Presedintele PNL, Ludovic Orban, a cerut luni Guvernului sa accelereze toate procedurile pentru absorbtia de fonduri europene, subliniind ca in caz contrar Romania risca sa piarda 10 miliarde de euro la care are dreptul in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020.
"Tragem un semnal de alarma in ceasul al 12-lea si somam Guvernul sa accelereze toate procedurile privitoare la absorbtia de fonduri europene.
Dupa ce ne-au mintit la elaborarea bugetului ca vor absorbi miliarde in cursul acestui an, Guvernul recunoaste in rectificarea bugetara ca nivelul absorbtiei va fi sub nivelul prognozat, deoarece la rectificare au recunoscut, scazand veniturile care provin din decontarile de la nivelul Comisiei Europene ale fondurilor europene alocate pentru proiectele din Romania cu o suma de peste un miliard.
Treziti-va, pentru ca altfel riscam sa pierdem peste 10 miliarde de euro, bani care pot fi folositi pentru o infrastructura moderna, spitale regionale, modernizarea institutiilor de invatamant", a declarat Orban, luni, la finalul sedintei Biroului Executiv al PNL.
Liderul liberalilor i-a reprosat prim-ministrului Viorica Dancila ca a folosit elicopterul pentru deplasarea prin tara, in timp ce romanii sunt "blocati in trafic". Totodata, el a acuzat Guvernul pentru modul "iresponsabil" in care a tratat marile proiecte de infrastructura.
"In timp ce Vasilica Viorica Dancila se plimba ca Voda in loboda cu elicopterul prin tara, milioane de romani sunt blocati in trafic,... mai mult
Luni, 19 August 2019, ora 17:36
O echipa mixta a Ministerului Fondurilor Europene si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, condusa de secretarul de stat Mihaela Toader, a avut miercuri la Bruxelles o prima reuniune cu reprezentantii DG Regio si DG Employment, din cadrul Comisiei Europene, pentru negocieri la nivel tehnic privind investitiile prevazute prin Politica de Coeziune in viitoarea perioada de programare (2021-2027), informeaza un comunicat de presa al MFE.
Reuniunea a urmarit stabilirea bazelor acestui proces de negociere, pornind de la identificarea nevoilor de investitii ale Romaniei, ce vor putea fi finantate din fonduri europene in urmatoarea perioada de programare - a treia pentru Romania de la aderarea in UE.
In ceea ce priveste prioritatile de finantare ale Romaniei privind fondurile europene alocate dupa 2021, Mihaela Toader a aratat ca tara are nevoie de consolidarea infrastructurii de baza in sectoare cheie precum cercetarea publica si privata, transport, mediu, educatie, sanatate si servicii sociale.
Tot in urmatoarea perioada de programare, Romania va miza pe investitii in noi modele de afaceri, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, precum si pe sprijinirea eficientei energetice a acestora.
Dezvoltarea capacitatilor de productie a energiei din surse regenerabile, combaterea somajului pe termen lung sau trecerea de la ocupare la pensionarea activa vor fi, de asemenea, parte a noii viziuni de programare.
"Romania, tara care detine si... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 17:40
Grecia are o puternica expertiza in accesarea fondurilor europene, dupa ce a atras aproape 90% din banii pe care ii avea disponibili pentru infrastructura, si poate ajuta Romania la acest capitol, a declarat, marti, ambasadorul grec la Bucuresti, Vassilis Papadopoulos, in cadrul conferintei "Investment and funding oportunities in Romania", organizat de Camera Bilaterala de Comert Romano-Elena si de Ambasada Greciei la Bucuresti.
"Expertii greci in accesarea de fonduri UE pot ajuta Romania in elaborarea dosarelor, avand toata experienta necesara in toate mecanismele europene. Absorbtia de fonduri europene, in special in sectorul infrastructurii, este semnificativ mai mare, apropiindu-se de 90%, in timp ce, in Romania, precum stiti, este inca o mare problema", a spus Papadopoulos.
El a subliniat pasii uriasi facuti de economia Romaniei in ultimii ani.
"Romania si-a redus considerabil dezechilibrele economice din 2008 incoace si a realizat una dintre cele mai mari cresteri de Produs Intern Brut din Uniunea Europeana, anul trecut, iar in 2017 a avut cea mai mare crestere dintre tarile europene. Multi indicatori, precum inflatia, datoria publica si somajul, reflecta o tara disciplinata economic, cu asteptari optimiste", a sustinut diplomatul elen.
