Dupa o vara marcata de numeroase incertitudini politice la nivel mondial, cu impact direct asupra mediului de afaceri, 2020 se anunta un an al declinului economic.
Criza monetara din Argentina, demonstratiile majore din Hong Kong si Rusia, Brexit-ul, atacul asupra instalatiilor petroliere din Arabia Saudita - acestea sunt doar cateva dintre numeroasele evenimente care au marcat al treilea trimestru din 2019.
Incertitudinea politica aflata in crestere, combinata cu un declin in volumul comertului mondial, volatilitatea ridicata a preturilor petrolului si scaderea vanzarilor de automobile in Europa si China au continuat sa afecteze moralul corporativ.
Se va extinde pesimismul companiilor de productie catre restul economiei?
Pe langa companiile asiatice si europene, companiile americane sunt la randul lor ingrijorate in mod deschis in legatura cu retorica protectionista a presedintelui Trump.
Cu toate ca razboiul comercial chinezo-american pare sa se indrepte catre un acord comercial intre cele doua mari puteri globale, actiunile presedintelui SUA in contextul campaniei pentru realegere si procedurii de punere sub acuzare raman dificil de prevazut.
In plus, exista schimbari structurale in desfasurare in sectorul automotive, inclusiv la nivelul standardelelor de emisii din Europa, dar si modificari in comportamentul consumatorilor din China cu impact asupra economiei.
In acest context, economiile europene evolueaza in prezent la doua viteze: unele sunt in... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 10:55
Economia globala va cunoaste o usoara incetinire in 2019, pe masura ce tarile G7 revin, pe termen lung, la rate medii de crestere, reiese din analiza Global Economy Watch, publicata de firma de consultanta PwC.
PwC se asteapta ca perioada de crestere economica accelerata inregistrata de majoritatea economiilor mari, incepand cu finalul lui 2016 si pana la inceputul lui 2018, sa se fi incheiat.
In Statele Unite este de asteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal sa se estompeze treptat, dobanzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua sa afecteze negativ exporturile americane.
PwC estimeaza o scadere moderata a cresterii economice din Statele Unite de la 2,8% in 2018 pana la aproximativ 2,3% in 2019.
Si in China nivelul de cresterii economice va suferi o scadere comparativ cu 2018. Desi guvernul va incerca sa se asigure ca scaderea este una usoara, impactul razboiului comercial cu Statele Unite ale Americii si nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerari modeste a cresterii economice in 2019.
Se asteapta ca in tarile cu o economie dezvoltata piata muncii sa ramana in continuare sub presiune, rata somajului va continua sa scada, chiar daca ritmul crearii de noi locuri de munca va incetini. Acest fapt va duce la o crestere a salariilor, dar cauzeaza probleme pentru companiile care cauta sa angajeze specialisti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, in 2019 rata... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:29
Intalnirea ministrilor de finante ai tarilor din zona euro o va avea ca invitat special pe Christine Lagarde, sefa FMI urmand sa discute cu oficialii din cele 19 tari masurile care ar trebui adoptate pentru limitarea undei de soc transmise de o eventuala iesire a Regatului Unit din UE.
Luxemburgul va gazdui pe 16 iunie reuniunea de urgenta a corpului ministrilor de finante din zona euro, discutiile pe tema masurilor de siguranta ce vor trebui adoptate fiind amanate pana pe ultima suta de metri inaintea referendumului care va decide soarta Marii Britanii in UE, remarca publicatia Express.
FMI a reactionat mai impulsiv in fata pericolului reprezentat de Brexit abia in cursul saptamanii trecute, cand Lagarde si guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, si-au unit vocile pentru a atrage atentia asupra riscurilor care ii pandesc pe insulari in cazul unui abandon.
Lagarde i-a avertizat pe britanici ca impactul economic al unei despartiri de UE merge "de la destul de rau pana la foarte, foarte rau".
"Nu facem acest lucru din motive politice, aceasta nu este misiunea FMI. O facem pentru ca exista un risc semnificativ de revenire a recesiunii. Si, in al doilea rand, nu este o problema interna, ci una internationala", a specificat Lagarde. mai mult
Joi, 16 Iunie 2016, ora 17:32
1Perspectiva economica la nivel global pe anul in curs nu este una incurajatoare, sustin expertii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Economia gloala pare sa fi intrat intr-un cerc vicios al cresterii reduse si chiar si eventualele actiuni de redresare ce pot fi luate in urmatorii ani se confrunta cu o serie de riscuri majore, arata raportul intocmit de analistii OCDE, citat de IB Times.
