Statisticile arata ca in Romania un utilaj agricol este folosit de peste 3 ori mai mult fata de media europeana, si cu mult mai mult fata de tari precum Germania, Olanda sau Austria. Acest lucru este cauzat, in principal, de lipsa investitiilor in tehnologizarea agriculturii romanesti. Pentru a ajunge la acelasi nivel cu media europeana, agricultura din Romania ar avea nevoie atat de importuri de utilaje cat si de o crestere masiva a productiei interne de astfel de echipamente.
O alta problema este reprezentata de accesul la fonduri de achizitie a utilajelor si echipamentelor performante care pot contribui la cresterea productivitatii si implicit a veniturilor generate. Astfel, este important ca fermierii sa cunoasca toate optiunile disponibile pentru finantarea echipamentelor agricole, solutii pe care le pot accesa atat pentru achizitionarea de echipamente si utilaje noi cat si pentru cele de tip second-hand.
Optiuni finantare utilaje si echipamente agricole
Fermierii romani au la dispozitie mai multe optiuni de finantare a utilajelor si echipamentelor agricole, fiecare cu o serie de avantaje si dezavantaje.
Prima optiune, si cea mai folosita in prezent, este achizitionarea directa ("cu banii jos") a utilajelor si echipamentelor agricole. Principala problema legata de acest tip de finantare este faptul ca foarte putini fiermieri isi permit sa achizitioneze un utilaj platind intreaga valoare a acestuia. Din acest motiv fermierii romani recurg deseori la... mai mult
Luni, 29 Iulie 2019, ora 16:07