Premierul Ponta afirma ca va analiza o eventuala modificare a noii reguli care excepteaza anumite regii si companii de stat de la obligativitatea licitatiilor publice, adaugand insa ca, din moment ce presedintele Basescu a promulgat Legea care include si aceasta modificare, "inseamna ca este buna".
Intrebat de Mediafax daca isi mentine decizia de a modifica Legea achizitiilor publice pentru a reintroduce obligativitatea ca toate regiile autonome si companiile de stat sa atribuie contracte prin licitatii publice, varianta avansata saptamana trecuta in fata presei, premierul a raspuns ca va analiza situatia, dar a amintit ca modificarile au fost promulgate de presedinte.
"O sa fac o analiza, pentru ca, din moment ce a promulgat-o (Legea-n.r.), inseamna ca e buna, nu?", a spus Ponta.
Pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari, plafoane valabile incepand cu luna iulie acest an, iar anumite regii autonome si companii nationale la care statul este actionar absolut sau majoritar au fost scoase din categoria structurilor obligate sa atribuite contracte prin licitatii in baza OU 34/3006 privind achizitiile publice.
Modificarile au fost aprobate in Camera Deputatilor, printr-un amendament introdus de reprezentanti ai grupurilor parlamentare PSD, PNL si minoritatilor... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:13
Presedintele Traian Basescu a accentuat responsabilitatea institutiilor de supraveghere la prevenirea abuzurilor in ceea ce priveste aplicarea noii legi a achizitiilor publice, drept raspuns la solicitarile de a nu o promulga.
Basescu a declarat, intr-o emisiune la DIGI 24, ca au existat solicitari de a nu promulga legea potrivit careia cresc valorile pana la care se pot face achizitii fara licitatie de la reprezentanti ai PDL.
"Doamna Traila, de la PDL mi-a trimis o scrisoare sa nu promulg legea achizitiilor publice. Am fost un sustinator al cresterii plafoanelor inca din timpul Guvernarii Boc. Plafoanele europene merg pana la 200.000 euro pentru servicii si 5 milioane de lei pentru lucrari. Romania sta cu maxim 50.000 euro, ceea ce face imposibila cheltuirea banilor pentru plafoane mici.
Ar putea merge mult mai repede programele de 5 milioane de euro. Am promulgat legea, aveam constiinta incarcata daca nu eram atent la ea. La lucrari mici se iau oferte, se fac niste documente care sa imi permita sa am mai multe oferte, dar nu stau cu procedura licitatiei care ma duce la 120 de zile, ca la licitatie de 150 milioane de euro ca la calea ferata.
Este o chestiune de supraveghere. Partea cealalta este acuzatia ca se poate fura. Avem institutii de supraveghere, sa supravegheze", a explicat presedintele. mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 09:43
Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii parteneriatului public-privat, sustinand ca OUG 34/2007 privind atribuirea contractelor de achizitie publica are un continut mult mai cuprinzator decat cel al acestei legi, transmite Mediafax."Legea trimisa spre promulgare are ca obiect de reglementare modul de realizare a unui proiect de parteneriat public-privat care are ca obiectiv public proiectarea, finantarea, constructia, reabilitarea, modernizarea, operarea, intretinerea, dezvoltarea si transferul unui bun sau serviciu public, dupa caz", se arata in cererea de reexaminare semnata de seful statului.In documentul Administratiei Prezidentiale se mai arata ca, prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, s-a avut in vedere crearea unui cadru normativ unitar in materie.
Acestea fiind, totodata, transpuse in dreptul intern Directiva 2004/17/CE privind coordonarea procedurilor de achizitie aplicate de entitatile care opereaza in sectoarele apa, energie, transport si servicii postale si Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii."In cazul contractelor ce intra sub incidenta celor doua directive, procedura de selectare a partenerului privat trebuie sa fie cea reglementata de acestea, pentru fiecare tip de contract in... mai mult
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 22:44
CE afirma ca institutiile din Romania dau dovada de multa slabiciune in protejarea achizitiilor publice in fata conflictelor de interese si coruptiei, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse europene, care citeaza un proiect al raportului pe Justitie, mentionand ca este criticata si noua Lege ANI.Surse din Comisia Europeana au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca in proiectul de raport se arata ca Romania nu a indeplinit multe dintre prevederile Mecanismului de Cooperare si Verificare instituit la intrare tarii noastre in UE.
