Cladirile istorice din centrul Capitalei au devenit noua tinta pentru dezvoltatorii imobiliari, in contextul in care exista tot mai putine terenuri pentru constructii in aceasta zona, se precizeaza intr-o analiza de specialitate.
Avand in vedere cererea mare existenta pentru spatii de birouri si pentru hoteluri moderne in centrul orasului, potentialul segmentului de piata al cladirilor istorice este foarte mare, estimeaza sursa.
Potrivit analizei realizate de compania de management a investitiilor imobiliare JLL, interesul investitorilor pentru proiectele de dezvoltare a imobilelor istorice e motivat de faptul ca zona centrala este una dintre cele mai cautate din Bucuresti pentru sedii de firme, ceea ce se vede si in rata de neocupare, de sub 5%.
In 2018, in zona centrala a fost livrata o singura cladire de birouri, de 12.000 de metri patrati, in conditiile in care cererea bruta a fost de 72.176 metri patrati (22% din suprafata de birouri inchiriata in Bucuresti), din care jumatate a reprezentat cerere neta, respectiv 25% din cererea neta al nivelul anului 2018 din Capitala.
"Din studiile pe care le-am facut pe acest segment de piata, am identificat mai multe zone din Bucuresti unde exista cladiri istorice care, prin investitii in modernizare si reabilitare, ar putea sa intre in circuitul imobiliar comercial. Printre acestea amintim Piata Universitatii, Centrul Vechi, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei si zona Cismigiu", se precizeaza in analiza... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 12:44
Sectorul dominant al celui de-al treilea trimestru al anului este cel al investitiilor, iar volumul celor din primele 3 trimestre ale anului este estimat la 809 milioane de euro, cea mai ridicata valoare din 2008 pana in prezent, un semn clar ca Romania este din nou in lumina reflectoarelor, se arata intr-un raport JLL.
In ciuda faptului ca activitatea tranzactionala din prima jumatate a anului 2014 s-a axat in principal pe sectorul de birouri, in T3, sectorul de retail a inceput sa atraga atentia investitorilor reprezentand 85% din intreaga activitate tranzactionala.
Dupa ce economia Romaniei a depasit asteptarile in 2013 cand a inregistrat o crestere a PIB de 3,5%. trendul pozitiv pe care tara se afla a continuat si in S1 2014, atunci cand PIB a crescut cu 2.6% fata de accesasi perioada din 2013. Totusi, in T2 2014, economia a dat primele semne de incetinire. In aceasta perioada PIB-ul s-a contractat cu 1% fata de trimestrul anterior, datorita nivelului scazut al investitiilor publice si urmand trendul crescator lent al celorlalte economii din Europa.
PIB-ul Romaniei este estimat sa creasca cu 2.3% in 2014, conform Oxford Economics (prognoza din octombrie 2014). In primele opt luni ale lui 2014, cresterea s-a datorat in principal comertului cu amanuntul, a carui cifra de afaceri a crescut cu 7.6% (11.3% la vanzarile de produse nealimentare) in perioada similara din 2013. In consecinta, in primele 8 luni din 2014 atat exporturile cat si importurile au crescut cu... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:16
1Compania imobiliara Euromall, care a construit un centru comercial la Pitesti, dezvolta un proiect rezidential de lux in centrul Bucurestiului, acesta fiind prima investitie rezidentiala de pe piata locala a dezvoltatorului controlat de investitori israelieni.
Vernescu Residence va cuprinde 36 de apartamente si este dezvoltat prin firma Metropolitan Developments, detinuta de Euromall si dedicata proiectelor rezidentiale de lux. Proiectul va fi lansat saptamana viitoare, transmite Mediafax.
Cladirea, situata pe strada Sfintii Voievozi, are cinci etaje si cuprinde apartamente de 1, 2, 3 si 4 camere. Suprafetele locuintelor au intre 62 metri patrati construiti pentru un studio si ajung la 207 metri patrati pentru patru camere.
Euromall, dezvoltator activ mai ales inainte de criza, a dezvoltat centrul comercial Euromall din Pitesti, pe care l-a vandut companiei austriece Immofinanz. Euromall anunta in 2007 planuri de investitii de sute de milioane de euro pe terenurile pe care le detine in Romania, dar odata cu venirea crizei proiectele au fost inghetate.
Compania intentiona sa dezvolte in parteneriat cu Immofinanz un proiect rezidential de mari dimensiuni in Baneasa, cu 1.000 de locuinte, investitie de 150 milioane de euro. mai mult
Luni, 13 Octombrie 2014, ora 15:25
Inceputul lui 2013 pare promitator pe piata imobiliara, in conditiile in care divizia imobiliara Immauchan, parte a grupului francez Auchan, a anuntat ca va transforma fabricile Tricodava din Bucuresti si Tractorul din Brasov in centre comerciale.
