Statele Unite vor trimite 200 de militari si rachete Patriot in Arabia Saudita, "in urma recentelor atacuri" atribuite de Washington Teheranului, a anuntat joi Pentagonul.
"Aceasta desfasurare va intari apararea aeriana si antiracheta a regatului pentru infrastructurile militare si civile cruciale", a declarat un purtator de cuvant al Pentagonului, Jonathan Hoffman, lansand totodata un apel si "altor tari" sa "contribuie la un efort international vizand intarirea apararii Arabiei Saudite".
Anuntul a fost facut intr-un context de puternice tensiuni in regiune, relateaza AFP, in timp ce liderii american si iranian au evitat sa se intalneasca la Adunarea Generala a Natiunilor Unite in aceasta saptamana.
"Este important de notat ca aceste masuri stau marturie angajamentului nostru fata de partenerii regionali, precum si de securitatea si stabilitatea Orientului Mijlociu", a adaugat reprezentantul Pentagonului.
Va fi prima desfasurare de acest tip dupa retragerea trupelor americane in 2003, trimise pe teritoriul saudit vreme de 12 ani si doua razboaie contra Irakului.
Vineri, Statele Unite au anuntat trimiterea de trupe suplimentare in Golf, dupa atacurile contra regatului petrolier, o decizie salutata de autoritatile saudite, mai scrie AFP.
Citeste si:
Atacurile din Arabia Saudita au fost aprobate de ayatollahul Iranului, iar americanii ar avea dovezi fotoAtacurile aeriene asupra rafinariilor din Arabia Saudita ar fi fost lansate, cel mai probabil, din... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 08:46
Un eventual atac asupra Iranului comis de Statele Unite sau de Arabia Saudita va genera un "razboi total", a avertizat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, in contextul tensiunilor internationale.
Dupa ce secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri in Arabia Saudita ca atacurile care au vizat rafinarii saudite, atribuite de Washington Teheranului, reprezinta un "act de razboi", Mohammad Javad Zarif a atras atentia ca un eventual atac asupra Iranului va avea consecinte grave.
Intrebat in cadrul unui interviu acordat CNN care ar fi consecintele unui atac american ori saudit, Mohammad Zarif a raspuns: "Razboi total, cu numeroase victime".
"Transmit foarte serios ca nu vrem sa ne implicam intr-o confruntare militara. Nu vom ezita sa ne aparam teritoriul", a subliniat oficialul iranian, citat de agentia Associated Press.
La randul sau, Mike Pompeo a transmis ca "Statele Unite sunt alaturi de Arabia Saudita", avertizand ca "nu va fi tolerat comportamentul amenintator al Arabiei Saudite".
Mike Pence: Armata SUA este "pregatita" sa apere interesele aliatilor dupa atacurile din Arabia Saudita
Armata americana este "pregatita" sa apere interesele aliatilor in contextul atacurilor care au vizat rafinarii din Arabia Saudita, incidente atribuite Iranului de Administratia Donald Trump, a declarat marti seara Mike Pence, vicepresedintele SUA. "Dupa acest atac neprovocat, va promit, suntem pregatiti. Suntem pregatiti sa aparam... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 20:29
Atacurile care au vizat infrastructuri petroliere din Arabia Saudita au fost intr-adevar comise de Iran si aprobate de ayatollahul Ali Khamenei, ghidul suprem iranian, a informat miercuri seara canalul american de televiziune CBS News, citand un oficial american sub acoperirea anonimatului.
Tot miercuri, secretarul de Stat american, Mike Pompeo, aflat intr-o vizita in Arabia Saudita, a afirmat ca acest "act de razboi" poarta "amprentele digitale ale ayatollahului".
Teheranul dezminte ca ar fi jucat cel mai mic rol in aceste atacuri impotriva unei rafinarii si unui camp petrolier, care au redus la jumatate productia saudita de titei. Rebelii yemeniti houthi, sprijiniti de Iran, au revendicat aceste atacuri.
Potrivit oficialului american citat de CBS News, ayatollahul Ali Khamenei a aprobat atacurile, cu conditia ca iranienii sa nege responsabilitatea si ca nicio dovada sa nu ii lege de acestea.
Conform sursei, americanii detin dovezi si mai convingatoare decat ramasitele "dronelor" si "rachetelor de croaziera" prezentate miercuri de Ministerul saudit al Apararii: fotografii cu Gardienii Revolutiei islamice in timp ce se pregateau pentru aceste atacuri la o baza aeriana din sud-vestul Iranului.
Aceasta unitate paramilitara iraniana, plasata sub ordinele directe ale ghidului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, se afla pe lista neagra americana a "organizatiilor teroriste straine".
