De la aparitia sa, in 2012, respectiv urma cu sapte ani, asa-numitul "indicator social de referinta" (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.
Problema este ca de el depind mai multe prestatii sociale, printre care si ajutorul de somaj, care a fost decuplat de la salariul minim pe economie.
Desi ar fi trebuit actualizat macar la inflatie, ISR a fost uitat de politica sociala, ceea ce a afectat puternic veniturile persoanelor aflate in somaj.
Potrivit legii nr.76/2002, indicatorul social de referinta (ISR) reprezinta "unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului de asistenta sociala, cat si in vederea stimularii persoanelor beneficiare ale sistemului de asistenta sociala, pentru a se incadra in munca."
Actualmente, cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Citeste mai multe despre Indicatorul social de referinta, de care depind mai multe ajutoare sociale, a fost uitat... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 08:11
Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat vor fi diminuate cu suma de 1,442 miliarde de lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii vor fi majorate per sold cu 1,451 miliarde de lei, potrivit Notei de fundamentare care insoteste proiectul de act normativ pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2019.
Conform documentului, la bugetul asigurarilor sociale de stat, prin proiectul de act normativ se propune diminuarea veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat cu 1,442 miliarde de lei prin scaderea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 1,45 miliarde lei - datorata diminuarii veniturilor curente cu 1,967 miliarde lei si acordarii unei subventii de la bugetul de stat de 517,433 milioane de lei - si prin majorarea veniturilor sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale cu suma de 7,074 milioane lei, dar si cresterea per sold a cheltuielilor bugetului asigurarilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 1,451 miliarde lei.
Conform Notei de fundamentare, diminuarea veniturilor curente este justificata de evolutia incasarilor din contributii de asigurari sociale, precum si de masurile legislative aplicate in anul 2019 cu impact asupra contributiilor sociale, printre care se afla acordarea de facilitati fiscale pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 11:19
In comuna Ezeris, din judetul Caras-Severin, niciunul dintre cei peste 1.300 de locuitori nu primeste ajutor social. Toata lumea munceste, dupa ce primarul le-a spus ca nu va da bani celor care stau "la intins mana".
Ioan Rusu este primar al comunei Ezeris din anul 2000. Atunci primeau ajutor social in jur de 120 de persoane, desi multi aveau gospodarii cu animale ori tractor in curte.
"Erau si asistati sociali (sic!) care aveau si 70, 80, 100 de oi, tractor in curte si masina si primeau ajutoare de la statul roman, de la noi, practic, ca cei care muncesc produc si din ce produc platesc si asistatii sociali. I-am pus sa faca un sant de 100 de metri si s-au imbatat ca porcii, asta prin 2004 a fost", a declarat Ioan Rusu.
Primarul a reusit sa scada numarul asistatilor social cu 75% in primul mandat, dupa ce nu le-a mai acordat indemnizatii decat celor care chiar indeplineau conditiile legii.
"Undeva dupa anul 2008 am avut sapte, opt asistati sociali (sic!), iar numarul lor a tot scazut pana am ajuns la unul si la niciunul. Ultimul asistat social pe care l-am avut a fost o babuta, de peste 80 de ani, care a decedat anul trecut. Ea a fost singurul asistat social din comuna, in ultimii cinci ani.
Este posibil sa nu ai asistati sociali (sic!), pentru ca la noi in comuna toata lumea munceste, nu sta la intins mana. Nu le-am dat ajutoare sociale cand au vrut si s-au dus ei singuri la munca. Daca nu primesti pomana, trebuie sa te duci sa muncesti, ca altfel nu merge.... mai mult
Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 14:05
Masurile fiscale luate de Guvern in ultimele luni au pus in dificultate femeile insarcinate si pe cele care abia au devenit mame si se afla in concediu de sarcina si lauzie. Acestea nu sunt neaparat in pozitia de a negocia o marire a salariului ce ar putea compensa impactul masurilor fiscale adverse.
Este cu atat mai important astazi, cand ne indreptam aprecierea catre femeile din intreaga lume, sa analizam situatia femeilor active pe piata muncii din Romania, care se pregatesc sa devina mame. Contextul este cu atat mai important cu cat modificarile au aparut brusc, au avut efect imediat de la 1 ianuarie 2018, iar planificarea familiala este imposibila in lipsa unui cadru fiscal predictibil.
Masurile care au dus la scaderea indemnizatiei de maternitate au fost cresterea cotei de contributii de asigurari sociale la 25% si modificarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele care beneficiaza de concedii medicale de la 35% din salariul mediu brut la nivelul propriu zis al indemnizatiei de maternitate. Pentru a elimina aceste efecte negative ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, alaturi de cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017, Guvernul a reintrodus formula de calcul al contributiei de asigurari sociale valabila in luna decembrie 2017, respectiv 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, (in total 115 lei), datorata pentru aceasta indemnizatie.
Masura reparatorie a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 16:44
Deputatul PSD de Alba Ioan Dirzu a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, referitor la majorarea indemnizatiilor parlamentarilor, ca veniturile acestora trebuie sa fie "stimulative", astfel incat deputatii si senatorii "sa nu aiba alta preocupare", in conditiile in care munca lor este "foarte laborioasa".
Intrebat cum vede majorarea indemnizatiilor parlamentarilor, Ioan Dirzu a spus ca salariul deputatilor si senatorilor, in valoare de 4.900 lei, inainte de a fi majorat, nu era "stimulativ".
