Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a avertizat joi ca exista in jur de 40% posibilitatea ca zona euro sa reintre in recesiune, informeaza agentia EFE.
Lagarde a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa premergatoare reuniunii anuale a FMI si Bancii, potrivit Agerpres.
'Am estimat riscul de reintrare in recesiune a zonei euro la circa 40 %, ceea ce nu este nesemnificativ', a spus directorul FMI. 'Nu vreau sa spun ca se va intampla, vreau sa spun ca exista un risc serios de recesiune, daca nu se face nimic', a adaugat Lagarde.
Aceasta evolutie preconizata pentru zona euro este data de contractia economiei italiene (0,2 %), cresterea neinsemnata a Frantei (0,4 %) si slabirea economiei germane, motorul zonei euro, la 1,4% in 2014.
Totodata, sefa FMI a dat asigurari ca, 'daca tarile iau masuri adecvate, atat tarile cu deficit, cat si cele care au excedent, fac ceea ce au de facut, atunci se va evita acest lucru'.
In raportul 'Perspectivele Economiei Globale', FMI a insistat ca Banca Centrala Europeana sa continue cu sprijinul monetar.
Documentul incurajeaza, de asemenea, tarile cu excedent, precum Germania, sa creasca investitiile publice, iar pe cele cu deficit sa sprijine conditiile ieftine de finantare pentru a adopta masuri fiscale de stimulare a cresterii si fortei de munca.
Recuperarea economica este tot mai inegala, a reiterat Lagarde, si, in cadrul grupului tarilor avansate, SUA si Marea Britanie par... mai mult
Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 09:10
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat miercuri ca zona euro trebuie sa continue sa curete sectorul financiar si sa inchida unele banci, daca va fi necesar, relateaza AFP.
"Prioritatea trebuie sa fie continuarea curatarii sistemului bancar, recapitalizarea si restructurarea acestuia si, daca va fi necesar, inchiderea anumitor banci", a afirmat Lagarde intr-o conferinta la New York.
Cipru a acceptat, in schimbul unui ajutor financiar de 10 miliarde de euro, restructurarea drastica a sectorului bancar, care include inchiderea Laiki, a doua mare banca din tara.
Lagarde a aratat ca mai multe banci de la periferia zonei euro abia incep sa fie redresate si sufera inca de lipsa unui capital suficient si ponderea prea mare a creditelor neperformante.
"Chiar si in afara periferiei zonei euro, bilantul bancilor trebuie redus, iar modelul lor economic imbunatatit", a adaugat sefa FMI.
Din cauza slabiciunii sectorului financiar, politica monetara europeana functioneaza in gol, iar dobanzile reduse nu aduc avantaje celor care au nevoie de ele, a mai aratat Lagarde. mai mult
Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:51
Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.
Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.
Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.
"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.
De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.
"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".
"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
Directoarea FMI, Christine Lagarde, a apreciat ca exista "o adevarata urgenta" sa se actioneze in zona euro inainte ca efectul masurilor exceptionale luate de Banca Centrala Europeana (BCE) sa se risipeasca, potrivit unui interviu ce urmeaza sa apara in editia de joi a cotidianului francez Le Figaro, scrie AFP.
"Nimeni nu-si permite luxul de a pierde timpul. Exista o adevarata urgenta", declara Christine Lagarde in acest interviu, cu doua saptamani inainte de summitul european crucial pentru soarta in special a zonei euro, prevazut pentru 18 si 19 octombrie, la Bruxelles.
Decizia BCE, anuntata la inceputul lunii septembrie, de a cumpara, nelimitat, titluri ale tarilor aflate in dificultate ori de cate ori va fi nevoie, "este fundamentala", apreciaza sefa FMI.
"Nu trebuie sa lasam sa se epuizeze efectele acestei masuri, inainte de a continua actiunile de consolidare a Uniunii Europene si arhitecturii zonei euro", adauga ea.
"Costul solutiilor creste pe masura ce timpul trece", insista Christine Lagarde. "Cu cat mai repede europenii vor actiona la nivel national si la nivelul eurozonei, cu atat dinamica se va putea schimba", atrage atentia directoarea generala a FMI.
In alta ordine de idei, ea recunoaste ca reforma conducerii institutiei din subordinea sa, convenita in 2010 pentru a oferi un rol mai mare tarilor emergente la nivelul forurilor decizionale, ramane in suspans.
Din cele trei conditii de indeplinit pentru a promova reforma, Christine Lagarde... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 08:54
Directorul Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a afirmat ca planul adoptat joi de catre Banca Centrala Europena (BCE), privind achizitia de obligatiuni de stat, este binevenit si va ajuta la stabilitatea economica a zonei euro.
