Consiliul Investorilor Straini (CIS) sustine ca ar trebui sa se adopte o lege a holdingurilor, in conformitate cu legislatia altor state din ECE, pentru a incuraja grupurile de companii sa se stabileasca in Romania, potrivit editiei din 2013 a Cartii Albe a Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
"Ar trebui sa se adopte o lege a holdingurilor, in conformitate cu legislatia altor state din ECE, pentru a incuraja grupurile de companii sa se stabileasca in Romania. Ar trebui reduse contributiile de asigurari sociale, deoarece acestea sunt mari in comparatie cu beneficiile pe care le aduc si inseamna o cheltuiala semnificativa pentru angajatori. Aceasta ar putea fi o piedica in atragerea de investitii in Romania", se arata in document.
Potrivit CIS, ar trebui extins plafonul de cinci salarii pentru a acoperi contributiile la fondul de sanatate si somaj. Ar trebui clarificata legislatia privind impozitarea veniturilor din castigurile de pe pietele de capital de catre fondurile de investitii cu sediul in strainatate, precizandu-se, de preferat in mod explicit, ca aceste fonduri sunt impozabile in tara de origine.
Inventarul si amortizarea activelor ar trebui sa fie deductibile la calculul impozitului pe profit, la fel ca in majoritatea altor state membre ale UE.
"Cota unica de impozitare de 16% pentru veniturile obtinute de persoanele fizice si juridice ramane un aspect al sistemului fiscal romanesc atractiv pentru investitori. De asemenea, introducerea... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 11:57
Romania ocupa locul cinci in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile Europei Centrale si de Est, cu o valoare de 169 milioane euro in 2010, jumatate din nivelul din 2008, dar ocupa pozitia 12 privind calitatea, se arata intr-un comunicat al Clubului Feroviar.
"Conform statisticilor Forumul International de Transport (ITF), in 2010 investitiile in infrastructura feroviara din Romania au fost de 169 milioane euro, cu 47% mai putin decat in 2008, cand aceasta suma s-a ridicat la 316 milioane euro, cea mai mare pentru Romania din 1992. Astfel, Romania a ocupat pozitia a 5-a in clasamentul investitiilor in infrastructura feroviara in tarile din Europa Centrala si de Est (exceptand Muntenegru pentru care nu exista informatii)", se precizeaza in comunicat.
Locul 1 este ocupat de Polonia, cu 650 milioane euro.
De asemenea, potrivit unui raport din 2012 al World Economic Forum, calitatea infrastructurii feroviare din Romania a acumulat 2.5 puncte, pe o scara de la 1 la 7, ocupand pozitia 12 intre tarile ECE si 79 intre alte 132 de tari. Calitatea infrastructurii rutiere este si mai putin apreciata, cu un punctaj de 2,1, in timp ce cea portuara are 2,8 puncte, potrivit Clubului Feroviar.
Ponderea investitiilor in infrastructura de transport terestru in tarile Europei Centrale si de Est (ECE) a crescut brusc in 2009 ajungand la 2% din PIB, cea mai mare valoare raportata de acestea vreodata. In 2010 s-a inregistrat o scadere la 1,7%, pe fondul... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 13:29
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
La chestionar, realizat in luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.
Firmele germane au investit peste 5,6 miliarde de euro in Romania
"Europa Centrala si de Est (ECE) este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:46
BERD, BEI si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au aprobat bancilor din Romania, in intervalul 2009-2010, imprumuturi cumulate de 1,76 miliarde de euro, intr-un program comun de sustinere a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est (ECE) in perioada crizei, precizeaza Mediafax.
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a pus totodata la dispozitia Romaniei fonduri de 218 milioane de euro, se arata intr-un raport publicat vineri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
BERD a aprobat Romaniei imprumuturi de 799 milioane de euro , din care au fost semnate acorduri pentru 431 de milioane euro, iar 282 milioane de euro au fost furnizate.
Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat pentru Romania o finantare de 795 milioane de euro.
Au fost semnate acorduri pentru imprumuturi de 700 de milioane de euro, din care au fost furnizate 437 milioane de euro in perioada mentionata. IFC a semnat cu Romania acorduri pentru imprumuturi de 168 milioane de euro si a furnizat 90 de milioane de euro.
Institutiile financiare internationale mentionate au lansat in februarie 2009 un plan comun de actiune pentru sustinerea sistemelor bancare si a activitatilor de creditare a economiei reale in Europa Centrala si de Est (ECE), cu obiectivul de a acorda finantare de pana la 24,5 miliarde de euro in intervalul 2009-2010.
Angajamentele initiale au fost depasite semnificativ, bancile punand la dispozitia sectoarelor... mai mult
Sambata, 12 Martie 2011, ora 13:18