Criza de pe piata fortei de munca se va amplifica in acest an, iar firmele vor duce un adevarat razboi pentru racolarea de angajati, estimeaza oamenii de afaceri si specialistii chestionati pentru un barometru semestrial referitor la perspectivele pietei de munca.
Intrebati privind criza de pe piata fortei de munca in acest an, 72% dintre respondenti au declarat ca fenomenul se va amplifica in acest an, 22% estimeaza ca situatia va ramane la acelasi nivel ca si in 2017, in timp ce 6% au evitat sa raspunda, considerand ca, in actualul context macro-economic, este dificil sa preconizeze ce se va intampla in urmatoarele luni.
"Criza, respectiv razboiul pentru talente, se va amplifica in 2018. Sunt industrii unde specialistii sunt putini, sunt industrii care se dezvolta asa de repede incat piata nu face fata. Razboiul nu mai este dus doar la nivel de management, ci chiar la nivel de entry si specialisti. De ce? Piata nu este foarte educata din punct de vedere al resurselor umane, generatia Y este o generatie dificila, greu de loializat, foarte interesata de mediul online", a declarat, in cadrul Barometrului TrainYourBrain&Frames, Loreda Dragomir, country manager Romania si Bulgaria Kienbaum, leaderul pietei de executive search in Germania.
Potrivit comunicatului care prezinta rezultatele Barometrului, Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania, considera ca decalajul dintre cererea de forta de munca specializata si oferta se va accentua, pe... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 16:30
Studiile avertizau, la sfarsitul anului trecut, ca industria romaneasca de IT risca sa se prabuseasca "intocmai ca industria metalurgica", daca statul nu ia masuri. Cu toate acestea, nu toti jucatorii din piata sunt de aceeasi parere.
Andu Morie, CEO al Adonis Software, unul dintre jucatorii de top din piata romaneasca a dezvoltatorilor de aplicatii mobile, a vorbit pentru Business24 despre sperantele sale, la inceput de 2018, pentru industria in care activeaza.
Potrivit acestuia, lucrurile nu stau chiar atat de rau. "Da, din ce in ce mai multe multinationale vin si investesc in Romania, acaparand astfel majoritatea pietei. Traim intr-o era a globalizarii si acest lucru este normal, avand in vedere ca Romania este o plaja foarte buna pentru investitorii straini din IT", spune acesta.
Pe de alta parte, nu toata lumea isi doreste sa lucreze intr-o corporatie. Exista destui oameni care prefera companiile mici si mijlocii sau care vor sa isi dezvolte o afacere pe cont propriu, puncteaza antreprenorul.
El aminteste ca sunt din ce in ce mai multe startup-uri romanesti in IT care reusesc: LiveRail, CleverTaxi, SmartBill etc. Inovatia este si ea in crestere, nu doar outsourcing-ul.
"IT-ul romanesc este unul din cele mai bune lucruri care se intampla in tara. Sunt sanse foarte mici ca industria romaneasca de IT sa se prabuseasca. Iar comparand-o cu industria metalurgica e ca si cum am compara mere cu portocale", spune Andu Morie, intr-un interviu acordat Business24.... mai mult
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 16:27
1Sectorul IT&software romanesc tinde sa devina ringul marilor jucatori internationali, in conditiile in care tot mai multe startup-uri romanesti, intreprinderi mici si mijlocii, se confrunta cu conditii vitrege in piata, provocate pe de o parte de concurenta acerba a multinationalelor si pe de alta de deciziile fiscale controversate si de absenta unor masuri de stimulare economica, se arata intr-un studiu de specialitate, remis joi AGERPRES.
Daca, pe ansamblu, industria software din Romania se afla pe un trend pozitiv, cu potentialul de a asigura peste 10% din PIB in urmatorii ani, de la 6% in prezent, in interiorul industriei, fenomenul concentrarii afacerilor in mainile unui numar redus de jucatori, in special multinationale, tinde sa devina tot mai acut, arata datele studiului KeysFin, preluate din barometrul privind starea business-ului romanesc.
Statistica arata ca mai mult de 60% din industria software este controlata, in prezent, de marii investitori straini. Daca in 2012, cea mai mare parte din piata apartinea IMM- urilor, in 2016 s-a ajuns ca marii jucatori sa detina 36%, iar fenomenul tinde sa se acutizeze.
'Daca in 2012, firmele mici si mijlocii generau 25% din cifra de afaceri, cu 10% mai mult decat corporatiile, in 2016, procentele s-au schimbat substantial. Cele mai mari 40 de firme din piata au ajuns sa o domine (36%), cu afaceri de peste 50 de milioane de euro fiecare.