"Recomandam cu tarie noul plan de lucru, programul "Tranzactii Monetare Directe" (Outright Monetary Transactions - OMT). FMI este gata sa coopereze in cadrul programelor propuse de BCE", a declarat Christine Lagarde.
"Implementarea decisiva a noului program va ajuta transmisia monetara si va usura eforturile tarilor pentru a asigura finantare al costuri rezonabile, in timp ce lucreaza la strategiile macroeconomice", a spus seful FMI.
Actiunile marilor companii europene au crescut puternic joi dupa-amiaza, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a anuntat ca institutia va lansa achizitii nelimitate de obligatiuni pentru reducerea costurilor de imprumut ale tarilor indatorate din zona euro.
Draghi a declarat ca reprezentantii BCE au convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, masura fiind parte a incercarilor institutiei de a readuce sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 09:36
Riscul unei crize grave in zona euro "a fost inlaturat pentru moment", a declarat joi directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, in contextul in care operatiunea de stergere a unei parti a datoriei elene se indreapta spre un succes, potrivit AFP.
"In momentul in care vorbim, se pare ca aceasta este pe drumul cel bun. Si se pare ca cifrele sunt promitatoare", a declarat dna Lagarde legat de operatiunea de restructurare a datoriei grecesti, in cadrul unei emisiuni la televiziunea publica "Charlie Rose".
"Cred ca riscul real de criza, al unei crize grave, este pentru moment inlaturat", a remarcat ea, adaugand: "Spun pentru moment ca europenii mai au inca multe lucruri de facut. Nu au instalat inca acest mecanism antiincendiu pe care multi il cer de la ei".
Christine Lagarde si-a exprimat insa increderea in ceea ce priveste sansele ca Europa sa convina asupra dimensiunii scutului sau contra crizei datoriei, o conditie prealabila pentru ca restul lumii sa consolideze resursele FMI.
"Nu sunt pesimista. Primavara se simte in aer", a mai declarat directorul FMI, facand apel la europeni sa acorde importanta acestui mecanism de protectie numit Mecanismul European de Stabilitate (MES), o structura comuna permanenta destinata sa finanteze statele incapabile sa faca fata pe piata datoriei. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 11:04
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a afirmat, vineri, la Pretoria, ca nu crede ca 2012 va fi "sfarsitul monedei euro", in ciuda crizei datoriilor din zona euro, transmit AFP si Reuters.
De asemenea, Lagarde s-a declarat increzatoare ca Grecia va ramane in zona euro.
La randul sau, ministrul de Finante din Asia de Sud, Pravin Gordhan, a declarat in conferinta de presa comuna cu Christine Lagarde ca trebuie adoptate masuri mai ample pentru rezolvarea volatilitatii valutare pe plan mondial, cauzata de criza datoriilor.
Joi, euro a coborat sub pragul de 1,28 dolari, pentru prima data in ultimele 16 luni, din cauza incertitudinilor cu privire la criza datoriilor din zona euro si a soliditatii sistemului bancar european.
In jurul orei 14.07 GMT, moneda euro a coborat pana la 1,2797, cel mai scazut nivel inregistrat de moneda unica dupa data de 13 septembrie 2010.
Anterior, in jurul orei 13.15 GMT, moneda euro s-a depreciat pana la valoarea de 98,48 yeni, cel mai scazut nivel inregistrat de euro in raport cu moneda japoneza dupa luna decembrie 2000 mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 11:10
Zona euro risca "sa aiba un deceniu pierdut" daca nu actioneaza rapid pentru a combate criza datoriilor, a afirmat Christine Lagarde, sedul FMI.
"Daca nu exista o solutie rapida, globala si colectiva, foarte curand zona euro - si nu sunt singura care o spun chiar daca poate ca sunt prima (sa o spun public) - risca sa aiba un deceniu pierdut", a declarat, vineri, directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, intr-un interviu la postul brazilian de televiziune Globo News.
Directoarea FMI a adaugat ca pietele vad "zona euro ca pe o zona economica" si ca "a imprumuta Grecia sau Germania" nu face nicio diferenta pentru ele.
Potrivit dnei Lagarde, "riscul de contagiune de care toate tarile /europene/ se tem, este acum un lucru concret".
Directoarea FMI, numita in post in luna iulie, a incheiat joi in Brazilia primul sau turneu in America Latina dupa ce a vizitat Peru si Mexic, aminteste AFP. mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 09:38