Grupul CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, vrea sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al companiei de stat Energa din Polonia si compania Elektrarne controlata de Enel in Slovacia, in conditiile in care grupul a anuntat ca incearca sa vanda integral parcul eolian detinut in Romania.
CEZ, care este controlata de statul ceh, are nevoie sa isi creasca veniturile "pentru a asigura actionarilor dividendele stabile cu care sunt obisnuiti", conform declaratiei facute de CEO-ul grupului, Daniel Benes, pentru ziarul Hospodarske Noviny, citat de Bloomberg, transmite Mediafax.
Producatorul de energie electrica din Cehia nu a initiat inca negocierile cu Energa, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Ladislav Kriz.
Statul polonez detine 51% dintre actiunile Energa, care a fost listata pe bursa anul trecut, potrivit site-ului companiei.
Benes a afirmat ca CEZ vizeaza, totodata, preluarea a 66% dintre actiunile producatorului de energie din Slovacia, Slovenske Elektrarne, care sunt detinute de Enel.
De altfel, CEZ a inceput deja negocierile cu guvernul slovac, cel care este actionar minoritar la Elektrarne, pentru o posibila achizitie.
Planurile CEZ, incurajate la bursa
Actiunile CEZ au urcat cu 0,3% pe bursa din Praga, in timp ce titlurile Energa au avansat cu 0,5% pe bursa din Varsovia, valoarea de piata a celui de-al treilea mare producator de energie din Polonia ajungand la 3 miliarde de dolari.
Enel, cea mai mare companie din domeniul... mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 16:30
Compania Land Power, subsidiara romana a companiei Lukerg Renew, a obtinut o finantare de 57 de milioane de dolari pentru finalizarea parcului eolian Topolog - Dorobantu cu o capacitate de 84 MW, situat in judetul Tulcea.
Land Power a fost asistata in obtinerea finantarii de firma de avocatura Wolf Theiss Bucuresti.
Contractul de imprumut pentru finantarea proiectului a fost semnat cu Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in calitate de Imprumutator si UniCredit Bank, in calitate de Participant, Parte Cocontractana de Hedging si Banca a Contului. Imprumutul in valoare totala de 57 milioane de euro va fi rambursat in decursul a 14 ani.
Parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual
Parcul eolian construit de Lukerg Renew, un joint venture intre ERG Renew and Lukoil Ecoenergo, are o capacitate de 84 MW, fiind alcatuit din 42 de turbine Vestas V90 cu o capacitate de 2 MW fiecare. Situat in apropierea a trei localitati din judetul Tulcea (Dorobantu, Topolog si Casimcea), parcul va produce peste 200 GWh de energie electrica anual, reprezentand o reducere a emisiilor de CO2 cu 85 kt.
Tranzactia a fost coordonata de Claudia Chiper, Avocatul Senior care coordoneaza departamentul de drept bancar si financiar din cadrul Wolf Theiss Bucuresti. Chiper a fost asistata de avocatii colaboratori Ramona Hromei, Tudor Botea si Tudor Nistor.
Echipa Wolf Theiss a fost implicata in numeroase tranzactii de finantare in domeniul energiei, in 2012... mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 13:40
Compania austriaca Verbund a investit 380 milioane de euro in parcul eolian de la Casimcea, a anuntat, joi, directorul general al companiei, Wolfgang Anzengruber.
Dupa o faza de dezvoltare de peste 4 ani si o perioada de constructie de aproximativ un an, liderul pe piata de electricitate din Austria, Verbund, a pus in functiune unul din cele mai mari parcuri eoliene onshore din Europa, in apropierea coastei Marii Negre.
Aproximativ jumatate din parcul eolian pe 225 MW este conectat la retea, alte turbine eoliene urmand sa fie conectate pana in 2014.
Potrivit reprezentantilor companiei, realizarea urmatoarei trepte de dezvoltare este planificata pentru inceputul anului 2014.
"Energia eoliana este completarea ideala pentru hidroenergie, pe care se concentreaza productia noastra, iar Romania ofera conditii cadru bune pentru investitia noastra", a spus Wolfgang Anzengruber.
Parcul eolian se situeaza la circa 250 kilometri de Bucuresti, in Dobrogea. Aici conditiile de vant sunt la fel de favorabile, a explicat Wolfgang Anzengruber, ca si cele de la Marea Nordului din Germania, oferind conditii optime pentru realizarea unui proiect de o astfel de anvergura.
Directorul general al companiei a precizat ca 88 de turbine eoliene pot produce anual in total 540 GWh de energie electrica, furnizand energie curata catre circa 350 de mii de gospodarii din Romania.
