Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat luni ca nu vrea ca Germania sa importate energie nucleara ieftina din tarile vecine pentru a compensa programata inchidere a termocentralelor pana in 2038, transmite Reuters.
"Vrem sa dispunem de securitate energetica in orice moment", a declarat Peter Altmaier pentru postul de televiziune ZDF, adaugand "nu vrem sa importam energie nucleara ieftina din alte tari. In concluzie, avem nevoie de flexibilitate".
Comisia guvernamentala pentru carbune a decis duminica faptul ca, pana la sfarsitul anului 2038, Germania ar trebui sa renunte sa mai arda carbune pentru a obtine energie. De asemenea, Comisia, compusa din politicieni, cercetatori si lobisti, a propus acordarea unor ajutoare de cel putin 40 de miliarde de euro pentru regiunile afectate de renuntarea la carbune.
Peter Altmaier a spus ca propunerile Comisiei vor fi analizate si discutate in mod constructiv cu primul ministru dupa care va fi prezentat un plan pentru legile necesare care vor viza atat regiunile afectate cat si care sunt centralele care pot fi scoase din retea. "Pentru ca lumina sa nu se stinga si electricitatea sa continue sa fie furnizata la priza. Germania este o tara cu o securitate ridicata a aprovizionarii", a spus Altmaier.
Conform Biroului Federal pentru Statistica, in 2017, 37% din energia electrica a Germaniei a fost obtinuta din arderea carbunelui in termocentrale. mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 11:51
Cetateni din Germania, Olanda si Belgia care se opun folosirii energiei atomice au format duminica un lant uman pentru a protesta fata de centralele nucleare belgiene Doel si Tihange.
Potrivit organizatorilor, peste 50.000 de oameni au luat parte la protest si au cerut inchiderea imediata a reactoarelor Tihange 2 si Doel 3, a caror siguranta a fost pusa sub semnul intrebarii dupa descoperirea a mii de microfisuri in structura acestora.
Lantul uman s-a intins de la centrala Tihange, din orasul Huy (Belgia), prin Olanda, pana in orasul german Aachen, pe o distanta de aproximativ 90 de kilometri.
Problemele tehnice de la centralele nucleare invechite ale Belgiei au provocat tensiuni cu Germania. In 2016, Berlinul a cerut guvernului belgian sa inchida temporar reactoarele Doel 3 si Tihange 2, solicitare respinsa de autoritatea belgiana de reglementare a domeniului nuclear.
Impressive #crossborder protest of 50.000 Dutch,German and Belgium people against the failing nuclear power plant of #Tihange #stoptihange pic.twitter.com/hifqai5ST1- Limburg CrossBorders (@LimburgCB) June 25, 2017
Citeste si Romania si energia nucleara: Ce se intampla cu reziduurile de la reactoare? Care sunt costurile si riscurile? ...citeste mai departe despre "Lant uman de 50.000 de persoane, din Germania pana in Belgia, prin Olanda, pentru inchiderea unor centrale nucleare cu probleme" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Iunie 2017, ora 21:46
Factura pentru inchiderea centralelor nucleare de pe teritoriul Germaniei ar putea sa fie mult mai mare decat au estimat initial oficialii de la Berlin, a anuntat intr-un interviu seful comisiei guvernamentale care se ocupa de proiect.
Conform acestuia, calculele actuale indica un nivel al costurilor de 70 miliarde de euro pentru realizarea acestui program.
Gigantii energetici E.ON, RWE, EnBW si Vattenfall trebuie sa-si inchida centralele nucleare detinute in Germania pana in 2022, conform termenului limita stabilit de cancelarul Angela Merkel.
Seful guvernului german a recurs la aceasta masura dupa dezastrul de la Fukushima din 2011, aminteste postul Euronews.
Consumatorul, bun de plata
Vestea accentueaza temerile ca inchiderea celor 17 centrale nucleare din Germania si restructurarea E.ON, programata sa aiba loc in urmatorii doi ani, vor fi suportate de catre consumatori printr-un pret majorat al energiei electrice furnizate catre populatie.
