Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut in noiembrie 2018, fata de luna anterioara, cu 4,1 puncte, pana la valoarea de 44,3 puncte, iar raportat la noiembrie 2017 a crescut cu 0,2 puncte. Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.
Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioara cu 7 puncte, pana la valoarea de 55,6 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,1 puncte).
Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 2,6 puncte, pana la valoarea de 38,7 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 2,4 puncte).
In ceea ce priveste cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala) . Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6991, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7427.
Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2019/decembrie 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,23%.
Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 61% si, respectiv, peste 64% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni... mai mult
Vineri, 28 Decembrie 2018, ora 11:25
Un sondaj realizat de Consiliul Investitorilor Straini indica faptul ca doar in ultime sase luni increderea membrilor sai in economia romaneasca a scazut cu 54%. Rezultatele studiului numit Business Sentiment Index indica si faptul ca sansele Romaniei de a atrage investitii straine majore sunt, in acest moment, foarte reduse.
Redam integral concluziile la care a ajuns Consiliul Investitorilor Straini, potrivit unui comunicat postat de organizatie pe siteul propriu:
Peste 70% dintre respondentii care au luat parte la realizarea Business Sentiment Index au spus ca in ultimele 6 luni (perioada de referinta) li s-a diminuat increderea in mediul autohton de afaceri si considera ca acesta s-a deteriorat.
Aceste cifre nu sunt de bun augur pentru Guvern, in conditiile in care printre prioritatile acestuia se numara cresterea nivelului investitiilor straine in economia romaneasca, obiectiv greu de atins in aceste conditii.
FIC Business Sentiment Index demonstreaza ca exista mai multe constrangeri structurale care impiedica realizarea de noi investitii, Astfel, dintre respondenti:
68% cred ca forta de munca disponibila nu e suficient de competitiva, in comparatie cu cea din alte tari din regiune;85% considera ca sistemul fiscal este necompetitiv, fapt pe care il punem in deosebi pe seama modificarilor aduse Codului Fiscal si a lipsei modernizarii administratiei fiscale;96% intampina dificultati din cauza legislatiei neclare si in permanenta schimbare;92% au... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2018, ora 15:19
Indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania, calculat pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a scazut in septembrie cu 5,3 puncte fata de luna precedenta, la 45,4 de puncte, in special ca urmare a perceptiei inrautatite asupra modului in care va evolua economia in urmatorul an, arata datele publicate de CFA.
Indicatorul CFA Romania de incredere macroeconomica, lansat in 2011, masoara anticipatiile analistilor financiari privind activitatea economica in Romania pentru urmatoarele 12 luni.
Diminuarea din luna septembrie vine dupa ce indicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a scazut in august cu 9 puncte, in iulie cu 0,3 puncte si in iunie cu 6,6 puncte.
In septembrie, scaderea a avut loc din cauza ambelor componente. Astfel, indicatorul conditiilor curente a scazut cu 4,6 puncte, la 63,9 puncte, in timp ce indicatorul anticipatiilor pentru situatia din urmatorul an a scazut cu 5,7 puncte, pana la 36,1 puncte.
Sondajul arata ca asteptarile privind conditiile de afaceri din Romania din urmatoarele 12 luni s-au inrautatit, indicatorul coborand in august la -70%, de la -60% in august si -25% in iulie, in conditiile in care 72,1% dintre cei chestionati se asteapta ca in urmatoarea perioada conditiile de afaceri sa se inrautateasca.
Citeste mai multe despre CFA Romania / Increderea in economia romaneasca s-a redus in septembrie, pentru a patra luna la rand pe www.cursdeguvernare.ro ...citeste mai departe despre "Increderea in economia... mai mult
Joi, 26 Octombrie 2017, ora 19:01
Indicatorul de incredere macroeconomica a fost de 29,5 puncte in septembrie, in crestere fata de luna anterioara, insa se mentine inca in teritoriu negativ, arata un sondaj CFA.
Cresterea increderii s-a inregistrat in special pe fondul imbunatatirii indicatorului de anticipatii, potrivit Agerpres.
Dupa ce in luna iulie a atins un nou minim istoric, indicatorul de incredere macroeconomica calculat de CFA Romania a urcat in august, ca urmare a imbunatatirii anticipatiilor analistilor financiari. Pentru exercitiul din luna august 2012, valoarea indicatorului de incredere macroeconomica a fost de 24,8 puncte.
Sondaj CFA: Increderea in economia Romaniei, in crestere
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica cuantifica anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de incredere macroeconomica are valori intre zero (lipsa increderii) si 100 de puncte (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a sase intrebari cu privire la conditiile curente referitoare la mediul de afaceri si piata muncii, anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul indicatorului de incredere macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei,... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:25
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in februarie cu 0,9 puncte procentuale fata de ianuarie, mai rapid decat pe ansamblul Uniunii Europene, unde avansul a fost de 0,2 puncte, insa Romania se mentine pe ultimele pozitii din UE dupa acest indicator, a anuntat joi CE, informeaza NewsIn.
