Agentiile de turism au fost atenionate, miercuri, de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), sa nu mai emita bilete de avion, in sistem BSP, pentru compania aeriena Carpatair, care este in insolventa, riscand blocarea banilor.
"IATA a suspendat Carpatair, cu efect imediat, intrucat compania aeriana se afla sub protectia legii falimentului, in vederea reorganizarii. Agentii de turism BSP (Billing and Settlement Plan - n.r.) trebuie sa suspende imediat toate emiterile de bilete in numele Carpatair, inclusiv utilizarea tuturor sistemelor pentru procesarea returnarilor sau a altor tranzactii cu carduri de debit/credit in numele Carpatair", se arata in mesajul ANAT, citat de Mediafax.
De asemenea, agentiilor li se solicita sa regleze toate debitele restante si vanzarile in curs de procesare direct cu SC Carpatair SA si sa se abtina de la deducerea sau efectuarea oricarei rambursari din sumele ce corespund debitelor restante, vanzarilor in curs de procesare sau altor tranzactii viitoare ale Carpatair.
Orice viitoare tranzactii intre agentiile de turism si compania aeriana se vor realiza si deconta bilateral.
International Air Transport Association (IATA) este o organizatie comerciala internationala a companiilor aeriene. Prin sistemul Billing and Settlement Plan, IATA faciliteaza vanzarea biletelor prin agentii de turism acreditate, astfel ca decontarile companiilor aeriene se realizeaza cumulat.
"Pentru o mai mare siguranta, remiterea tuturor... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2014, ora 16:20
Compania aeriana Carpatair a solicitat si obtinut joi intrarea in insolventa cu intentia de a urma un proces de reorganizare judiciara, motivand decizia prin daunele de 30 de milioane de euro provocate de litigiile cu Aeroportul Timisoara, avand ca obiect activitati anticoncurentiale.
"Cauzele unei astfel de decizii sunt legate in principal de existenta unor litigii impotriva Aeroportului Timisoara avand ca obiect activitati anticoncurentiale investigate in prezent de Comisia Europeana, dar si de instantele si autoritatile nationale, daunele estimate depasind 30 de milioane de euro", potrivit reprezentantilor Carpatair.
In cursul procesului de reorganizare, compania va continua o activitate comerciala normala, iar conducerea companiei va fi asigurata de actuala echipa de management condusa de Nicolae Petrov, sub supravegherea administratorului judiciar desemnat.
Pentru perioada ramasa din sezonul de iarna, pana la sfarsitul lunii martie 2014, programul de operare a fost redus, mentinandu-se zborurile profitabile.
Principalii actionari ai companiei Carpatair, infiintata in anul 1999, sunt un grup de oameni de afaceri elvetieni.
Carpatair a suspendat cursele pe Aeroportul Timisoara
Reprezentantii Aeroportului International "Traian Vuia" din Timisoara au anuntat pe 14 ianuarie ca pana in luna martie a acestui an compania Carpatair a decis suspendarea curselor de pe acest aeroport.
Directorul Aeroportului Timisoara, Dan Idolu, a declarat ca in perioada de... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 15:10
Insolventa Blue Air a fost ceruta de catre furnizorul de servicii de curierat DHL Romania, care pretinde ca operatorul aerian low-cost are datorii.Dosarul a fost inregistrat la 17 iunie.
Reprezentantii celor doua companii nu au dorit sa comenteze sau sa furnizeze informatii suplimentare.
Tribunalul Bucuresti a admis in toamna anului trecut intrarea in insolventa a Blue Air, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, in urma unor cereri mai vechi inaintate de catre Carpatair si Service Excellence Solutions, dar compania a anuntat ulterior ca hotararea instantei a fost suspendata de catre Curtea de Apel.
Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de Blue Air pe motiv ca operatorul nu are datorii catre cele doua firme.
De atunci si pana in prezent si alte companii au depus la tribunal cereri de intrare in insolventa a Blue Air, pe motivul neplatii unor datorii, cum ar fi lantul hotelier Continental. mai mult
Duminica, 26 Iunie 2011, ora 14:46
Tribunalul Bucuresti a admis recursul Blue Air si a respins cererile de insolventa formulate de catre Carpatair si Service Excelence, a anuntat marti operatorul aerian intr-un comunicat preluat de NewsIn."Insolventa a fost judecata ieri si e o sentinta definitiva", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Sheriff Ussama, directorul general al Blue Air.
El a adaugat ca Blue Air "o duce mai bine acum" decat la sfarsitul anului trecut.
In octombrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti admitea o cerere inaintata de Carpatair si Service Excellence Solutions pentru intrarea in insolventa a Blue Air, decizie pe care compania a contestat-o pe motiv ca nu are datorii catre cele doua firme.
Carpatair a depus la jumatatea lunii martie 2010, la Tribunalul Bucuresti, dosarul prin care cere insolventa Blue Air, in contul unei datorii in valoare de 30.000 de euro, ca urmare a inchirierii unei aeronave SAAB 2000 catre Blue Air, in luna septembrie 2009.
"La cateva zile dupa ce am depus dosarul de insolventa, Blue Air ne-a achitat datoria si noi le-am dat hartie ca am primit banii.
Dar dupa acest lucru ei nu s-au dus, probabil, la tribunal sa inchida dosarul.
Diligentele pentru inchiderea dosarului erau treaba lor", declara in octombrie anul trecut Paula Ardelean, vicepresedinte al Carpatair.
