Guvernul va adopta o hotarare care prevede prelungirea cu 20 de zile a perioadei pentru inregistrarea contractelor de munca, a anuntat azi ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Masura vine in urma modificarilor fiscale ce urmeaza sa fie adoptate azi de Guvern.
"Referitor la intrebarea pe care mi-ati pus-o in sedinta de Guvern de saptamana trecuta daca REVISAL este pregatit astfel incat sa poata sa suporte modificarea contractelor individuale de munca de la data de 1 ianuarie. Am facut toate verificarile necesare, sistemul informatic este pregarit.
In perioada urmatoare vom veni cu o hotarare de guvern care prelungeste cu 20 de zile lucratoare, adica pentru toata luna ianuarie, perioada de introducere a contractelor individuale de munca, astfel incat angajatorii sa nu aiba niciun fel de problema din acest punct de vedere", a declarat Olguta Vasilescu in sedinta de azi a Executivului.
Pana pe 7 august 2017, Codul Muncii stabilea ca orice modificare a elementelor incluse in contractul individual de munca implica incheierea unui act aditional la document in maximum 20 de zile lucratoare de la data aparitiei schimbarii.
Ulterior, insa, Codul Muncii a fost schimbat si in prezent prevede ca actele aditionale pentru modificarile contractelor individuale de munca trebuie incheiate inainte ca schimbarile in cauza sa se aplice.
Guvernul s-a reunit azi pentru a adopta asa-zisa revolutie fiscala, cu care merge inainte in ciuda tuturor criticilor venite de la... mai mult
Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 15:01
Numarul contractelor de munca part-time a scazut simtitor in ultimele luni, dupa ce Guvernul a schimbat, la 1 august, modalitatea de impozitare, antrenand totodata si scaderea numarului total al contractelor de munca.
Conform datelor furnizate de Ministerul Muncii la cererea Profit.ro, cel mai mare recul in ceea ce priveste contractele cu norma partiala a fost inregistrat in august, prima luna in care s-a aplicat plata CAS la nivelul salariului minim brut pentru acest tip de contracte.
Astfel, daca la sfarsitul lunii iunie erau 1.153 milioane de contracte part-time, dupa o luna ele au scazut la 1.129 milioane, dupa inca o luna la 1,009 milioane, iar la finalul lunii septembrie numarul a scazut pana la 973.809, ceea ce inseamna ca guvernul si-a atins obiectivul declarat, de a descuraja angajatorii sa incheie contracte de munca part-time.
In schimb, numarul contractelor de munca cu norma intreaga a crescut, in acelasi interval, in felul urmator:
30 iunie 2017- 5,195 milioane31 iulie 2017 - 5,237 milioane31 august 2017 - 5,298 milioane30 septembrie 2017 - 5,325 milioane
Totusi, datele arata ca numarul total de contracte de munca (norma intreaga+part-time) a scazut continuu dupa luna iulie, cel mai puternic recul fiind inregistrat in luna august (aproape 60.000), chiar in momentul implementarii masurii.
31 iulie 2017 - 6,366 milioane31 august 2017 - 6,308 milioane30 septembrie 2017 - 6,298 milioane
Citeste si:
Sindicatele si patronatele critica dur... mai mult
Luni, 30 Octombrie 2017, ora 10:38
Exista posibilitatea ca, la transmiterile online sau la ghiseele ITM, angajatorilor sa le apara unele erori, una dintre ele fiind "data incheierii contractului nu poate fi ulterioara datei consemnarii". Ce este de facut in aceasta situatie si cum trebuie sa procedeze angajatorii, aflati din materialul de mai jos.
Potrivit Inspectoratului Teritorial de Munca Harghita, pentru a repara eroarea, angajatorii vor efectua o corectie a datei consemnarii/datei la care produce efecte doar pentru contractele la care apare eroarea.
