Ce este un conciliator si cum te poate ajuta?
Litigiile inaintate de consumatori catre CSALB ajung pe masa conciliatorilor dupa ce banca accepta sa negocieze conditii mai bune pentru problemele semnalate de acestia. Cei 21 de membri ai Corpului Conciliatorilor sunt avocati renumiti, cu mii de ore de practica in instante, cu portofoliu variat de cazuistica si cu abilitati de mediere si conciliere.
Multi dintre ei profesori universitari sau parteneri in marile case de avocatura din Romania, conciliatorii sunt specialisti nu doar in Drept, ci si in domeniul financiar-bancar. Cererile venite de la consumatori sunt repartizate aleatoriu catre acestia. Consumatorii pot refuza conciliatorul desemnat de aplicatia IT, situatie in care va fi alt conciliator desemnat.
Ce este concilierea?
Pentru Romania este o modalitate noua de reglare a problemelor dintre consumatori si banci. In alte state europene, astfel de institutii exista de multi ani, pentru multe domenii de activitate. Concilierea inseamna echitate. Cu alte cuvinte, negocierea este in beneficiul ambelor parti. Cu toate acestea, retragerea din procedura concilierii se poate intampla in orice moment.
Nu poti sa ai dreptate 100%, si nu poti sa te astepti ca cealalta parte sa respecte 100% pozitia ta!
Esenta concilierii este sa fie descoperita o cale de compromis. Nu poti sa ai dreptate 100%, si nu poti sa te astepti ca cealalta parte sa respecte 100% pozitia ta! Este in beneficiul tuturor sa fie o dreptate... mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 09:30
In ultimii ani, atunci cand romanii au cautat o varianta optima de finantare, s-au indreptat, tot mai mult, catre ofertele de credit propuse de institutiile financiare nebancare (IFN), deoarece puteau beneficia de un credit rapid, fara sa fie nevoiti sa prezinte prea multe hartii; aveau o perioada de rambursare personalizata; formalitatile de creditare erau minime, aproape inexistente; in anumite situatii, nu aveau nevoie nici macar de adeverinta de venit pentru a primi banii in cont etc.
Fie ca aveau un plan de afaceri ce necesita finantare urgenta, fie ca isi doreau credite rapide pentru achizitionarea de bunuri, vacante sau electronice performante, romanii au contribuit la cresterea IFN-urilor, prin interesul manifestat fata de usurinta cu care obtineau credite online rapide.
Evolutia institutiilor financiare nebancare, din 2015 pana in prezent
Numai in intervalul 2015-2018 s-au infiintat aproximativ cate 10 IFN-uri anual, avand ca obiect de activitate acordarea de credite de consum si imprumuturi imobiliare. In anul in curs functioneaza peste 250 de IFN-uri (active si inregistrate in registrul general al BNR si Registrul Special al BNR), specializate in credite de consum, microcreditare, leasing financiar, sau cele cu activitati multiple de creditare.
Ascensiunea IFN-urilor si cresterea interesului romanilor pentru un credit rapid au atras atentia bancilor care au inceput sa simta impactul concurentei.
Cererea mare a romanilor pentru credite online rapide... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 15:40
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a sanctionat 441 filiale de banci si IFN-uri in perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicand 424 amenzi in valoare de 3,64 milioane lei.
Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numara una in valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei in judetul Iasi si alta tot in valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea masurilor dispuse in procesul verbal de constatare a contraventiei, acordata unei societati din judetul Satu-Mare, arata datele furnizate de institutie la solicitarea Agerpres.
Printre alte amenzi semnificative acordate de ANPC se numara o sanctiune in valoare de 40.000 lei acordata in Bucuresti pentru nerespectarea prevederilor OUG 50 privind contractele de credit pentru consumatori si alta in valoare de 30.000 lei pentru practici comerciale inselatoare, acordata de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor (CRPC) Oltenia.
Potrivit reprezentantilor institutiei, ANPC a primit 6.084 de reclamatii despre banci si IFN-uri, principalele aspecte reclamate fiind urmatoarele: nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive, perceperea de comision de risc, neinchiderea conturilor solicitate, informare incompleta si/sau incorecta, eliberare de card cu intarziere, blocare cont,... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 12:56
Mai mult de jumatate dintre clientii institutiilor financiare nebancare din Romania considera ca in ultimii 2-3 ani a devenit mai greu sa acceze un credit, se arata in studiul realizat de YouGov la initiativa Provident Financial Romania.
