va organiza un concurs pentru ocuparea a 67 de functii de manager, invitand tinerii profesionisti si cu experienta sa se inscrie la concurs.
"Motivul pentru care am venit astazi (n.r. - sambata) la sucursala Portile de Fier si maine (n.r - duminica) voi fi la sucursala din Caransebes este pentru a invita toti specialistii si in special pe cei tineri, cei care au o buna pregatire teoretica, dar si tehnica, pentru ca au experienta de cativa ani in Hidroelectrica, sa se inscrie la concursurile pe care le vom organiza in luna mai, privind ocuparea celor 67 de functii de manager. Este cel mai radical, complex sau complet proces de restructurare a managementului unei companii si derulat din 1990 si pana in prezent", a afirmat Borza.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica a aratat ca prin acest concurs isi propune ca la momentul iesirii din insolventa Hidroelectrica sa fie prima companie din Romania care va avea un management profesionist, spunand ca se cauta "oameni care sunt titularizati pe functii fara nicio ingerinta politica sau fara alte subiectivisme, la care vor prevala la toate aceste selectii de personal exclusiv competentele manageriale si profesionale".
Remus Borza a mai spus ca pana acum au plecat din Hidroelectrica 151 de oameni din 5.239, iar in perioada urmatoare vor mai pleca 50 - 100 de oameni din personalul... mai mult
Duminica, 17 Martie 2013, ora 09:45
Compania Hidroelectrica poate iesi din insolventa in primul trimestru din 2013, dar nu procesul se poate prelungi pana in trimestrul doi, a declarat vineri, la finalul Adunarii Generale a Actionarilor Fondului Proprietatea (FP), vicepresedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Grzegorz Konieczny, managerul FP.
"Credem ca exista o posibilitate, din punct de vedere tehnic, ca pana la finalul primului trimestru a anului viitor Hidroelectrica sa iasa din insolventa, desi situatia s-ar putea prelungi pana in al doilea trimestru, insa nu ar trebui sa dureze mai mult de atat.
Pentru noi este important sa il sprijinim pe domnul Remus Borza (reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica - n.a.) in ceea ce face, ca pana in momentul iesirii din insolventa a companiei sa existe un consiliu independent nou", a afirmat Grzegorz Konieczny.
El a spus ca spera ca Hidroelectrica sa iasa din procedura de insolventa pana la finalul acestui an, dar nu este posibil avand in vedere problemele juridice si financiare existente la acest moment.
"Credem ca domnul Borza a facut lucruri extraordinare la Hidroelectrica, desi la inceput nu eram bucurosi de declararea procedurii de insolventa. Ne-a facut sa vedem ca Hidroelectrica este acum mult mai aproape de standardele internationale de conducere a unei companii", a mai spus managerul FP.
FP detine 20% din Hidroelectrica si, dupa declansarea procedurii de insolventa, a fost nevoit sa diminueze... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 16:02
Hidroelectrica va iesi din insolventa pana la sfarsitul acestui an, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.
"Forta majora, ca si in agricultura, a fost invocata pe fondul secetei. Iesirea din insolventa este in faza finala si va avea loc anul acesta", a declarat prim-ministrul, dupa deschiderea conferintei Bucharest Economic Forum.
"Iese din insolventa curatata de contractele bilaterale care au adus-o pe pierdere", a adaugat premierul.
Insa, potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul financiar al companiei, un termen mai realist pentru iesirea din insolventa ar fi in primele trei luni din 2013.
"Este un deziderat urmarit de toata lumea - iesirea Hidroelectrica din insolventa la 31 decembrie 2012 - nu pot sa spun ca este imposibil, dar este putin probabil. Depunem eforturi, incercam sa preschimbam termenele", a precizat Borza. "Daca nu vom reusi pana la sfarsitul anului, un termen mult mai realist ar fi primele trei luni din 2013", a adaugat el.
Citeste mai multe despre Ponta: Hidroelectrica va iesi din insolventa pana la sfarsitul anului pe Ziare.com. mai mult
Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 11:38
Hidroelectrica poate iesi din insolventa in primele trei luni din 2013, a declarat, vineri, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul financiar al companiei, mentionand ca acesta este un termen realist.
"Este un deziderat urmarit de toata lumea - iesirea Hidroelectrica din insolventa la 31 decembrie 2012 - nu pot sa spun ca este imposibil dar este putin probabil. Depunem eforturi, incercam sa preschimbam termenele.
De la ianuarie - februarie 2013 incercam sa le aducem in noiembrie-decembrie, pentru ca odata solutionate sa putem merge pe un plan de reorganizare care sa prevada esalonarea creantelor chirografare astfel incat sa se creeze premisele iesirii din insolventa a Hidroelectrica pana la sfarsitul anului. Daca nu vom reusi pana la sfarsitul anului, un termen mult mai realist ar fi primele trei luni din 2013", a afirmat Remus Borza, citat de Agerpres.