Potrivit CBS, abia dupa atac fortele americane au inteles importanta acestor... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 08:18
Presedintele iranian, Hassan Rohani, a justificat, luni, la Ankara, atacurile impotriva Arabiei Saudite revendicate de rebelii din Yemen, sustinand ca acestia "nu fac decat sa se apere" de bombardamentele saudite.
"Yemenul este tinta unor bombardamente zilnice (...). Poporul Yemenului a fost obligat sa raspunda. Nu fac decat sa se apere", a declarat Rohani, la incheierea summit-ului dedicat situatiei din Siria, la care a participat alaturi de omologul sau rus, Vladimir Putin, si cel turc, Recep Tayyip Erdogan, informeaza AFP.
Coalitia din Yemen condusa de Arabia Saudita a afirmat, luni, ca armele utilizate in atacul cu drone, care a redus in mod brutal aprovizionarea mondiala cu petrol si a trezit temerea unei escaladari militare intre Washington si Teheran, au fost fabricate in Iran.
Atacul a fost revendicat de gruparea rebela houthi din Yemen, tara aflata in razboi si in care Riadul a intervenit incepand cu 2015 in fruntea unei coalitii militare care sustine Guvernul in combaterea revoltei sprijinite de Iran.
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a apreciat ca nu exista nicio dovada ca acest "atac fara precedent asupra aprovizionarii energetice mondiale" a fost lansat din Yemen, Washingtonul acuzand Iranul ca se afla la originea acestuia.
Si presedintele american, Donald Trump, a declarat, luni, ca Iranul pare sa se afle in spatele atacului impotriva Arabiei Saudite, dar ca doreste sa evite un conflict si asteapta sa afle "cu certitudine" cine este... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 07:49
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni "extrem de ingrijorat de riscul de escaladare" dupa atacul asupra unor instalatii petroliere din Arabia Saudita, acuzand Teheranul ca "destabilizeaza intregul" Orient Mijlociu, intr-un interviu pentru AFP la Bagdad.
Este prima declaratie a sefului Aliantei Nord-Atlantica dupa un atac care a provocat sambata incendii la instalatii ale gigantului petrolier Aramco si a determinat reducerea la jumatate a productiei de petrol a Arabiei Saudite, afectand aprovizionarea lumii cu titei.
Washingtonul si Riadul acuza Iranul ca se afla in spatele acestui atac, revendicat de rebelii yemeniti houthi, dar despre care SUA spun ca nu au nicio proba ca a venit din Yemen. Donald Trump a afirmat duminica faptul ca SUA sunt "pregatite sa riposteze".
"Facem apel la toate partile sa impiedice astfel de atacuri deoarece ele pot avea consecinte negative pentru intreaga regiune si suntem extrem de ingrijorati de riscul unei escaladari", a afirmat Stoltenberg.
"Iranul sustine diferite grupari teroriste si este responsabil de destabilizarea intregii regiuni", a acuzat el.
Conform unor media precum CNN sau Wall Street Journal, dronele - sau rachetele de croaziera - ar fi putut veni din nord, si nu din sud, prin urmare mai degraba din Irak sau Iran decat din Yemen. Cotidianul american da asigurari ca oficiali ai SUA si ai Arabiei Saudite desfasoara o ancheta pe baza acestor suspiciuni.
Irakul, unde actioneaza numeroase... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2019, ora 07:24
Pagubele produse sambata de atacurile cu drone asupra infrastructurilor petroliere saudite ilustreaza cvasi-imposibilitatea pentru o tara, chiar foarte bogata, de a-si proteja infrastructurile vitale de o astfel de amenintare asimetrica, subliniaza experti si oficiali, relateaza AFP.
Pagubele grave suferite de rafinaria de la Abqaiq si de exploatarea petroliera de la Khurais, in estul tarii, au fost rezultatul unui atac cu zece drone, scrie luni centrul de analiza american Soufan Center.
Folosirea aditionala a unor rachete de croaziera este posibila, adauga Centrul, citand responsabili ai administratiei americane.
Sunt arme de care dispun rebelii houthi, sustinuti de Iran de la inceputul confruntarii din Yemen cu o coalitie condusa de Riad, in urma cu cinci ani. Ei au demonstrat in mai multe randuri, in special din primavara lui 2019, ca aceste arme reusesc sa strapunga masurile de aparare saudite.
Pentru o astfel de amenintare "trebuie un sistem de aparare foarte perfectionat, de care dispune, cred, numai un grup aeronaval american" organizat in jurul unuia dintre portavioanele Fortelor navale americane, da asigurari pentru France Presse un sef francez al serviciului de informatii aflat in rezerva care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
"Un atac coordonat precum cel comis sambata nu este la indemana oricui si nu este la indemana oricui nici sa se poata apara de un atac ca acesta", a adaugat el.