Injectarea energiei eoliene curate in reteaua romaneasca de curent este asigurata de statia electrica de... mai mult
Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:20
Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Romania va fi construit in Botosani, in urma unei investitii de 800 de milioane de euro.
Constructia parcului eolian, care se va intinde pe o suprafata de 8,33 ha, va incepe cel tarziu luna viitoare.
Aceasta este cea mai mare investitie anuntata pentru anul 2012, dupa cum reiese din raportul "Romania: tabloul investitional regional in anii 2011 si 2012". Totusi, documentul mentiona, in aprilie, ca firma Terra SPV Romania One va investi o suma mai mica, de 500 milioane de euro si estima 200 noi locuri de munca.
"Compania care investeste este formata din investitori din mai multe tari si legat de valoarea investitiei si de numarul de locuri de munca pe care le vor infiinta nu pot sa fac nicio referire. Cert este ca in momentul in care vor plati pentru autorizatia de constructie in bugetul Primariei Paltinis va intra echivalentul bugetului aferent a 3-4 ani", a declarat primarul comunei Paltinis, Costel Romanescu, pentru Evenimentul.ro.
Un investitor invaluit in mister
Se pare ca in spatele companiei Terra Romania SPV One s-ar afla un investitor off-shore. Administratorul si managerul afacerii este Bjorn Lars Alhman, cetatean suedez cu domiciliul in Stockholm. Actionarii sunt o firma cipriota, Alejo Holdings Limited si Consolidated Contracting Company, potrivit informatiilor din Monitorul Oficial.
Firma s-a inregistrat la inceputul lui 2010, insa nu a avut activitate si nu a platit impozite, arata Ministerul... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 17:35
GDF SUEZ Energy Romania intentioneaza sa dezvolte pana la sfarsitul anului un parc eolian la Gemenele, in judetul Braila, investitie de aproximativ 80 milioane de euro, a declarat joi Frederic Bellon, director Achizitii si Afaceri Generale in cadrul companiei.
El a precizat ca inaugurarea a avut loc cu doua luni in urma si se va termina la sfarsitul acestui an, iar investitia totala se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Proiectul, localizat in comuna Gemenele, judetul Braila, a fost achizitionat de la compania Belrom, un dezvoltator din domeniul imobiliar.
Primul parc eolian al GDF SUEZ in Romania va avea o capacitate instalata de 48 MW (echivalentul unui consum anual a circa 50.000 de gospodarii din Romania), iar 21 de turbine de cate 2,3 MW fiecare vor fi livrate si instalate de catre compania Siemens, in timp ce companiile Viarom si Energobit vor efectua executia constructiilor civile si a lucrarilor electrice si mecanice.
GDF SUEZ Energy Romania, filiala a Grupului GDF SUEZ, este unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din Romania avand 1,4 milioane de clienti. In 2009, GDF SUEZ Energy Romania a intrat pe piata furnizarii de energie electrica pentru clientii business.
Distrigaz Sud Retele, filiala de distributie a GDF SUEZ Energy Romania a fost infiintata in martie 2008 ca urmare a separarii activitatii de comercializare de cea de distributie. Distrigaz Sud Retele, deserveste 18 judete din sudul tarii si municipiul Bucuresti,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 14:31
Producatorul de energie verde CEZ a castigat, in sase luni, de doua ori mai mult decat in tot anul trecut, multumita certificatelor verzi subventionate de stat.Cehii de la CEZ au castigat peste 19 milioane de euro numai din aceste "hartii verzi", fiind urmati de Energias de Portugal cu aproape 6 milioane de euro pentru doua parcuri eoliene din alte doua localitati dobrogene, arata datele Transelectrica, preluate de Zf.Conform acelorasi date, in primul semestru al anului s-au emis circa 750.000 de certificate verzi in valoare de 41,2 milioane de euro, cu 11% mai mult comparativ cu 2010.
