Piata locala de IT va atinge un volum de 5,9 miliarde de euro pana la finele acestui an, aproximativ 80% fiind reprezentat de exporturi, conform celui mai recent studiu realizat de Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).
"Volumul pietei locale de IT a crescut in ultimii ani cu o rata relativ constanta, de aproximativ 500 de milioane de euro pe an. Pentru sfarsitul lui 2019, ANIS estimeaza un volum de 5,9 miliarde de euro, din care 4,8 miliarde de euro reprezinta segmentul software si servicii, iar 1,1 miliarde alte activitati din piata de IT. In acest context, ANIS estimeaza mentinerea cotei de crestere anuala, atingand un procent de 25% pana in 2022, respectiv un volum de 7,3 miliarde de euro", se arata in studiul citat.
Aproximativ jumatate din veniturile totale (2,7 miliarde de euro) sunt generate de companii mari, cu peste 250 de angajati, urmate de companiile mici (cu pana in 50 de angajati) care aduc un volum de 2,1 miliarde de euro si companii medii (50 - 249 angajati), care contribuie cu 1,2 miliarde de euro.
De asemenea, firmele cu capital strain, desi reprezinta numai 10% din numarul total de companii din industrie, genereaza 73% din veniturile pietei si au un ritm sustinut de crestere, de circa 12% pe an, comparativ cu cele romanesti, care genereaza circa 27% din piata, iar in ultimii trei ani au fost marcate de stagnare.
La nivel geografic, Bucurestiul contribuie cu 63% dintre venituri, iar celelalte regiuni importante sunt... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:22
Peste 37.000 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, in timp ce deficitul anual al angajatilor din industria de profil este de aproape 15.500, arata un studiu de specialitate, prezentat, marti, intr-o conferinta.
Conform cercetarii "Scaling Up", cea mai importanta bariera identificata de 6 din 10 companii din Romania se refera la complexitatea abilitatilor din piata. De asemenea, circa 50% dintre companiile intervievate sustin ca sunt limitate de asteptarile salariale, care tind sa fie mai mari decat abilitatile identificate. Din punct de vedere al satisfactiei legat de pregatirea profesionala a oamenilor, companiile sunt multumite.
In ceea ce priveste planurile de crestere ale companiilor IT din Romania, acestea vizeaza un salt de 17,5%, in urmatorii trei ani.
Potrivit datelor studiului intocmit de Codecool si Brainspotting, 15.467 de oameni lipsesc din industria IT in fiecare an, insa datele nu includ absolventii de facultate. Pe acest fond, s-a ajuns la concluzia ca 37.031 de profesionisti IT au plecat din Romania in ultimii 20 de ani, dintre care 30% sunt in SUA si Canada, 60% in Europa (13% numai in Marea Britanie), iar restul de 10% in tari asiatice si in alte zone.
Citeste si: Michael Tsamaz, seful OTE: In Romania avem cei mai buni specialisti IT din toata Europa.
Majoritatea companiilor din Romania (80%) completeaza extrem de mult si de bine sistemul educational, iar jumatate din totalul acestora se concentreaza pe campanii de... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 17:23
Angajatii din sectorul IT care lucreaza in Romania au cele mai mici salarii comparativ cu specialistii din acest domeniu care activeaza in celelalte tari din Europa de Est, potrivit rezultatelor unei analize realizate de eJobs.ro si publicate marti.
Astfel, IT-istii care lucreaza in Romania incaseaza un salariu mediu net de 805 euro pe luna, mai putin decat specialistii in domeniu din Ungaria, Bulgaria, Croatia, Serbia, Estonia, Slovenia, Cehia sau Slovacia, potrivit comparatorului salarial Paylab, lansat in Romania de eJobs.ro.
Cele mai mari salarii din regiune pentru cei care lucreaza in IT le incaseaza specialistii din Estonia, a caror medie salariala neta este de 1.567 de euro pe luna, potrivit Paylab. Acestia sunt urmati de IT-stii din Slovenia, cu 1.341 de euro lunar, de cei din Cehia, cu 1.289 de euro, si de cei din Slovacia, care castiga, in medie, 1.159 de euro lunar. Ungaria inchide lista tarilor cu un salariu de peste 1000 de euro, inregistrand o medie neta de 1010 lei/luna.
Mai putin de 1.000 de euro lunar mai castiga doar specialistii IT din Croatia (990 de euro) si cei din Serbia (816 euro), mentioneaza eJobs.
