Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras marti 13,5 milioane de lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu maturitatea in iunie 2021, in cadrul unei licitatii suplimentare, destinata ofertelor necompetitive.
Trezoreria a primit si acceptat oferte pentru 13,5 milioane de lei, semnificativ sub nivelul vizat de 45 de milioane de lei.
Randamentul s-a situat la 3,88%, la fel ca la licitatia de luni.
Ministerul a atras luni 556,9 de milioane de lei, aproape dublu fata de suma vizata, prin redeschiderea unei emisiuni cu maturitatea in iunie 2021, la un randament in scadere fata de precedenta licitatie pentru astfel de titluri, din luna iunie.
Trezoreria a primit oferte de peste trei ori mai mari, totalizand 973,9 milioane de lei, comparativ cu suma pe care intentiona sa o imprumute, de 300 de milioane de lei.
Randamentul mediu s-a situat la 3,88% pe an, fata de 4,13% in luna iunie, cand ministerul a redeschis cel mai recent aceasta emisiune.
Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in mai 2011, iar de atunci pana marti, Finantele au imprumutat prin aceasta emisiune 5,407 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in luna iulie 4,105 miliarde lei din piata interna prin vanzarea de titluri de stat, luna in care ajung la scadenta doua emisiuni, de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat cu o valoare cumulata de 6,8 miliarde lei.
Finantele au atras de la inceputul lunii iulie din piata interna 2,387 miliarde de lei, prin... mai mult
Marti, 22 Iulie 2014, ora 15:42
Ministerul Finantelor Publice a atras 400 milioane lei, prin redeschiderea unei emisiuni de obligatiuni cu scadenta in iunie 2017 si pentru care a obtinut un cost mediu de finantare de 3,95% pe an, mai mic decat cel de la licitatia anterioara pentru titlurile din aceasta emisiune, de 4,35% pe an.
Trezoreria a primit oferte de subscriere in valoare de 1,6 miliarde lei, de patru ori mai mult decat valoarea programata a licitatiei, de 400 milioane lei. Randamentul mediu obtinut este sub costul mediu de finantare stabilit la redeschiderea anterioara a acestei emisiuni, la inceputul lunii aprilie, de 4,35% pe an.
Emisiunea de obligatiuni a fost lansata in iunie 2007 si ajunge la maturitate in iunie 2017, iar de la lansare si inclusiv prin redeschiderea de luni, Finantele au atras prin aceasta emisiune aproape 6,56 miliarde lei.
Emisiunea va fi redeschisa si marti, cand Finantele vor sa imprumute 60 milioane lei, printr-o licitatie doar pentru oferte necompetitive, iar randamentul oferit va fi de 3,95% pe an, similar cotatiei medii din licitatia principala de luni.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru aceasta luna mai multe licitatii pentru vanzare de titluri de stat prin care vrea sa atraga de pe piata interna 3,445 miliarde lei. In luna mai ajung la scadenta titluri de 2,081 miliarde lei. Valoarea indicativa a licitatiilor programate pentru luna mai este cu 20% sub suma atrasa in luna aprilie de pe piata interna, de 4,314 miliarde lei. Trezoreria a... mai mult
Marti, 13 Mai 2014, ora 08:38
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat 600 milioane de lei prin obligatiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,03%, in scadere fata de cel platit in luna aprilie pentru aceeasi scadenta, de 5,23%.
Bancile au subscris joi titluri de 1,03 miliarde lei, iar valoarea indicativa a emisiunii a fost de 600 milioane lei.
La licitatia organizata in luna aprilie pentru titluri din aceeasi emisiune, Finantele au atras 400 milioane lei, la un randament mediu de 5,23%.
Finantele au imprumutat in luna mai 3,55 miliarde lei. Suma stabilita pentru luna mai, de 3,78 miliarde lei, este mai mica decat imprumuturile luate in luna aprilie, de 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 24,47 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Joi, 23 Mai 2013, ora 16:22
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 800 milioane lei, exact suma vizata prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la 12 luni, iar costul de finantare a coborat la un nou minim istoric, de 3,98%.
Finantele au primit subscrieri de 3,03 miliarde lei.
Analistii ING Bank se asteptau la un randament maxim de circa 3,9%, acesta fiind nivelul inferior de pe piata secundara.