"Conform legii salarizarii unice, este vorba despre indemnizatia de salariu, dupa care urmeaza sumele forfetare. Proportia intre cresterea salariala si a sumelor forfetare va fi cu totul altfel. Bineinteles ca nu ma plang, totusi 4.900 de lei, indemnizatia unui parlamentar, care trebuie sa faca atatea cate vedeti dumneavoastra, unii mai mult, altii mai putin, nu era o suma stimulativa si, totusi, costurile sunt cu totul altfel in Bucuresti pentru cei care fac naveta saptamanal", a afirmat deputatul, intr-o conferinta de presa la Alba-Iulia.
Social-democratul a sustinut ca, din punctul sau de vedere, "lucrurile trebuie sa fie stimulative pentru a merge in Parlament oameni care sa nu aiba alta preocupare".
"Parerea mea este ca activitatea de parlamentar este una foarte laborioasa si nu inseamna numai cele trei zile state in Bucuresti sau in Camera Deputatilor sau in Senat, inseamna si alte activitati in teritoriu", a sustinut deputatul PSD.
Birourile Permanente... mai mult
Sambata, 08 Iulie 2017, ora 16:08
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, sustine ca trebuie regandit modul in care se calculeaza indemnizatiile pentru cresterea copilului, in conditiile in care cele in valoare de 160.000 de lei sau 140.000 de lei sunt prea mari.
Liderul social-democratilor a afirmat, luni seara, la Antena 3, ca a avut o discutie cu ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, si ca au ajuns la concluzia ca trebuie definit corect modul de calcul al indemnizatiei, care reprezinta 85% din venituri si nu se pune problema neaparat a unei plafonari.
"In seara asta m-am vazut cu dna Olguta Vasilescu, pentru ca i-am spus ca vreau sa vedem ce a generat notiunea de plafonare. Suntem in situatia in care, din pacate, legislatia actuala, reglementarea actuala genereaza niste anomalii si nu este foarte simplu. De exemplu, sunt indemnizatii care ajung la 160.000 de lei pe luna pentru cresterea copilului. Cred ca e cam mult, totusi.
Sunt indemnizatii care ajung la 140.000 de lei pe luna. Am vazut niste comentarii pe Facebook, sigur, glumete, intreba cineva: domnule, dar, totusi, ii ia pampersi cu diamante, ca sa pui un miliard si jumatate de lei (lei vechi - n.red.) pe luna. Prevederile actuale pot genera astfel de anomalii si sigur ca se si exploateaza, se si profita de actualele prevederi, pentru ca nu e definit bine, corect din ce se calculeaza acel procent de 85%", a declarat Liviu Dragnea.
Potrivit presedintelui PSD, la Ministerul Muncii au ajuns si unele informatii ca exista persoane cu activitati... mai mult
Marti, 16 Mai 2017, ora 09:03
In pofida mustruluielii primite de la Liviu Dragnea, Olguta Vasilescu pare sa nu fi renuntat la ideea plafonarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, adica la ceea ce doamna ministru numea o inselatorie a statului.
Avand in vedere ca este absolventa de filologie, nici nu stiu daca nu cumva termenul inselatorie a fost folosit cu un talc anume, desi dna Vasilescu voia sa ne spuna ca statul este cel inselat in aceasta poveste. Sau o fi ca in zicala aceea cu adevarul din gura pacatosului.
In primul rand, trebuie spus ca, inselatorie sau nu, eliminarea plafonului a fost decisa de PSD cu sprijinul PNL in anul electoral trecut, intr-un concurs de populisme electorale, cu ignorarea opozitiei Guvernului Ciolos. Atunci era o idee buna.
Argumentul in favoarea plafonarii este pana la un punct valid, adica unele sume cu adevarat uriase la care se pare ca s-a ajuns, potrivit dnei ministru.
Pe de alta parte, ele sunt foarte putine. Tot potrivit Olgutei Vasilescu, doar 3% dintre indemnizatii depasesc 8.000 de lei. Si sa nu uitam ca aceste sume inseamna ca a existat o contributie pe masura lor.
Numai ce a fost eliminat plafonul de 5 salarii pentru contributiile sociale platite de salariati, atunci de ce sa plafonezi drepturile care decurg din ele? Cand e sa iei, iei pentru toata suma, cand e sa dai, plafonezi.
Dna ministru spune ca, in cazul indemnizatiilor foarte mari, valoarea lor nu poate fi acoperita de cotizatiile platite. Se poate, dar parca luptam cu evaziunea... mai mult
Luni, 15 Mai 2017, ora 06:20
Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual, anunta Mediafax.Proiectiile sunt prezentate in forma finala a proiectului bugetului de stat pentru 2011, obtinuta de MEDIAFAX.
Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta in 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.
In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea inghetata la valoarea de 350 lei.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 749 lei, la care se adauga 80.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, 66.000 pensionari platiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 pensionari platiti prin Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.
Documentul releva ca aceasta constructie bugetara pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul ca in sistem vor fi incluse toate persoanele care activeaza in prezent in domenii pentru... mai mult
Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 09:08
Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual. Proiectiile sunt prezentate in proiectul bugetului de stat pentru 2011, obtinut de MEDIAFAX. Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta in 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.
In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea inghetata la valoarea de 350 lei.
Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,7 mii pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 749 lei, la care se adauga 80.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, 66.000 pensionari platiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 pensionari platiti prin Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.
Documentul releva ca aceasta constructie bugetara pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul ca in sistem vor fi incluse toate persoanele care activeaza in prezent in domenii pentru care exista legi/prevederi speciale... mai mult
Luni, 18 Octombrie 2010, ora 01:24