BCR, cea mai mare banca din Romania dupa active, a transmis, luni, ca mareste avansul pentru creditele ipotecare, de la 15% la 35%, ca efect direct al Legii darii in plata.
Pana acum, cel putin alte 8 banci au luat masuri similare. E vorba de CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank.
Dar cum a motivat decizia conducerea BCR? Acestia sustin ca au schimbat conditiile de acordare a creditului imobiliar odata cu "noul context legislativ care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca",referindu-se la Legea darii in plata.
Citeste mai departe despre "Efectul darii in plata: BCR mareste avansul pentru creditele ipotecare - Cate banci au luat aceasta masura" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 09 Mai 2016, ora 12:38
1Banca de stat CEC Bank a anuntat, joi, ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu un procent, in cazul creditelor in lei, si cu doua procente la cele in valuta, masurile fiind puse pe seama Legii darii in plata.
CEC Bank este a opta banca din Romania care anunta o masura ca efect al promulgarii Legii darii in plata, insa este prima banca ce anunta majorarea dobanzilor la credite, potrivit News.ro.
Legea darii in plata: Cel putin 7 banci au marit avansul pentru creditele ipotecare
BRD si Alpha Bank au marit avansul la creditele ipotecare dupa promulgarea Legii darii in plata de catre presedinte, iar BRD a renuntat sa mai acorde credite ipotecare in valuta de la inceputul lunii mai.
Anterior, alte cinci banci - Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank - au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata in Camera Deputatilor, in 13 aprilie.
"In cazul creditelor ...citeste mai departe despre "Consecintele Legii darii in plata: CEC Bank mareste avansul la creditele imobiliare si scumpeste imprumuturile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Mai 2016, ora 19:00
Patronatele bancare sunt dezamagite ca presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, nu a trimis legea darii in plata la Curtea Constitutionala, considerand in continuare ca legea contine elemente de neconstitutionalitate si apreciaza ca promulgarea in aceasta forma este "regretabila".
"Promulgarea de legi este unul din prerogativele Presedintelui Romaniei. Cu toate acestea, CPBR isi exprima dezamagirea pentru faptul ca presedintele Romaniei nu a solicitat verificarea constitutionalitatii acestei legi la Curtea Constitutionala a Romaniei, CPBR mentinandu-si opinia ca legea contine elemente de neconstitutionalitate", a transmis, intr-un comunicat, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, citat de News.ro.
CPRB reuneste sase banci, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Bancpost si ING Bank.
Iohannis a promulgat legea darii in plata si a semnat decretul de numire a noului procuror general
Patronatele considera totodata ca promulgarea legii in aceasta forma este ...citeste mai departe despre "Bancile, dezamagite dupa promulgarea legii darii in plata - ce ii reproseaza lui Iohannis" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:20
Legea darii in plata va avantaja speculantii, nu clientii sau statul, si va duce la inchiderea programului Prima Casa, a afirmat, joi, directorul general al BRD, Philippe Lhotte, intr-o conferinta de presa.
"Ezit intre termeni, pentru ca situatia ne face sa ne gandim la o pozitie intre suprarealism si absurd. Este de neinteles in afara Romaniei aceasta lege. Banca Centrala Europeana nu intelege pur si simplu si se nelinisteste. Toti expertii Uniunii Europene nu inteleg de ce aceasta lege in Romania.
Va servi la ce aceasta lege? Ce se va obtine prin ea? Nicio alta tara nu are o astfel de lege. Sigur ca aceasta lege a fost gandita pentru cazurile sociale, dar, la sfarsitul anului 2015, dupa cum stau lucrurile, putem sa ne intrebam daca nu cumva legea va avea un efect negativ asupra economiei", a declarat Philippe Lhotte.
Citeste mai departe despre "Avertisment BRD: Legea darii in plata va inchide Prima Casa, ii va avantaja pe speculanti" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 11 Februarie 2016, ora 12:51
BRD sustine ca legea "darii in plata", care le permite clientilor care au contractat credit imobiliare sa predea cheia locuintei si sa scape de credite, va avea efecte nefaste asupra economiei Romaniei.
Didier Colin, director general adjunct, care se ocupa de divizia de management al riscului la BRD Groupe Societe Generale, sustine ca daca ne uitam prin filtrul acestei legi, nu conteaza nici cate credite au fost acordate intr-o anume perioada si nici nivelul de responsabilitate sau know-how-ul folosite de banci la acordarea acestor credite.
Intr-un comunicat remis Ziare.com, Didier Colin mai sustine ca "actul normativ va ataca elementele structurale ale economiei, distrugand valoarea proprietatilor si saracind intreaga populatie, fara sa tina cont de cand sau unde au fost obtinute creditele si de cat de buni platnici au fost sau nu debitorii".
Predai cheia casei si ai scapat de credit: Proiectul a fost adoptat de Camera Deputatilor
"BRD este o banca sistemica; prin urmare, ...citeste mai departe despre "BRD: Legea darii in plata va saraci intreaga populatie!" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 16:40