Directorul eJobs Romania, Bogdan Badea, a remarcat faptul ca Bulgaria depaseste Romania la acest capitol.
"Interesant este faptul ca Bulgaria ne depaseste sensibil, cu un salariu mediu net de 1.027 de euro pentru industria IT, in conditiile in care, in general, aceasta era una dintre putinele tari cu salarii mai mici decat ale noastre", a... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 15:00
Cunoastem ca Romania este tara cu una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, stim ca specialisti romani sunt foarte buni in tehnologia informatiilor si ca ponderea industriei de IT&C in PIB-ul Romaniei concureaza cu productia industriala.
Si totusi cand inventariem factorii care conduc la aceasta dezvoltare a industriei de IT&C din Romania regasim putine startup-uri si companii antreprenoriale in tehnologie. Putine, prin comparatie cu tarile baltice si central europene.
Cel putin asa arata datele din The European Digital City Index realizat de Netguru - digitalcityindex.eu, acolo unde Bucurestiul e abia pe locul 10 in ce priveste ecosistemul de startup si locul 6 in ce priveste ecosistemul de scaleup din Europa de Est.
Avem putini antreprenori in IT
Spiritul antreprenorial nu este foarte prezent in industria de tehnologie a informatiei din Romania. Sunt initiative care se sting rapid din cauza dificultatii de accesare a fondurilor necesare, necunoasterii schemelor de finantare minimis, prin bursa, respectiv pe piata AeRO, sau din lipsa unui business plan riguros. Educatia de profil este structurata nerelevant pentru competitivitatea acestei piete.
Multi dintre specialistii de IT prefera sa fie salariati si nu parteneri intr-un business antreprenorial. Au idei pe care le tin sub obroc de teama sa nu le "fure" cineva. Spiritul de asociere este deficitar, iar exemplele de succes strabat cu greu in spatiul public.
Mai mult, companiile din Romania nu... mai mult
Joi, 21 Iunie 2018, ora 11:45
Angajatorii din IT vor trebui sa creasca salariile brute cu 20%, fata de nivelul din luna decembrie 2017, pentru a beneficia de prevederile noului proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), sustine Claudia Sofianu, partener EY Romania.
"Concret, masura (compensarea) este conditionata de majorarea de catre angajator a salariului brut lunar cu cel putin 20% fata de nivelul din luna decembrie 2017 pentru angajatii beneficiari. In principiu, s-ar rezolva astfel problema 'discriminarii' din punct de vedere fiscal a angajatilor din domeniul IT si cercetare-dezvoltare, ca urmare a diminuarii venitului lor net cu 7-8% in cazul pastrarii acelorasi costuri pentru angajator, in raport cu ceilalti angajati", se arata intr-un comunicat.
Potrivit acesteia, proiectul pare a aduce cu el niste 'provocari' din punct de vedere al implementarii, respectiv pare a institui o noua formalitate administrativa pentru angajatorii din domeniul IT si de cercetare-dezvoltare, intrucat atrage o raportare separata in cuprinsul Declaratiei 112.
"Facilitatea fiscala (compensarea) ar putea fi ceruta dupa data intrarii in vigoare si pana la 31 decembrie 2018, adica din nou un act normativ cu efect limitat. Evident se naste intrebarea 'si ce se va intampla in 2019?'.
Desi ramane de confirmat cu reprezentantii Ministerului de Finante, el pare a nu se aplica in cazul angajatorilor care au decis sa acorde bonusuri de compensare pana la stabilizarea lucrurilor si... mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:08
Studiile avertizau, la sfarsitul anului trecut, ca industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca "intocmai ca industria metalurgica", daca statul nu ia masuri. Cu toate acestea, nu toti jucatorii din piata sunt de aceeasi parere.
Andu Morie, CEO al Adonis Software, unul dintre jucatorii de top din piata romaneasca a dezvoltatorilor de aplicatii mobile, a vorbit pentru Business24 despre sperantele sale, la inceput de 2018, pentru industria in care activeaza.
Potrivit acestuia, lucrurile nu stau chiar atat de rau. "Da, din ce in ce mai multe multinationale vin si investesc in Romania, acaparand astfel majoritatea pietei. Traim intr-o era a globalizarii si acest lucru este normal, avand in vedere ca Romania este o plaja foarte buna pentru investitorii straini din IT", spune acesta.