Anul trecut au fost emise peste 676.000 de astfel de instrumente pentru energia eoliana, solara, hidro si biomasa.Tot datele Transelectrica arata ca in primul semestru din 2011 s-a produs de doua ori mai multa energie eoliana decat in tot anul trecut si de aproape 50 de ori mai multa comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, avand in vedere ca marile parcuri au fost conectate la retea in a doua parte a lui 2010. mai mult
Vineri, 15 Iulie 2011, ora 10:08
Propunerile de a reduce sprijinul pentru energia verde, esential pentru atragerea unor investitii de ordinul miliardelor de euro in domeniul energiei eoliene, asteapta inca acordul Comisiei Europene, relateaza Mediafax.Schimbarile propuse includ posibilitatea reducerii sprijinului daca proiectul devine prea profitabil.Membrii industriei considera ca schimbarile sunt inca indepartate, iar perspectiva profiturilor ridicate se mentine, spre deosebire de Bulgaria, unde guvernul a modificat prevederea privind achizitia obligatorie de electricitate produsa ecologic, la preturi fixe, ridicate."Vor fi cazuri de proiecte abandonate in Bulgaria si de plecare a investitorilor, dar interesul pentru dezvoltarea energiei eoliene in Romania se mentine", a declarat Joanna Kozak, analist la compania de brokeraj Greenmax Capital Advisors.Ea a aratat ca incertitudinile legislative nu ajuta, dar investitorii sunt interesati de Romania, principala problema fiind finantarea.Alte schimbari propuse de Romania sunt reducerea numarului de certificate verzi pentru tehnologii precum biomasa, in timp ce accesul la reteaua de electricitate va fi garantat dar nu prioritar.
"In cazul energiei eoliene, numarul de certificate verzi ramane neschimbat. Credem ca toate celelalte probleme pot fi depasite", a declarat Adrian Borotea, director al CEZ in Romania.
CEZ, Enel, Iberdrola si Energias de Portugal sunt implicate in proiecte de energie eoliana in Romania.In Bulgaria, zeci de companii austriece, spaniole,... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2011, ora 17:16
Romania are un potential eolian foarte mare si, tocmai de aceea, ar putea deveni un pion important in zona energiilor regenerabile din Estul Europei. Pe harta eoliana a tarii noastre, cele mai favorabile locatii pentru astfel de investitii sunt Dobrogea si judetele din sudul Moldovei. "In 2010, Romania a inregistrat cel mai mare progres din tot Estul Europei, la capacitatea instalata de eoline.
Avem 448 de MW instalati, numai anul trecut, ajungand astfel, la sfarsitul anului, la un total de 462 MW", a declarat Ionel David, public affairs manager la Asociatia Romana pentru Energie Eoliana, pentru TV Ziare.com.
In ceea ce priveste anul in curs, estimarile arata ca se vor instala inca 600 MW, adica investitii de aproximativ un miliard de euro. Prima investitie inaugurata in acest an va fi un parc in Cernavoda, de 138 de MW, facut de portughezi, care va fi deschis in una-doua saptamani. Potentialul Romaniei este insa mult mai mare, potrivit specialistului, si, tocmai de aceea, tara noastra va junge la 4.000-5.000 MW instalati in cativa ani. "Vom urma modelul Germaniei, pentru ca avem conditii climatice asemanatoare. In zona exista trei mari puteri: Polonia, Romania si Turcia.
Sunt tari care au iesire la mare, unde se intensifica vantul si se creeaza premise favorabile pentru dezvoltarea eoliana", a adaugat invitatul TV Ziare.com.Cat costa astfel de investitii? Desi Romania a inceput abia de curand astfel de proiecte, aceasta intarziere are si un avantaj,... mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:47
EGL Romania intentioneaza sa investeasca in energii regenerabile, pentru a deveni producator de energie electrica, si isi face parc eolian de pana la 50 MW, a declarat, vineri, directorul general al companiei, Petre Stroe,precizeaza Newsin. "Strategia pe termen lung a companiei presupune implementarea de investitii in piata romaneasca: in energii regenerabile si in depozite de gaze. Ne gandim sa construim un parc eolian greenfield de 20-50MW, pentru care analizam patru posibile locatii. Am mai negociat si in trecut, insa nu ne-a convenit pretul. In doi ani, incepem lucrarile", a declarat Petre Stroe. Acesta nu poate estima cat ar costa acum acest proiect, intrucat anul trecut instalarea unui MW din energie eoliana costa 1,7 milioane euro, iar acum a coborat la un milion euro. De asemenea, directorul general al EGL Romania a mai spus ca in planurile companiei intra si investitia intr-o termocentrala brownfield de 80 MW, proiect pentru care se va asocia cu o companie. EGL Romania negociaza in prezent cu producatorul national de gaze Romgaz pentru constructia unui depozit subteran de gaze naturale, cu o capacitate de gaze de 300 milioane metri cubi, fie un depozit nou, fie marirea capacitatii unuia deja existent. Grupul EGL detine participatii, in Italia, in patru centrale pe gaze, pentru productia de energie electrica, cu o putere totala de 3.200 MW. De asemenea, EGL investeste si in Norvegia intr-un parc eolian de 400 MW, ce va fi implementat treptat pana in 2012,... mai mult
Vineri, 05 Iunie 2009, ora 12:47