Spre comparatie, cele 17.000 de microintreprinderi, in general startup-uri,... mai mult
Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:08
1Economia romaneasca se indreapta catre o criza acuta pe piata fortei de munca, numarul salariatilor si gradul de profesionalizare inregistrand o scadere in ultimii ani, fenomen care s-ar putea accentua in viitor.
Este concluzia unui studiu efectuat de KeysFin pe baza datelor statistice legate de piata muncii din ultimii 10 ani.
Nu exista, probabil, firma in Romania care sa nu se confrunte in prezent cu efectele crizei de personal. Indiferent ca vorbim de programatori IT, ingineri sau specialisti in finante, sunt tot mai multe companii care reclama faptul ca nu gasesc personal calificat, potrivit analizei remise Ziare.com.
Dovada stau statisticile INS care arata ca, dupa boom-ul economic din 2007-2008, numarul locurilor de munca vacante aproape s-a dublat, de la 38.625 in 2009 la 59.753 in 2016.
Cea mai puternica cerere de forta de munca este in jurul Capitalei, acolo unde statisticile arata ca sunt disponibile peste 16.000 de posturi, urmate de polii de crestere economica reprezentati de orasele Cluj-Napoca, Timisoara, Brasov, Ploiesti si Constanta. Industria prelucratoare, cu 15.793 de locuri de munca vacante, sectorul de sanatate (8461) si comertul (5216) se aflau, alaturi de sectorul public, pe lista principalilor angajatori.
Au plecat in cautarea unui loc mai bine platit
Datele statistice confirma, in parte, exodul romanilor catre Occident. De la intrarea in UE, in 2007, au fost foarte multi romani care au ales sa plece in tarile dezvoltate, in... mai mult
Luni, 01 Mai 2017, ora 15:15
Romania nu mai are o forta de munca asa calificata, iar nivelul de pregatire profesionala si calitatea resursei umane sunt din ce in ce mai scazute, considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal.
"Cred ca cea mai importanta problema a antreprenorilor este legata de forta de munca, forta de munca (sic!) calificata. Inca traim cu iluzia ca avem o forta de munca foarte bine calificata. Este doar o iluzie - va spun asta si in calitate de profesor si vad cum calitatea studentilor in fiecare an se deterioreaza, este o certitudine acest lucru.
Deci avantajul nostru competitiv ca avem o forta de munca (sic!) calificata nu prea mai tine. Si, mai mult decat atat, este si mai scumpa", a spus Dumitru, la Digi 24.
Potrivit acestuia, sunt domenii economice cu deficit major de forta de munca, precum industria IT, insa este nevoie si de angajati in zonele care nu cer o calificare atat de inalta, precum sudori sau tractoristi.
"Chiar am avut discutii in ultimii doi-trei ani cu antreprenori din toata tara care spuneau: noua nu ne trebuie oameni cu doua facultati, noi avem nevoie de sudori, de maistru, de strungar si asa mai departe", a aratat presedintele Consiliului Fiscal.
Intrebat ce sfat le-ar da tinerilor care vor intra in campul muncii peste cativa ani, el a raspuns ca nu conteaza domeniul de activitate, atata timp cat esti un bun profesionist.
"Problema este ca in mai toate specializarile nivelul de pregatire profesionala este din ce in ce mai slab.... mai mult
Duminica, 05 Martie 2017, ora 16:28
Grecia si Romania aveau, in 2015, cea mai scazuta pondere a specialistilor IT in totalul fortei de munca, de 1,2%, respectiv 1,9%, la polul opus fiind Finlanda (6,5%) si Suedia (6,1%), potrivit datelor publicate marti de serviciul european de statistica Eurostat.
Un nivel scazut al ponderii specialistilor IT in forta de munca mai este inregistrat in Lituania (2,1%), Cipru si Letonia (2,2%), Bulgaria si Portugalia (2,3%), Spania (2,4%) si Italia (2,5%).
Presa straina lauda industria IT din Romania: Silicon Valley de Transilvania
Dupa Finlanda si Suedia, intre statele cu un nivel ridicat al acestei proportii se mai afla Olanda si Marea Britanie (5%), Luxemburg (4,6%) si Estonia (4,4%).