57% dintre romanii care sunt clienti ai IFN-urilor sunt de parere ca a devenit mai greu sa ia credite in ultimii 2-3 ani, 28% sunt de parere ca nu s-a schimbat nimic, 8% ca este mai usor, iar restul nu stiu.
In Cehia, procentul celor care sunt de parere ca este mai greu sa acceseze credite se situeaza la 50%, in Ungaria la 72%, in Polonia la 64%, in Slovacia la 35%, iar in Mexic la 45%.
De asemenea, 24% dintre clientii romani ai IFN-urilor sunt nemultumiti de standardul de viata din gospodaria lor, iar 7% sunt foarte nemultumiti. Multumiti de standardul de viata sunt doar 34% dintre cei 2.164 clienti chestionati in Romania.
In Cehia 31% sunt nemultumiti de standardul de viata din gospodarie, in Ungaria 36%, in Polonia 29%, in Slovacia 28%, iar in Mexic 35%. Pe de alta parte, in ceea ce priveste clientii multumiti, acestia sunt in procent de 35% in Cehia, 6% in Ungaria, 36% in Polonia, 41% in Slovacia si 45% in Mexic. mai mult
Marti, 25 Decembrie 2012, ora 10:50
BT Leasing Transilvania IFN, parte a grupului financiar bancar Banca Transilvania, vrea sa imprumute intre 22,5 milioane lei (5 milioane euro) si 45 milioane lei (10 milioane euro), prin vanzarea de obligatiuni cu maturitate de cinci ani.
Obligatiunile ar urma sa fie listate la Bursa de Valori Bucuresti si vor avea o dobanda fixa, platita semestrial.
Prospectul preliminar in vederea evaluarii intentiei a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Oferta ar urma sa fie intermediata de BT Securities, firma de brokeraj a grupului Banca Transilvania.
BT Leasing Transilvania IFN a inregistrat anul trecut venituri de 91,7 milioane lei (21,6 milioane euro), in scadere cu aproape 12%, si cheltuieli de 81 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 16% sub costurile din 2010. Astfel, profitul a urcat cu 73%, la aproape 9 milioane lei (2,1 milioane euro).
O emisiune de obligatiuni ar urma sa fie lansata si de Banca Transilvania. Institutia de credit vrea sa imprumute 30 milioane euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile, cu maturitate de pana la 7 ani si pentru care ar putea plati o dobanda anuala cu 6 - 6,25 puncte procentuale peste EURIBOR la sase luni, rata situata in prezent la 0,342%. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 17:01
Debitorul roman la institutiile financiare nebancare are studii medii, este trecut de 45 de ani si imprumuta pentru consum sume mai mici de 1.000 euro, potrivit datelor oferite de Asociatia Societatilor Financiare (ALB).
Nu reprezinta tocmai clientul ideal, pentru care se lupta institutiile financiare, recunosc brokerii financiari.
"Din punctul nostru de vedere, profilul prezentat de ALB este departe de imaginea clientului ideal. Pentru noi, ca broker de credite ce colaboreaza in proportie de peste 90% cu banci si foarte putin cu IFN-uri, clientul ideal are studii superioare, castiga 4.500 lei lunar, are 34 de ani si cel mai important: are un istoric bun de creditare, fara restante", a declarat Liviu Andrei, directorul executiv Aliance Finance Broker, pentru Business24.
Daca bancile isi permit sa mentina conditii de eligibilitate exigente pentru clientii lor, IFN-urile au fost puternic lovite de criza economica si sunt dispuse sa isi asume riscuri crescute, pentru a atrage acei clienti nedoriti de banci.