Ulterior, ei trebuie sa genereze din nou fisierul .rvs precum si sa-l retransmita online sau la ghiseul ITM.
Citeste mai multe despre Eroare in Revisal: "data incheierii contractului nu poate fi ulterioara datei consemnarii" pe Business24.ro mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 17:02
In ReviSal (Registrul General de Evidenta a Salariatilor) se poate inregistra un contract individual de munca (CIM) pe durata determinata despre care nu se stie cand expira. Totusi, aceasta inregistrare pune, uneori, probleme in practica.
Data la care expira un CIM pe durata determinata este neclara, atunci cand el este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui CIM este suspendat; pentru a angaja personal care sa desfasoare lucrari, proiecte sau programe; a angaja o persoana care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta; sau in alte cazuri prevazute expres de legi speciale.
Chiar daca durata unui asemenea contract este incerta, ea trebuie specificata in continutul sau, deoarece angajatorul are obligatia sa informeze persoana selectata in vederea angajarii sau, dupa caz, salariatul cu ocazia semnarii actului aditional.
Citeste mai multe despre Cum se inregistreaza in ReviSal un contract pe perioada determinata, dar cu durata incerta pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 10:16
Faptul ca o persoana este angajata nu inseamna si ca patronul ii plateste contributiile, a declarat, miercuri, intr-un interviu pentru Gandul, ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, precizand ca desi numarul contractelor de munca a crescut, contributiile stagneaza, transmite Mediafax.
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, a declarat ca dupa intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, in perioada mai - august 2011, au fost inregistrate aproximativ 170.000 noi contracte de munca, fata de 14.000 in aceeasi perioada a anului trecut.
Demnitarul crede ca in jur de 60 - 70 la suta dintre aceste contracte noi sunt, de fapt, locuri de munca la negru "scoase la suprafata".
Pe de alta parte, ministrul Muncii a atras atentia ca valoarea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale nu a crescut proportional cu numarul de contracte.
"Nu inseamna ca daca e angajat patronul ii si plateste contributiile. Contributiile stagneaza, dar fost o crestere mica", a mai spus Lazaroiu in interviul acordat Gandul.
Acesta a amintit ca au fost doua parghii prin care statul a reusit sa creeze noi locuri de munca: investitiile si banii europeni, care, chiar si cu rata mica a absorbtiei, au reusit "sa dinamizeze economia si sa creeze niste locuri de munca".
mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2011, ora 07:48
Premierul Emil Boc a declarat la Scoala de vara a PDL de la Eforie Nord, ca de la intrarea in vigoare a noului Cod al Muncii au fost inregistrate aproape un milion de contracte de munca noi, informeaza Mediafax.
"Codul Muncii, o reforma atat de criticata de opozitie ca va aduce sclavia in Romania.
Asa sclavie a adus Codul Muncii incat in patru luni de zile a adus aproape un milion de noi contracte de munca. Ca sa va dau datele exacte, in cele patru luni de functionare a noului Cod al Muncii s-au inregistrat contracte noi 967.548, din care pe durata nedeterminata 642.485, adica 66,40 la suta si pe durata determinata 325.063, adica 33,60 la suta.
In aceeasi perioada de timp au incetat 237.129, deci din 967.548 scadeti cele 237.129 si avem peste 700.000 de contracte noi care sunt in activitate", a spus Boc.
El a precizat ca numarul contractelor de munca active este peste sase milioane, fiind mai mare decat cel inregistrat in anul 2008.
"Numarul contractelor active in Romania este cu peste 100.000 mai mare decat cel mai mare numar de contracte active din 2008. Astazi, numarul de contracte active de munca este 6. 385.174. Deci, aceste cifre ne arata ca aceste reforme si-au aratat si isi arata rezultatul oricat ar critica cei din opozitie", le-a spus Boc tinerilor democrat-liberali.
