Goldman Sachs Group a acceptat rascumpararea unor obligatiuni garantate prin ipoteci in valoare de 3,15 miliarde de dolari pentru inchiderea unei investigatii federale referitoare la vanzarea de obligatiuni agentiilor pentru locuinte Fannie Mae si Freddie Mac, transmite Bloomberg.
Costul acordului este mai mare cu 1,2 miliarde de dolari fata de valoarea obligatiunilor si este suportat integral din rezervele Goldman Sachs, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, potrivit Bloomberg.
Goldman Sachs este a 15-a banca americana care incheie un acord de acest tip cu autoritatile americane, care in 2011 au dat in judecata 18 banci pentru recuperarea costurilor suportate dupa trecerea Fannie Mae si Freddie Mac sub controlul guvernului federal in 2008, perioada de varf a crizei financiare.
Goldman Sachs a mai platit pentru inchiderea unei investigatii
In 2010, Goldman Sachs a mai platit 550 de milioane de dolari pentru inchiderea unei investigatii a Comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare referitoare la comercializarea unor obligatiuni complexe numite Abacus 2007-AC1.
Costul de 1,2 miliarde de dolari ar putea fi mai mic, daca Goldman Sachs va reusi sa vanda obligatiunile rascumparate la un pret mai mare decat valoarea lor actuala.
Morgan Stanley a convenit in luna februarie plata a 1,25 miliarde de dolari, intr-un acord legat de vanzarea unor obligatiuni in valoare de 4 miliarde de dolari.
JPMorgan Chase a platit anul trecut 4 miliarde... mai mult
Luni, 25 August 2014, ora 08:59
JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va plati guvernului SUA o amenda de peste 2 miliarde de dolari pentru ca nu a raportat autoritatilor informatii privind frauda masiva pentru care a fost condamnat fostul bancher Bernard Madoff.
Amenda ar putea fi anuntata in urmatoarele zile de autoritatile americane, au declarat pentru WSJ surse apropiate discutiilor.
Cea mai mare parte din fonduri urmeaza sa fie distribuite catre victimele lui Madoff, care va petrece tot restul vietii in inchisoare dupa ce, ca administrator de active pe Wall Street, si-a pagubit investitorii cu miliarde de dolari timp de peste 20 de ani printr-o asa-numita schema Ponzi.
Departamentul Justitiei ar urma sa incaseze 1,5 miliarde de dolari din amenda platita de JPMorgan, restul urmand sa ajunga la divizii ale Departamentului Trezoreriei SUA, potrivit surselor citate de WSJ.
JPMorgan a avut o colaborare de peste doua decenii cu Madoff, incheiata in decembrie 2008 odata cu arestarea acestuia.
Banca este amendata in principal pentru deficiente in zona controalelor interne, care au facilitat relatia indelungata cu Madoff si au prevenit alertarea autoritatilor cu privire la activitatile dubioase ale managerului.
Cea mai mare banca americana a fost sanctionata anul trecut cu amenzi in valoare totala de aproape 20 miliarde de dolari, in urma unor litigii si anchete privind practicile din perioada premergatoare crizei financiare si scandalului "balena de la Londra",... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 13:48
Departamentul de Justitie din Statele Unite investigheaza daca JP Morgan a avut un comportament incorect in tranzactiile cu electricitate, pentru manipularea preturilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, caz care se adauga altor litigii si anchete in care este implicata banca.
Luna trecuta, JP Morgan a acceptat plata a 410 milioane de dolari pentru inchiderea unei anchete a Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei, in care banca era acuzata de manipularea pietelor energiei in California si regiunea Midwest.
JP Morgan Ventures Energy Corporation (JPMVEC) a fost de acord sa plateasca o amenda civila de 285 milioane de dolari Trezoreriei SUA si sa returneze profituri incorecte de 125 milioane de dolari unor abonati ai serviciilor de furnizare de electricitate California Independent System Operator si Midcontinent Independent System Operator.
Investigatorii Comisiei Federale pentru Reglementare in Domeniul Energiei au constatat ca divizia JP Morgan s-a angajat in 12 strategii de influentare a pietei energiei, in perioada septembrie 2010-noiembrie 2012.
JP Morgan, cea mai mare banca americana in functie de active, nu a recunoscut ca ar fi avut un comportament incorect.
Departamentul de Justitie a decis sa analizeze practicile bancii pe piata energiei, au spus sursele, precizand ca investigatia se afla in stadiu incipient, iar rezultatul este incert, potrivit Wall Street Journal.
Reprezentantii JP Morgan au refuzat sa comenteze in... mai mult
Miercuri, 21 August 2013, ora 08:39
Banca americana JPMorgan "a indus in eroare investitorii", dupa care "a mintit autoritatile" in privinta unei pierderi de 6 miliarde de dolari inregistrate din trading anul trecut, a declarat un membru al comisiei infiintate de Senatul SUA pentru analizarea cazului.
Senatorul John McCain, cel mai important membru al comisiei din partea Partidului Republican, a facut declaratiile in contextul publicarii unui raport de 300 de pagini asupra operatiunilor de trading si esecurilor de control al riscului care au condus la pierderile uriase ale JPMorgan in cazul cunoscut ca "balena din Londra".
Raportul comisiei se concentreaza pe informarile venite de la directorului general, Jamie Dimon, si directorul financiar, Doug Braunstein, care ulterior scandalului a fost nevoit sa renunte la post.
