Bulgaria si Romania aveau anul trecut cele mai slabe sisteme feroviare din Europa, conform indicelui 2017 European Railway Performance (RPI), publicat de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmit site-ul swissinfo.ch si Xinhua.
Elvetia a avut si anul trecut cel mai bun sistem feroviar european, la fel ca si in 2012 si in 2015, cand au fost publicate precedentele rapoarte dedicate cailor ferate din Europa.
"Elvetia foloseste intensiv sistemul de cale ferata, in special pentru traficul de pasageri. De asemenea are un rating bun la calitatea serviciilor un calificativ foarte bun pentru siguranta", se arata in raportul BCG.
Ratingurile sunt de la 1 la 10 puncte. La categoria "cel putin sase puncte din zece" sunt cele mai bune sisteme feroviare europene: Elvetia (7,2 puncte), Danemarca (6,8 puncte), Finlanda (6,6 puncte), Austria si Germania (ambele cu 6,1 puncte), Suedia si Franta (ambele cu sase puncte).
In grupa de mijloc, categoria "4,5 - 6 puncte", se afla: Marea Britanie (5,4 puncte), Olanda (5,3 puncte), Luxemburg (5,2 puncte), Spania si Cehia (cinci puncte), Norvegia (4,9 puncte), Belgia (4,6 puncte) si Italia (4,5 puncte).
Sub 4,5 puncte sunt cele mai slabe sisteme feroviare europene: Lituania, Irlanda si Slovenia (toate cu 3,9 puncte), Ungaria (3,5 puncte), Letonia (3,4 puncte), Slovacia (3,2 puncte), Polonia (trei puncte), Portugalia (2,4 puncte), Romania si Bulgaria (ambele cu 1,9 puncte).
Raportul BCG pe 2017 ia in considerare... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:58
Un miliard de euro neinvestiti sau furati din lucrari de infrastructura determina pagube de 10 miliarde de euro pe viitor, si tocmai de aceea este absoluta nevoie de un ministru care sa stabileasca clar care sunt obiectivele pentru ramura de transporturi, a declarat, joi, Constantin Isac, vicepresedintele Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
"In acest moment, noi nu acordam niciun fel de credit celor care se ocupa de implementarea proiectelor de infrastructura. Din calculele facute de specialisti, rezulta clar ca un miliard de euro neinvestiti sau furati din lucrari de infrastructura determina pagube de 10 miliarde de euro pe viitor.
Tocmai de aceea este absoluta nevoie de un ministru care sa stabileasca clar care sunt obiectivele pentru ramura de transporturi, fie ele rutiere, feroviare sau maritime. Pana acum niciun ministru de la Transporturi nu a fost in stare sa produca un plan coerent, sa aiba o ...citeste mai departe despre "Dezastre in lant: Daca nu investim un miliard de euro in infrastructura, pierdem de zece ori mai mult" pe Ziare.com mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 15:49
Premierul Victor Ponta afirma ca Romania poate avea o politica de raliere la media europeana in privinta combustibilului in masura in care va avea si o infrastructura mai buna, spunand ca nu doar pretul este problema principala, ci si consumul mai mare din cauza lipsei infrastructurii.
Intrebat, marti, la Tuzla, despre faptul ca un litru de combustibil este mai scump in Romania decat in alte tari europene, Victor Ponta a spus ca "putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna".
"E mai scump decat alte tari din Uniunea Europeana, la motorina suntem pe locul 21, daca nu ma insel, la benzina am urcat putin mai mult si evident ca putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna. Problema numarul unu la noi nu e doar pretul, problema este consumul mai mult pentru ca nu ai infrastructura, deci trebuie sa vedem cu ce incepem. Daca avem infrastructura mai buna atunci sigur ca si pretul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, in masura in care avem transport aerian si feroviar iarasi performant, care sa poata sa acopere aceste necesitati", a afirmat premierul.
El a mentionat ca daca va fi facuta infrastructura mai repede, atunci costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici.
"De exemplu, faptul ca vara aceasta am experimentat, a fost un experiment pana la urma, acele noi mijloace de transport feroviar catre mare ne ajutam la sfarsitul sezonului... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 08:45
Infrastructura feroviara din Romania este ramasa in urma, insa, Ministerul Transporturilor pune accentul pe reabilitarea acesteia prin folosirea unor proiecte cu finantare europeana nerambursabila, a declarat sambata, ministrul de resort, Ramona Manescu.