Aceasta este a doua miscare majora, dupa ce fondul de investitii sud-african NEPI a cumparat cladirea de birouri The Lakeview. Pentru analistii si operatorii din piata imobiliara, aceste tranzactii sunt perepute ca un semnal pozitiv, de revigorare.
Dragos Dragoteanu, analist imobiliar si patron al agentiei Euroest, sustine ca anul acesta este, intr-adevar, potrivit pentru investitii.
"In 2013 se mai pot face investitii imobiliare, dar numai pe segementul de retail. In ceea ce priveste zona rezidentiala, lucrurile nu s-au schimbat", spune specialistul.
Tranzactiile sus amintite confirma ipoteza emisa de Jones Lang LaSalle, potrivit careia 2013 ar fi perfect pentru investitii imobiliare, data fiind increderea investitorilor locali.
Optimismul celor de la LaSalle a fost combatut de analisti, care mentioneaza ca datele folosite se bazeaza, probabil, pe faptul ca piata a atins o anumita stabilitate si ca scaderea de preturi inceputa in luna martie 2008 a incetinit.
Investitiile imobiliare in 2013, intre mit si realitate
Cert este ca francezii de la Auchan se pregatesc de a doua investitie majora in Romania, de data aceasta, pe segmentul imobiliar, dupa ce au cumparat lantul de magazine Real.
Investitia... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 08:40
Inrautatirea mediului economic, dar si politic din zona euro, a lovit direct in investitiile in centrele comerciale, care au atins cel mai scazut nivel de la caderea bancii Lehman Brothers, in 2008.
Conform unui studiu CB Richard Ellis (CBRE), investitiile in centre comerciale, in Europa, au scazut la 4,6 miliarde de euro, in primele trei luni ale acstui an, de la 12,6 miliarde de euro, cat s-a inregistrat in perioada similara din 2011 si cu 9,3 miliarde, fata de trimestrul anterior.
Este cea mai scazuta valoare inregistrata, in Europa, in acest domeniu din anul 2008, cand banca de investitii Lehman Brothers a declarat falimentul, o miscare care a trimis pietele financiare intr-o lunga agonie.
Reprezentantii CB Richard Ellis sustin ca investitiile inregistrate in primele trei luni din 2012 au atins cea mai scazuta valoare ultimii opt ani, fara a pune al socoteala anul 2008.
Magazine ieftine, in detrimentul mall-urilor
Michael Haddock, unul dintre directorii de cercetare de la CB Richard Ellis, a declarat ca piata a fost lovita de lipsa de marfa atractiva in acest domeniu, pentru ca proprietarii celor mai de succes centre comerciale din Europa nu vor sa investeasca in aceste momente de incertitudine economica.
"In prezent, nu gasesti nimic in magazine la nivelul de calitate pe care clientii sunt dispusi sa-l cumpere", spune Haddock. Specialistul in cercetare de piata sustine ca, singura modalitate prin care sectorul de investitii in retail ar putea sa-si... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 18:15
Datele companiei de consultanta imobiliara Colliers arata ca proprietarii de terenuri din centrul Bucurestiului cer si 8.000 de euro pe metru patrat, in conditiile in care preturile s-au injumatatit in ultimii aproape trei ani, atingand nivelurile din 2004-2005, precizeaza Mediafax.Preturile terenurilor nu au inregistrat evolutii spectaculoase in ultimele sase luni, ci mai degraba s-au stabilizat. Per total, preturile terenurilor au ajuns la valorile anilor 2004-2005, se arata intr-un comunicat al companiei.
In cele mai cautate zone (Centru, Aviatiei, Floreasca, Barbu Vacarescu), dar si in anumite sub-zone (Drumul Taberei, Progresului, Pantelimon, Berceni) preturile si-au atins minimul, iar in anumite zone se pastreaza discrepante mari intre asteptarile vanzatorilor si ofertele facute de cumparatori.
"De exemplu, in Piata Victoriei, preturile cerute variaza intre 1.500 euro/metru patrat si 8.000 euro/metru patrat, in functie de vizibilitate, forma, caracteristicile planului urbanistic zonal. In zonele periferice sau cu dificultati de acces si infrastructura slaba, preturile inca mai scad.
Deprecierea acestora s-a situat intre 10% si 30%", se mentioneaza in comunicat.
Analistii Colliers apreciaza ca al doilea semestru din 2011 ar putea aduce o intensificare a activitatii tranzactionale, in conditiile in care mai multe tranzactii incepute in 2010 s-ar putea finaliza in perioada urmatoare.
"Cererea ar putea sa creasca, sustinuta de perspectivele bune de crestere economica... mai mult
Luni, 25 Iulie 2011, ora 12:42