"Sunt destul de multe riscuri financiare care se intrevad in urma acestor calcule noi", explica Michael Mueller, seful comisiei guvernamentale care se ocupa de program.
Renuntarea Germaniei la programul nuclear de energie se poate solda cu costuri de peste 70 de miliarde de euro in urmatoarele decenii, o parte din acestea fiind generate de neutralizarea deseurilor radioactive.
Pana acum, cei patru giganti energetici ai Germaniei au constituit o rezerva de 36 de miliarde de euro pentru derularea operatiunilor... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2015, ora 10:43
Centrala nucleara de la Fessenheim, cea mai veche din parcul nuclear francez, va fi inchisa la sfarsitul anului 2016, a anuntat vineri presedintele francez, Francois Hollande.
Intr-o conferinta pe probleme de mediu, Hollande a precizat ca centrala va fi inchisa "in conditii care vor garanta securitatea aprovizionarilor din aceasta regiune, reconversia sitului si pastrarea tuturor locurilor de munca", transmite AFP.
Hollande a reamintit ca obiectivul este de a reduce partea nucleara de electricitate de la 75%, cat este in prezent, la 50%, pana in 2025.
Dezbaterea referitoare la cea mai veche centrala nucleara din Franta, situata pe malul Rinului, vizavi de Germania, si la 40 km distanta de Bale (Elvetia) a fost relansata dupa un incident de natura chimica la centrala. Doi salariati au suferit rani usoare la inceputul lunii septembrie in timpul manipularii unui produs chimic intr-o cladire auxiliara situata in apropierea celor doua reactoare mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 19:03
Germania a abandonat energia nucleara pe plan national, insa este extrem de activa pe plan international. Autoritatile de la Berlin revizuiesc in prezent cererile pentru garantiile cu privire la patru centrale nucleare in strainatate.
Ecologistii germani s-au aratat extrem de ingrijorati cu privire la posibila aparitie a unui nou Fukushima.
Cancelarul german Angela Merkel a fost insa de neclintit. Intr-un discurs tinut in Parlamentul german cu privire la decizia Guvernului de a elimina treptat energia nucleara in urma dezastrului de la Fukushima, Merkel a precizat ca radioactivitatea este inca in crestere in atmosfera, potrivit Der Spiegel
Potrivit acesteia, Fukushima i-ar fi schimbat atitudinea cu privire la energia nucleara. Cu toate acestea, impactul exploziei din Japonia a trecut destul de repede.
La cateva saptamani de la dezastrul din Japonia, Berlinul a ordonat inchiderea imediata a opt reactoare, iar Guvernul a decis in scurt timp sa desfiinteze restul reactoarelor pana in 2022.
Acum, se pare ca industria germana se bazeaza pe asistenta guvernului pentru a continua constructia de centrale nucleare in strainatate.
Potrivit parlamentarului german, Sven-Christian Kindler, au fost depuse patru cereri pentru garantiile de export cu privire la proiectele centarlelor nucleare care sunt in curs de examinare.
Cunoscute sub numele de garantii Hermes, programul protejeaza companiile germane de la non-plata ofertelor din strainatate. Cele patru proiecte... mai mult
Marti, 20 Decembrie 2011, ora 10:08
Areva SA, centrala nucleara controlata de statul francez si cel mai mare furnizor de combustibil nuclear din lume, estimeaza pentru 2011 o pierdere de 1,6 miliarde de euro in operatiunile companiei prin prescrieri de actiuni la proiectele miniere si inchiderea de centrale, ca urmare a accidentului nuclear din Japonia, din luna martie.
Compania planifica provizioane de 2,36 miliarde de euro, inclusiv 1,46 de miliarde de euro pentru defectiuni ale echipamentelor la unitatea de operatiuni miniere UraMin din Africa Centrala si de Sud, potrivit unui comunicat publicat marti de Areva.
