Guvernul de la Berlin urmeaza sa ia o decizie cu privire la o propunere de relaxare a legislatiei privind imigratia, cu obiectivul de a facilita accesul lucratorilor calificati din afara Uniunii Europene care doresc sa vina in Germania, tara ce se confrunta cu o criza a fortei de munca specializate.
Germania a primit in ultimii ani peste un milion de solicitanti de azil, dar putini dintre ei au reusit sa se integreze, intrucat le lipsesc calificarile cerute pe piata muncii, majoritatea neavand de fapt nicio calificare, iar necunoasterea limbii germane este de asemenea un obstacol important care ingreuneaza integrarea lor.
Pe de alta parte, politica usilor deschise fata de refugiati, promovata de cancelarul Angela Merkel, a alimentat sentimentele anti-imigratie si a condus la cresterea popularitatii formatiunii de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
In acest context social, adoptarea unor noi masuri de relaxare a conditiilor privind imigratia ar putea fi o decizie sensibila, dar Executivul de la Berlin o are in vedere ca solutie in fata deficitului de forta de munca.
Conform statisticilor oficiale, in prezent circa 1,2 milioane de locuri de munca sunt vacante in Germania, iar dificultatea de a gasi lucratori calificati si numarul mic al tinerilor dispusi sa urmeze programe indelungate de pregatire profesionala provoaca mari ingrijorari mediului de afaceri din cea mai mare economie a Europei.
Masurile preconizate se adreseaza in special... mai mult
Sambata, 18 August 2018, ora 17:25
Mai mult de jumatate dintre germani considera ca refugiatii si integrarea lor reprezinta cea mai mare problema a Germaniei, arata un sondaj de opinie citat de Reuters.
Sondajul realizat de institutul Forschungsgruppe Wahlen pentru postul ZDF arata ca 58% dintre germani considera refugiatii si integrarea cea mai mare problema cu care se confrunta Germania.
De asemenea, aproape doua treimi dintre nemti sunt ingrijorati ca banii cheltuiti pentru refugiati sunt taiati din alte parti, in timp ce 52% cred ca migratia va duce la o crestere a criminalitatii.
Circa 30% se tem ca valorile culturale si sociale germane sunt in ...citeste mai departe despre "S-au cam saturat de refugiati: 58% dintre germani cred ca ei sunt cea mai mare problema" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2016, ora 23:15
Guvernul german a aprobat, miercuri, un proiect de lege care are ca scop stimularea integrarii refugiatilor in piata muncii si care prevede inclusiv sanctiuni pentru cei care refuza sa munceasca.
"Este o piatra de temelie pentru integrarea acestor persoane in societatea germana", a punctat cancelarul Angela Merkel, precizand ca legea se bazeaza pe principiul "sprijinim si cerem", adica sa incurajeze angajarea celor care manifesta vointa sa munceasca si depun eforturi in acest sens.
In proiectul de lege este inclusa si obligativitatea participarii la asa-numitele cursuri de integrare si de invatare a limbii germane, element care - in opinia cancelarului - este un factor esential al acestei "vointe de integrare".
Nemtii vor sa le dea refugiatilor teste de inteligenta, ca sa ...citeste mai departe despre "Germania da o lege pentru imigranti: sunt ajutati sa se integreze, pedepsiti daca nu muncesc" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 22:57
Guvernul german a alocat aproape 94 de miliarde de euro imigrantilor pana in 2020. Aceasta suma va acoperi cheltuielile cu cazarea, integrarea, cursurile de limba germana, dar si ajutoarele sociale.
Din aceasta suma, 4,6 miliarde de euro vor fi folositi numai pentru integrarea imigrantilor si asistenta oferita pentru ca acestia sa-si gaseasca un loc de munca. 5,7 miliarde de euro vor fi utilizati pentru ca imigrantii sa invete limba germana.
Spre comparatie, bugetul armatei germane pe 2015 a fost de 36,6 miliarde de euro.
Citand un anunt facut de Ministerul german al Finantelor, cotidianul Der Spiegel arata ca numarul persoanelor care vor cere azil in tara, in 2016, va ajunge la 600.000. In 2017, se estimeaza ca vor fi 400.000, iar anul urmator 300.000, informeaza Russia ...citeste mai departe despre "Suma uriasa pe care a alocat-o Berlinul imigrantilor: Cat costa ca refugiatii sa invete germana" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Mai 2016, ora 17:30
In cadrul unui program pilot menit sa grabeasca integrarea refugiatilor, acestia ar urma sa dea teste de inteligenta.
"Vrem sa demaram un program pilot care se foloseste de testele de inteligenta pentru a afla unde exista talent si in ce meserii ii putem pune pe refugiati sau ce ar trebui sa-i invatam", a declarat un oficial al landului Saarland, Klaus Bouillon, conform Haaretz.
Klaus Bouillon se asteapta ca 600-700 de imigranti sa ia parte la acest proiect voluntar. Se doreste cooperarea cu agentiile de ocupare a fortei de munca si cu experti din domeniul muncii, a mai spus el.
Ideea sa nu a impresionat pe foarte multi, opozantii sai afirmand ca ...citeste mai departe despre "Nemtii vor sa le dea refugiatilor teste de inteligenta, ca sa afle ce pot face cu ei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 16 Aprilie 2016, ora 22:00
Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.
Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.
Un val implacabil
Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.
Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.
"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.
Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.
Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 12:38
O suma de 1,7 milioane de euro, initial alocata persoanelor sarace din Bulgaria si Romania, va fi redirectionata catre Germania pentru integrarea nou-venitilor romani si bulgari din aceasta tara, a indicat Deutsche Welle, preluat vineri de Standart News.
Motivele pentru care a aparut aceasta schimbare sunt duble. In primul rand, explica Standart News, banii vor fi redirectionati, pentru ca cele doua tari balcanice nu sunt in masura sa ii utilizeze. In al doilea rand, banii si-au schimbat cursul din cauza afluxului de romani si bulgari in Germania, informeaza sursa germana.
Decizia survine in contextul in care autoritatile municipale din multe orase germane au raportat probleme cu nou-venitii din Bulgaria si Romania. In consecinta, Comisia Europeana si guvernul landului german Renania de Nord-Westfalia au decis deblocarea unui total de 1,7 milioane de euro pentru integrarea nou-venitilor, care vor beneficia de cursuri in limba germana, de recalificare si de formare profesionala.
In asteptarea celui de-al doilea val de imigranti din Bulgaria si Romania anul viitor, municipalitatile vor angrena, de asemenea, mai multi asistenti sociali care vorbesc ambele limbi, conchide Deutsche Welle. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:56