De asemenea, proiectul de raport critica noua forma a Legii ANI, potrivit surselor. Acestea au mentionat ca in document se reproseaza o lipsa de angajament politic in sprijinirea procesului de reforma. "Este necesara corectarea acestei slabiciuni pentru a redobandi ritmul refomei", se arata in proiectul citat de sursele europene.
Acestea spun ca anul 2010 a adus insa si o serie de progrese, mai ales odata cu adoptarea codurilor de procedura civila si penala si cu publicarea unei strategii multianuale de dezvoltare a Justitiei. Pe de alta parte, Comisia Europeana noteaza, potrivit acelorasi surse, ca au fost inregistrate doar progrese limitate in ceea ce priveste eficienta sistemului judiciar.
De asemenea, potrivit surselor, in proiectul de raport se arata ca dupa o incetinire a "ritmului de munca" in Parlament si o relatie intre nivelul politic si cel judiciar care s-a deteriorat in a doua parte a anului 2009, Romania a recastigat ritmul refomelor in... mai mult
Marti, 20 Iulie 2010, ora 02:16
Modificarile la Legea achizitiilor publice trebuie sa intre in vigoare pana la 1 iunie, tot pana atunci trebuie modificata Legea salarizarii, pentru a rezolva problemele generate de aplicarea acesteia, iar negocierile pe tema deficitului bugetar continua pana luni, potrivit Newsin.Modificarea Legii achizitiilor publice trebuie sa intre in vigoare pana la 1 iunie, au stabilit membrii Guvernului dupa discutiile cu FMI, ?i tot pana atunci trebuie modificata Legea salarizarii, pentru a rezolva problemele generate de aplicarea acesteia, spun reprezentanti ai Executivului care au participat la discutiile cu FMI de la Palatul Victoria.
Potrivit acelora?i surse, deficitul bugetar nu a fost convenit inca, discutiile pe aceasta tema continuand pana luni.
Cifrele anuntate joi de pre?edintele Traian Basescu (reducerea, de la 1 iunie, a fondului de salarii cu 25% in intreaga administratie, reducerea pensiilor ?i a ajutorului de ?omaj cu 15% si taierea subventiilor) - nu au suferit modificari, iar discutia a avut un caracter mai mult "formal".
Pre?edintele Traian Basescu a anuntat joi ca a discutat cu Executivul ?i cu FMI pe tema modificarii "rapide" a Legii achizitiilor publice, in sensul transparentizarii modului de organizare a licitatiilor ?i ca licitatiile nu trebuie sa mai fie blocate prin contestatiile din instante. mai mult
Duminica, 09 Mai 2010, ora 00:16
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, ca Executivul trebuie sa ia masuri pentru modificarea "rapida" a legii achizitiilor publice, pentru o crestere a transparentei si pentru o scurtare a duratei procedurilor, in prezent intarziate din cauza procedurii de contestare."Apreciez necesara transparentizarea modului de organizare a licitatiilor, si, inca o data, ii invit public (pe cei din administratie, n.r.) sa utillizeze serviciile publice de licitatie", a spus Basescu.
In opinia sefului statului, ar trebui totodata modificat si "modul de atribuire a licitatiilor". "Din pacate, legea noastra duce lucrurile pana la epuizarea tuturor optiunilor pe care o firma care pierde le are in justitie.
Legea va trebui sa stabileasca faptul ca dupa ce structura administrativa decide ca licitatia a fost corecta contractul se semneaza, iar cei care vor sa conteste pot merge, in paralel, in justitie", a spus Basescu.
Basescu a declarat joi seara ca a discutat cu Guvernul dar nu si cu reprezentantii FMI, despre necesitatea modificarii rapide a legii achizitiilor publice, in vederea transparentizarii licitatiilor.
Un subiect "pe care nu l-am discutat cu Fondul, dar l-am discutat cu Guvernul este modificarea rapida a legii achizitiilor publice. Aici vreau sa va atentionez ca apreciez necesara - si acest subiect l-am discutat si cu Guvernul si cu delegatia Fondului - transparentizarea modului de organizare a licitatiilor si inca o data ii invit public sa utilizeze sistemele... mai mult
Joi, 06 Mai 2010, ora 23:57