Compania si-a asumat, de asemenea, responsabilitatea asupra centralelor de combustibil nuclear care vor fi inchise, dar si asupra proiectelor in constructie, inclusiv centrala din Finlanda, informeaza BusinessWeek.
"Piata va fi mai putin infloritoare decat se anticipase enterior, iar investitiile se vor reduce semnificativ", declara Pierre Boucheny, analist la Kepler Capital Markets din Paris, inainte de publicarea comunicatului Areva.
Luc Oursel, care a preluat functia de CEO de la Anne Lauvergnon in luna iunie, a declarat ca va reduce costurile cu cel putin un miliard de euro pana in 2015 si ca va vinde cel putin 1,2 miliarde de euro in active nespecificate pana in 2016, pentru a reface profitabilitatea companiei.
CEO-ul se afla sub presiuni din partea Standard & Poor's pentru a-si reface finantele, in timp ce guvernul francez, care controleaza 83% din Areva, il preseaza sa... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 12:30
Principalele partide politice din Belgia au cazut de acord asupra planului de a inchide cele doua centrale nucleare ale tarii, dar nu au reusit sa stabileasca o data clara pentru implementarea proiectului.
Noua coalitie guvernamentala are pe ordinea de zi inchiderea centralelor nucleare belgiene. Daca se vor gasi suficiente surse de energie alternativa, cele mai vechi 3 reactoare vor fi inchise chiar din 2015, informeaza BBC.
Dupa dezastrul de la Fukushima din Japonia, Germania, cea mai mare putere industriala, a decis sa renunte la energia nucleara. Acum este randul Belgiei sa ia aceeasi decizie.
Pe teritoriul Belgiei se afla 2 centrale nucleare, in nord, la Doel, si in sud, la Tihange, operate de catre Electrabel, parte a grupului GDF-Suez. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 21:30
Germania va inchide toate centralele nucleare din tara pana in 2022, dupa cum a anuntat coalitia de la guvernarea statului, relateaza NewsIn. Ministrul mediului, Norbert Rottgen, a facut acest anunt dupa o reuniune a coalitiei de guvernare ce s-a incheiat in noaptea de duminica spre luni.
Potrivit oficialului, sapte dintre cele mai vechi reactoare, supuse deja unui moratoriu, si centrala nucleara Kruemmel nu isi vor relua activitatea.
Alte sase vor fi scoase din uz pana in 2021, iar restul de trei pana in 2022, a spus el. "Nu vor exista revizuiri", a precizat Rottgen.
El a admis, insa, ca o taxa pentru barele de combustibil uzate, care ar urma sa creasca la 2,3 miliarde de euro in urmatorii ani, va ramane, in pofida inchiderii centralelor.
Reprezentantii industriei atomice au avertizat ca scoaterea din uz va afecta puternic baza industriala a tarii. Inainte de moratoriul din martie, Germania se baza in proportie de 23% pe energia nucleara.
Cancelarul Angela Merkel a infiintat o comisie de etica pentru a analiza folosirea energiei nucleare, dupa dezastrul de la centrala Fukushima din Japonia. In urma crizei atomice, Germania s-a confruntat cu proteste fata de acest tip de centrale. mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 10:46
Cancelarul german Angela Merkel a anuntat marti ca va inchide, temporar, sapte centrale nucleare date in folosinta la sfarsitul anilor '80, la nivel national demarand un program de verificare a sigurantei tuturor celor 17 centrale nucleare aflate in functiune, relateaza New York Times. Germania este primul stat european care opreste activitatea unor reactoare atomice, ca urmare a dezastrului nuclear din Japonia, Merkel anuntand aceasta masura in urma consultarilor de urgenta cu reprezentantii celor 16 landuri ale tarii.
Inchiderea celor sapte centrale nucleare va urgenta dezvoltarea, in Germania, a surselor de energie alternativa, solara si eoliana, comenteaza New York Times.Germania a anuntat, luni, ca suspenda decizia de a prelungi durata de viata a centralelor nucleare. mai mult
Marti, 15 Martie 2011, ora 17:01