"Este pacat ca avem o infrastructura feroviara foarte dezvoltata ca suprafata, dar ramasa in urma. Pe tronsoane pe care am putea circula cu 120 km/h, circulam cu 40 km/h", a afirmat Ramona Manescu, prezenta in localitatea Toplita, din judetul Hunedoara, la inaugurarea unui drum ce a fost construit prin accesarea de fonduri europene in cadrul Programului Operational Regional (POR).
Ea a mentionat ca transportul cu trenul ar putea constitui alternativa la deplasarea cu masina, dupa modelul altor state dezvoltate.
Ramona Manescu a precizat ca reabilitarea si modernizarea infrastructurii feroviare se afla in atentia Ministerului Transporturilor, inclusiv in discutiile pe care institutia le-a avut cu reprezentantii Uniunii Europene.
"Trebuie sa le oferim oamenilor o alternativa la lipsa soselelor, a autostrazilor. In orice stat civilizat se circula mult mai comod, mult mai usor, cu trenul. Si mult mai ieftin. Doar in Romania nu se circula nici cu trenul, nici cu masina. Cu masina pentru ca nu ai pe unde, iar cu trenul pentru ca arata asa cum arata. Infrastructura feroviara este din ce in ce mai greu sa fie utilizata la parametri normali", a adaugat Manescu.
Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, ministrul... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 09:00
Romania ocupa locul cinci in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile Europei Centrale si de Est, cu o valoare de 169 milioane euro in 2010, jumatate din nivelul din 2008, dar ocupa pozitia 12 privind calitatea, se arata intr-un comunicat al Clubului Feroviar.
"Conform statisticilor Forumul International de Transport (ITF), in 2010 investitiile in infrastructura feroviara din Romania au fost de 169 milioane euro, cu 47% mai putin decat in 2008, cand aceasta suma s-a ridicat la 316 milioane euro, cea mai mare pentru Romania din 1992. Astfel, Romania a ocupat pozitia a 5-a in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile din Europa Centrala si de Est (exceptand Muntenegru pentru care nu exista informatii)", se precizeaza in comunicat.
Locul 1 este ocupat de Polonia, cu 650 milioane euro.
De asemenea, potrivit unui raport din 2012 al World Economic Forum, calitatea infrastructurii feroviare din Romania a acumulat 2.5 puncte, pe o scara de la 1 la 7, ocupand pozitia 12 intre tarile ECE si 79 intre alte 132 de tari. Calitatea infrastructurii rutiere este si mai putin apreciata, cu un punctaj de 2,1, in timp ce cea portuara are 2,8 puncte, potrivit Clubului Feroviar.
Ponderea investitiilor in infrastructura de transport terestru in tarile Europei Centrale si de Est (ECE) a crescut brusc in 2009 ajungand la 2% din PIB, cea mai mare valoare raportata de acestea vreodata. In 2010 s-a inregistrat o scadere la 1,7%, pe fondul... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:29
Primul trimestru al lui 2012 nu s-a dovedit a fi prielnic nici pentru investitiile straine. Pana acum Europa era principalul nostru partener comercial. Ne va determina criza din zona euro sa ne indreptam atentia catre alti investitori cu potential economic mare?
Investitiile straine directe au totalizat in primul trimestru 425 milioane euro, in scadere fata de valoarea de 444 milioane euro din aceeasi perioada a anului trecut.
In opinia consultantilor contactati de Business24, exista diverse cauze pentru care invessitiile straine nu mai parieaza pe Romania, evolutia economica a tarii si masurile de austeritate luate fiindca doua din cele mai importante motive de retragere.
"O investitie, cand vine intr-o tara straina, se uita la situatia de pe piata si am vazut scaderi importante pe piata romaneasca in anul trecut. Acest lucru a influentat decizia investitorilor. Daca ne uitam la piata romaneasca ca si nivel de dezvoltare, vedem ca exista o problema, dar aceeasi problema o au investitorii si la ei acasa. E limpede ca au avut loc restructurari in interiorul companiilor, reorganizari si acum costurile sunt mult mai atent dramuite.
Acum, companiile sunt mult mai atente la pietele pe care se duc. Intre o piata cu forta de munca foarte ieftina, si aici ma refer la zone mai exotice in zona asiatica, sigur ca prefera o astfel de destinatie, daca este o companie care lucreaza in domeniul industrial", a declarat Constantin Rudnitchi pentru Business24.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 13:38
Grup Feroviar Roman si-a exprimat interesul pentru preluarea operatiunilor de transport de marfuri din Grecia, in concurenta cu grupul francez SNCF si compania nationala feroviara din Rusia, au declarat surse oficiale elene.