Dimon a minimalizat intr-o prima faza importanta tranzactiilor cu instrumente financiare complexe la biroul de investitii din Londra. Activitatile de trading ale biroului din Londra "sunt o furtuna intr-un pahar cu apa", a spus seful JPMorgan la o intalnire cu investitorii in aprilie anul trecut.
Senatul SUA a aflat in urma investigatiei, ca acesta "avea deja informatii despre portofoliul foarte mare si complex, pierderile inregistrate pe perioada de trei luni, majorarea semnificativa a pierderilor din luna martie, precum si despre dificultatile in lichidarea investitiilor".
Declaratii ale directorului financiar de la acea data, Doug Braunstein, ca JPMorgan a informat... mai mult
Sambata, 16 Martie 2013, ora 17:19
JPMorgan Chase va da publicitatii in urmatoarele zile un raport intern privind cazul "Balenei de la Londra", care a provocat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari bancii prin tranzactii neinspirate cu derivate, concluziile anchetei criticandu-l pe directorul general Jamie Dimon.
Ancheta a inceput in vara anului trecut, iar raportul final, care va fi evaluat in scurt timp de board-ul bancii, il critica pe Jamie Dimon, unul dintre cei mai apreciati bancheri din SUA pana la acest incident, deoarece nu a supravegheat riguros activitatea traderilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de Bloomberg.
Raportul ii ataca de asemenea pe fostul director financiar executiv al JPMorgan Doug Braunstein, precum si pe directorul executiv de investitii Ina Drew, sefa departamentului de trading din Londra unde au avut loc tranzactiile paguboase.
Banca a inregistrat pierderi de peste 6,2 miliarde de dolari in urma tranzactiilor cu derivate financiare efectuate la biroul de la Londra. Unul dintre traderi, Bruno Iksil, considerat principalul vinovat pentru incident, acumulase pozitii atat de mari pe piata incat a fost poreclit de traderii concurenti "Balena de la Londra".
Raportul intocmit in urma anchetei interne va fi prezentat marti consiliului de administratie, care va decide prin vot daca documentele vor fi facute publice, au afirmat sursele citate.
Contactati de Bloomberg, reprezentantii bancii au refuzat sa comenteze informatiile.
Cazul este investigat... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 11:00
Banca americana JPMorgan Chase a cerut unui numar de 2.000 actuali sau fosti angajati sa contribuie la plata unei sanctiuni convenita cu autoritatile britanice pentru a pune capat investigatiei privind utilizarea unui trust offshore pentru plata bonusurilor.
Banca a cerut angajatilor care au beneficiat de pe urma acestui trust sa contribuie "cu cel putin cateva sute de milioane de lire" daca doresc aplanarea conflictului cu autoritatile fiscale din Marea Britanie, a afirmat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Banca si angajatii vizati de ancheta ar putea avea de plata aproximativ 500 milioane lire sterline (800 milioane dolari), potrivit Financial Times.
Politicienii, opinia publica si autoritatile din Marea Britanie au luat in vizor marile companii multinationale active in tara, precum Google, Amazon.com sau Starbucks, care utilizeaza metode complicate de contabilitate pentru a reduce la minimum taxele pe care le datoreaza in tara.
Cancelarul George Osborne, ministrul de Finante al Marii Britanii, a declarat saptamana trecuta ca guvernul va face investitii la departamentul care se ocupa de multinationale in cadrul Fiscului.
Actiunea impotriva JPMorgan se refera la un trust infiintat in urma cu 20 de ani in Jersey, unde au fost depuse bonusuri catre angajati pentru a se evita plata taxelor aferente. Banii nu puteau fi repatriati fara achitarea impozitelor aferente.
Daca licitatia deschisa de JPMorgan nu va genera suficienti bani pentru achitarea... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 11:40
JPMorgan este acuzata in instanta de frauda, de catre statul New York. Bear Stearns, o companie preluata in 2008 de banca, ar fi vandut bonduri ipotecare fara acoperire, in perioada 2006-2007. Investitorii Bear Sterns au pierdut 22,5 miliarde de dolari.
Purtatorul de cuvant al grupului financiar, Joseph Evangelisti, a anuntat ca banca va contesta acuzatiile, si este "dezamagita" ca Procurorul General "a decis sa demareze un proces fara sa ne ofere posibilitatea sa ne aparam in fata acestor acuzatii", citeaza The Wall Street Journal.
Evangelisti a mai adaugat ca activitatile Bear Sterns dateaza dinainte ca aceasta sa fie cumparata de catre J.P. Morgan, in martie 2008.
Wall-Street, tinta regulatorilor
Cazul face parte din noul sir de investigatii al grupului format de Presedintele Obama in ianuarie 2012.
In cazul in care reclamantii vor avea castig de cauza, marile banci se vor afla in fata unui precedent periculos, deschizand calea unor noi actiuni judiciare ale oficialitatilor si investitorilor americani.
Regulatorii statali si federali au demarat zeci de investigatii pentru a determina daca pierderile marilor institutii financiare au reprezentat incalcari ale legii sau au fost simple erori in procesul de decizie.
Bank of America este ultimul caz in care o mare banca a trebuit sa plateasca daune investitorilor. Vineri, BofA a acceptat o intelegere de 2,43 miliarde de dolari intr-un proces in care era acuzata de manipularea investitorilor in... mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 10:38