Curtea de Apel Bucuresti a respins, joi, recursul formulat de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva declansarii procedurii de insolventa la Hidroelectrica.
Hidroelectrica ramane in insolventa: Curtea de Apel a respins recursul "baietilor destepti"
Administratorul juduciar al Hidroelectrica, Remus Borza a declarat, intr-o interventie televizata, ca decizia instantei este una corecta si istorica, ea bucurand cei 500 de creditori ai companiei.
Borza, despre Hidroelectrica: Paradoxal, ne bucuram ca ramanem in insolventa mai mult
Vineri, 19 Octombrie 2012, ora 17:29
Hidroelectrica ar putea ajunge la o valoare de piata de sase miliarde de euro dupa iesirea din insolventa, fata de 3,5 miliarde la cat este evaluata acum. Remus Borza, reprezentantul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a explicat cum.
Cel mai mare producator de energie din Romania va fi scapat de influenta factorului politic si va fi un exemplu de restructurare si pentru celelalte mari companii de stat, care sunt sufocate de contracte ineficiente, care le forteaza sa vanda la preturi foarte mici sau sa cumpere la preturi supradimensionate, a declarat Remus Borza, pentru Ziarul Financiar.
El spune ca Hidroelectrica ar putea obtine inca de anul viitor un profit de 100 de milioane de euro, dupa ce in 2011 inregistra o pierdere de 25 de milioane de euro.
Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu "baietii destepti" au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006 - 2012, iar optimismul lui Borza nu este impartasit si de catre Hidrosind, Federatia sindicala a Hidroelectrica, pentru care compania s-ar putea indrepta spre faliment, nu spre iesirea din insolventa.
Citeste si - Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 miliarde de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"
Potrivit reprezentantului administratorului judiciar, in patrimoniul Hidroelectrica va aparea suma de 750 de milioane de lei anual, doar din denuntarea contractelor denuntate. In ceea ce priveste celelalte patru contracte ramase, cu... mai mult
Vineri, 24 August 2012, ora 12:07
Spulbera un mit. Cel al unei companii de stat prospere si bine capitalizate. O companie de marimea Hidroelectrica depinde de seceta, de evolutia cursului de schimb leu-euro si, evident, de calitatea managementului, pentru ca impotriva fluctuatiei cursului de schimb un management corect se poate apara prin metode financiare clasice (hedging).
Problema secetei este de o alta natura: compania si-a asumat sa livreze o cantitate de energie electrica sistemului energetic national. Din cauza secetei, compania a fost nevoita sa cumpere energie de la termocentrale, fapt care, evident, a adus pierderi.
Am vazut, cu ocazia intrarii in insolventa a Hidroelectrica, o scadere dramatica a profitului acesteia de la un an la altul si, de asemenea, datorii neachitate catre stat si Fondul Proprietatea. Asadar, mitul unei companii solide, performante, capitalizata s-a spulberat. De asemenea, s-a confirmat ca managementul companiilor de stat este extrem de discutabil.
Insolventa Hidroelectrica impune un management privat.
Prin insolventa, in mod practic, are loc o schimbare a managementului prin numirea unui administrator judiciar. Problema apare atunci cand vine vorba de persoana aleasa chiar de actionarii Hidroelectrica, adica de reprezentatii statului.
Remus Borza, administratorul propus de companie si acceptat de instanta este controversat. I se reproseaza lipsa de experienta in managementul companiilor energetice, apropierea de premierul Victor Ponta si consecventa cu... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 08:01
Hidroelectrica a cerut insolventa din cauza lipsei de lichiditati. Compania nu urmareste falimentul, ci reorganizarea intregii structuri, a declarat, marti, Remus Vulpescu, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI) si presedintele Consiliului de Administratie al companiei.
Potrivit acestuia, procedura insolventei nu este legata de vreo strategie, ci este o masura legitima pe care Consiliul de Administratie a luat-o pentru a reorganiza compania.
Iata declaratiile facute de presedintele Consiliului de Administratie al Hidroelectrica:
- Procedura are ca unic scop identificarea problemelor cu care se confrunta societatea.Ne referim numai la reorganizare, nu avem in vedere nimic asociat cu falimentul, cu speculatii legate de nationalizare, vanzare sau orice altceva decat corectarea problemelor cu care se confrunta compania si de aceea am cerut ajutorul autoritatilor judiciare.
- Uitandu-ne la activitatea societatii, vedem ca ceva nu a functionat corect. Este evident ca o societatea cu valoarea activelor de peste 1 miliard si cifra de afaceri de 800 de milioane, daca obtine contabil 1 milion de euro profit nu se poate numi o companie profitabila.
- Procedura insolventei nu este niciun fel de statagema, tertip decat o masura legitima pe care reprezentii au luat-o pentru ca societatea a ajuns in lipsa de lichiditati
- Bancile nu au de incasat restante la creditele acordate. Hidroelectrica nu va ajunge intr-o situatie... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 12:31