Astfel, trei companii feroviare europene sunt interesate sa cumpere integral sau partial transporturile feroviare de stat din Grecia, in cadrul programului de privatizari asumat de guvernul de la Atena in schimbul pachetelor de asistenta financiara externa de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI), potrivit surselor citate.
Rusia vrea sa cumpere integral reteaua de cai ferate din Grecia si operatorul ei, Trainose, iar Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania, si-a exprimat interesul pentru operatiunile de marfuri, au afirmat doi inalti oficiali eleni.
Un reprezentant al Cailor Ferate Ruse a declarat ca societatea de stat a discutat preluarea integrala sau partiala a retelei grecesti.
Directorul general al companiei ruse, Vladimir Yakunin, a declarat pentru Reuters: "Mentinem legatura cu grecii. Nu s-au hotarat inca ce model (de privatizare - n.r.) vor urma, asa ca este prea devreme sa discutam despre participarea noastra".
SNCF, face concurenta Cailor Ferate Ruse
Compania feroviara franceza SNCF vrea sa peria mai multe rute de pasageri si de marfuri si a efectuat deja procesul de due diligence, potrivit unui oficial elen care a participat la discutiile purtate la Atena si Paris... mai mult
Vineri, 13 Aprilie 2012, ora 17:27
Primul-ministru Emil Boc a avut, joi, la Palatul Victoria, o intrevedere cu primul-ministru al Regatului Belgiei, Yves Leterme, in cursul careia s-a discutat despre subiecte economice si politice, conform NewsIn.Premierul Yves Leterme a subliniat interesul investitori belgieni pentru domeniul feroviar si cel al serviciilor postale. La randul sau, premierul Emil Boc a dat asigurari ca guvernul roman incurajeaza investitiile belgiene in Romania si a exprimat speranta ca Belgia va ridica restrictiile de pe piata muncii belgiene, pentru muncitorii romani.
Premierul Emil Boc a salutat si rezultatul negocierilor intre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii din Romania si Ministerul Mobilitatii din Regatul Belgiei, materializat intr-un Memorandum de Intelegere.
"Acest memorandum asigura premisele si cadrul juridic al unui parteneriat romano-belgian, care va veni in sprijinul dezvoltarii unui proiect viabil care include modernizarea Garii de Nord, cea mai importanta statie de cale ferata din cadrul sectoarelor romanesti ale coridoarelor pan-europene de transport feroviar", a afirmat Boc.
Memorandumul de Intelegere cu privire la cooperarea in domeniul lucrarilor de infrastructura a fost semnat, la finalul intrevederii, de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu si omologul sau, secretarul de stat belgian pentru mobilitate, Etienne Schouppe.
Pe de alta parte, Boc a exprimat, in cadrul intrevederii, aprecierea pentru pozitia echilibrata si corecta a Belgiei in privinta... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:02
Secretarul de stat Alexandru Nazare a declarat ca Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) vrea sa contracteze pana in iunie lucrari in infrastructura rutiera si feroviara de peste 3,3 miliarde euro, din cei 5,5 miliarde euro prevazuti din fonduri europene si cofinantare de la buget, conform NewsIn. "Un miliard de euro reprezinta valoarea contractelor pentru tronsoane de autostrada atribuite saptamana trecuta. Pentru infrastructura feroviara am scos la licitatie lucrari de 460 de milioane de euro si urmeaza ca pana in iunie sa licitam lucrari de inca 1,65 miliarde euro. Pentru centurile Brasov, Mihailesti, Craiova si Targu Mures vom licita alti 250 milioane de euro", a spus Nazare la conferinta "Infrastructura inteligenta in Europa de Sud-Est" din cadrul Forum Invest.
Oficialul MTI a mai precizat ca licitatiile pentru tronsoanele Nadlac-Arad, Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva si Orastie-Sibiu de pe coridorul IV paneuropean sunt in perioada de contestatii.
"In paralel, ne-am concentrat pe descentralizarea activitatii la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). La compania de drumuri au fost selectate activitati care vor fi descentralizate catre DRDP-uri (Directiile Regionale de Drumuri si Poduri, n.r.) , fiindca ei sunt cel mai aproape de proiecte. Pe coridorul IV mai avem un alt proiect important, Dumbrava-Deva, 70 kilometri de autostrada, pentru care nu avem bani, dar putem sa licitam si practic sa incheiem un gol pe acest coridor",... mai mult
Luni, 18 Aprilie 2011, ora 13:19