Premierul Emil Boc a participat, sambata, la Scoala de vara a tineretului democrat-liberal, care a inceput, joi, la Eforie Nord si ale carei lucrari se vor incheia duminica.... mai mult
Duminica, 04 Septembrie 2011, ora 09:22
In doua luni, de cand a intrat in vigoare noul Cod al Muncii, au fost inregistrate 569.369 de noi contracte de munca. Conform premierului Emil Boc, acest lucru se datoreaza modificarii Codului Muncii si controalelor realizate de autoritati, relateaza Capital.
Doua treimi din numarul de noi contracte sunt pe perioada nedeterminata.
La sfarsitul lunii iunie, erau inregistrate in total 6.371.566 contracte de munca cu 195.000 mai multe decat in iunie 2008.
"La 30 iunie 2008, adica inainte de criza, era inregistrate 6,17 milioane de contracte de munca. Eu zic ca daca acum avem cu 195.000 mai multe contracte este un semn bun si este un semn al iesirii din recesiune", a declarat Boc. mai mult
Sambata, 02 Iulie 2011, ora 13:04
Peste 78.000 de noi contracte de munca au fost inregistrate in primele patru zile de la intrarea in vigoare a noului Cod al muncii, respectiv in intervalul 2-5 mai, anunta reprezentantii Ministerului Muncii, transmite NewsIn.Domeniile in care s-au inregistrat contractele individuale de munca sunt: constructii, industria prelucratoare, comert, hoteluri si restaurante, tranzactii imobiliare, transport si agricultura, sanatate si asistenta sociala, productia si furnizarea de energie electrica si termica, invatamant, distributia apei, salubrizare, activitati de decontaminare, intermedieri financiare si asigurari.
"In acelasi interval, s-au intensificat controalele si actiunile pentru eliminarea muncii la negru.
Inspectia Muncii, in colaborare cu Inspectoratul General al Politiei Romane, Jandarmeria Romana si Garda Financiara va desfasura in perioda 02 - 31 mai 2011 actiuni intensive de control in vederea reducerii incidentei muncii la negru, conform Planului Comun de Actiune privind reducerea incidentei muncii nedeclarate", spune Dantes Nicolau Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca in primele doua zile de la intrarea in vigoare a Codului Muncii au fost inregistrate 42.000 de contracte de munca noi, fata de doar 10-12 cat se realizau pe zi inainte de noul act normativ.Boc, care asigura interimatul la conducerea Ministerului Muncii dupa demisia lui Ioan Botis, a precizat ca, in urma controalelor efectuate in tara... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:33
Angajatorii care nu trimit contractele de munca la ITM cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii unui lucrator risca amenzi de 1.500 de lei pentru fiecare contract neinregistrat, iar pentru declararea unor date eronate pot primi amenzi de pana la 5.000 de lei, a decis Guvernul, transmite NewsIn.Prevederile sunt cuprinse intr-o Hotarare elaborata de Ministerul Muncii care a fost aprobata vineri de Executiv, au declarat pentru NewsIn reprezentanti ai Ministerului Muncii.Actul normativ prevede ca angajatorii sunt obligati sa inregistreze in Registrul general de evidenta a salariatilor elementele de identificare a tuturor salariatilor - nume, prenume, CNP, data angajarii, functia si tipul contractului - cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre salariat.
In acelasi Registru trebuie inregistrate data si motivul incetarii contractului individual de munca.Registrul trebuie transmis la inspectoratul teritorial de munca cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat si, ulterior, de catre fiecare nou salariat.Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii prevede ca, pentru fiecare contract neinregistrat in Registru anterior inceperii activitatii salariatilor, se aplica o amenda de 1.500 de lei, fara ca valoarea cumulata a amenzilor sa depaseasca 20.000 de lei.
Pentru completarea registrului general de evidenta a salariatilor cu date eronate se vor aplica amenzi de 3.500 - 5.000 de lei.Decizia a fost luata dupa ce... mai mult
Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 17:15