Papadopoulos a enumerat cateva domenii care trezesc interesul investitorilor pentru Romania, precum sectorul industrial, industria automobilistica, aeronautica, petroliera, sectorul energetic, cel chimic, cel de tehnologie... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:35
Autoritatile au identificat trei proiecte ce vizeaza punctele vamale, in valoare de 49,2 milioane euro, in vederea finantarii prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Aceste proiecte preidentificate se refera la reducerea timpului de stationare la punctele de comunicare transnationala, iar alocarea POIM, respectiv UE, plus contributie nationala, ajunge la 22,7 milioane euro.
Unul dintre proiecte vizeaza Biroul Vamal Constanta, in cazul caruia data estimata pentru semnarea primelor contracte de lucrari este trimestru I din 2018. Aceasta investitie se ridica la 37,2 milioane euro, iar finalizarea este asteptata in primul trimestru al anului 2020.
Celelalte doua proiecte in valoare de cate 6 milioane de euro fiecare se refera la birourile vamale Halmeu (finalizare in trimestrul I din 2020) si Siret (finalizare in ultimul trimestru al anului 2021).
1,8 miliarde de euro, bani europeni pentru Romania: Unde vor ...citeste mai departe despre "Vom sta mai putin la coada in vami? Investitii de 49,2 miliarde de euro din fondurile UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 14:05
Comisia Europeana a anuntat, luni, contributia fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI) la strategia de crestere a UE, Planul de investitii si prioritatile Comisiei pentru perioada 2014-2020.
Raportul Comisiei Europene include si rezultatele negocierilor cu toate statele membre cu privire la acordurile de parteneriat si la programe, care la nivel european vor beneficia de finantari totale de 454 miliarde euro.
Ce a negociat Romania si care sunt provocarile pe care trebuie sa le adreseze oficialii romani pentru a utiliza la maxim fondurile puse la dispozitie in exercitiul 2014-2020 in cele ce urmeaza.
Bugete de accesat si lista de promisiuni
Potrivit Comisiei Europene, bugetul alocat Romaniei pentru perioada 2014-2020 este de 30,837 miliarde euro, in crestere cu 18% fata de bugetul din perioada 2007-2013.
Defalcat pe domenii, acest buget se prezinta astfel:
Pentru retele de infrastructura in transport si energie: 7,95 miliarde euroPentru ...citeste mai departe despre "Bugetul UE si Romania: Cum vor fi impartite cele 30 de miliarde de euro" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2015, ora 10:32
Romania a facut o multime de greseli in punerea in aplicare a fondurilor UE, pana in 2012, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, joi.
'Romania are o experienta diversificata in implementarea fondurilor UE. Pana in 2012, Romania a facut o multime de greseli in punerea in aplicare a fondurilor UE. Incepand cu luna mai 2012, actualul Guvern roman a luat toate masurile necesare pentru a recupera timpul pierdut. Am crescut in mod semnificativ rata de absorbtie - de la 8,5% la sfarsitul lunii aprilie 2012, la aproximativ 37% in prezent. Obiectivul nostru este de a ajunge la rata de absorbtie de 80% in decembrie 2015, la sfarsitul actualei perioade de programare si sunt convins ca acest obiectiv este realist", a spus Teodorovici.
Teodorovici, a inceput o vizita oficiala de trei zile in Croatia
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a inceput joi o vizita oficiala de trei zile in Croatia, la invitatia viceprim-ministrului, ministrului Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene din Croatia, Branko Grcic.
In cadrul intalnirii, viceprim-ministru Branko Grcic a prezentat progresele inregistrate de Croatia in ultima perioada.
'Acest Guvern a facut un salt urias inainte in utilizarea fondurilor UE, asa cum se poate observa in datele emise de fondurile nationale. In ultimii doi ani am contractat 581 milioane de euro si am atras 306 milioane de euro. In perioada anterioara, 2007 - 2011, suma contractata a fost de 247 milioane de euro, iar... mai mult
Vineri, 29 August 2014, ora 09:10
Romania va primi fonduri de 7,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeana (UE) pana in anul 2020, pentru infrastructura rutiera si feroviara, a declarat joi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Realitatea TV.
El a mentionat ca pana in 2015 Romania va primi 1,2 miliarde euro de la UE, la care se vor adauga 300 de milioane de euro co-finantare de la buget.