Pe de alta parte, nu toata lumea isi doreste sa lucreze intr-o corporatie. Exista destui oameni care prefera companiile mici si mijlocii sau care vor sa isi dezvolte o afacere pe cont propriu, puncteaza antreprenorul.
El aminteste ca sunt din ce in ce mai multe startup-uri romanesti in IT care reusesc: LiveRail, CleverTaxi, SmartBill etc. Inovatia este si ea in crestere, nu doar outsourcing-ul.
"IT-ul romanesc este unul din cele mai bune lucruri care se intampla in tara. Sunt sanse foarte mici ca industria romaneasca de IT sa se prabuseasca. Iar comparand-o cu industria metalurgica e ca si cum am compara mere cu portocale", spune Andu Morie, intr-un interviu acordat Business24.... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:27
1Grecia si Romania aveau, in 2015, cea mai scazuta pondere a specialistilor IT in totalul fortei de munca, de 1,2%, respectiv 1,9%, la polul opus fiind Finlanda (6,5%) si Suedia (6,1%), potrivit datelor publicate marti de serviciul european de statistica Eurostat.
Un nivel scazut al ponderii specialistilor IT in forta de munca mai este inregistrat in Lituania (2,1%), Cipru si Letonia (2,2%), Bulgaria si Portugalia (2,3%), Spania (2,4%) si Italia (2,5%).
Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania
Dupa Finlanda si Suedia, intre statele cu un nivel ridicat al acestei proportii se mai afla Olanda si Marea Britanie (5%), Luxemburg (4,6%) si Estonia (4,4%).
In ...citeste mai departe despre "Laudata pentru industria IT, Romania, alaturi de Grecia, a avut in 2015 cei mai putini IT-isti din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:02
Zeci de mii de voluntari sunt asteptati sa participe, in cursul zilei, in mai multe judete din tara, la actiunile de ecologizare din cadrul campaniei "Let's Do It, Romania!", autoritatile inventariind din timp locurile unde sunt depozitate gunoaie si care trebuie curatate.
Astfel, incepand cu ora 08.00, un numar de 30 de persoane private de libertate din Penitenciarul Poarta Alba, din regim deschis si semideschis, s-au alaturat campaniei de curatenie "Let's do it Romania", participand la actiuni de ecologizare in padurea de la marginea localitatii Valu lui Traian, un loc apreciat de constanteni si ales in special pentru iesirile din week-end.
Detinutii sunt insotiti de cadrele din serviciul de paza si supraveghere si reprezentanti ai sectorului educatie si asistenta psihosociala din Penitenciarul Poarta Alba.
"La fel ca in anii precedenti, scopul acestei manifestari voluntare este de a stimula motivatia pentru protectia mediului si de a forma un comportament ecologic adecvat, deziderat valabil si in cazul persoanelor private de libertate, in eforturile care se fac pentru reintegrarea lor in societate, prin asumarea unor responsabilitati sociale si constientizarea asupra importantei mentinerii unui mediu cat mai curat", a precizat purtatorul de cuvant al institutiei, inspectorul Gabi Botezan.
Actiunea se desfasoara in baza unui contract de voluntariat incheiat intre Administratia Nationala a Penitenciarelor si Asociatia Viitorul in Zori.
Si Jandarmeria Romana... mai mult
Sambata, 12 Mai 2012, ora 14:56
Ziua de curatenie nationala "Let's Do It, Romania!" va avea loc anul acesta pe 12 mai, ca si in Bulgaria, Moldova si Turcia, in contextul in care peste 85 de tari din intreaga lume vor organiza o zi de curatenie generala, in perioada 24 martie - 25 septembrie, potrivit organizatorilor.
ctiunea globala de curatenie este organizata sub numele de "Let's Do It, World!", fiind initiata de comunitatea cu acelasi nume, care cuprinde toate tarile in care a fost deja realizat proiectul.
Cele 85 de tari participante din intreaga lume isi propun sa aduca o schimbare reala si sa demonstreze ca oamenilor le pasa de natura si de tara in care locuiesc si ca vor sa traiasca intr-o lume mai responsabila.
In aceeasi perioada cu Romania, vor organiza actiuni si Estonia si Portugalia (24 martie), Mexic (31 martie), Austria si SUA - statul California (21 aprilie), Marea Britanie (13 mai). mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 18:10