Mostenire paguboasa
Fara o schimbare a politicilor actuale, cresterea economica, oricum afectata de criza de acum 7 ani, va fi dezamagitoare si lenta, cu efecte dureroase pentru generatiile viitoare, se arata in raportul organizatiei.
Din punctul de vedere al expertilor OCDE, in ultimii ani, economiile dezvoltate s-au zbatut sa obtina un ritm de crestere de doar 2%, iar inegalitatea in distribuirea veniturilor, slaba productivitate si lipsa investitiilor si-au pus amprenta asupra mediului economic din cele mai importante piete de pe glob.
Perioada lunga, de 8 ani, in care cresterea anemica s-a inregistrat pe pietele dezvoltate, a ascuns o capcana pentru aceste economii, considera Catherine Mann, economistul sef al organizatiei.
"Mediul de afaceri a fost prea putin stimulat sa investeasca, printre cauze regasindu-se cererea redusa de pe pietele locale si din economia globala, gradul ridicat de nesiguranta si ritmul lent de impunere a reformelor", mai arata Mann.
Posibil dezastru
Reprezentantii OCDE considera ca instrumentele cu care ar trebui... mai mult
Joi, 02 Iunie 2016, ora 10:44
Cresterea economica la nivel global risca sa fie afectata de evolutiile ingrijoratoare din China, tensiunile politice din Europa si o eventuala modificare a programului de crestere graduala a dobanzii de referinta din SUA, arata cea mai recenta analiza Societe Generale.
Economistii bancii franceze sunt ingrijorati in continuare de probabilitatea de 30% ca economia Chinei sa se deprecieze, dar si de impactul instabilitatii politice din Uniunea Europeana, anunta CNBC.
Bule multiple
"Politicile financiare eronate din China, unde se intrevad mai multe bule in sectorul imobiliar reprezinta un important factor de risc potential", arata analistii bancii in raportul lor trimestrial.
Din perspectiva lor, autoritatile de la Beijing sunt pe punctul de a recunoaste nivelul mare al creditelor neperformante din China, dar abordarea lor, in incercarea de a bloca acest fenomen, ar putea fi eronata, cred economistii Societe Generale.
O descrestere economica accentuata in China ar putea avea reverberatii la nivel global, mai arata raportul. Pentru moment insa, analistii bancii cred ca a doua economie a lumii va inregistra o crestere de 6,5% in acest an, in conformitate cu predictiile majoritatii economistilor.
Europa, taramul incertitudinilor
In interiorul UE, diverse riscuri politice pot atarna greu in balanta cresterii economice la nivel global.
Iunie este o luna de foc pentru europeni: pe 21 Curtea Constitutionala a Germaniei decide in privinta tranzactiilor... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01
1Maurice Obstfeld, economist-sef al Fondului Monetar International, se arata ingrijorat de faptul ca britanicii ar putea opta pentru o iesire a Regatului Unit din cadrul Uniunii Europene.
Iesirea ar provoca pagube la nivel global si ar putea reduce nivelul de crestere economica al Marii Britanii pentru ani in sir, a avertizat reprezentantul institutiei financiare internationale, citat de The Telegraph.
Un joc periculos
Comentariul lui Obstfeld vine pe fondul ingrijorarii crescande a FMI in legatura cu stagnarea economica indelungata la nivel global si reducerea masurilor de rezerva pe care bancile centrale le mai au la dispozitie.
Obstfeld descrie Brexit ca pe o "reala posibilitate" care anunta vremuri si mai tulburi pentru sansele de redresare economica la nivel global.
Nelinistea cea mai mare se va resimti in randul investitorilor, deoarece iesirea din UE va anula acordurile comerciale de care Marea Britanie are nevoie pentru a accesa alte piete externe, crede economistul sef al Fondului.
"Deja referendumul din iunie, in care se va lua in calcul mentinerea sau renuntarea la statutul de membru UE, a creat nesiguranta in randul investitorilor. Brexit insa poate provoca pagube insemnate la nivel regional si global prin perturbarea relatiilor comerciale deja stabilite", apreciaza Maurice Obstfeld.
Crestere anemica
Prognoza actuala de crestere economica in Regatul Unit este de doar 1,9%, cea mai scazuta din 2012 incoace si oricum revizuita in scadere... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2016, ora 15:40