La inceputul lui iulie, rebelii houthi au prezentat cu mare... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 22:22
Statele Unite ale Americii au facut publice imagini din satelit care arata ca Iranul se afla in spatele atacului de sambata asupra principalelor instalatii petroliere saudite.
Teheranul evident neaga implicarea in atacurile aeriene, care au fost revendicate de rebelii Houthi din Yemen, sustinuti de Iran.
Insa oficiali americani care au dorit sa isi pastreze anonimatul au spus ca "directia si amploarea atacurilor pun la indoiala implicarea rebelilor Houthi".
Incidentul a redus aprovizionarea globala cu petrol cu 5%, iar preturile au explodat, relateaza BBC.
Operatiunea a fost condamnata de SUA, secretarul de stat Mike Pompeo acuzand Iranul ca a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale.
Intr-un tweet, presedintele Donald Trump nu a acuzat direct Iranul, dar a sugerat posibile actiuni militare odata ce se va cunoaste autorul.
Un oficial american a spus ca exista 19 puncte de impact asupra tintelor, atacurile venind dintr-o directie vest-nord-vest - nu a teritoriului controlat de Houthi in Yemen, care se afla la sud-vestul instalatiilor petroliere din Arabia Saudita.
Oficialii sustin ca acest lucru poate sugera situri de lansare in nordul Iranului sau Irakului.
O imagine in prim plan a tancurilor deteriorate de la uzina de prelucrare Abqaiq parea sa arate puncte de impact in partea de vest.
Irakul a negat ca atacurile au fost lansate de pe teritoriul sau.
Satellite images provided to @CBSNews by a US official show... mai mult
Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:50
Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac de drona sambata, fiind revendicat in cursul zilei de rebelii yemeniti. Operatiunea a fost condamnata de SUA, secretarul de stat Mike Pompeo acuzand Iranul ca a lansat un atac fara precedent impotriva aprovizionarii energetice mondiale. Si printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a replicat, afirmand ca tara sa poate si vrea sa riposteze la atacul cu drone. Atacul a determinat intreruperea productiei a 5,7 milioane de barili de titei zilnic, circa 50% din productia totala a Aramco, cu efecte imediate pe piata mondiala.
Atacul cu drone
Doua instalatii petroliere ale gigantului saudit Aramco au fost vizate de un atac de drona sambata dimineata devreme, atacul fiind revendicat, in cursul zilei, de rebelii yemeniti houthi.
"La ora 4.00 (1.00 GMT), echipele de securitate industriala Aramco au intervenit la incendii in doua dintre instalatiile sale la Abqaiq si Khurais" in estul Arabiei Saudite, cele doua incendii fiind stinse, a informat France Presse, care citeaza agentia oficiala de presa saudita SPA.
Atacul a fost revendicat in cursul zilei de rebelii yemeniti houthi, acesta fiind al treilea atac de acest gen in ultimele cinci luni impotriva infrastructurilor gigantului petrolier.
Rebelii houthi au revendicat cele doua atacuri precedente, in mai si august, asupra instalatiilor Aramco in regatul saudit. Rebelii yemeniti, sprijiniti de Iran, revendica regulat... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2019, ora 09:42
Tensiunile diplomatice dintre Arabia Saudita si Iran, care au inceput dupa executarea unui cleric siit in regatul saudit urmata de atacuri asupra ambasadei saudite de la Teheran, au generat raspunsuri si luari de pozitii din partea tarilor lumii.
Unele natiuni au urmat demersurile sauditilor de a rupe sau a reduce legaturile cu Iranul, in timp ce altele au vorbit despre precautie, pentru a detensiona acest conflict inainte de a escalada si mai mult.
Associated Press trece in revista care este pozitia principalelor puteri si a altor actori regionali, in acest moment.
Principalii actori:
Arabia Saudita
Regatul a rupt legaturile cu Iranul, dupa atacuri asupra doua dintre misiunile sale diplomatice ca urmare a executarii clericului siit, weekendul trecut. De asemenea, a anulat toate zborurile dintre cele doua tari.
Tensiuni in Arabia Saudita, dupa ce un lider religios a fost executat: Ambasadorul Iranului, convocat pentru declaratiile "agresive"
Iran
Dupa atacul ...citeste mai departe despre "Conflictul Arabia Saudita - Iran: Cu cine tin statele lumii si cine este mediatorul" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Ianuarie 2016, ora 17:32