"Acest gen de imprumut nu este deloc benefic pietei finaciare. Clientii care apeleaza la aceste variante de creditare sunt in general persoane care nu se incadreaza pentru obtinerea unui credit bancar din doua mari motive: au venituri prea mici sau au avut restante la alte credite. Ori tipul acesta de client, nefinantat de banci, prezinta si pe viitor un risc ridicat de neplata. Totusi, chiar daca rata de default este mult mai mare decat in cazul bancilor,... mai mult
Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 08:16
Bancile au abordat, anul trecut, o atitudine mult mai prudenta fata de solicitantii de imprumuturi. Totusi, apetitul romanilor pentru consum nu a disparut nici in cel mai acut an al crizei.
Prin urmare, 2011 a fost un an bun pentru piata electronicelor si electrocasnicelor, majoritatea retailerilor anuntand vanzari in crestere dupa doi ani de scaderi considerabile.
Daca bancile nu si-au mai deschis usile pentru orice client, tot mai multi romani au trecut peste reticentele legate de costurile ridicate si lipsa transparentei cu care au fost asociati, in general, creditorii nebancari si s-au indreptat catre aceste institutii financiare nebancare (IFN-uri), unde au primit mai putine intrebari cu privire la eventualele restantele la alte institutii, unde li s-au solicitat mai putine documente, iar imprumuturile au fost acordate intr-un timp mai scurt.
Citi mai multe despre Prudenta bancilor i-a impins pe romani catre IFN-uri pe ziare.com. mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 14:45
Actionarii companiei de leasing Motoractive IFN, detinuta de Netherlands BV (fosta Dogus GE BV) anunta reducerea capitalului social cu 23,2 milioane lei, pana la 35,9 milioane lei, potrivit hotararii AGA din 28 septembrie.
Inainte de reducere, Motoractive IFN avea un capital social de 59,1 milioane lei. Capitalul social este impartit intr-un numar de 3.592.623 de actiuni nominative, fiecare avand o valoare nominala de 10 lei.
In urma reducerii capitalului social, G Netherlands BV controleaza 99,99997% din capitalul social, iar Leasemart Holding BV - 0,00003%.
Motoractive IFN si-a redus pierderile anul trecut de circa trei ori, la 23,2 milioane lei, fata de 72,3 milioane lei cat inregistrase in 2009.
Dogus Group din Turcia a cumparat in decembrie 2007, de la divizia de servicii financiare de retail a companiei General Electric, 49,9% din actiunile companiilor controlate de GE Money pe piata romaneasca, respectiv Motoractive, Ralfi si Domenia Credit.
Companiile care functionau sub brandul GE Money s-au integrat in grupul Garanti. Odata cu aceasta mutare, GE Money, brandul sub care a functionat compania Motoractive IFN SA, devine din 2011 Garanti Leasing. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 15:37
Goodbee Credit IFN a acordat in primul semestru finantari de 18,88 milioane lei (circa 4,5 milioane euro), in crestere cu 63% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul contractelor a crescut de aproape patru ori, a anuntat marti compania, potrivit NewsIn.In aceeasi perioada a anului trecut, Goodbee Credit IFN a acordat finantari in valoare de 11,6 milioane lei."Cresterea volumului de credite acordate micilor intreprinzatori din zona rurala si a micilor orase s-a realizat, din punct de vedere cantitativ, de la 485 dosare de credit aprobate in prima jumatate a anului trecut, la 1.800 inregistrate in 2011, pana la 30 iunie (crestere de aproape patru ori). In acelasi timp, a crescut semnificativ cu 4.576 lei (peste 1.000 de euro) si valoarea medie per credit acordat: de la 22.842 lei (5.400 de euro) la 27.418 lei (peste 6.500 de euro), cu 20% mai mare fata de media anului trecut", se arata in comunicat.Compania precizeaza ca, in conditiile mentinerii, in medie, a ritmului lunar de crestere din prima parte a anului, la 31 decembrie, numarul creditelor acordate ar putea depasi 3.500 de contracte, "ceea ce ar insemna triplarea acestora fata de 2010"."Cresterea este semnificativa pentru ca inseamna de fapt un interes crescut pentru dezvoltarea afacerilor existente in zonele in care suntem prezenti, uneori chiar initierea unora noi", a declarat Anca Ciobanu, CEO goodbee Credit IFN.Portofoliul de credite al companiei goodbee Credit IFN a ajuns, dupa sase luni de... mai mult
Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:42