Pentru anul 2014, cheltuielile pentru autostrazi, de la buget si din fonduri europene, sunt de 600 milioane euro, a precizat oficialul MT.
"Va depinde de capacitatea noastra de a angaja lucrari si de a emite facturi catre Uniune (care sa fie decontate de Comisia Europeana - n.r.)", a spus Ioan Rus.
Potrivit ministrului Transporturilor, la orizontul anilor 2016-2017 vor fi finalizate lucarile de modernizare la calea ferata de la Arad spre Brasov si Predeal, astfel ca se va putea circula pe linie rapida din vestul tarii si pana la Constanta.
In ceea ce priveste autostrazile, pana la finalul anului 2015 vor fi finalizate lucrarile care vor lega de Europa centrul si vestul tarii, in timp ce pentru nordul si estul Transilvaniei situatia este nerezolvata.
De asemenea, pana la finalul anului 2016 va fi finalizata autostrada Targu Mures - Oradea iar pana in 2018 va exista autostrada de la Bucuresti la Bors, potrivit estimarilor ministrului Transporturilor.
"O sa umaresc sa nu facem autostrazi care incep de nicaieri si se termina nicaieri", a subliniat Ministrul Transporturilor. mai mult
Vineri, 25 Iulie 2014, ora 10:35
Un proiect de infrastructura, in valoare de 2,3 milioane de euro, finantat din fonduri europene, demareaza in Arad in perioada urmatoare. Este vorba despre construirea unei artere care va permite realizarea unei legaturi rutiere cu centura orasului.
Contractul de executie a acestor lucrari a fost semnat miercuri.
"Legatura rutiera dintre Campul Linistii si Centura Aradului va reprezenta o iesire spre o zona industriala noua, cu servicii si industrie", a declarat Gheorghe Falca.
Proiectul include cresterea capacitatii retelei de transport urban, prin realizarea unui tronson de drum de 1,1 kilometri, care sa preia fluxurile de trafic, in special trafic greu, de pe arterele din zona centrala si sa le dirijeze spre drumul de centura.
Proiectul va presupune si realizarea unei retele de canalizare pluviala care va colecta si dirija apele pluviale spre o statie de pompare, ce urmeaza sa fie amplasata in partea de nord a legaturii rutiere, in apropierea Centurii de Nord a orasului, si, de asemenea construirea unei retele de iluminat urban, care sa deserveasca noua legatura rutiera.
Lucrarile, care vor fi executate de firma Sylc Con Trans, vor incepe in perioada imediat urmatoare si au ca durata de executie 12 luni, valoarea acest lucrari fiind de 5,5 milioane de lei, fara TVA.
Valoarea totala a proiectului finantat prin Programul Operational Regional 2007 - 2013 se ridica la peste 10,3 milioane de lei, din care valoarea finantarii nerambursabile este de 8,1... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:20
Dupa cinci ani in UE, Romania trage linie si isi face bilantul. Entuziasmul care a cuprins statul roman dupa aderare i-a impiedicat pe romani sa vada beneficiile si totodata greutatile pe care si le-au asumat.
Specialistii contactati de Business24 au conturat un tabloul realist al Romaniei din 2012, asa cum se vede dupa 3 ani de criza si 5 ani de cand poarta eticheta europeana.
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR
- Daca Romania nu ar fi intrat in UE la 1 ianuarie 2007, venea criza si nu mai intra nici pana in momentul de fata. Din pacate, a venit criza tocmai in anul in care noi am intrat in aceasta comunitate europeana. Calculele noastre aratau ca vor fi doi ani grei, in care vom suferi foarte mult din cauza eforturilor de adaptare, dupa care vom incepe sa fructificam avantajul de a fi tara membra a UE. Cei doi ani s-au multiplicat si vor fi inca multiplicati.
- Suntem in criza, important este ca impreuna cu Comisia Europeana si FMI am reusit sa facem doua contracte importante dintre care unul de imprumut si unul de protectie cu o suma pe care am putea s-o luam in cazuri extreme.
- Romania nu se poate misca fara finantare externa, inclusiv in vremea lui Ceausescu toata industrializarea s-a facut cu finantare externa. Cresterea importanta s-a produs pe fondul unei finantari excesive: 2004-2008 au fost ani in care au intrat in Romania cate 16 miliarde de euro, iar in 2009 am ajuns la 1-2 miliarde de euro pe an. Atunci, ne-a salvat cat de cat... mai mult
Vineri, 03 Februarie 2012, ora 18:00