De la aparitia sa, in 2012, respectiv urma cu sapte ani, asa-numitul "indicator social de referinta" (ISR) s-a blocat la valoarea de 500 de lei.
Problema este ca de el depind mai multe prestatii sociale, printre care si ajutorul de somaj, care a fost decuplat de la salariul minim pe economie.
Desi ar fi trebuit actualizat macar la inflatie, ISR a fost uitat de politica sociala, ceea ce a afectat puternic veniturile persoanelor aflate in somaj.
Potrivit legii nr.76/2002, indicatorul social de referinta (ISR) reprezinta "unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza beneficiile de asistenta sociala, suportate din bugetul de stat, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului de asistenta sociala, cat si in vederea stimularii persoanelor beneficiare ale sistemului de asistenta sociala, pentru a se incadra in munca."
Actualmente, cuantumul indemnizatiei de somaj se acorda in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;suma prevazuta mai sus la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
Citeste mai multe despre Indicatorul social de referinta, de care depind mai multe ajutoare sociale, a fost uitat... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2019, ora 08:11
Toate beneficiile sociale vor fi raportate valoric la indicatorul social de referinta, in cuantum de 500 lei, si nu la alti indicatori cu o valoare mai mare, precum salariul minim, sistem decis la finalul anului trecut si in cazul indemnizatiei de somaj.
"Au fost modificate o serie de legi subsecvente Legii asistentei sociale, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012. S-a stabilit ca toate beneficiile sociale se raporteaza la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 lei, fara a fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, conform NewsIn.
La finalul anului trecut, Guvernul a decis ca indemnizatia de somaj sa reprezinte 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, si sa nu mai fie raportata la salariul minim, cuantumul indemnizatiei scazand ca urmare a modificarii sistemului de raportare.
Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane.
Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei. mai mult
Miercuri, 28 Decembrie 2011, ora 09:45