Blue Air a negat ca ar avea datorii neachitate catre cele doua companii, iar directorul general, Sherif Ussama, declara ca firma pe care o conduce isi achita datoriile catre stat si furnizori, in... mai mult
Marti, 22 Februarie 2011, ora 14:40
Lantul hotelier Continental a cerut vineri la Tribunalul Bucuresti insolventa companiei aeriene Blue Air, pentru o datorie de aproximativ 18.500 euro, procesul avand primul termen de judecata in martie 2011, informeaza Mediafax."Incerc sa recuperez o datorie atat de mica, restanta de peste un an. Am facut toate demersurile legale, dar n-am reusit sa rezolv problema", a declarat agentiei MEDIAFAX Radu Enache, proprietarul lantului Continental.
El a spus ca datoria a fost facuta in urma neplatii chiriei de catre o agentie a Blue Air, care functiona in incinta unuia dintre hotelurile lantului, precum si cazari neachitate de catre angajatii operatorului aerian.
"Eu cred ca vor plati, dar asteapta mai intai sa vada pisica", a adaugat Enache.
Florentina Ivan, director de comunicare la Blue Air, a spus ca in prezent departamentul financiar al companiei aeriene, impreuna cu cel al Continental, discuta pentru confirmarea soldului.
"S-a dat deja dispozitie de plata pentru stingerea datoriei, dispozitie ce se va implementa dupa confirmarea soldului de ambele parti. Pana in prezent nu s-a primit nicio notificare de catre Blue Air cu privire la acest dosar", a adaugat Ivan.
Tribunalul Bucuresti a admis la inceputul lunii octombrie intrarea in insolventa a Blue Air, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, in urma unor cereri mai vechi inaintate de catre Carpatair si Service Excellence Solutions, dar compania a anuntat ulterior ca hotararea instantei a fost suspendata de catre... mai mult
Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 14:31
Blue Air a anuntat, joi, ca executarea hotararii de deschidere a procedurii de insolventa a companiei a fost suspendata de catre Curtea de Apel, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis saptamana trecuta o cerere inaintata de Carpatair si Service Excellence Solutions in acest sens, informeaza Mediafax.Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de Blue Air, pe motiv ca nu are datorii catre cele doua firme.
"Blue Air Transport Aerian face publica suspendarea executarii hotararii de deschidere a procedurii de insolventa in dosarul 13886/3/2010. Decizia Curtii de Apel pronuntata in data de 13 octombrie repara in acest fel eroarea judiciara comisa de Tribunalul Bucuresti", se arata intr-un comunicat transmis de Blue Air.
Compania va continua sa opereze zborurile conform orarului si va mentine strategiile si planurile de dezvoltare anuntate.
"Departamentul juridic al Blue Air impreuna cu cabinetul de avocatura Stanescu Milos Dumitru si Asociatii au reusit sa demonstreze instantelor de judecata ca Blue Air nu are niciun motiv de a intra in insolventa si nu exista niciun pericol economic care sa planeze asupra societatii", se mai spune in comunicat.
In luna martie, Carpatair a depus la Tribunalul Bucuresti un dosar prin care a cerut insolventa Blue Air, in contul unei datorii in valoare de 30.000 de euro, ca urmare a inchirierii unei aeronave SAAB 2000 catre Blue Air, in septembrie 2009.
"La cateva zile dupa ce am depus dosarul de insolventa, Blue Air ne-a achitat datoria si... mai mult
Joi, 14 Octombrie 2010, ora 14:29
Tribunalul Bucuresti a admis o cerere inaintata de Carpatair si Service Excellence Solutions pentru intrare in insolventa a Blue Air, decizie pe care compania o contesta pe motiv ca nu are datorii catre cele doua firme, potrivit Mediafax. Judecatorul Laura Radu, purtator de cuvant al Tribunalului Bucuresti, a declarat agentiei MEDIAFAX ca instanta a admis miercuri intrarea in insolventa a Blue Air, la cererea Carpatair si Service Excellence Solutions. Ea nu a dorit sa faca publica valoarea datoriilor Blue Air catre cele doua companii.
Carpatair a depus la jumatatea lunii martie, la Tribunalul Bucuresti, dosarul prin care cere insolventa Blue Air, in contul unei datorii in valoare de 30.000 de euro, ca urmare a inchirierii unei aeronave SAAB 2000 catre Blue Air, in luna septembrie a anului trecut.
"La cateva zile dupa ce am depus dosarul de insolventa, Blue Air ne-a achitat datoria si noi le-am dat hartie ca am primit banii. Dar dupa acest lucru ei nu s-au dus, probabil, la tribunal sa inchida dosarul. Diligentele pentru inchiderea dosarului erau treaba lor", a declarat agentiei MEDIAFAX Paula Ardelean, vicepresedinte al Carpatair.
Contactati de Mediafax, reprezentantii Blue Air neaga ca ar avea datorii neachitate catre cele doua companii. mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 16:36
Tribunalul Bucuresti, Sectia a VII-a Comerciala, a dispus pe 6 octombrie 2010, in dosarul nr. 13886/3/2010, deschiderea procedurii insolventei impotriva societatii Blue Air Transport Aerian SA, cel mai mare transportator aerian privat de tip low cost cu afaceri in anul 2009 de peste 140 mil. euro, transmite NewsIn. Insolventa a fost ceruta de Tarom SA, Carpatair si SC Service Excellence Solutions SRL pentru o creanta de aproximativ 200.000 euro.Administrator judiciar cu conducerea in tot a fost desemnat Assistance Insolv SPRL, societate care se ocupa si de reorganizarea SN Plafar SA. Societatea de administrare face parte din grupul de firme controlat de avocatul Remus Borza, specializate pe consultanta juridica si reorganizare judiciara. mai mult
Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 12:24