Administratorii datoriei publice au mai vandut certificate cu scadenta la un an in luna aprilie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 4,99% pe an. Atunci, Finantele au atras 600 milioane lei.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare de titluri in lei (2,5 miliarde lei) si in euro (581,4 milioane euro, echivalentul a 2,55 miliarde lei).
Randamentul titlurilor de stat in lei a scazut constant in ultima perioada, atingand valori minime istorice, in linie cu evolutia activelor din regiune.
Interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat emise de Romania a fost sustinut si de recomandarile analistilor de la BNP Paribas si Societe Generale, care indicau cumpararea de obligatiuni guvernamentale romanesti, anticipand o evolutie pozitiva in piata si scaderea randamentelor pentru titlurile aflate in circulatie.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 21,72... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 17:41
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pentru vanzare de titluri de stat in valoare cumulata de 4,6 miliarde lei, mai putin decat titlurile care ajung la scadenta in luna respectiva, de 5,8 miliarde lei.
Suma programata pentru luna ianuarie este mai mare fata de cea estimata pentru luna decembrie, de 3,1 miliarde lei, insa aproape la jumatate fata de titlurile vandute, de 8,06 miliarde lei.
In acelasi timp, suma programata pentru luna ianuarie este cu putin peste cea estimata in aceeasi luna din acest an, de 4,5 miliarde lei. In prima luna a acestui an, statul a imprumutat 9,9 miliarde de lei.
Trezoreria a programt pentru luna ianuarie sa emita certificate de trezorerie pe 6 luni (300 milioane lei), pe un an (1 miliard de lei), precum si obligatiuni de doi ani si, respectiv, trei ani (de cate 800 milioane lei), pe patru ani (600 milioane lei). Alte operatiuni vor fi pentru vanzare de obligatiuni cu maturitate de 5 si, respectiv, de 10 ani, de 500 milioane lei si, respectiv, de 600 milioane lei.
Primele licitatii pentru vanzarea de titluri de anul viitor vor fi organizate pe 7 ianuarie, cand Finantele au programat o licitatie pentru certificate de trezorerie la un an (500 milioane lei) si o operatiune pentru vanzare de obligatiuni pe doi ani (800 milioane lei). mai mult
Luni, 24 Decembrie 2012, ora 17:20
Ministerul Finantelor Publice organizeaza luni o licitatie pentru o emisiune de obligatiuni, cu scadenta la doi ani, in valoare de 650 milioane de lei.
Aceasta este ultima licitatie de titluri de stat iulie, dintr-un program de imprumuturi cumuland 2,25 miliarde de lei, prin patru emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
Ministerul Finantelor a imprumutat in primul semestru aproape 36 miliarde de lei pe piata locala, la care se adauga imprumuturi de 2,25 miliarde de dolari de pe piata SUA.
In ultima perioada, MFP se imprumuta mai scump de pe piata interna, dobanzile la patru ani urcand de la 6,28% la 6,41%. mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 10:14
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 506,779 milioane lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei.
Titlurile de stat au scadenta la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,29%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,02%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de circa 2,022 miliarde lei. Conform prevederilor legale, MFP a respins ofertele de cumparare depuse ce au depasit un nivel al randamentului de 5,30%.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.
Ministerul Finantelor Publice si-a programat pentru luna mai imprumuturi de 3,5 miliarde lei de la bancile locale, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:05
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni obligatiuni de tip benchmark, scadente in 25 luni, in valoare de 750 milioane lei (171,6 milioane euro), la un randament mediu de 5,60% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 750 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de 2,230 miliarde lei.
MFP si-a propus sa atraga 4,25 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat in luna aprilie, in vederea finantarii deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice.
In 2011, MFP a imprumutat 51,5 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat, fata de 41,04 miliarde de lei in 2010. mai mult
Luni, 02 Aprilie 2012, ora 16:12
Ministerul Finantelor Publice vrea sa obtina 1 miliard de lei de la banci, in cadrul unei licitatii pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta la un an, care se desfasoara luni.
MFP si-a programat pentru martie imprumuturi de cinci miliarde de lei de la bancile locale, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 20,2 miliarde de lei pe piata locala, in conditiile in care programul indicativ anuntat pe primul trimestru este de 14-16 miliarde de lei.
In ianuarie 2012, MFP a imprumutat de la banci 9,94 de miliarde de lei, iar in februarie 8,32 de miliarde de lei. mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 09:43