Italia ar putea iesi din zona euro, daca nu se vor imbunatati curand conditiile de viata, avertizeaza seful Institutului Ifo pentru Cercetari Economice si Financiare din Germania.
"Conditiile de viata din Italia sunt la acelasi nivel din 2000. Daca acest lucru nu se va schimba, italienii vor spune la un moment dat: 'Nu mai vrem sa fim in zona euro'", a declarat Clemens Fuest pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform Reuters.
In decembrie, euro a scazut la ...citeste mai departe despre "Avertisment venit din Germania: Italia risca sa iasa din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 02 Ianuarie 2017, ora 13:13
Italienii au votat impotriva referendumului legat de schimbarea Constitutiei, asa ca premierul Matteo Renzi si-a pus demisia pe masa. S-au creat astfel premisele unei posibile crize politice cu adanci efecte pe plan economic. Asa ca unii s-au intrebat daca urmeaza iesirea tarii din zona euro.
Exista si un cuvant care descrie scenariul: Quitaly. Se va prabusi uniunea monetara - o idee foarte pretioasa pentru UE - si va avea efect de domino pe intreg Batranul Continent, asa cum au sugerat unii?
The Independent prezinta 5 motive pentru care Italia nu va iesi din zona euro. In ciuda votului negativ pentru schimbarile constitutionale, acesta nu trebuie vazut si ca un vot impotriva proiectului european.
Cel mai probabil, presedintele italian va numi un guvern interimar
In Italia exista unele temeri potrivit carora partidul anti-euro Miscarea Cinci Stele, condus de comediantul Beppe Grillo, va veni la putere.
Insa demisia lui Renzi nu inseamna neaparat ca vor fi organizate ...citeste mai departe despre "5 motive pentru care Italia nu va iesi din zona euro" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Decembrie 2016, ora 07:33
Mai intai a fost Grexit, apoi a aparut Brexit. Insa urmatoarea amenintare la adresa Europei este Quitaly, avand in vedere ca pe zi ce trece cresc temerile potrivit carora Italia ar putea iesi din zona euro si s-ar reintoarce astfel la lira.
Pe scurt, economia tarii peninsulare e in corzi, avand in vedere ca in ultimele decenii nu a inregistrat o crestere la nivelul potentialului sau, iar bunurile au devenit tot mai necompetitive la export, arata The Guardian.
Avansul anemic al produsului intern brut si rata mare a somajului au avut un efect negativ in sistemul financiar, avand in vedere ca au dus creditele neperformante la un nivel nesustenabil.
Iar acum, bancile italiene incep sa se scufunde. Afla mai multe despre aceasta bomba cu ceas.
Problema bancilor din Italia
Creditele neperformante - in esenta, imprumuturi luate de oameni care acum nu-si mai pot plati ratele - s-au dublat in ultimii 5 ani si au ajuns la valoarea de 360 de miliarde de euro, ceea ce inseamna 18%... citeste mai departe despre "Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2016, ora 10:11
Daca Grecia va iesi din zona euro, Italia nu va avea avea aceeasi soarta, da asigurari ministrul de Finante de la Roma.
"Cred ca orice legatura intre un eventual Grexit si tara noastra este total deplasata", a spus Pier Carlo Padoan, intr-un interviu acordat CNBC.
"Italia si-a consolidat pozitia semnificativ si are parte de o incredere din ce in ce mai mare din partea pietelor financiare", a adaugat oficialul.
Grecia si partenerii sai europeni se afla in mijlocul unor negocieri dure legate de conditiile programului de finantare, pe care statul elen trebuie sa le indeplineasca pentru a primi banii de care are nevoie.
Grexit: ...citeste mai departe despre "Daca Grecia va iesi din zona euro, Italia va fi urmatoarea pe lista?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 21:41
Joerg Asmussen, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, a declarat ca o eventuala iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata, chiar daca ar prefera ca aceasta tara sa ramana in interiorul blocului.
"In primul rand, preferinta mea ar fi ca Grecia sa ramana in interiorul uniunii monetare. In al doilea rand, este responsabilitatea Greciei sa asigure acest lucru. Iar in al treilea rand, o iesire a Greciei din zona euro ar putea fi gestionata", a declarat Joerg Asmussen pentru cotidianul german Frankfurter Rundschau
Cu toate acestea, Asmussen a avertizat ca o iesire a Greciei din zona euro nu ar fi atat de ordonata pe cat se crede. "Ar fi asociata cu o pierdere de crestere economica si un somaj mai mare astfel ca ar fi foarte scumpa, atat in Grecia cat si in Europa pe ansamblu, chiar si in Germania", a atras atentia Asmussen.
La inceputul acestei luni, presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat ca BCE ar putea sa inceapa sa cumpere obligatiuni guvernamentale pentru a reduce costurile de creditare ale Spaniei si Italiei, insa a subliniat ca orice interventie ar veni doar dupa ce guvernele respective solicita ajutorul zonei euro.