In ...citeste mai departe despre "Laudata pentru industria IT, Romania, alaturi de Grecia, a avut in 2015 cei mai putini IT-isti din UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 25 Octombrie 2016, ora 17:02
Companiile care activeaza in industria IT din Romania au generat, in 2014, venituri cumulate de 4 miliarde de euro si ofera locuri de munca permanente pentru 75.500 de angajati.
Studiul remis Ziare.com se numeste "Clusterul iTech Transilvania" by ARIES si a fost realizat in baza veniturilor oficial declarate ale tuturor celor 14.000 de companii analizate, dar si pe un esantion de 393 reprezentanti ai celor mai mari firme de profil din tara.
Acesta arata ca Bucurestiul si Clujul conduc detasat in topul regional al zonelor cu cele mai numeroase companii de profil, cu 48% din total.
Pe de alta parte, Cluj-Napoca are cei mai multi specialisti IT la nivelul intregii populatii a orasului, 1 dintre 25 de clujeni lucrand in acest domeniu.
In ceea ce priveste forta de munca activa, in Bucuresti si judetele Cluj, Iasi si Timis sunt prezenti 73% din totalul angajatilor din industria IT locala.
Bucurestiul se remarca de departe ca fiind orasul cu cei mai mari angajatori, asigurand ...citeste mai departe despre "Industria care genereaza venituri de 4 miliarde de euro in Romania" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 18:12
Romania a devenit unul dintre cele mai mari centre din UE pentru afaceri IT, datorita fortei de munca bine pregatite si costurilor scazute, in contextul unui deficit urias de specialisti la nivel european, ceea ce ar putea oferi economiei romanesti "o strategie de exit" dupa 24 de ani de tranzitie.
Cu peste 64.000 de specialisti IT, Romania este lider in Uniunea Europeana dupa numarul de angajati in sectorul tehnologiei pe cap de locuitor, si ocupa locul al saselea la nivel mondial, potrivit datelor companiei americane de cercetare Gartner, citate intr-o analiza Bloomberg.
Principalele atuuri ale Romaniei, una dintre cele mai sarace tari din UE, sunt forta de munca bine pregatita si costul scazut al serviciilor IT, potrivit Gartner.
Programatorii pot castiga pana la 4.000 de euro pe luna cu program incarcat de lucru, mai putin daca opteaza pentru mai multa flexibilitate, insa oricum salariile depasesc de cateva ori venitul mediu pe economie.
Microsoft si Oracle se numara printre companiile care si-au deschis birouri in Romania
In ultimii 10 ani, peste 50 de companii din sectorul inaltei tehnologii si-au deschis birouri in Romania, printre care IBM, Microsoft, Oracle sau Intel.
Boom-ul din sectorul IT este vizibil si in ceea ce priveste activitatile ilegale. Romania incearca sa aduca sub control numarul tot mai mare de retele de criminalitate cibernetica, cu ajutorul Serviciului Secret al SUA, care are un birou in Bucuresti, noteaza Bloomberg.... mai mult
Joi, 08 Mai 2014, ora 15:14
Angajatori din Irlanda, Ungaria, Danemarca, Norvegia si Spania cauta, prin reteaua europeana de ocupare Eures, medici, ingineri, bucatari sau slefuitori, pentru care ofera salarii de pana la 60.000 de euro anual.
Prin reteaua europeana de ocupare, Irlanda anunta vacantarea a 40 de posturi de transator de carne. Angajatorul precizeaza ca acestia vor lucra in fabrica, ca parte a echipei de dezosare, realizand transarea si felierea carnii la viteza de linie. Acest post va implica "obiective de productie provocatoare" si solicitare fizica pentru perioade lungi de timp, in frig.
Pentru ocuparea acestor posturi, angajatorul cere experienta in dezosarea carnii de vita si experienta de lucru intr-un volum mare de procesare a carnii. Candidatii sunt avertizati ca acest post va implica statul in picioare pentru perioade lungi, miscarea regulata, de ridicare, impingere si transportul de greutati, lucrul intr-un mediu rece (patru grade sau mai putin), indoire, aplecare, miscari repetitive din mana, rasucirea partii superioare a corpului.
De asemenea, candidatii trebuie sa vorbeasca limba engleza. Salariul oferit este de 8,65 de euro pe ora iar contractele sunt pe perioada nedeterminata.
In Ungaria sunt disponibile patru posturui de inginer mecanic, pentru care se cer studii superioare, experienta, cunostinte de limba maghiara, germana si engleza. Angajatorii nu precizeaza ce salarii ofera.
In Norvegia pot fi ocupate doua posturi de bucatar pentru preparate indiene, de... mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 15:43