Astfel, in a doua luna a acestui an, indicele a urcat in Romania la 80,9 puncte de la 80 puncte in ianuarie, singurele tari in care increderea este mai scazuta fiind Grecia (72,4 puncte) si Cipru (80,8 puncte). Pe ansamblul UE indicele increderii in economie a ajuns in februarie la 97,4 puncte.
In schimb, la nivelul zonei euro, indicele increderii a scazut dupa zece luni de crestere, cu 0,1 puncte, la 95,9.
Indicele a scazut in sapte state membre ale UE, printre care si Franta, Italia, Portugalia.
In Romania indicele increderii in industrie a stagnat, cel in servicii a crescut cu 5 puncte, cel in consum a scazut cu un punct, in comertul cu amanuntul s-a imbunatatit cu sase puncte, iar increderea in constructii a scazut cu un punct.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a stagnat, cel in servicii a crescut cu 2 puncte, la fel ca si in constructii, in timp ce increderea in comertul cu amanuntul s-a redus cu doua puncte, iar cea in consum a scazut cu un punct.
La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (108,2 puncte), Danemarca (105,7 puncte) si Finlanda (102,8 puncte), potrivit... mai mult
Joi, 25 Februarie 2010, ora 13:41
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca s-a mentinut, in octombrie, fata de luna anterioara, in contextul in care, la nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul a crescut, in medie, cu 3,4 puncte, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana si preluate de NewsIn.Astfel, in octombrie, indicele s-a mentinut in Romania la 62,6 puncte, fiind cu mult mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a zecea luna a acestui an la 86,0 puncte.
Aceasta este a saptea luna consecutiva de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.
In Romania indicele increderii in servicii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel in consum a stagnat.
Increderea in industrie a crescut cu un punct, cea in constructii a scazut cu un punct, in timp ce in comertul cu amanuntul indicele a inregistrat o scadere masiva, de 10 puncte fata de luna anterioara.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, in contextul in care indicele increderii in servicii a stagnat, iar cel in consum a crescut cu 2 puncte.
Increderea in industrie a crescut cu 4 puncte, increderea in constructii a crescut cu un punct, in timp ce in comert indicele a inregistrat o scadere de 1 punct fata de luna anterioara.
In zona euro, increderea a urcat cu 3,4 puncte, pana la 86,2 puncte, pentru a saptea luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.
Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2009, ora 15:34
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat, in iunie, cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, mai lent decat media din Uniunea Europeana, unde increderea in economie a crescut, in medie, cu 3,2 puncte, potrivit datelor publicate luni, conform Newsin. Astfel, in iunie, indicele a urcat in Romania pana la 66,8 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in mai la 71,1 puncte. Aceasta este a treia luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar.
In Romania indicele increderii in constructii s-a diminuat cu 2 puncte, iar cel in comert a scazut cu un punct.
Increderea in industrie si in servicii a stagnat, in timp ce in consum indicele a urcat cu 3 puncte fata de luna anterioara.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In comert, indicatorul a stagnat la nivelul din luna anterioara.
Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Suedia (85 puncte), Danemarca (81,9 puncte) si Polonia (81,6 puncte).
In zona euro, increderea a sporit cu 3,1 puncte, pana la 73,3 puncte. Dintre statele membre mari, increderea in economia Frantei si Germania a urcat cu 3,2 puncte, iar cea in economia Marii Britanii a avansat cu 2,7 puncte.
Gradul cel mai scazut de incredere... mai mult
Luni, 29 Iunie 2009, ora 16:32
Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a urcat in aprilie cu 1,2 puncte fata de luna precedenta, intr-un ritm mai lent decat media Uniunii Europene (UE), unde increderea in economie a crescut cu 3,5 puncte, potrivit raportului prezentat miercuri la Bruxelles.
Astfel, in aprilie, indicele a urcat in Romania pana la 65,5 puncte, fiind mai ridicat decat pe ansamblul UE, unde sentimentul increderii in economie a ajuns in martie la 63,9 puncte, fapt ce denota revenirea - pentru prima data din mai 2007 - a increderii in economie la nivel comunitar, conform Newsin.
Cu toate acestea, in Romania indicele increderii in comertul cu amanuntul s-a diminuat cu 10 puncte fata de luna anterioara, cel in constructii a pierdut 4 puncte, in consum s-a redus cu doua puncte. In schimb, romanii arata o usoara revenire a increderii in industrie si servicii, indicatorul urcand cu cate trei puncte.
La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in patru din cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, comert cu amanuntul). In constructii, indicatorul a continuat sa scada usor fata de luna anterioara.
Statele care si-au manifestat cel mai mare grad de incredere in economie au fost Polonia (78,2 puncte), Finlanda (77,8 puncte) si Suedia (77,7 puncte).
In zona euro, increderea a sporit intr-un ritm mai mic decat la nivelul intregii UE, de 2,5 puncte, pana la 67,2... mai mult
Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 17:19