BCE si soarta UE. Ce declaratii a facut Mario Draghi
Joerg Asmussen a apreciat ca BCE ar putea sa intervina in ajutorul unui stat cu probleme doar dupa ce guvernul acelei tari a solicitat ajutor de la fondurile EFSF/ESM si a indeplinit conditiile economice atasate oricarui ajutor. "In opinia mea, ar fi bine... mai mult
Luni, 20 August 2012, ora 13:18
Citigroup estimeaza ca Grecia are 90% sanse sa iasa din zona euro in urmatoarele 12 - 18 luni, cu consecinte grave pentru restul statelor uniunii monetare, inclusiv dificultati economice prelungite.
Analistii Citigroup considera ca iesirea Greciei din zona euro ar putea avea loc in urmatoarele doua - trei trimstre, transmite Bloomberg.
Cea mai probabila data pentru plecarea statului elen din uniunea monetara este 1 ianuarie 2013, potrivit unui raport al bancii.
Grecia, la un pas de oficializarea falimentului. Ce s-ar intampla?
"Ne asteptam la dificultati economice prelungite si presiuni pe pietele financiare in statele de la periferie, care se vor revarsa intr-o noua recesiune pentru zona euro, in acest an si in urmatorul", noteaza analistii.
O misiune a oficialilor Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene se afla in Grecia pentru evaluarea situatiei economice si financiare a statului.
Surse oficiale citate recent in presa straina indica un sentiment de indoiala ca Grecia isi mai poate atinge obiectivele convenite cu institutiile financiare internationale, in timp ce Germania si alte state din zona euro ar putea evita sa suplimenteze ajutoarele acordate statului elen.
Citigroup avertizeaza si ca Spania si Italia vor intra probabil in acorduri de "bailout" inainte de sfarsitul acestui an. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:37
Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.
Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.
"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.
Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.
Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.
Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.
Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.
Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est
Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.
In... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
Agentia internationala de rating Moody's a declarat ca iesirea Greciei din zona euro ar putea constitui o amenintare pentru existenta monedei unice, relateaza Reuters si Focus.
"Daca ar parasi zona euro, Grecia ar pune in pericol insasi existenta monedei euro. Vom fi obligati sa revizuim ratingurile tuturor tarilor din zona monedei unice, inclusiv ale tarilor care sunt in categoria Aaa", se mentioneaza intr-un comunicat al agentiei.
Iesirea Greciei din zona euro va afecta in special ratingurile de tara pentru Cipru, Portugalia, Irlanda, Italia si Spania, conform Moody's. Problemele sectorului bancar din Spania, a caror rezolvare ar necesita o asistenta financiara semnificativa, au un impact negativ asupra ratingului suveran de credite al acestei tari.
"Alti membri ai Uniunii Europene ar putea fi de asemenea afectati avand in vedere stransele legaturi financiare si comerciale intre membrii blocului valutar al Uniunii Europene" - afirma analistii, in contextul in care in Grecia la 17 iunie sunt programate alegeri parlamentare repetate.
Alegerile ar putea declansa intrarea in incapacitate de plata
In cazul in care grecii vor vota pentru partidele socialiste, care resping termenii acordurilor incheiate de Atena pentru primirea asistentei internationale de 130 de miliarde de euro, tara ar putea intra in incapacitate de plata si ar putea parasi spatiul monedei unice. In cazul in care noul guvern elen, ce va rezulta in urma scrutinului, va reusi sa ajunga la un... mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 15:10
Uniunea Europeana elaboreaza planuri de urgenta pentru limitarea efectelor unei iesiri a Greciei din uniunea monetara, recunosc oficiali europeni citati de Wall Street Journal, desi, la nivel european, Comisia Europeana insista ca nu se pune problema scoaterii Greciei din zona euro.
Conform WSJ, expertii Comisiei Europene, ai BCE si ai institutiilor financiare nationale au primit ordine sa elaboreze planuri de urgenta pentru situatia in care Grecia ar parasi zona euro, in contextul crizei politice de la Atena si al noului scrutin legislativ programat in iunie.
Liderii europeni insista, la nivel oficial, ca Grecia va ramane in zona euro, dar comisarul european al Comertului, Karel De Gucht, a declansat un scandal vineri declarand ca Executivul UE si BCE elaboreaza "scenarii de urgenta pentru cazul in care Grecia nu ar putea fi salvata".
Masurile de siguranta financiara vor trebui consolidate pentru a li se oferi garantii pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal, iar tari ca Spania si Italia nu vor avea pur si simplu voie sa intre in incapacitate de plata in valul de panica ce s-ar declansa daca Grecia ar iesi din zona euro.
Pe fondul semnele de intrebare din ce in ce mai mari, ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a recunoscut ca Berlinul este pregatit pentru orice eventualitate: "Cetatenii se asteapta ca noi sa fim pregatiti pentru orice situatie".
In acelasi timp, Wolfgang Schauble, unul dintre cei mai ferventi critici ai Greciei,... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:06