Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a spus ca rata medie anuala a inflatiei a scazut cu 6% in ultimul an datorita preturilor volatile, a cererii scazute si a atenuarii tensiunii materiilor prime.
"Rata inflatiei a coborat mai mult decat am anticipat si se apropie de tinta propusa. Variatiile acestui indice, adica inflatia dintr-o luna comparata cu cea corespunatoare din anul precedent, au suferit in ultimele 16 luni multe socuri, din cauza majorarii TVA, ducand la dublari ale acesteia", a afirmat Isarescu.
"Este bine pentru perioada urmatoare sa ne uitam cu mai multa atentie si la rata medie anuala. Observam ca acest indice se situeaza peste 6%, deci scaderea inflatiei se consolideaza", a explicat guvernatorul BNR.
Factorii care au favorizat dezinflatia
Isarescu a enumerat motivele scaderii inflatiei in cel de-al treilea trimestru: preturile volatile ale produselor alimentare, lipsa cererii si atenuarea tensiunilor materiilor prime.
"In primul rand, preturile volatile ale produselor alimentare, aici includ legume, fructe, oua in principal, au suferit corectii majore. Dupa ce au crescut puternic in prima jumatate a anului, au scazut destul de puternic in a doua. Avem apoi o persistenta a deficitului de cerere, care ajuta la o temperare a inflatiei, precum si o atenuare a tensiunilor materiilor prime pe plan international", a declarat Isarescu.
Creditele de consum au fost in scadere, apoi intr-o usoara stagnare. Somajul s-a mentinut, astfel cererea de consum... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:48
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a declarat luni ca BNR previzioneaza o reluare a dezinflatiei incepind cu primul trimestru din 2011, iar pentru luna ianuarie este estimata o inflatie anuala sub 7%,dupa care vor urma cateva luni de stagnare si, apoi, o reducere importanta in trimestrul trei."Previzionam o reluare a dezinflatiei incepind cu primul trimestru al acestui an. Curba dezinflatiei are o caracteristica evidenta, este formata din doua reduceri masive, prima la inceputul acestui trimestru.
In luna ianuarie, previzionam ca inflatia anuala va scadea sub 7%. Urmeaza cateva luni de stagnare, datorita faptului ca, in anul precedent, inflatia pana in vara a fost relativ scazuta si efectul de baza va actiona in acest sens si, apoi, va fi o reducere mai importanta in trimestrul al treilea, cu intrarea inflatiei anuale in intervalul de variatie", a spus Isarescu.
BNR si-a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, la 3,6%, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conditiile in care anterior estima un nivel al ratei inflatiei de 3,4%.
Pentru sfarsitul anului 2012, BNR estimeaza o rata anuala a inflatiei de 3,2%. mai mult
Luni, 07 Februarie 2011, ora 11:49
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, a declarat joi, la Realitatea TV, ca sunt "zero sanse" ca Isarescu sa mai accepte postul de premier, ca independent, intrucat considera ca un prim-ministru trebuie sa aiba in spate "un partid puternic, care s-a confruntat in alegeri", conform NewsIn."Un guvern condus de Mugur Isarescu a avut sansa atunci (in 2000 - n.r.) sa rezolve trei lucruri: transformarea descresterii economice in crestere economica, transformarea inflatiei in dezinflatie si un program de dezvoltare medie a Romaniei cu care a mers la Uniunea Europeana si cu care a obtinut calificarea pentru integrare la 1 ianuarie 2007", a spus Adrian Vasilescu.Vasilescu a precizat ca este foarte complicat sa devii prim-ministru ca independent si sa conduci un guvern, mai ales in conditiile unei coalitii politice.
Vasilescu a amintit ca si in anul 2000 era o coalitie de guvernare."Indraznesc sa fac in premiera si o dezvaluire. Guvernatorul nu avea niciun imbold de lupte electorale in anul 2000 la varful statului, dar avea trei obiective foarte importante pe care la un moment dat a simtit ca le-ar putea pierde, pentru ca toti ministrii erau preocupati de campania electorala.
Atunci a candidat mai ales pentru ca presa l-a sprijinit foarte mult si erau comentarii in presa si prognoze ca ar putea sa castige (...), iar ministrii se gandeau: daca va castiga si va fi presedinte?", a comentat Vasilescu. El a adaugat ca ocuparea fotoliului de premier, la acel... mai mult
Joi, 20 Mai 2010, ora 17:28
Stabilirea tintelor de inflatie trebuie privita si cu o perspectiva pe termen mediu, pentru a putea pastra echilibrele care sa asigure sustenabilitatea tendintei dezinflationiste, a declarat marti guvernatorul BNR Mugur Isarescu, informeaza NewsIn.
"In perspectiva intrarii in zona euro, trebuie sa asiguram si mentinerea echilibrelor in economie. Din acest punct de vedere, tintirea inflatiei trebuie sa se faca si pe termen mediu, astfel incat sa putem pastra echilibrele care sa dea sustenabilitatea tendintei", a afirmat Isarescu.
Totodata, el a subliniat ca sustenabilitatea dezinflatiei este mai importanta decat atingerea tintelor de inflatie de catre banca centrala.
Isarescu a amintit de rolul coordonarii intre banca centrala si guvern in atingerea tintei de inflatie, in conditiile in care elemente precum accizele sau cadrul fiscal pot influenta evolutia inflatiei.
"De cand stabilesti tinta de inflatie, este bine sa ai de partea ta si guvernul si politica fiscala", a punctat guvernatorul BNR.
Isarescu a exemplificat ca o eventuala majorare a TVA nu poate fi controlata de catre banca centrala ca impact in rata inflatiei.
"Nu toate preturile tin de cererea de consum. Unele sunt inflexibile sau reactioneaza cu o anumita intarziere. Pe de alta parte, avem accizele si elemente precum TVA", a spus guvernatorul.
"BNR ar trebui sa aiba grija ca nu cumva o majorare a acestora sa genereze anticipatii deteriorate. Cu asa ceva nu se poate bate banca centrala, ci eventual cu al doilea... mai mult
Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 14:07
Reducerea relativa a riscului de depreciere a monedei nationale si contractia cererii au dus la revizuirea in scadere a prognozei de inflatie pe 2009 pana la 4,4%, de la 4,5%, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conform Newsin.
Banca centrala a revizuit in usoara scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului, de la 4,5% cat estima anterior la 4,4%. De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.
"BNR crede ca exista conditii favorabile unei dezinflatii mai rapide decat in perioada precedenta. Intervalul de incertitudine ramane relativ mare, chiar daca s-a mai diminuat comparativ cu prgnozele anterioare, iar intervalul de incertitudine este mai degraba in sensul unei iesiri in partea de jos din prognoza", a spus Isarescu.
Guvernatorul a mentionat ca BNR are motive suficiente sa creada ca "dezinflatia s-a instalat confortabil pentru urmatoarele trimestre" si a indicat ca principala presiune asupra inflatiei din primul trimestru a fost evolutia cursului de schimb.
"In trimestrul intai, atat economia romaneasca, cat si inflatia au platit pretul necesar ajustatii inevitabile a deficitului extern", a mai spus Isarescu.
Factorii ce sustin procesul dezinflationist sunt evolutia preturilor la produsele agro-alimentare, dupa un an agricol bun, si scaderea preturilor nominale la import, neluand in... mai mult
Joi, 07 Mai 2009, ora 12:37